Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • Pero Panonski

    Meni se ovo svidja, iako se ne slazem sa svime.
    Samo nikad od mene velikog filozofa (da se razumijemo, ne pokusavam bit filozof, fali mi dosta nekih stvari), jer ne mogu ovako lijepo misao na papir trpati, ovo je pametno i lijepo. Ne znam tko je zapoceo onaj princip da je sto je tekst kompliciraniji, da je navodno pametniji. Npr. teologija se odlucila zagusiti u tome principu, onaj kreten John Milbank je zivi primjer. Kakva je to filozofija, ma bilo koja znanost, koju nitko, osim 14 fanatika rastrkanih po nekoliko sveucilista razumije ? Koji je smisao toga ?

    Malo je zlocest ovaj tekst spram nas ubogih krscana (ajde, ja sam i nekavav mali i jadan sokratovac, platonistom se ne usudim nazivati), ali napomenuo bih da je prvi treehugger Franjo iz Asiza.

    avatar

    26.08.2008. (00:30)    -   -   -   -  

  • vertebrata

    Haha, slika i pol, nema šta. Nemanja, možeš li priložiti link ilustratora?

    Samo 14 ih je? Ja sam uvijek mislio da ih je 36 ( lamed vav ). -_-

    Nego, primijetih niz - Nietzsche, Heidegger, Levinas, i nekako imam dojam da Derrida čeka iza ugla. Što me nadovezuje na pitanje - zašto je Derrida zapostavljen na Vaseljeni? Gledao sam dokumentarac o njemu i čini mi se da je fin momak bio.

    avatar

    26.08.2008. (00:54)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    kod pretposlednjeg pasusa pomislio sam: kakav ganutljiv text, podeljen u chovekoljubivosti i zgrazanju nad Chovekom. a onda je i sam autor, sa sve prevodiocem, doshao do istog zakljuchka.
    Vjera u oslobođenje čovjeka u dušama nikad nije bila snažnija.
    (na raskrscu, sa kuznim vetrovima buducnosti shto shibaju lice)

    avatar

    26.08.2008. (01:13)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    derrida is dead.

    avatar

    26.08.2008. (01:15)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Verte, ovo je amaterska fotografija snimljena kraj Požege.
    Fotograf je Alessandro Bavari.
    Naziv je djela: "You will not notice anything other."
    Advertising campaign print: Maxima Cellular Games - Italy, 2007
    Agency: McCann Erickson
    Advertiser: Gazzetta dello Sport/RCS
    Esecutive Creative Director: Dario Neglia
    Creative Director: Gaetano del Pizzo
    Art Director: Alessandro Izzillo
    Copy Writer: Valerio Delle Foglie
    Story: Martin Heidegger Jr.
    Board: Jean-Jacques Shimshyrevich

    avatar

    26.08.2008. (01:45)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Bojim se da Derrida nije konstruktivan.

    avatar

    26.08.2008. (02:06)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Naravno da ih je 36. A vidi ovo: Zaddikim may be hidden, nistar, or known to their fellow men, mefursam. (cf. Gershom Scholem, The Messianic Idea in Judaism, p. 255).
    Scholem je nepouzdan tip. Anonimnost je neodvojiva od njihove biti, reći će na drugom mjestu.

    avatar

    26.08.2008. (02:09)    -   -   -   -  

  • odmak

    Judaizam je uvijek bio slobodan s obzirom na mjesta., kaže, a zašto onda poslije dvije tisuće godina toliko krvava borba za pradomovinom. Osobno ih razumijem, ali mislim da je ovdje Emmanuel Lévinas napisao zgodnu i zabavnu igru riječima ali malo previše nategnutu.

    avatar

    26.08.2008. (08:42)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Čudi me da Igra ne prepoznaje taj motiv, Odmak: te seobe, zbog kojih se pokazuje da su i Srbi vaseljenski narod, čija je postojina polje dugo lan i pol, ali ne od ovoga svijeta, i baš stoga jer na ovome svijetu nema mjesta koje bi bilo dovoljno veliko polje njihove zavičajnosti, oni žude eksteritorijalnim ognjištima, zvezdama, kako na primeru Plave zvezde Crnjanskog pokazuje Jeromonah Jovan Ćulibrk. Nigdje na Zemlji oni ne mogu naći utočište ni mira, kad je njihova postojbina na Nebu!
    Onda, postoji taj motiv iskorijenjenosti, još od Diogena naovamo - čitati Sloterdijka. Kozmopolitizam kao svijest o tome da čovjek nije drvo i da ničim nije urastao u neposrednu empirijsku zajednicu.
    Egzistirati=iskorištavati prirodu uopće nije iznašašće XX.stoljeća: priroda je već stoljećima ispražnjena od bitka, ona je u tijadi bitak - drugo - ništa svedena na posljednji član trojstva u Novome vijeku, da bi mogla biti stavljena na mučila, kako to hoće Leibniz, iako se ideja pripisuje Baconu, možda ipak ne s nepravom. Ne znam zašto se izbjegava govoriti o toj vrsti nihilizma: o nazoru na fizis kao na pustinju, ili, nihilirajuću silu, što je još mila moja majko u odnosu na prvu prispodobu (iako je ta, u nekim slučajevima, mističke prirode: pustinja je za pametnije isposnike ravna Bogu, barem jedan od njegovih ovozemaljskih likova). Kao što se vidi, mi samo konzekventno dovršavamo započeto: od Vrta (Raja) stvaramo Pustoš (Pakao). Ima pravo Swedenborg, i nema pravo Swedenborg: raj i pakao, to su izborna stanja a ne mjesta; Raj i Pakao, izgleda, ipak mogu postati topos, i to ne noetos, nego ovozemaljsko stanište čovjekovo: utopijsko ili atopijsko mjesto.
    Nemam sada vremena, idem van: velika je ovo tema, vratit ćemo joj se navečer. Za zimske mećave.
    Tek da dodam: ako je priroda ispražnjena od bitka i svedena na ništa, onda ona nije samo pustoš, nego i jalovost: ne samo da iščezava natura naturata, nego ni natura naturans ne prirađa ništa nova; odatle pak čovjek kao i-novator, a stvaralaštvo kao natprirodna, neprirodna, protuprirodna, navlastito ljudska - magijska djelatnost. Svi naši ciljevi magijske su prirode: genetski inženjering=volja za osobnom besmrtnošću; etc.etc. sve do remote control=minimalno sredstvo daljinskog samovoljnog upravljanja Svijetom kao predodžbom. Na ovom mjestu trebalo bi se više posvetiti marksizmu, no, velim, o tom, potom.

    avatar

    26.08.2008. (11:41)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    @odmak
    Pa bit zidovstva je cendranje za Obecanom zemljom tj. Izraelom. Ako je netko izmislio princip Blut&Boden, onda su to primarno Zidovi. Na obali rijeka babilonskih sjeđasmo i plakasmo spominjući se Siona; o vrbe naokolo harfe svoje bijasmo povješali. I tada naši tamničari zaiskaše od nas da pjevamo, porobljivači naši zaiskaše da se veselimo: "Pjevajte nam pjesmu sionsku!" Kako da pjesmu Jahvinu pjevamo u zemlji tuđinskoj! (Ps 103,1-7 vise poznatije kao Boney M "By the Rivers of Babylon").

    Mene vise fascinira da je judaizam prvo prezivio Kira Starijeg koji ih po prvi put vratio nakon sto su sve lokalne siledzije raselile sirom Bliskog istoka, pa zatim stvaranje drzave Izrael. Cudesno.

    avatar

    26.08.2008. (11:51)    -   -   -   -  

  • pooka

    ima neki anarhist koji je u jednoj fazi svog problema sa alkoholom iznio sav svoj namještaj i spalio ga na sred ulice u san Franciscu... John Zerzan, tako nešto... on je na svoj način govorio o ljudskom otuđenju, ali na drugačiji način... to se malo dotiče i onog 'radikalnog zla' jer prema Zerzanu je prijelaz sa sakupljačko-lovačkog nomadskog života koji je bio matrijarhalno organiziran i baziran na usmenoj predaji u zemljoradničko društvo, podjelu rada, teritorijalnost i patrijarhat onaj 'PAD' iz nevinosti u stanje grijeha koje je 'urođeno'... Istočni grijeh prema Katekizmu nije nešto što čovjeka opterečuje zbog njegovih djela već je stećen samim rođenjem i nije nešto što je NAUČENO već je čovjek po prirodi sklon grijehu. Primjer Isusa nudi izlaz iz tog zadanog stanja nužne griješnosti jer on uspostavlja zakon Kraljevstva nebeskog na zemlji svojom bezuvjetnom žrtvom kao činom koji započinje nešto NOVO i time uspostavlja ustavni kamen temeljac za vjeru da je moguće živjeti slobodan od grijeha. Ja bih Hajdagera strijeljao jer su nacistički rasni zakoni bili tako OTVORENO protivni svakom temeljnom zdravorazumskom, judeo-kršćanskom moralnom kriteriju pristojnosti uopće da se ta bahatost dizala do fetišističko-paganskih razmjera razmetanja zlom takvog kolektivnog intenziteta na eventualno moralnog pojedinca da je trebalo biti stvarno abnormalno jak VJERNIK da ne poklekneš pod govorom Fuhrera na metamfetaminu, pod scenografijom Leni Fiefenstahl, okružen stotinama tisuća sugrađana koji su isključili neokortekst i predali se paganskom ritualu obožavanja tek još jednog 'zlatnog teleta'. elem, taj Zerzan ima preveden besplatno na hrvatski negdje na webu i ima poprilično smisla ono što govori.
    vratimo se Istočnom grijehu... znanstveno gledano ne postoji mogućnost točnog razdvajanja onog stećenog socio-kulturnim, povijesnim okolnostima u kojima se pojedinac rađa od onoga što je na njegovo ponašanje zamislivo kao nužno, urođeno, genetski zadano... Kad JHVH kaže Jobovim prijateljima koji imaju pretenzije da spoznaju volju njegovu da oni nisu bili tamo kad je stvarao svijet šest dana i sedmi dan se odmarao, tada JHVH kaže da nikad čovjeku neće biti u potpunosti dozvoljeno da svoju zadanost odvoji od svoje mogućnosti za promijenu otvorene stećene prirode... inzistiranje na jednom ili drugom je bogohulno i znanstveno šarlatarenje... Istočni grijeh je nešto što je dijelom naučeno, dijelom urođeno i primjerom pokojnog stolara koji je pokušao Židovima ukinuti neradni dan (Nije čovjek stvoren zbog sabata, nego sabat zbog čovjeka) pa su ga zato ubili, a i zato jer im je lomio crkvenu imovinu i pozivao narod da sam sebi vadi brvna iz očiju... nema osnove u katoličkom tumačenju tog stanja da se od njega pravi kult mazohističkog samosažaljevajučeg samokažnjavanja izletima u Međugorje neklimatiziranim autobusima u sred srpnja i to pod uvjetima 160/110 krvnog tlaka i kolesterola od 7 milimola.
    Pročitajte tog Johna Zerzana... anarho-primitivizam mu je krv... ima dosta i o jeziku i semiotici kao načinima kojima je sputavan ljudski duh jer... ZAPAMTITE... Homo Sapiens je anatomski identičan već 150 000 godina... mi imamo pisanu povijest od nekih 5 ili 6 tisuća godina, zemljoradnja i 'domestifikacija' (kako bi rekao Konread Lorenz) počela je prije 12-tak tisuća godina... a do tada smo lutali, jeli bobice i bili suvereni vladari ovog planeta jer smo jedino mi znali da mašta radi svašta pa da i naši opcionalni modeli mentalno simuliranih događaja koji bi se mogli dogoditi mogu poslužiti da predvidimo te događaje i da ne budemo pasivni igrači evolucijske selekcije već da se zajebavamo jer smo tada bili bogovi koji su lutali zemljom i jeli gljive od kojih bi im i ta realnost koju su uspostavili kao objektivnu pokazala svu svoju dubinu koja ne dopušta toj objektivnosti arogantnu pretenziju spoznaje ičeg više od eventualnog. Nego, ja bi strijeljao Hajdagera ko Čaušeuskua bez obzira na sav njegov doprinos filozofiji, a ako je bio deblji od Đapića... što više da kažem?

    avatar

    28.08.2008. (22:29)    -   -   -   -  

  • pooka

    bit judaizma jest izmišljanje boga koji bi bio praktičniji od totema i 'zlatne teladi' kojom su 'bloot und boden' narodi jasno teritorijalno omeđivali jurisdikciju svojih sadržajem obilnih bogova i mitova koji su do detalja opisivali kako su ti bogovi sjekli jedni druge na komade pa se zakopavali tamo ili ovamo sa tim da je neki penis vrlo bitan u toj priči. bit Judaizma je čiščenje od takvog pojma 'boga', boga koji se može slikom ili imenom ili bilo kakvim ljudskoj spoznaji dohvatljivim atributom prikazati ljudima pa da ga oni uzmu zdravo za gotovo i sakriju se iza sigurnosti koju im pruža izostanak njihove dužnosti da svog boga iznova i iznova poštuju kao silu nezamislivo moćnu u svakom pogledu, silu koju mogu spoznati jedino tako što će živjeti i ponašati se sukladno Zakonu koji je taj bog objavio jednom od njih na nekom brdu i rekao mu da je on 'Onaj koji jest' i da sve drugo što jest jest u odnosu na ovo (kefir) ili ono ( šahčad-mnoštvo šahtova okupljenih na jednom mjestu), a da samo on, taj 'bog' jest sam po sebi i nije u nikakvom odnosu sa Elisabeth Taylor ili šahčadi kad se uzvere na zidove pa plazi otvorenim poklopcima ne bi li progutalo penzinere ili turiste jer šahčad to voli kad se osokoli i krene u hajku... taj bog je 'Riječ'... on je Zakon, ispisan na kamenoj ploči koju Mojsije odmah lomi jer mu je narod u nedostatku sigurnosti salio neko 'zlatno tele' (to 'zlatno tele' je simbol svega onoga ritualnog, idolopoklonskog, statutarnog, dogmatsko-farizejskog u svakoj religiji koja je iznikla iz Abrahamove skupine semita koji su bili osuđeni na lutanje i možda im baš u svrhu preživlavanja tijekom tog lutanja nije odgovaralo zlatno tele koje bi morali četrdeset godina tegliti u krug kroz pustinju... puno je praktičnija 'Riječ' i Judaizam je u svojo suštini apstrakcija boga na nespoznatljivo osim kroz ponašanje koje je poprilično praktično. Bog koji zahtijeva da ga se uzme za ozbiljno bez mogućnosti njegovog ozbiljenja kroz iskustvo je intelektualno poprilično zahtijevan bog. To što je osjetljiv na sodomiju i što taj problem rješava termonuklearno u situaciji Sodoma/Gomora je pisana činjenica u čiju objektivnost ima pravo sumnjati tko god to poželi, ali i tada ga Abraham poziva na Zakon i obraća mu se sa 'ti' pozivajući da poštedi barem dva pojedinca koji se ne upuštaju u rektalnu penetraciju vanjskim dijelom mokračnog sustava koji se ukruti u blizini sfinktera drugog muškarca jer ovaj prvi želi da radi isto što se radi i sa ženama kad se vanjski dio mokračnog sustava tako ukruti što je znak da je vrijeme za razmnožavanje samo ovaj put to želi raditi sa drugim muškarcem ili sa anđelima koje JHVH šalje ne bi li upozorili Lota da slijedi Termonuklearni tretman njegovog komšiluka na što ovaj daje svoje kćeri da ih sodomiziraju jer je to OK prema mišljenju tog boga koji se inače ne upliće puno u izraz svoje osobnosti osim kad je riječ o sodomiji koju ne voli. Ali i tada se taj bog upušta u ravnopravnu raspravu sa Abrahamom priznajući da Zakon nije Zakon ako ga se i Zakonodavac ne pridržava. E, to je najveći domet ljudske misli prije nego što je neki stolar iz Nazareta rekao da je čovjek taj koji svojom iskrenošću taj Zakon iz skupa Zapovijedi pretvara u dosljedan sustav moralnih principa prema kojem je bog smješten u svakom čovjeku i poštivanje svijeta koji je u harmoniji sa moralnim načinom života i svog bližnjeg kao samog sebe predstavljaju sav 'Zakon i proroke', sa naglaskom da je ljubav prema 'bogu' i poštivanje svog bližnjeg zapovijed koja je jednakog važenja iz čega proizlazi da je onaj bližnji ni više ni manje nego sam bog. Dalje od toga ljudski mentalni sklop nije uspio doći, judaizam je izvor vrhunca liberalne misli koja je povratak ili barem priznanje totalno pogrešne prošlosti i užasne opasnosti koju sa sobom nosi konzervativizam jer ne omogućuje prilagodbu novim situacijama već ustrajava na jalovom formom koja čak nije nikad ni bila ništa više od iracionalne dogme. To me dovodi na onu priču o guski i boci koju sam dužan Catmi... a eto i Hegela kojeg ne bih strijeljao baš kao ni Engelsa bez obzira na štetu koju su napravili jer za razliku od Hajdegera nisu imali zle namjere nego su samo bilo oholi dovoljno da ukalupe 'Onog koji jest' u formu koja se prožima sa svojim sadržajem i tako stvorili novi sloj razumjevatora tog dijalektičkog odnosa negiranja negacije od koji je jedan i napisao predgovor Windelbandu... bog ga blagoslovio... i poslao mene u frontalni sudar sa čovjekom koji je nosio nadimak 'der Alleszerschtorer'... razarač svega... pokojnim Kantom, koji je negdje u 'O lijepom i uzvišenom' rekao kako su Židovi stvarno dosadni u svom isčekivanju Mesije i da su crnci manje vrijedna ljudska bića jer nisu napravili niti jednu veliku kuću koju bi neko drugi srušio pa tako stvorio povijest... i da žene nemaju smisla za znanost i filozofiju nego da trebaju svoju drugačiju narav koristiti da budu ljupke i svojom ljupkošću odvuku pozornost svojih supruga od sudjelovanja u idiotlucima.

    avatar

    28.08.2008. (23:11)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Pookili, konzervativizam nije tako loš kako ga ti predstavljaš: postoji nešto što vrijedi uščuvati, kaže konzervator, i vjerujem da bi se i ti s time složio - ako ne postoji, onda ćemo te vrijednosti stvoriti, kaže stav konzervativne revolucije.

    avatar

    29.08.2008. (09:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...