Komentari

responder.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


 • didi

  ne zaboravimo da katolička teologija zastupa mišljenje kako su adam i eva povijesne osobe. što mi komlicira cijelu pricu, al whatever...

  ako citamo o zeni napravljenoj iz adamovog rebra, onda moramo citati u kontekstu ondasnje kulture, a ondasnja, striktno patrijarhalna, kultura je ženu držalo u drugom redu, ne jednakopravno. sto sad? slika govori za sebe, a to se protivi današnjem ''modernom'' naglašavanju jednakog dostojanstva

  avatar

  15.05.2010. (22:36)    -   -   -   -  

 • Responder

  Istina, formalno drži to mišljenje, iako mislim da ga nitko bistar neće javno zastupati. I sadašnji papa je ranije pisao da su Adam i Eva slike, pa ga nitko nije sankcionirao zbog toga. Dapače, izabrali su ga za papu.

  Iz tog rebra se može čitati i jedinstvo, a može i podređenost. Ako je to nadahnuta riječ i ako Duh kroz nju i danas govori, onda bi jedinstvu trebalo dati primat. A posebno uzme li se u obzir da je u Židovima okolnim kulturama žena bila muškarčeva pokretna imovina.

  avatar

  17.05.2010. (11:42)    -   -   -   -  

 • anonimac

  ako nitko bistar u crkvi ne zastupa to mišljenje, zašto ga onda formalno drži? to je apsurdno.

  avatar

  17.09.2011. (14:52)    -   -   -   -  

 • Responder

  Zato jer se poradi dogmatskih razloga stvorila jedna prešutno prihvaćena distinkcija između "katekizamsko-tridentske teologije" i "znanstveno-filozofske teologije".

  avatar

  19.09.2011. (20:51)    -   -   -   -  

 • anonimac

  shvaćam. valjda obje strane ''miruju'' budući da nije dogma u pitanju. bar moje mišljenje...

  avatar

  20.09.2011. (00:19)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...