Komentari

monasticism.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • dragi Blože

    To i nije tako jednostavno. Ljubi, voli, praštaj, daj srce - i onda čovjek postane NEISKREN. Lako je ljubiti svoje bližnje, lako je dati srce onima koji su bliski, ali ako je čovjek iskren shvati da one izvan tog kruga baš i ne voli, da ih poštuje doduše, ali da nema botuna u srcu koje se može pritisnuti i po naredbi voljeti, po potrebi praštati, razumijeti ili osjećati suosjećanje. Pogotovo ne ranjenom srcu. Zato, probaj opet i ovaj put objasni - kako stvoriti u srcu osjećaj bezuvjetne ljubavi. Osobitro reflektiraj na mogućnost da je ona DAR, da je ona dana - a ne proizvedena snagom volje.

    avatar

    19.08.2008. (19:22)    -   -   -   -  

  • OCSO

    @ dragi Blože:

    U pravu si, nema čovjek u srcu botune koje pritisne pa se samo tako dogodi čudo ljubavi i oproštenja.
    Zapovijed ljubavi (usp. Lk 10,24) koju nam je izrekao Isus otkriva kako je to čovjeku ipak moguće ostvariti:
    Ako ljubiš Gospodina Boga iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim- onda je moguće ostvariti i onaj drugi dio zapovijedi- ljubiti svoga bližnjega kao sebe samoga.

    U nastavku spomenutog biblijskog ulomka Isus odgovara i na pitanje: Tko je moj bližnji?

    avatar

    20.08.2008. (22:47)    -   -   -   -  

  • merkat

    Sjajne misli Mertonove.

    Bezuvjetnu ljubav ( agape )ima samo Bog. Dokučiti ju možemo utoliko koliko oslobodimo prostor Bogu u sebi. Pavao kaže da ne živi on nego Krist u njemu. Bl. Merz da težimo tome u svojoj duši da budemo u neku ruku Bog. Vjerujem kako je mislio isto što i Pavao. Tako da bi se time nadovezao na OSCO komentar.

    avatar

    22.08.2008. (12:48)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...