Komentari

panonija.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • MonoperajAnka

    Ova usporedba mi se cini uvjerljivom. Imam ovdje (u Becu) prijatelje Gruzijce i to je najdivnija obitelj koju poznajem. I zelim im svu srecu...oni sami jedva prezivljavaju, ali salju novce u Gruziju jer bi se njihovi smrznuli preko zime. Baka je radila do 75. godine kao doktorica u bolnici, jer s penzijom ne bi pokrila ni troskove hrane...moja prijateljica je visokoobrazovana, svira klavir, kulturna sirotinja...ali ne znaju sto je bahatost....zato ih volim

    avatar

    10.08.2008. (00:20)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    Tomicev zadnji tekst pokazuje da mu sve nelogicnosti nisu bliske...ne samo one domoljubno-hrvatske, vec i one jugo.nostalgicarske ...

    avatar

    10.08.2008. (00:22)    -   -   -   -  

  • aparatczyk

    Jebiga, srbi u Rvackoj će se prije ili kasnije asimilirati u hrvate. Rusi na Baltiku i drugdje uglavnom neće. Odnos estonaca prema rusima nije baš idealna stvar za budućnost Estonije, imam prijateljicu estonku koja to može potvrditi. Tako će ih još teže privoliti da prihvate estonsko društvo. Istinabog, nama je lakše zbog sličnosti jezika i kultura, a u njih su razlike velike.
    Što se gruzijaca tiče, nesretan je svako tko ima ruse za susjede. A mi, možemo navijati za gruzijce, ali na kraju moramo prihvatiti pobjednike, a to će ziher biti rusi. Oni imaju naftu, nama ona treba.

    avatar

    10.08.2008. (02:18)    -   -   -   -  

  • homoludens

    Pero, baš na forumu danas pišem kako me ova situacija u Gruziji podsjeća na Hrvatsku 1991. i da je Južna Osetija RSK, a ruska vojska JNA.
    I ja se nadam da će Gruzijci uspjeti odbiti ruske napade (ipak ih ima 4 puta više nego Čečena, nisu odmetnuti kao Čečenija, suverena su država i nemaju proruske izdajice u zapovjednom vrhu). Aparatczyk je skeptičan, no sumnjam da će se Rusi odvažiti na pravi rat.

    avatar

    10.08.2008. (03:11)    -   -   -   -  

  • hsp1861

    ne znam...al ne bu ovo dobro nikako za gruziju meni se čini al ni za svijet... un tu nemre niš a i primjer kosova bi mogao još mnoge osilit...
    usput kaj ti radi blog na index.yu? pero brute :)

    avatar

    10.08.2008. (03:57)    -   -   -   -  

  • odmak

    A Istra?
    Ukrajinci su skoro zaboravili vlastiti jezik Danas ih država novčano stimulira da rade filmove na ukrajinskom. Što ide teško jer tko će to gledati, zapravo slušati. Perfidne su igre kolonizatora.

    avatar

    10.08.2008. (06:25)    -   -   -   -  

  • Taurunum

    Ovdje u Srbiji politički analitičari komentiraju događaje u Gruziji kao izuzetno loše po Srbiju. Vjeruje se da će Rusi odustati od potpore "teritorijalnom integritetu" Srbije, upravo zbog Južne Osetije, te da će uskoro priznati nezavisno Kosovo, paralelno s priznanjem nezavisne Južne Osetije.

    avatar

    10.08.2008. (15:03)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Meni je fascinantna ruska propaganda koja se već 150 godina predstavlja kao zaštitnica pravoslavlja na Balkanu ali kada je u pitanju pravoslavna Gruzija onda Moskva podupire dvije muslimanske odmetničke gruzijske pokrajine. Čak je i Staljin podijelio muslimane u Sjevernu i Južnu Osetiju a Putin ih ujedinjuje pa će to Ruse pogoditi jednog dana uskoro kao bumerang u glavu. Inače, 60% ukrainskog stanovništva su grko-katolici, privrženi Svetoj Stolici i ukrainskoj neovisnosti, dok 10 posto katolika sanja o pripojenju Poljskoj, a 30 posto pravoslavaca i Rusa o pripojenju istočne Ukraine "majčici" Rusiji. Isto kao što su komunisti razoružali 1990. Hrvate kad je JNA otela oružje TO i predala ga pobunjenim Srbima, tako su i komunisti u Ukraini odmah nakon ukrainske nezavisnosti predali Rusima cijeli arsenal nuklearnog oružja koje je tamo ostalo nakon raspada SSSR-a. Ja isto navijam za Gruzijce i želim im da obrane terotirijalnu cjelovitost ali to će biti teško jer SAD neće izravno pomoći Gruziji ali ako su bili pametni onda su se u međuvremenu dobro naoružali, a obaranje 10 sovjetskih bombardera od početka Olympijade u Pekingu svjedoči da imaju učinkovito oružje. SAD vode protiv Rusije zastupnički rat i neće se nikada izravno uplesti na strani Gruzije ali neizravno su već davno prisutni tamo. Sreća za Gruzijce je što su prije nekoliko godina obračunali s proruskim izdajicama - bivšim komunistima tako da sada imaju čisti front bez zabijanja noža u leđa. Po tome se situacija danas u Gruziji razlikuje od situacije u Hrvatskoj od jučer pa i danas. Gruzijac voli slobodu i ni pod koju cijenu je ne želi predati u ruke petoj koloni u pobunjeničkim pokrajinama, gruzijskim "SAO Krajinama". Rusi mogu zauzeti gruzijsku pokrajinu Južnu Osetiju ali Gruzijci nisu Čečeni koji su ostavljeni od svijeta na cjedilu. Hrvatska bi sada mogla diplomatski pomoći Gruziji jer je nestalna članica u Vijeću sigurnosti UN-a ali Sanader neće prdnuti prije nego dobije mig iz Brisela. Osim toga, kada je prije godinu dana ruska raketa završila na gruzijskom teritoriju, međunarodnu istragu u ime OESS-a je vodio Miomir Žužul, i na zaprepaštenje SAD-a je u izvješću prošle godine napisao da se ne može otkriti otkud je ruska raketa ispaljena na gruzijski teritorij iako su ga zapadne obavještajne službe opskrbile dokazima. Zato je britanski tisak bio napisao da je Sanaderov Žužul "gori od najgorih". Inače, moja je procjena da će u ovom ratu pobjediti Gruzija a Rusija podvući rep jer rat ne traje dva dana nego se vodi u nastavcima. I Hitler je izgubio u Staljingradu pa će i Putin u tamo nekom osetijskom Tkišbiliju ili kako se već zove. Pozdrav!

    avatar

    10.08.2008. (22:41)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    @MonoperajAnka
    Ironicno je da je napoznatiji Gruzijac Staljin.
    @aparatczyk
    Jao onom tko ratuju s Rusima. Pa kod nas je sjecanje na Kozake i njihov zulum jos dosta zivo.
    @homoludens
    Relativna je danas stvar suverenost. Cim manje ljudi pogine, tim bolje.
    @hsp1861
    Ma odkad je Bloger.hr imam tamo blog, makar lijepo pise da je tu original. A na index.hr se dodje jednostavnim tagiranjem posta. Ovak Gruzija tam nikog ne zanima, tj. ne pisu na Bloger.hr o njoj, pa sam na vrhu linkova. Ima i i tamo nekolicina razumnih ljudi. Npr. homoludens.
    @odmak
    Istra i dijelovi Hrv. primorja su naseljavani sa svim narodima i narodnostima zato kaj je dobar dio Talijana (od kojih vecinu cini u biti pobjegli talijanizirati Hrvati sa -ić prezimenima) odmaglil. Ukrajina je poprilicno kulturno unistena.
    @Taurunum
    Bit ce zanimljivo kako ce Rusi nastavit igrat na Balkanu. Bas me zanima sto Toma Grobar reci na to sve.
    @CBK
    Sluzbena brojka je 8% grkokatolika i 2% rimokatolika. Nekad su bili vecina, dok se Staljin 1946. nije dosjetio grkokatolike nasilno pripojit Ruskoj pravoslavnoj crkvi, nek se nadju. Meni se cini da je vecina Ukrajinaca ateisticka, unatoc vecinskom proklamiranom clanstvu u Kijevskoj UPC.
    Nekak mi se cini da ce Rusi vjezbat po Gruziji artiljeriju, kao sto je JNA to vjezbala po Vukovaru, nemilosrdno i sadisticki.

    avatar

    11.08.2008. (01:51)    -   -   -   -  

  • Bernardov riff

    Ovo u Gruziji ne nagovješta ništa dobro. Netko je Gruzijcima nešto pogrešno savjetovao u svezi s početkom ratnih operacija. Ovo što se tamo događa po meni je čist vojni poraz. Kud ćeš započinjati rat ako ne ideš po pobjedu i ako nemaš jasan plan što učiniti ako pođe po zlu. Sad nude Rusima pregovore o primirju.Čitam da je ruski ministar Lavrov dao Amerima do znanja da gruzijski predsjednik Sakašvili "mora odstupiti". Isti Sakašvili tvrdi da Rusi žele cijelu Gruziju radi kontrole pravaca dopreme nafte. Rusima bi odgovarala smjena Sakašvilija i instaliranje neke proruske marionete.

    avatar

    11.08.2008. (09:56)    -   -   -   -  

  • ignorantia

    Prosto me cudi odakle autoru i komentarorima toliko inofrmacija o tom dijelu svijeta koji nije ni EU ni Azija. Ali dobro je jer sam sad bolje informiran i sad vise puno vise znam.
    Podsjetilo me to i na cinjenicu da sam vlasnik cak dvije kopije romana Banket u Blitvi i da bi to trebalo malo pogledati i podsjetiti se na generala Barutanskog.
    Jednu od kopija dobio sam kao nagradu za uspjesno obavljenu obuku kao vojnik vojne poste 1234 Nis a nagradio me mislim ppukovnik Vojislav Zivojinovic. Kako je samo znao da volim Krlezu, Valjda je i to pisalo u mojem dosjeu.
    Ovo da je australac smatrao nas i ostale pa i Ukrajince plemenom nije mi bas jasno jer australci nece tim izrazom nazvati niti svoje domoroce nego kazu domoroci a za evropske zemlje i njene stanovnike kazu da su to nacije kao sto i za sebe kazu nacija ne misleci pri tome na etnicko porijeklo nego na drzavljane jedne zemlje.
    Ja imam prijatelja Ukrajinca i eto prilike da ga malo o svemu tome ispitam jer on dobro razumije i cak govori hrvatski jer kaze da je njegov jezik slican nasem dok njegova zena ruskinja ne razumije skoro nista jer kazu ruski je izvan te sintakse i vokabulara. Znam i jednog Bugarina koji govori hrvactski i to zagrebacku varijantu jer kaze s deckima je delal skup na gradilistima po Iraku i bil vise put v goricama po Zagorju.
    Steta imal sam i jednog Kazaha ali je on nekud otisel a od njega sam mogel dosta toga saznati jer oni imaju puno nafte i dobro su informirani o stanju bivsih sovjetskih republika.
    Kazah nije Kozak a moj prijatelj Kozak veli da njegovi nikad u Hrvatskoj nisu bili nego su to bili Cerkezi koji su bili na strani Hitlera. Moram i to jos ispitati.
    Znam da ih je moja baka zvala Kozaki i da su kokosima zavratli s vratom. A za Osete sam saznao prije nekog vremena jer kod nas su objavljena dva ili tri romana jednog Oseta koji je pisao na ruskom a zivio i radio u Parizu kao nocni taksista (moj kolega). Bilo je receno da je kao dijete s roditeljima preselio u Rusiju, da je bio na strani bijelih, da je prozivio kao dijete ratnik teske traume i da su onda emigrirali cijela obitelj iz Rusije i da je postao najznacajniji pisac ruske emigracije a bio je po krvi Oset.
    A ove usporedbe nase situacije i odnosa rusa sa susjedima to mi izgleda dosta nategnuto i pomalo neprirodno jer siguran sam da je realno stanje sasvim drukcije, kako to obicno i biva. Jer osim Mikelica netko je u neko vrijeme dovodio i medicinske sestre u Viroviticu eto ko i taj Mikelic, pa sta sad, a ja sam nekako dosta nakon srednje skole tamo poceo otkrivati svoje kolege da su im roditelji zivjeli na pustarama od djedova solunskih dobrovoljaca. Meni se cinilo da su oni viroviticani, slatincani itd.

    avatar

    11.08.2008. (18:50)    -   -   -   -  

  • dejmon

    U ovom odnosu snaga u svijetu Gruziji predstoji vrlo dug i težak gerilski ili partizanski rat za svoja izgubljena područja. Sirova ofenzivna i sukob vojnih snaga ne dolazi u obzir. Sada je predsjedniku Gruzije najpametnije sačuvati granice koje ima, a takoođer i svoju glavu.

    avatar

    12.08.2008. (08:55)    -   -   -   -  

  • II-_-II e-nora

    Politika je kurvau rukavicama do ramena...zato najbolje teme su o sexu !

    avatar

    12.08.2008. (14:07)    -   -   -   -  

  • Bljogerica

    zanimljivo je da Gruzija i Hrvatska imaju puno toga zajedničog - 4 milijuna i nešto stanovnika, glavni grad oko milijun, sličan proračun . . . Rusi su prešli svaku mjeru, ali čini se da je od priznanja Kosova bilo pitanje kada će se oglasiti.

    avatar

    12.08.2008. (23:36)    -   -   -   -  

  • Divan -skitnje

    Gde se Rus pomokri-tu je Rusija ! ista logika kao Miloševićeva.

    avatar

    12.08.2008. (23:46)    -   -   -   -  

  • jimbo

    Pade mi onaj vic s kraja šezdesetih
    Zašto je ZET kupio češke tramvaje?
    Kad Rusi dođu da se osjećaju ko kod kuće.

    avatar

    14.08.2008. (04:49)    -   -   -   -  

  • ignorantia

    Sjecam se toga vica o ceskim tramvajima, da se rusi osjecaju kao kod kuce. Koliko me sjecanje sluzi mislim da su tramvaji bili kupovani sedamdesetih, a to je tada bio nacin trgovine sa zemljama SEV-a tj placanje je islo putem tzv kliringa.
    Buduci da sam kao ucenik morao zadovoljiti kriterije tadasnje prosvjetne vlasti ucio sam ruski jezik cak 8 godina i nikad meni nitko nije objasnio sta znaci taj rijec, niti nastavnici u skoli jer ocito nisu znali ali evo kak sam sad sretan kad se amerikaniziramo i sto znam da to dolazi od clear i da je to glagolska imenica ili gerund ili ing form i glasi clearing sto je u nasim udzbenicima pisano kao kliring, a kliring je bilo bezgotovinsko placanje ili prebijanje, kompenzacija. Sjecamo se da su nase firme imale velike poslove u SSSR-u pa su tim nacinom vjerojatno stizali i tramvaji iz Ceske. Tramvaji u koje nasi kosarkasi nisu mogli uci a i sam sam se osjecao u njima ko u konzervi.

    avatar

    16.08.2008. (20:28)    -   -   -   -  

  • ignorantia

    Ima tu jos tih stvari jer kako mi mrzimo eto i Ruse i Srbe i Milosevica (a zaboravljamo an oni recenicu 'Moramo vjerovati Predsjedniku Milosevicu'). Sta je na primjer s panslavizmom, jer mi smo isto tako Slaveni, rasa koju germani i zap. Evropa smatra na neki nacimn nizom rasom. jedan nas Hrvat po kojem zove se jedna zagrebacka gimnazija, umro je u ruskom progonstvu nastojeci uvjeriti ruske careve u nuznost Rusije da se digne i odupre zapadnjackoj dominaciji, jer ona to moze. Pa i Pero stalno istice kako nas Vatikan voli ali najprije kroz talijanske interese, zar ne.
    Nista necemo postici pljuvanjem na nasu slavensku bracu i epigonskim dodvoravanjem nekom koji nas u biti smatra primitivcima. Istina, mi hrvati imali smo vise srece (ili pak nesrece) sto smo imali prikljucak na germane, ali bili smo uvijek njihova kolonija, kao i madjarska, cije vrline zapadnajci takodjer cijene, jer madjari su kao napredan narod a hrvati spadaju u povijesni kos.
    Treba malo misliti o tome a ne slijepo biti negativan. Jer da smo Iranci onda bi kao Oseti govorili svojim iranskim narjecjem, ali tesko da smo.

    avatar

    16.08.2008. (20:49)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...