Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


 • NEMANJA

  Auktor u svojoj ludičnosti često mijenja fokalizacijska motrišta, dovodeći tako s jedne strane u pitanje autentičnost same narativne instance, a s druge istovremeno instancu narativne autentičnosti. Ova pripovjedna paralaksa, looking awry, omogućuje nam da u close readingu distorziju stvarnosti vidimo kao stvarnost distorzije: sociopatologija današnjice, drugim riječima, nije sam spoznajnoteorijski privid, već sam vid spoznaje te patologije. Poigravajući se na ovaj način subjektivizmom - nema ničega što ne bi bilo biografsko, nema biografije koja ne bi bila svačija, reći će auktor - pripovjedač/i svijet ratvara(ju) u postomoderni kaleidoskop rasutih fraktala svijesti. Ali, kao što u ludilu ima sistema, tako i u ovom kaosu ima teorije: fraktalni se uzorak intime kao kapilarna struktura lista prenosi na cjelinu generičkog stabla auktorske biografije, i stoga ovaj prividni bildungsroman s pravom možemo nazivati i porodičnom sagom: čovjek je rodno biće, i ono što jest, jest po svojim pređama, iako ni jedan od njih ni svi oni zajedno ne iscrpljuju njegovu samobitnost! U tome i jest tajna naše - navlastitosti. (...)

  Iz predgovora priči "In persona Christi", Car Nemanja

  avatar

  26.07.2008. (05:07)    -   -   -   -  

 • Catma

  Kaj si čitao prije spavanja ?
  Meni daje na Borgesove `Maštarije` :
  ` Prije deset godina dovoljna je bila ma koja simetrija koja ima prividnost reda - dijalektički materijalizam, antisemitizam, nacizam - da bi se ljudi zapanjili. Kako se ne potčiniti Tlonu, iscrpnoj i prostranoj očiglednosti jedne uređene planete ?`
  ...
  `Dodir i općenje s Tlonom doveli su do raspadanja ovog sveta. Očarano njegovom pravilnošću, čovečanstvo zaboravlja i ponovo zaboravlja (sic!) da je to pravilnost igrača šaha, a ne anđela.`
  ...
  Čuvar, pak, svijeta koji počiva na pravilnosti anđela po mom mišljenju trebao bi biti tek zaddik, pravednik koji REFLEKTIRA svjetlost onog `ne-čuvenog i nikad viđenog Almotazima. Morao bi nam davati utisak stvarnog bića, nikako ne utisak nereda od bljutavih superlativa`.

  avatar

  26.07.2008. (11:17)    -   -   -   -  

 • odmak

  Sve je moguće.

  avatar

  26.07.2008. (11:32)    -   -   -   -  

 • cveba

  Nemanja nikada ne cita prije spavanja, on cita zaspivajuchi, sto je puno blize ataraksiji nego pred !

  avatar

  26.07.2008. (11:32)    -   -   -   -  

 • Catma

  Nemanja čita zaspivajući, u ataraksiji, knjigu u kojoj piše da Nemanja čita, zaspivajući u ataraksiji knjigu u kojoj piše da Nemanja, budeći se, u ataraksiji, piše knjigu o kojoj je sanjao.
  Probudivši se, shvatio je razočaran, da onda mora definitivno napisati i UR-knjigu u kojoj će pisati kako je neophodno da jedan treći, složeniji lik piše knjigu u kojoj piše da je Nemanja čitao zaspivajući knjigu u kojoj je sâm opisao sebe kako piše, budeći se, u ataraksiji.

  avatar

  26.07.2008. (14:33)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Prije spavanja s kim?

  avatar

  26.07.2008. (14:33)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Ovo složeniji lik ukrala si iz rečenice: Bilo je to kao da se u razgovor umiješao neki složeniji sugovornik. Catma, ti ne samo da si maca papučarica, pa kradeš djeci papuče, nego i rečenice! Kakav složeniji lik od Nemanja?! Kakva prostota!
  Inače, ataraksija, nepomućeni mir, i nije neki ideal: stoici su koristili sledeću prispodobu: biti miran kao svinja za nevere na brodu! I sad, kako težiti idealu mira svinje koja jedina, za nevere, ne očajava na olujnom moru!? Eto šta se događa s ljudima kad iz njih izgonite daimoniona uteravši ga (daimoniona) u svinje, kako već glasi ona novozavjetna prispodoba: pretvore se u svinje.
  Vidi dolje: Kiza, Bravura.

  avatar

  26.07.2008. (14:42)    -   -   -   -  

 • cveba

  ..corrigenum, pardon, osim ako ne lijeze u isto vrijeme sa djevojkom bas, o tome ce nas obavijestiti Strahimir koji sve to promatra znutra prema van :-)

  avatar

  26.07.2008. (14:49)    -   -   -   -  

 • bodichek

  Ovo s frižderom malo podsjeća na stari vic pa sorry ako je već poznat.
  Pri sudu nebeskom odlučili malo napraviti reda pred ulazom i odluče uzeti u razmatranje samo slučajeve kad su neobične smrti bile povodom dolaska na konačni priziv. I dođe prvi klijent pred Šefa i Sv. Petra:
  "PRIMAMO SAMO NEOBICNE SLUCAJEVE!"
  Pokojnik:-
  "Slusaj moju pricu! Oduvjek sam mislio da me zena vara. Tako sam otisao tri sata ranije
  sa posla, trcim ko lud 11 katova do stana, otvaram vrata, pretrazujem cijeli stan ­ i na balkonu nadem tipa kako gol golcat visi sa vanjske strane balkona i drzi se za ogradu. Na to uzimam cekic i udaram tom kretenu svom snagom po prstima. On pada - na grm koji ga njezno doceka. Govno! Ja nazad u kuhinju, uzimam kompletan frizider i bacim ga preko balkona:
  PUN POGODAK! Napokon je kreten sredjen, a meni je taj napor i uzbudenje donio infarkt i evo me kod tebe!"-
  "U redu", kaze Petar, "mozes uci."
  Kratko nakon toga ponovo se zacuje kucanje na vratima:-
  "PRIMAMO SAMO NEOBICNE SLUCAJEVE!", veli Sveti Petar.
  "Nema problema", kaze pokojnik: "Radio sam, kao i svaki dan, moje jutarnje tjelovjezbe na balkonu, spotaknem se na vazu sa cvijecem i padnem preko ograde, ali se u zadnji cas uspijem uhvatiti za ogradu balkona stana ispod moga.
  'Boze', pomislih, 'kakva sreca'. Na to iznenada dolazi jedan idiot i udara cekicem po mojim prstima, ja padam i na srecu me doceka mekani grm te pomislim:
  'Ovo je ludo, vec drugiputa prezivjeh'.
  Pogledam prema gore i tad me pogodi ovaj blesavi frizider!"
  - "Dobro", odgovori Sv. Petar, "mozes uci u raj."
  Tada ponovo netko zakuca na nebeska vrata:-
  "PRIMAMO SAMO NEOBICNE SLUCAJEVE!", rece Sveti Petar.
  -"Nema problema", kaze pokojnik: "Sjedim ja nakon dobre jebacine gol u frizideru..."
  - "To je dovoljno" prekine ga Sveti Petar, udji" (skinuto s ergarac.blog.hr, nek se ne srdi)

  avatar

  26.07.2008. (15:10)    -   -   -   -  

 • Pero Panonski

  Vec vidjeno.
  Ujevic se pred koje stoljece proglasil Kristom :D
  A i Nietzsche je imao takve nekakve dvojbe pretkraj zivota.

  avatar

  26.07.2008. (15:54)    -   -   -   -  

 • Catma

  Ovo složeniji lik ukrala si iz rečenice: Bilo je to kao da se u razgovor umiješao neki složeniji sugovornik.

  Kaj sam ukrala, nisam ja niš ukrala kao što se vidi iz priloženog, nego samo malo preinačila i um...ješala, no...to je ko da veliš da je Horge nešto ukrao ili izmislio, što je prava prostota !

  Catma, ti ne samo da si maca papučarica, pa kradeš djeci papuče, nego i rečenice! Kakav složeniji lik od Nemanja?! Kakva prostota!

  Posuđujem ! I umećem, bože tebe, Bože i Tebe....
  Složeniji lik, e.
  Recimo : Dreamanja. Ili Drijemanja.

  Inače, ataraksija, nepomućeni mir, i nije neki ideal: stoici su koristili sledeću prispodobu: biti miran kao svinja za nevere na brodu! I sad, kako težiti idealu mira svinje koja jedina, za nevere, ne očajava na olujnom moru!? Eto šta se događa s ljudima kad iz njih izgonite daimoniona uteravši ga (daimoniona) u svinje, kako već glasi ona novozavjetna prispodoba: pretvore se u svinje.
  Vidi dolje: Kiza, Bravura


  Pa, dobro, nije sve idealno, slažem se...

  avatar

  26.07.2008. (16:46)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Možda si to učinila podsvijesno. Možda si ti knjški kleptoman. Jer, spominješ Borgesa, a onda par redaka dolje citiraš njegovu čuvenu rečenicu, doduše jedan nje krnji dio, ali ipak dovoljno prepoznatljiv. Dapače, spominješ tu bilješku iz koje je rečenica:„Pristup Almutasimu”:
  ”Evo sadržaja: neki čovjek, sumnjičavi student-bjegunac, kojega već poznajemo, upada među ljude najgorega kova i prilagođava im se u nekoj vrsti nadmetanja u nepoštenju. Odjednom - s čudovišnim zaprepaštenjem jednog Robinsona pred ljudskom stopom u pijesku - primjećuje, u jednog od tih prezrenih ljudi, stanovito stišavanje nepoštenja: neku nježnost, ushićenje, muk. „Bilo je to kao da se u razgovor umiješao neki složeniji sugovornik.”

  avatar

  26.07.2008. (22:22)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Catma, pročitaj post objavljen 07.10.2007. u 14:34 sati.

  avatar

  30.07.2008. (04:30)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...