Komentari

rudarka.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • Sefica

    A sto mozes, kad se u ovoj krasnoj drzavi moze sve. Nemaju potrebe da te pitaju kad kradu;)

    avatar

    04.08.2008. (14:29)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Hm, kadgod su mene spominjali na TV-u, u novinama ili na drugim portalima, uvijek su naveli link mog bloga i moj nick, dakle, nisu ništa ukrali. Ako netko u nekoj emisiji ili listu jest obrađivao teme slične mojima, ne mogu biti pretenciozna pa tvrditi da su to pokupili baš od mene, čak i ako jesu, jer o tome je pisala sva sila različitih blogera, osim ako je baš neka specifična tema, a kad su upotrijebili te specifične teme, tada su me uredno linkali.
    Što se tiče baš prave krađe teksta, hm, to je dvojbeno. Ti te tekstove stavljaš na Net i na uvid javnosti, dakle, nitko ih ne mora platiti i sl. S druge strane, ja sam si na blog stavila copyright, ali nisam još proučavala koliko ta copyright opaska eventualno igra ulogu na sudu.
    Što se tiče Metroa, pa što? I ja sam tamo završila sa svojom temom Malleus današnjice i bilo mi je drago jer su naveli moj nick, link i besplatno me izreklamirali.
    Onaj tko ne želi takav publicitet, ne bi trebao pisati blog jer nitko mu nije ukrao secret diary ispod kreveta pa ga javno osramotio, pošto je blog javni alat dostupan svima, a autor bloga bi toga trebao biti svjestan. Eto, proučit ću još legislativu oko toga :)

    avatar

    04.08.2008. (16:08)    -   -   -   -  

  • Sanja

    Vako, ako te linkaju, navedu autora, to onda nije krađa. Krađa je ako netko prepiše tekst i potpiše sebe.

    avatar

    04.08.2008. (17:47)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    a kak to doznas gdje su te sve spominjali? meni je svojedobno jedna cura na mail napisala da se moj blog jako cita i da je po medijima i blabla a ja pala na rit jer mi nije jasno kaj se tu ima prenosit za javnost?

    a gosti....ma nemoj me zezati i reci da NIKAD NISTA ne plate. ne kuzim, ja bih umrla od neugode i oduzila se na neki odlican nacin za gostoprimstvo....stvarno mi ovi tvoji nisu jasni.

    avatar

    04.08.2008. (19:14)    -   -   -   -  

  • Pjesma o jednoj mladosti

    Totalno bezvlašće... bolje ne komentirati krađu i prepisivanja jer se samo mogu iznervirati. Pitaš za program "za odrasle" - 12. i 19.8. salsa party, 15.8. Putokazi, 17.8. Belfast food... pa ti biraj :)))

    avatar

    04.08.2008. (20:20)    -   -   -   -  

  • jja

    I ja sam zavrsila u Metrou na sto su me upozorile vjerne citateljice. Kad sam se obratila drskoj i nedobudnoj urednici - uporno je tvrdila da je to njen tekst?! Bed je jedino da je i greske od mene preuzela.

    Kinky - kao buduca pravnica nadala sam se da ces stati na stranu pravde. Naime ako je (a je) blog zasticen cc licencom i ako na istome crvenim slovima pise da je ZABRANJENO krasti tekstove a licenca to isto i pravno regulira - i ako pise da se tekstovi mogu dobiti da direktan upit a nitko te nista ne pita - onda je to kriminal. Barem u mom selu.

    "ali nisam još proučavala koliko ta copyright opaska eventualno igra ulogu na sudu. "

    Ja jesam.

    I opet cudi me tvoj stav s obzirom da je kradja intelektualne tvorevine - kradja, bez obzira kako mi to nazvali. I moze se utuziti (naravno u pravnim drzavam ali hrvatska to nije) kraja blog tekstova ako ispunjavaju gore navedene uvjete oznacavanja autorstva.

    avatar

    04.08.2008. (21:35)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    JJA - dobro si napisala - u pravnim državama, a pošto to RH nije, onda ne znam kako to točno funkcionira u RH i, kako rekoh, nisam još proučila.
    Što se tiče pravde, doista mi se ne da opet raspravljati o stvarima oko kojih sam bila jasna: dakle, da ponovim za one koji nisu pazili na satu, rekla sam da nije krađa ako netko mene spomene u nekom mediju i opiše u čemu sam pisala na svom blogu te tome priloži moj nick i link na moj blog. TO nije krađa i upravo TO mi se desilo svaki put kad sam završila u nekom mediju, što je pošteno. A da ne spominjem da su me mediji i prije toga učestalo kontaktirali mailom i upitali smiju li spomenuti moj tekst i mene. Pod "pravom krađom" se nadovezujem na ono prije i mislim na situacije da te nitko ne treba pitati smije li objaviti tvoj tekst i LINK na tvoj blog jer to si stavila dobrovoljno na Net i svatko to ima pravo prenositi dalje jer je javno.
    O krađi u smislu potpisivanja tuđeg teksta SVOJIM IMENOM/NICKOM nisam ni riječ rekla niti joj dala svoj glas, stoga, kao buduća pravnica, molim da mi se ne imputira neizrečeno. Hvala.

    avatar

    05.08.2008. (01:02)    -   -   -   -  

  • pod sretnom zvijezdom rođena

    i moj je jedan tekst završio u metrou na što su me upozorili čitatelji. ja te novine nisam ni vidjela jer mi nisu pristupačne, ali mi nije bilo ugodno to saznanje s obzirom da mi je blog osobne prirode. poslije toga sam u box stavila napomenu da je bez mog odobrenja zabranjeno koristiti tekstove s bloga, a da li je se netko toga pridržavati, vidjet ćemo.

    avatar

    05.08.2008. (07:47)    -   -   -   -  

  • xiola bleu

    mene mogu kopipejstat koliko hoce, i ovako nista ne vrijedi, di bih stigla da jos udaram kakvo vlasnistvo! caka je u tome sto je moja nakupina slova mediokritetna tako da rijetko tko da me i skopipejsta (joj, sto volim ovu napisanu rijec!).

    avatar

    05.08.2008. (08:51)    -   -   -   -  

  • jja

    Kinky nimalo mi se ne svidja uciteljski ton koji si stavila na komentar pogotovo kad priznajes da o stvari nisi dovoljno informirana i jos o necemu sto ti je uskoro struka.

    Meni je zaista nepojmljivo da ja komuniciram sa buducom pravnicom koja mi na izricito - na tekstu je licenca i JASNO je oznaceno da je zabranjeno uzimanje teksta bez znanja autorice - ti napises

    "e i mislim na situacije da te nitko ne treba pitati smije li objaviti tvoj tekst i LINK na tvoj blog jer to si stavila dobrovoljno na Net i svatko to ima pravo prenositi dalje jer je javno."

    Javno ne uklanja sva prava na vlasnistvo i drzavne ustanove su javne pa nisu svacije vlasnistvo niti se njima moze koristiti kao mojim boravkom.
    Zapravo odlicna tema idem ju prosiriti malo.

    avatar

    05.08.2008. (10:10)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    JJA - ti očito miješaš kruške i jabuke. Ako netko objavi tvoj tekst pod svojim imenom, to jest krađa i prije toga treba pitati tebe smije li ga u cjelosti objaviti, ali ako netko navede tvoj blog i tvoj nick i ukratko opiše o čemu si pisala ili navede svoje mišljenje te navede ljude da te dođu posjetiti, time te je besplatno izreklamirao, i to, bome, nije krađa niti treba tvoj pristanak. Jer i ja imam pravo navesti na svom blogu link na neki članak s index.hr-a, napisati ukratko o čemu se radi te uputiti čitatelje na taj link, BEZ da pitam indexovce smijem li.
    U tome je razlika i u tome sam informirana, ali nisam informirana o nečem drugom, a to je učinkovitost na našim sudovima copyright opaske koju sam sama ispisala i stavila na svoj blog.
    Javne ustanove su u ovom slučaju argumentum ab absurdo.

    avatar

    05.08.2008. (13:23)    -   -   -   -  

  • macka_u_martama

    a i danas je svašta moguće. sićate se one afere kad je jedan bloger tužio narodni list? tj. pisao im je i lipo objasnio kako su ga pokrali, a oni su mu jako bezobrazno odgovorili da smo mi ionako država u kojoj se samo laže i krade.

    avatar

    05.08.2008. (13:33)    -   -   -   -  

  • MENTINA

    no da, glede gostiju, eto aleluja dakle prezivjela si i to :)))))))) pa jos ako je takva prada svakih 4-5 godina tim bolje, sad odmah napravi tulum za ODLAZAK, odnosno sto si ih se rijesila LOL a oni komentari "e to je u XY puno bolje" me uzasno nervira....znam i ja takve! glede kradje tema i tekstova, no da, zakonski ne znam kako je to regulirano pa se "ne bi stela mestati" no da covjeka nervira, ofkors :)))

    avatar

    05.08.2008. (15:21)    -   -   -   -  

  • turimti

    e, ako se bojiš krađe svojih umotvorevina, onda se skini s bloga i piši u svoju tekicu. svako veče ako želiš malo pažnje , pročitaj mužiću svoj novi post i zatraži komentar. ako to nije dovoljno, čekaj poštara da pozvoni i njemu također pročitaj. za svaki slučaj prije čitanja zamoli slušatelje da prisegnu na bibliji kako ne bi tvoje misli saopčili drugima. ..

    avatar

    05.08.2008. (18:45)    -   -   -   -  

  • seoska idila

    @turi: sereš kvake!

    avatar

    05.08.2008. (20:46)    -   -   -   -  

  • jebena gradska idila

    kakve bezvezarije pišeš možeš biti sretna da ti se netko i javi. bez uvrede.

    avatar

    05.08.2008. (23:57)    -   -   -   -  

  • fanny

    Kod nas je još sve - na divljaka, pa tako i korištenje tuđih tekstova, kao svojih. No, valjda će jednom doći i taj dan, kad će netko masno platiti za to ...
    Pozdravček :)))

    avatar

    06.08.2008. (17:56)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...