Komentari

diavola.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


 • Viola (sul palco)

  aaa, krasno!!!
  i ja uvijek u čudu gledam taj dvorac s ceste.
  vidjet će me ti krajevi, baš ti hvala na super opisu.
  btw. ja sam mislila da je povijesna cesta jednostavno asfaltirana u modernu za more, ali možda nemam pravo (to mi je nekako bio zaključak koji se sam nameće).

  avatar

  20.08.2008. (12:11)    -   -   -   -  

 • ronin

  ahh kaj reći neg da mi sve zvuči turbo romantično.
  mrzim te, ti si prva otkrila tajanstveni dvorac. :( sram te bilo to nije fer, pustolofko jedna. :))

  kako često putujem na pravcu Spljet - Zagreb uvijek sam se pitao koji je to točno dvorac. mislio sam da je to Ozalj, ali sam bio dobio ispravak od jednog znanca no, ni on nije znao pravo ime. prepostavljam kao i apsolutna većina koja tamo prolazi autoputom.
  tak da si mi ti sad otkrila tajnu. thx

  nemrem se odlučiti između dvorca i mosta. jedno ljepše od drugog. posebno ti je fenomenalna fotka mosta.
  jesi otkrila koju priču koja povezuje dvorac/kaštel/burg i most nešto ko s Veronikom i Velikim Taborom? :)))

  avatar

  20.08.2008. (12:36)    -   -   -   -  

 • fotkam, kuham, putujem...

  kako prelijepo, izvrstan putopis i prekrasne fotke. rijeka je fenomenalna, sad bih u nju skocila!
  i ovaj most je stvarno impresivan!

  avatar

  20.08.2008. (12:56)    -   -   -   -  

 • blogomoljac

  Prekrasno! Kad ti to sve stignes? :)

  avatar

  20.08.2008. (13:05)    -   -   -   -  

 • smisaozivota42

  Evo. Jedem stare vlažne kekse i onda vidim ovu hranu. Pa hvala. :((
  Nije loše što nema kupača. Barem znaš da nema i zmija :)

  avatar

  20.08.2008. (16:32)    -   -   -   -  

 • Cranberrie

  stvarno je prekrasno... a dvorac uvijek skužim i baš mi je divan :) ali most - most je otkriće

  avatar

  20.08.2008. (16:56)    -   -   -   -  

 • Diavola

  - Viola - tnx :)) za tu cestu je oznaka desno kao i za taj most i dvorac pa pretpostavljam da ona tek-treba-doći. nisam ništa vidjela. pomislila bih da se radi o kaldrmi ili tako nekoj cesti. kako god, ima neka cesta koja se nastavlja iza dvorca, ali njome nismo išli, jer nismo više mogli prići autom (oni odroni); inače, ovaj je kraj stvarno za preporučiti... :)
  - ronin: je i ja sam uvijek u prolazu komentirala "ma, gle ga, opet! ma, koji je to sad, majku mu!" :)) inače, dvorac u Ozlju je prekrasan, bila sam tamo, ima popis lijevo u koloni negdje među linkovima. puno je ljepši i očuvaniji od ovoga, a i veći... poseban stvarno! hvala za komplimente! što se tiče priča, to sam očekivala od nekih domaćih, nisam baš čitala o tom kraju, što ne znači da neću :)) sad sam u nekim drugim spikama pa me to odvuklo od Karlovačke županije :))
  - lipa mare: hvala! i, opet, moram naglasiti da se prava ljepota ne može prenijeti, uživo je sto put bolje od fotki!
  - blogomoljac: fala :)) dobra volja + vikendi, uglavom :))
  - šumarKA bome da je! sve sam vam oprostila nakon Vinice i Vodenice! ;))
  - smisao života - misliš što IMA kupača :)) pastrva je i meni njami... :))
  - cranberrie - hvala :))
  - Andrea - eto riješena je i ta misterija! baš ti hvala na iscrpnom odgovoru. dakle, na kraju je, ipak, 18. st. obožavam mostove (i tunele) baš ti hvala na preporuci, svakako ću pogeldati gdje je to i čim budem u blizini skoknuti do toga. volim takve sugestije. hvala još jednom i javi se opet :)
  - rijeka - hvala!! :)) što se pecanja tiče, pretpostavljam da je tamo raj za pecaroše. zašto? prvo, od tamo su pastrve, drugo, vidjela sam par pecaroša (iako sam bila više skoncentrirana na mjesta za kupanje pa ove nisam registrirala baš), treće, na sve strane voda, voda, voda, zeleno, priroda, mora onda biti i riba. :) no, pitat ću za svaki slučaj lokalne... :))

  avatar

  21.08.2008. (17:02)    -   -   -   -  

 • Sa dva prsta po tipkovnici

  ........................Povodom Didine 3.godišnjice bloganja zadovoljstvo mi je ostaviti osmjeh i počastiti te KOKTELOM :-)))

  avatar

  21.08.2008. (21:21)    -   -   -   -  

 • aparatczyk

  Gledao sam taj dvorac više puta usput i našao ga putem Google Eartha. Baš bi se rado zaletio na izlet u općinu Netretić.

  avatar

  09.09.2008. (15:59)    -   -   -   -  

 • Diavola

  - dida: aj živijo! ;)
  - aparatczyk: je, prekrasno je tamo, dvorac je tako dobro uklopljen u cijelu spiku! preporučam! :)

  avatar

  10.09.2008. (10:54)    -   -   -   -  

 • dada

  slučajno sam našla ovaj krasan putopis i moram priznati da mi je izmamio suze i nešto me je steglo oko srca ,naime vratio me je u djetinjstvo.moj tata je bio rođen u tom kraju pa smo mi provodili dosta vremena u tom kraju ,kupali smo se ispod tog starog mosta kad bi išli doma uvijek smo sesta i ja navaljivale da idemo preko starog grada ,iznimo su me fascinirale njegove ruševine i lijepo je vidjeti njegovo ponovno rađanje ali onda je bilo ipak ljepše,stara cesta uz dobru su pasle crno bijele krave sa obližnje farme....ali život se mijenja .hvala na podsjetniku na ljepše dane i na mog tatu i sestru koji više nisu samnom .

  avatar

  09.03.2010. (21:37)    -   -   -   -  

 • dadacka

  Dragi ljudi pošto i ja obilazim ljepote lijepe naše mogu potvrditi da je ovo jedan od ljepših izleta i nije bitno u kom godišnjem dobu....

  avatar

  11.12.2012. (11:39)    -   -   -   -  

 • poljička

  prekrasno!
  i dvorac i entuzijazam!

  Frankopani na tim prostorima u drugoj polovici 14. stoljeća tek nasljeđuju Baboniće.
  Što se tiče gradnje utvrda, najviše utvrda nastaje nakon provale Tatara u 13. st. Mnoge grade Babonići, neke, budući su banovi, kao kraljevske utvrde, a neke za vlastite potrebe. Neke su prelijepe, kao Garić npr.
  Ni danas nitko točno ne zna koliko je zaista zemalja bilo u posjedu te premoćne i prebogate obitelji.
  Bit će da oni grade i Novigrad (i Dubovec) i to pred sam kraj svoje vladavine oko 1322. kada doživljavaju politički slom. Vjerujem da ga je gradio Juraj Babonić, 1313. zapovjednik i vlastelin Ozlja, dux, što bi u vojnom smislu značilo kapetan kraljevske konjice. Kako je Ozalj kraljevska pogranična utvrda ne zna kada će grad morati vratiti.
  Izgleda da je kneginja, supruga kneza Jurja, stradala u sukobima Templara i Ivanovaca i to upravo braneći Novigrad; dvojim da bi se usudio Ozalj joj ostaviti na upravu. Arheološka iskapanja u Kamenskom kod Karlovca. njihov posjed, ukazuju na bitku iz tog vremena, broj odgovara posadi utvrde, svi su očito izginuli.
  Nakon njene smrti 1321. vjerujem da nije imala više od 20 godina, knez >Juraj daruje više crkava sv Jurja oko Žumberka i Črnomelja a nastaju i crkve Gospe Snježne kojih prije 1334. nije bilo. Jedna je ispod Dubovca i u njoj su oltari sv Jurja i sv Katarine, po izvoru s neta. Bila je iz obitelji Ruch, Švarča je bila njeno udovištvo a Kamensko miraz.
  Knez je svoju obećanu si vjerenicu pronašao u konviktu 1307. odmah je ozenio da izbjegne nametnuti brak, njemu je 19 njoj 7; može je samo voditi sobom poput sestre jer je nema kome ostaviti. Postala je magistra i ivanovac kao i njen suprug, a izgleda da je obnašala i sudačku dužnost. Za njom su ostala dva sinčića. Mlađi bi mogao biti Ivan od Paližne.
  Možda bi bilo romantično da nije tužno i tragično. Četvorica braće kako je znano stradali su pod Steničnjakom.
  Rod se nastavlja u Babonićima Krupskim, knezovima Blagajskim i Čuporima Moslavačkim, po zadnjim istraživanjima, svi su se istakli u borbi protiv Turaka.

  Nakon ovakvog otkrića i ja s puno više poštovanja gledam na kamene ruševine, puno je toga i bolnog i čarobnog u njima zapisano.

  Hrvatska povijest ne počinje sa Frankopanima i Zrinskima u 14. st, već početkom 7. stoljeća

  avatar

  27.05.2017. (16:52)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...