Komentari

hms.blog.hr

Dodaj komentar (42)

Marketing


  • ???

    imam pitanje.da li je strogo zabranjeno imati na natjecanju glazbu sa rijecima?cula sam da je ali vidjela sam da su neki imali takvu glazbu pa ako mi mozete odg i koliko se bodova skida zbog toga.unaprijed hvala.

    avatar

    20.06.2008. (19:32)    -   -   -   -  

  • HMS

    Nije zabranjeno uopce. Naime, ima brdo ceskih, njemackih, slovenskih, americkih... koracnica u kojima glazbenici pjevaju. Upravo zbog toga nije zabranjeno pjevanje. No, neki timovi to zlorabe. Pa pretjeruju. Ukoliko je pjevanje presudni dio koreografije malo ce biti sudaca koji to nece kazniti. Cak je bilo i brojeva koji su bili samo pjevani (a cappella) na proslom DMP. U tom slucaju sastavi mogu dobiti negativne bodove u opcem dojmu.

    avatar

    20.06.2008. (20:19)    -   -   -   -  

  • JA

    što je IDCS

    avatar

    20.06.2008. (20:22)    -   -   -   -  

  • JA

    i kako se postaje, taj sudac. tko izdaje licencu...hvala

    avatar

    20.06.2008. (20:28)    -   -   -   -  

  • HMS

    Evo pa da 40. puta odgovorim i na to. Sudac se postaje:

    1. dodjes u sudacku skolu, odslusas sva predavanja
    2. polozis sudacki ispit i to
    - pismeni ispit sa 100 pitanja i sa multiopcijama (mogu biti tocni svi odgovori, nekoliko, jedan ili niti jedan) - prolazis ako imas 75% tocnih odgovora
    - potom ispit ritmicnosti
    - pa tko prodje ispit osnovnog tehniciranja sa stapovima
    - pa video ispit sa 10 video-primjera u kojima se treba prepoznati greska, sankcionirati je i upisati tocan broj bodova - prolazis ako imas 75% tocnih odgovora
    - na kraju usmjeni ispit
    3. ako sve to prodjes (a prolazi u prosjeku 30% kandidata) krenes na sudacka pripravnistva. Trebas skupiti 500 bodova (100 drzavno, 50 regionalno) medju kojima moras odraditi minimalno 2 drzavna prvenstva. Za to ti treba u prosjeku 3 godine i sve to vrijeme tvoj sudac mentor mora ti davati pozitivnu ocjenu
    4. Nakon toga moras dobiti pozitivnu ocjenu cijelog sudackog odbora, da bi ti Skupstina HMS-a da dodijelila licencu mladjeg suca
    5. Vise licence dobivas ukoliko ih polozis, i ako ih zasluzis svojim ocjenama (senior sudac)

    I = internacionalna licenca (ako polozis medjunarodni ispit pri EMA-i)
    D = delegatski status (ako imas preko 90% pismenog ispita)
    C = hrvatska sudacka licenca

    T = sudac priprevnik
    L = nacionalni sudac
    S = senior sudac (stariji sudac)

    avatar

    20.06.2008. (23:59)    -   -   -   -  

  • JA

    hvala punooooooooo.......

    avatar

    21.06.2008. (01:00)    -   -   -   -  

  • Mike

    Lijepi pozdrav,
    Evo samo da javim da cu poslati na cd-ima avi filmice naše koreografije i defilea, trebali još nešto? I da samo mala digresija ako se misli ukinuti ovakav način žalbe na ocijene sudaca, smanjilo bi se još više ako bi kao ostali plesni savezi ako se stalno pozivamo na njih da na državnim prvenstvima sude između 50-70% suci iz inozemstva to se može saznati od gosp Markija iz HPS i za akrobatski rock'n' roll saveza gosp. Torijanca. To je jedan i od razloga da su i oni uveli da budu suci izvana tako da na njihovim državnim natjecanjima bude cak i samo 1 sudac iz Hrvatske onda bi se dobila možda još veća objektivnost i naši suci bi bili zaštičeni. Volio bi da to i drugi timovi predlože i podrže takav način suđenja, onda bi i oni bili zadovoljniji.
    HVALA

    avatar

    21.06.2008. (09:08)    -   -   -   -  

  • HMS

    Vidis Mike, ovakvo tvoje pisanje je rezultat cinjenice da ne dolazi na sjednice Skupstine i ostalih tijela saveza. Da si bio i na jednoj sjednici u posljednjih nekoliko godina znao bi odgovor na ovo pitanje. O tome se raspravljalo vec mali milijun puta i uvijek je jedinstven zakljucak saveza da ne dozvoli takvu praksu.

    Vrlo, vrlo, vrlo skraceno... Inozemni suci sudili bi po svojim pravilnicima (a oni su poprilicno razliciti jedni od drugih). Primjerice, vrlo dobar sudac iz Madjarske (Tibor Tandi) izuzetan je klasicar i ne dozvoljava niti zerice modernosti u mazoret-plesu (takav je i mazoret ples kod njih). Po njemu svi jos moramo plesati na Radetzky marsch, plesni koraci nisu dobrodosli, pretjerano tehniciranje nije u redu... I sada zamisli ocjene takvog suca, te kako bi to utjecalo na mazoret ples u Hrvatskoj. Ti bi prvi, vjeruj mi, ovdje nastradao, jer upravo se ti ne drzis sablona, kakve zagovara Tibor. Mogao bih ti tako milijun primjera dati. Slovenci koji potenciraju tehniciranje, Slovaci koji potenciraju ekzibicionisticke elemente (odbacivanje sakoa, bacanje konfeta...), Rumunji koji prakticiraju u prvom redu pom-pone, Englezi koji smatraju da je zabranjeno smijanje i da su suknje iznad koljena javna sablazan. I dao sam ti samo banalne primjere radi boljeg razumijevanja stvari. O ozbiljnim argumentima kojih ima na stotine niti imam vremena, niti je ovdje mjesto da ih raspravljamo.

    Konacno sto zelis reci tim argumentom? Da su suci pristrani, da namjerno rade protiv Rijeke, da ne znaju svoj posao? Ne angazirati hrvatskog suca samo zato sto je iz Hrvatske je protiv pameti. Ne angazirati ga jer je pristran svakao jest razlog. A pristranost se ne dobiva nacionalnom pripadnoscu. Tko garantira da bi neki strani sudac bio pristran ili ne.

    Uzgled, zar ti stvarno mislis da je sudac iz Fredya u Hrvatskoj strani sudac, ili iz Urske? Pa svi oni u Hrvatskoj imaju ispostave i zaradjuju na tim klubovima strava love. I vidi cuda slovenski sudac iz Fredya uvijek sudi za zagrebacki Fredy. Bitnog li pomaka.

    I za kraj, i na nasem prvenstvu vec godinama ne sude samo hrvatski suci. A da bih bio sretan da ih ima vise sa hrvatskom licencom, bih!

    avatar

    21.06.2008. (09:19)    -   -   -   -  

  • e ...

    e, a tko vam onda sudi na europskim prvenstvima? kad ste naveli da strani suci imaju svoje kriterije...

    avatar

    21.06.2008. (10:31)    -   -   -   -  

  • Mike

    BOK!
    Ja to znam, da svaka zemlja ima svoj kriterij, ali suci se mogu pozvati i upoznati s našim pravilima natjecanja kao što su upoznati i u drugim plesnim savezima ako postiji odstupanja itd. I upoznat sam dovoljno sa stvarima koje se dogode na skupštinama, a i u evidenciji imaš da uvijek se potrudim da je netko iz Rijeke tamo i uvijek me obavijesti o svemu. Necu sada ovdje polemizirati o tome tko sudi na državnim prvenstvima u HPS i Akrobatskog rock'n'rolla ali ti mogu saznati iz prve ruke od ljudih s kojim radim i plešu i natječu se trenutno u tim savezima. Tako da oni su ipak malo stariji savezi od našeg i prevazišli neke probleme. I ako hoces nešto pobiti uvijek ćeš nači razlog, tako da ovo možemo još puno pisati i razgovarati. I ne govorim da suci rade protiv Rijeke, jer ako ste malo bolje pročitali žalbu mislim da se u njoj to uopće ne spominje. Toliko zasada cujemo se kasnije..

    avatar

    21.06.2008. (12:48)    -   -   -   -  

  • ****

    @ e ...
    zato postoji internacionalna licenca koja se polaže po EMA-inim pravilima po kojima se i sudi...

    avatar

    21.06.2008. (13:21)    -   -   -   -  

  • e ...

    onda da zovete te internacionalne suce na vasa prvenstva?? logicno, zar ne?

    avatar

    21.06.2008. (15:55)    -   -   -   -  

  • ****

    pa ne uče oni naša pravila nego od svoje zemlje i EMA-e a ne od svih zemalja posebno pa kud bi stigli i ovako im je teško za položit....

    avatar

    22.06.2008. (01:31)    -   -   -   -  

  • e ...

    cekaj malo, hoces reci da vam na europskim natjecanjima sude drukcije? pa koja onda svrha? spremate se na drzavno na kojem vam sude na jedan nacin, i onda vam tamo sude na drugi? pa ako su internacionalni suci Ema-e, onda bi trebali svi imati ista pravila za defile i koreografiju, a vi ste clan Ema-e... i tko vam na kraju sudi na europskim natjecanjima??? vasi suci ili?

    avatar

    22.06.2008. (08:06)    -   -   -   -  

  • ****

    koliko ja znam da su EMA-ina pravila spoj pravila svih zemalja da bi svi bili zadovoljni.

    avatar

    22.06.2008. (13:18)    -   -   -   -  

  • Ivona

    Samo da pitam šta če sad Riječke mažoretkinje dobiti s time šta su dale žalbu, bolje misto ili,neznam!!!?????????????

    avatar

    22.06.2008. (18:08)    -   -   -   -  

  • e ...

    ok, ail mene ne zanima to, nego tko vam sudi, jer ne kuzim nista sad...

    avatar

    22.06.2008. (18:34)    -   -   -   -  

  • q

    a nije se na sastanku raspravljalo o ukidanju neformacija?

    avatar

    22.06.2008. (19:31)    -   -   -   -  

  • tonka- tajnica

    tako je ****. EMA-in pravilnik je kompromis svih pravilnika zemalja članica EMA-e. Sastavljen je na bazi svih pravilnika. Na europskom prvenstvu sudi po jedan sudac iz svake zemlje članice, tko ima tu licencu.
    EMA-in pravilnik se dosta razlikuje. , npr. na Europskom ne mora uopće biti zavoj u defileu a na Državnom mora i još je točno definirano koliko bi trebali iznositi, to je samo primjer. Kod nas je svaki stupanj tehniciranja točno definiran i raščlanjen, dok tamo nije. Nemaju detaljno raščlanjeno bodovanje kao što je to u hms-u. U hms-u postoje tri pravilnika na temelju kojih se sudi, Natjecateljski, Sudački i Kodeks sudaca i delegata, kod ema-e jedan od tri starnice. Na europskom imaš pom-pone, u hrvatskoj su strogo zabranjeni itd...
    Na prošloj skupštini EMA-e, HMS-ov pravilnik preveden na engleski jezik je dan svim članovima odbora na uvid te je ponuđen kao novi EMA-in pravilnik, sa nekim malim izmjenama, upravo radi kompromisa. Da li će ga prihvatiti saznat ćemo na sljedećoj sjednici.

    Prve riječke mažoretkinje zatražili su reviziju ocjena, a to će i dobiti nakon što svi suci pismeno donesu svoj stav i objašnjenje ocijene. Što će dalje biti, odlučit će Upravni odbor na temelju tih stavova, ali bolje mjesto se nemože dobiti na termelju žalbe. Da je tako onda bi se svi žalili i tražili bolja mjesta.

    Mislim da u postu detaljno piše dnevni red odbora i o čemu se raspravljalo, te imaš napisane i zaključke u zapisniku.

    avatar

    22.06.2008. (20:26)    -   -   -   -  

  • tonka- tajnica

    detaljnije i bolje ća vam to objasniti g. Šćuric koji je predsjenik EMA-e, on je za to kompetetnija osoba nego ja, ali će te malo pričekati jer ovaj tjedan nije u hrvatskoj

    I odgovor za g. Mikea, ne trebate slati snimke, imamo ih i mi, i već su umnožene i sutra se šalju sucima

    avatar

    22.06.2008. (20:31)    -   -   -   -  

  • e ...

    ma znam... cekam ja gosp. scurica. ali jos uvijek sam zbunjena, jer ako vam ti suci mogu suditi na europskom zasto ne bi mogli suditi onda i na vasem drzavnom (koliko se sjecam zagrebacke osvajaju zlata na europskim) - samo se nadovezujem na komm od gosp. mike. ali dobro, vasa stvar. i da, jel taj vas ispit za suce slican onom ema-inom? valjda bi trebao biti slican, ako ste u tom savezu. to mi je malo cudno.... valjda vas nisam pretrpala pitanjima :)))
    p.s. tonka cestitam ! (za vjencanje :))))

    avatar

    22.06.2008. (21:09)    -   -   -   -  

  • Mike

    Bok!
    Baš sam se pripremao ih raditi, nema frke Tonka thx na obavijesti
    ciao

    avatar

    22.06.2008. (21:54)    -   -   -   -  

  • HMS

    Tonka je skoro sve dobro objasnila osim da je HMS-ov pravilnik dat za usvajanje na EMA-i. To je totalno netocno. HMS je svoj pravilnik preveo kako bi mogao lakse lobirati za neke stvari u Strukovnom odboru EMA-e koji ima zadatak od Skupstine EMA-a da naprvi daleko detaljniji pravilnik. No i ostale zemlje clanice preveli su svoje pravilnike i nastoje sto vise izlobirati svoje specificnosti. Do sada je naprevljeno cca 30% pravilnika.

    Pravilnik EMA-e je kompromisan pravilnik pravilnicima zemalja clanica. Osim primjera koje je dala Tonka, dat cu vam neke karakteristicne primjere. Englezi npr. imaju koreografije duzine 5 do 10 minuta, mi 2.01 do 3.59. Pa smo napraivili kompromis da je duzina trajanja koreografije 2 do 6 minuta. Neke zemlje nemaju predvodnice, neke imaju dvije, pa smo napravili kompromis u kome se ne mora imati predvodnica, ali i moze, i to do 2. Pa npr. Slovacka ima paradni defile trajanja tocno 2 minute (niti sekunde vise i manje), pa je nase trajanje od 3 minute i njihov kompromis. No, velika vecina stvari (glazba, asinkronizacija, tehniciranje...) vrlo su slicni, pa nije niti trebalo kompromisa. Neke stvari je nas pravilnik preuzeo od Europskog (npr. sankcioniranje pada stapa, sto je kod nas bilo potpuno drugacije regulirano, pa definicija glazbe, pa skating...). U sustini sudjenje je isto, no metodika sudjenja i odnos prema pojedinim segmentima mazoret plesa nisu. Tako je konacno i u ostalim plesnim oblicima. Oni koji su bili u trenerskoj skoli culi su kakav je odnos spram pojedinih elemenata u sportskim plesovima, i kakve su razlike. To je predavao upravo Anti Marki kojeg je Mike spominjao na ovom blogu kao kompetentnu osobu. Dakle nije to samo nasa specificnost.

    Mike, da skratimo ovu raspravu jer iskreno nicem ne vodi osim zbunjivanju samih mazoretkinja koje o tome malo znaju. Iskreno mislim da si i sam toga svjestan, pa me polako brine ovo silovanje na blogu.

    Imas li kakvih prijedloga za izmjenu Sudackog pravilnika ili Kodeksa, molim te posalji ih na Upravni odbor u postupku koji je predvidjen, pa ce se prijedlog poslati Skupstini na razmatranje. Do tada ovakav nacin komunikacije nije nimalo dobronamjeran. Ukoliko ga oformis u obliku formalnog prijedloga ici ce na razmatranje i to javno.

    Q:
    Ukidanje neformacija nije u kompetenciji Upravnog odbora. Upravni odbor je izvrsno tijelo, a Skupstina je zakonodavno. O tome ce raspravljati Skupstina HMS-a.

    e:
    Na Europskom se ne sudi drugacije. Da je tako svi bi timovi mijenjali koreografije, a to nije cinjenica. Samo je metodicki sudjenje drugacije. Ukoliko zelis mogu ti i to objasniti, no ovdje me minuta kosta 1 EUR, i to ces morati pricekati kada se vratim blize Hrvatskoj. Dakle nije kao u NBTA gdje su suci iz Hrvatske u NBTA napisali da timovi ne mogum znati sto ih ceka dok ne dodju na Europsko i da su tamo privilegirani Nizozemci. Bogu hvala kod nas to tako nije, upravo suprotno. A upravo radi medotike u sudjenju tesko ti suci mogu suditi kod nas, osim onih koji su uz internacionalnu polozili i nasu nacionalnu licencu (kao sto je to gdjica Puhalo iz BiH).

    avatar

    23.06.2008. (13:32)    -   -   -   -  

  • e...

    meni nije jasno kako to da ne mozete zvati strane suce da vam sude ako vam oni sude i na europskim? ja uopce nisam ni spominjala ikakav NBTA, ne razumijem zasto se kacite na to. pitala sam samo lijepo tko vam onda sudi i kako, te zasto ih ne mozete zvati na vasa natjecanja. ..

    avatar

    23.06.2008. (14:37)    -   -   -   -  

  • tonka- tajnica

    jedna od sutkinja koja sudi na europskom prvenstvu, nataša puhalo iz mostara, sudi i kod nas na državnom, toliko o tome da ih ne možemo zvati, zovemo je jer ima položenu i licencu hms-a, ako netko nezna pravila naša tri pravilnika kako bi onda sudio?
    da ima još stranih sudaca a da imaju položenu našu licencu, vjerujem da bi bili pozvani.
    Isto kao da ja mijenjam posao, da sa mjesta tajnice, sa gimnazijom i upravno-pravnim fakultetom idem u trgovce, moguće, ali da li bi bila stručna u tom segmentu posla?
    ne, jer znam samo neke osnove, morala bi proći obuku da bi svoj posao odradila kako spada.
    ili da imam položenu nacionalnu licencu, da li bi ja mogla suditi na europskom? mogla bi zašto ne, ali dali bih bila stručna, pa baš i ne, znala bi neke osnove,ali niti sam obučena, niti u potpunosti upoznata sa pravilima. pa onda bolje da sudi ema-in sudac koji zna sva pravila, on bar greškom tj. neznanjem neće oštetiti neki tim kao što bih ja. mislila bih, e to je kod nas tako, a možda je to baš tamo drugačije.
    tako i ema-ini sudci, da li bi oni znali suditi, bi, ali da li bi to bilo stručno?
    možda i bi, jer oni znaju neke osnove hms-ovih pravilnika, s obzirom da je ema-in pravilnik kompromis svih pravilnika zemalja članica, znači, da bi bili upoznati sa svim našim pravilima, i mogli suditi stručno, kako se zahtijeva i od naših sudaca, morali bi proći stručnu obuku, položiti ispite i dobiti našu nacionalnu licencu. to bi mogli postići u sudačkoj školi, a o njoj, i kako to izgleda i od čega se sastoji možeš pročitati u gornjem komentaru jer se već o tome raspravljalo.
    pokušala sam ti bar donekle pojasniti stavr, nije da nemogu suditi, da ih mi neželimo zvati, zvat ćemo ih kao i gđicu Puhalo kad polože našu nacionalnu licencu

    smatram da bi bilo dobro da pristupiš sljedećoj sudačkoj školi, pokušaj, poslušaj,pa ćemo onda nastaviti diskusiju, jer ovako se može do u nedogled

    eto pokušala sam bar na neki svoj način to objasniti, smatram da sam to učinila dobro, ali vidiš, da li sam ja kompetetna osoba za ovo, pa i jesam i nisam, znam objasniti neke osonve, ema-ina pravilnika, ema-inih sudaca i sl., površno, ali detaljnije će to morati netko drugi ( g. Šćuric), jer on je internacionalni sudac koji ima i naše pravilnike a i ema-ine u malom prstu, osoba koja je dugi niz u tome, vidiš to ti je slično sa ovim svim.
    sa razlogom sam tajnica hms-a a ne ema-a, da li bi mogla biti i ema-ina tajnica, bi, mogla bi, ali bi morala ipak još dosta svog znanja nadograditi da bih bila stručna kao što se to od mene očekuje.

    u koliko u bilo čemu od ovog griješim , znam da će me ispraviti g. Šćuric, kao u prethodnom komentaru, hvala na ispravku, jednostavno sam se krivo izrazila, s obzirom da sam ga ja osobno prevodila, moja greška, događa se svima....

    avatar

    23.06.2008. (23:26)    -   -   -   -  

učitavam...