Komentari

doninsvijet.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • Puki Snovi

    super post,super blog :))

    avatar

    20.07.2008. (22:32)    -   -   -   -  

  • Katja

    I jest najljepša na svijetu, a plava joj je voda nenadmašna.

    avatar

    20.07.2008. (23:04)    -   -   -   -  

  • predvečerje PROLJEĆA

    ...........moćno!
    pozdrav ti :)

    avatar

    21.07.2008. (11:58)    -   -   -   -  

  • Koraljka

    Čitala sam Tomića, slažem se s tobom, stvarno je širok i vrijedi ga pročitati.

    avatar

    21.07.2008. (17:00)    -   -   -   -  

  • catcher

    obozavam ovakve stvari...

    avatar

    21.07.2008. (22:17)    -   -   -   -  

  • primakka

    lipa legenda, taman ide uz pjevanje lidije bajuk.

    avatar

    22.07.2008. (13:25)    -   -   -   -  

  • dordora2

    Prekrasna legenda - o surovom životu i ljudima, a ipak su voljeli i štovali malu nježnu lastavicu...

    avatar

    22.07.2008. (19:17)    -   -   -   -  

  • MNP

    ...od negdje moram ukrasti malo vrijemena da pročitam ovu legendu.
    Pozdravljam te!

    avatar

    22.07.2008. (20:49)    -   -   -   -  

  • alkion

    Interesantno kao legenda, možda i kao istinita povjest. ali se nažalost ne mogu složiti s ostalima kako je priča lijepa. Naime, meni osobno, rat, ubijanje radi bilo kojih (pa i tzv uzvišenih) ciljeva nije lijepo. To me u stvari samo rastuži, to me pomalo i naljuti... Nikako mi nije jasno zašto je naša povjest i uopće povjest zemlje nakrcana ratovima i nečijom željom za teritorijem, za tuđim dvorištem...? A može nam biti tako lijepo i dobro - ta mjesta ima za sve i za još više... :)))

    avatar

    22.07.2008. (22:45)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Puki Snovi, hvala ti.
    @Katja, prelijepa je... :)
    @Ljubavna partitura, pozdav. :)
    @Koraljka.... poseban je... :)
    @catcher, i ja... :)
    @primakka, nda.... pasala bi u podlozi muzika Lidije Bajuk... :)
    @dordora 2, u pravu si.... surov je život.... ali ispunjen sa toliko toga što je vrijedno štovanja.
    @MNP, pozdrav... :)
    @Alkion... Razlozi seoba su bili u klimatskim promjenama i nastojanju naroda da pronađu plodniju i bolju zemlju... da lakše žive. Na žalost cijela povijest nam obojana krvlju... i ne samo naša. I mene rastužuju i ljute ratovi.... ali naša tuga i ljutnja ne pomažu puno.... na žalost, ratova je bilo i bit će ih... :(

    avatar

    22.07.2008. (23:09)    -   -   -   -  

  • zuzayok

    cesto mi padne na pamet kako bi manje krvi i ratova bilo da smo mi zene na mistima onih koji uzrokuju ratove,a opet kad pomislin da je puno krvi proliveno bas za vladavine nekih kraljica u nasoj povjesti...........a opet se mislim,to su iznimke,mi smo vecinom miroljubive:))

    avatar

    23.07.2008. (08:46)    -   -   -   -  

  • nanaR

    Snažno i sjajno. Nisam disala. Sjećam se legende odavno negdje iz srednje škole - ne mogu se sjetiti kako su se zvala sva braća, jedan je bio Tugomil?, ostali?. Ne stignem te obići svakog posta. Čitanje i druženje na blogu moram odložiti do jeseni. Pregužvovito mi je ovo ljeto- kao nijedno dosad, i, iskreno, jedva mu čekam kraj. Veeeeliki ti pozdrav šaljem s Velike plave vode.

    avatar

    23.07.2008. (14:28)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    I tako nam ti preprica legendu a zaboravi spomenuti petero brace: Klukas, Lobel, Kosenc, Muhlo i Hrvat. A sto drugo ocekivati od one koja potomstvo vuce od Tuge ili Buge.

    I zaboravi nam joste reci da plemena doselise iz daleke zemlje sjeverne, danas zvane Poljska, iz njenih juznih predjela stono Galicija se zvase. Plemena zivljahu u siroj okolici grada zvanog Krakow.

    Legenda (a i povijesne cinjenice) govore o nastanku Krakowa i spominju neko pleme koje na brezuljku ponad Visle osnuje naselje oko kojeg se kasnije razvi grad a gdje se danas nalazi predivan dvorac i kraljevska utvrda zvana Wawel. Pleme sto tamo zivljase kasnije odseli negdje na jug.

    A vi znatizeljni kliknite na mene da vidite odakle smo onomad dosli

    Pozdrav,
    Bocaccio

    avatar

    23.07.2008. (15:36)    -   -   -   -  

  • gustirna

    I ja! I hajduke i junake! Pozdrav tebi Dona, za sada, a još se vratim za sve pročitat. :-))))))))

    avatar

    23.07.2008. (15:54)    -   -   -   -  

  • MNP

    pročitah u jednom dahu...lijepa legenda!... i drago mi je da je samo priča...
    (puno je krvi, ubijanja...ne volim više ni čitat o nasilju!!).
    Pozdravljam te

    avatar

    23.07.2008. (18:44)    -   -   -   -  

  • alkion

    Ma Dona, sve OK i danas se mi seljakamo i šetamo po svijetu u potrazi za boljim životom, ali meni ovdje u ovoj priči sve vrvi krvlju, bojnim pokličima i željom da se jedan narod istrijebi kako bi onaj drugi omogućio bolje mjesto na Zemlji. Nebitno je zovu li se oni Avari, Hrvati, Srbi ... problem je u nama što nikako da se naučimo pameti i shvatimo da na našoj dragoj Zemljici ima mjesta za sve. I još nam nije dosta što se međusobno istrebljujemo nego istrebljujemo i pojedine biljne i životinjske vrste, a o devastaciji zdravog okoliša da se i ne priča... A zašto? Radi prokletog novca...

    avatar

    23.07.2008. (22:04)    -   -   -   -  

  • greentea

    malo mi je predugačko za čitanje ujutro prije posla, pa ću čitati navečer prije spavanja. vjerujem ti na riječ da je knjiga dobra, možda ju čak i pročitam, iako izbjegavam mučne i ratne knjige. suviše me to zdrma.
    ps. zezam se ja za ono pušenje. kupila kutiju i pušila jedan dan -ne znam što mi bi. drugi dan odustala. pozdravčić:))))))))

    avatar

    24.07.2008. (08:49)    -   -   -   -  

  • blues sveženski

    i ja ću u knjižnicu po tomića nakon ovog-.)))

    avatar

    24.07.2008. (18:03)    -   -   -   -  

  • gustirna

    Zaista iscrpna priča, ali moram se složiti s @Alkionom - puno je krvoprolića u toj priči. A opet čitava svjetska povijest temelji se na tome. Uvik je bilo osvajača i osvojenih. Nažalost, ali tako je.
    Volim priče o starim bogovima. Imam jednu knjigu hrvatske mitologije gdje se spominju svi hrvatski bogovi i božice i bar što se tiče ženskih imena, jasno je otkud su nastale ideje za mnoga ženska imena: Vesna, Morana, Zora, Lada...Lijepa su to imena. :-)))

    avatar

    24.07.2008. (23:17)    -   -   -   -  

  • greentea

    moram priznati da čovjek lijepo i čitko piše. no, ja sam se nadala da ćeš odabrati neki odlomak u kojem se vidi to sjajno razumijevanje ženske psihe ...to je nešto što i mene uvijek iznenadi kod pisaca muškarca. i obratno. voljela bih da mogu reći da tako dobro razumijem taj suprotni spol.
    nekako mi pada na pamet pitanje -zar u ovako prelijepim krajevima zaista nije nitko živio prije dolaska hrvata...ili smo nekoga iskorijenili da bi se mi naselili? da li bi cijela priča bila tako lijepa i da ju promatraš iz svemira kao nezainteresirani vanzemaljac? činjenice su činjenice i što se desilo, desilo se -no, slažem se s alkionom i gustirnom. ubijanje ne postaje prihvatljivo i lijepo samo zato jer smo mi ti koji ubijamo, a ne oni koji su ubijeni. no, to je već neka druga tema. ....pozdravčić:))))))))

    avatar

    24.07.2008. (23:34)    -   -   -   -  

  • sebi pripadam

    Napokon sam se dosjetila kako da ovo pročitam - štampaću i čitati doma, obožavam tvoje priče i postove ali, ovaj mi je stvarno malo predug. Tebi ostavljam poljubac za toliki trud!

    avatar

    25.07.2008. (08:07)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @zuzayok, u svim prilikama NAS branim i hvalim.... :))))) ali ako ćemo baš biti iskrene... nisam sigurna da bi bilo manje ratova.
    @nanaR, želim ti da što lakše prebrodiš gužvovito ljeto, a jesen će donijeti mir i više vremena. :)
    @bocacciozg, hvala ti na prilogu ovoj legendi. :)
    @gustirna, pozdrav i tebi! Glavno da si se ti nama vratila. ;)
    @MNP, na žalost sve je prepuno nasilja....
    @alkion, potpisujem svako tvoje slovo. :)
    @greentea, ovo je samo legenda koju je stari hajduk pričao hajducima prije sna. Knjiga inače prati dvije radnje. Opisuje rat u Bosni i Hercegovini... te prati dogodovštine hajdučke skupine MIjata Tomića. Ova legenda mi se učinila zgodna u temi.... a detalji iz knjige koji govore o silovanjima i problemima žena u ratu. Teško je odvojiti samo jedan dio i obraditi ga.
    Ni ja ne volim ratne knjige.... Ova je prepuna ratnih strahota.... ali nije mi žao što sam je pročitala. U njoj nema političke manipulacije, nema navijanja, nema parola.... Autor je opisao živote ljudi, njihova psihička stanja. On je knjigu posvetio ČOVJEKU. Mnogi su pisali na tu temu... ali ovo je nešto posebno. Tako o ljudima i njihovim stradanjima... ljubavi... može pisati samo čovjek koji duboko osjeća ljude oko sebe... onaj koji voli. Knjiga je ratna.... ali kad dođeš do kraja, shvatiš da je ona čista LJUBAV.
    A u onom dijelu radnje gdje prati put Mijata Tomića ima jedna napeta erotska scena. Uffff.... još sada se sva zacrvenim i naježim kada se sjetim tih rečenica. :))))))
    @blues sveženski, javi se kad pročitaš. ;)
    @gustirna, i ja volim stare priče i legende. :) U njima često ima previše krvi. Ali.... to je valjda u ljudskoj prirodi.... :(
    @sebi pripadam, i ja tebi šaljem debelu pusu. ;)

    avatar

    25.07.2008. (21:16)    -   -   -   -  

  • Paix

    Legendu o Tugi i Bugi sam čula. Ali ni ja ne volim riče i povijest natopljene krvlju, makar je to činjenica. I makar se ne smio zaboraviti način na koji narodi dolaze do slobode, ne bi ga trebalo ni toliko veličati kao sto neki ljudi rade i dan-danas.

    avatar

    26.07.2008. (11:47)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Paix, proljevanje krvi nipošto ne treba veličati... ali ga ne treba ni prešućivati jer nam je ružno o tome čitati ili govoriti. Svi se snebivamo nad takvim ponašanjima.... no ona ipak postoje. Mi smo pripadnici vrlo krvoločne i agresivne vrste... i mislim da je jako važno o tome otvoreno razgovarati.

    avatar

    26.07.2008. (13:22)    -   -   -   -  

  • mihaelbudrovic

    Lijepa legenda, dosad sam čitao mnoge slične verzije na ovu temu, ali moram priznat da mi je ova sigurno "najkrvavija"(ali zbog toga taj dio vjerovatno i jest najvjerodostojniji). Inače, smatram kako danas u Hrvatskoj malo ljudi zna ove legende i priče o bogovima starih Hrvata i životu prije doseljenja, zbog toga je ovaj post izuzetno zahvalan. Zaista je(u najmnaju ruku) tužno da mnogo znamo o staroegipatskoj, starogrčkoj ili starorimskoj mitologiji, a o svojoj vrlo malo ili ništa.(a to malo što znamo je uglavnom iz priča Ivane Brlić-Mažuranić)

    -@Grantea- Naravno da su na ovim prostorima živjeli i mnogi drugi narodi prije dolaska Hrvata- na otocima i uz obalu Grci, postoje i tragovi keltskih plemena, neposredno prije dolaska rimljana ovim prostorima je vladao narod Ilira(izravni presi današnjih Albanaca) čijim se imenima plemena i danas nazivaju pojedine regije u Hrvatskoj(delmati-Dalmacija, Histri-Istra). Nakon dolaska rimljana svo tadašnje stanovništvo se vrlo brzo romaniziralo-preuzelo rimske običeje, jek, kulturu, religiju te su postali "romani". Kada su Hrvati došli, oni se jesu sukobili i otjerali dio staosjedioca, ali su se sa djelom "sprijateljili" i ubrzo stopili. I tek nakon stapanja dijelova stosjedioca i doseljeinih hrvatskih plemena možemo govoriti o etnogenezi izravnih predaka današnjih Hrvata. Također, ne smijemo zaboraviti da je dio hrvatskih plemena koja su živjela na prostoru današnje južne Poljske i sjeverne Češke ostao živjeti u tim krajevima, i još su se nekoliko stoljeće nazivali "Bjolim Hrovatima" (neki tvrde i do 19 stoljeća).Evo ovo je ukratko. Više nekom drugom prilikom.

    -Malo sam skrenuo s teme,:).

    avatar

    26.07.2008. (14:12)    -   -   -   -  

učitavam...