Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • Bosanac

    I dok su muslimani u BIH mahom mijenjali nacionalnosti kao čarape pa preko Hrvata i Muslimana iz Bošnjaka nakon 16 godina mahom prije par dana prešli u Turke Hrvati muslimanske vjeroispovjesti iz Kanade ne zaboravljaju svoje korijene...



    Prava džamija Kanade a ujedno i Sjeverne Amerike je Al Rashid Moscque u Edmontu, Alberta, koja uvakufljena 1930. a proklanjana 1938. godine. U Kanadi ukupno ima 411 islamskih objekata od kojih 121 džamija, 37 islamskih škola i 253 islamska centra. Najviše džamija, škola i centara ima Ontario što je i razumljivo jer je ova provincija najnaseljenija.

    Iz Toronta piše: Fikret Artuković



    Među 64 džamije Južnog Ontarija su 4 hrvatske: najstarija džamija Kanade u Etobicoke kod Toronta se čak i zove Hrvatska džamija gdje imami Nedžad ef Hafizović.

    Ova džamija ovih dana slavi 35 godina postojanja.

    23. juna 1973.godine su hrvatski muslimani na čelu s hadži Kerim Reisom osnovali svoju džamiju. Ovo je ujedno i najstarija džamija Toronta s najstarijim minaretom Ontarija i ujedno jedinim minaretom Kande osmanlijskog stila. Bosanski muslimani hrvatske nacionalnosti su inicijatori i jedni od glavnih aktera osnivanja svih prvih džamija Toronta.. prve mesidže, od kojih nastale prve tri najstarije džamije Toronta su osnovali Bosanski muslimani hrvatske nacionalnosti i Albanci 1968. godine. Taj prvi mesdžid Toronta, nazvan Jami Mosque (adresa 56 Boustead Ave. Toronto) je kasnije zaslugom Dr. Qadeer Baig r.a. profesora University of Toronto, otkupljen od azijskih muslimana da bi nakon toga Albanci i Bosanski muslimani hrvatske nacionalnosti osnovali svaki svoje džamije: Albanian Muslim Society of Toronto na 564 Annette St. I Hrvatska džamija o kojoj ovdje govorimo. U svim aktivnostima, kod osnivanja svih mesdžida i džamija učestvovao je derviš halvetijskog reda, šeih sufla dr. Asaf Duraković koji je u Kanadu došao 1968. godine. Dakle Bosanski muslimani hrvatske nacionalnosti su osnovali 23.juna 1973. godine džamiju izgradivši godine 1985. prvi minaret Ontarija. Osim doktora nuklearne medicine dr. Asafa Durakovića (rođen 1940. godine u Stocu), koji je danas u svijetu jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka uranija, u osnivanju i izgradnji i održavanju ove džamije se vežu slijeeća imena:

    Kerim hadži Reis r.a (Glamoč), Irfan Medanhodžić (Bosanska Gradiška), Alija Solak (Sarajevo), Suljo Zeliković r.a. (Glamoč), Ejub Reis (Glamoč), Alija Musić (Konjic), Mehmed Misaljević (Cazin), Idriz Misaljević (Cazin), Fehim Midžan (Sanski Most),

    Omer Bećirović (Hrasnica) i nešto kasnije i Taib Ćordić.

    Svi nabrojani se izjašnjavaju kao muslimani hrvatske nacionalnosti. Dr. Asaf Duraković je predlagao da ova džamija ponese ime „Sufi Mosque“ ali usaglašavanjem prevagnulo ime „Hrvatski islamski centar“. Dakle 1973. godine na današnjoj adresi, za 75 000 kanadskih dolara, kupljena je manja katolička škola i iste godine pretvorena u mesdžid. Ta školica pretvorena u mesdžid je bila u vrlo trošnom stanju, katastrofalnom, pa se godine 1983. pokrenula akcija izgradnje potpuno novog objekta. Organizovana su 2 odbora: Upravni odbor kog su činili pomenuti ljudi i Građevinski odbor kog su činili Pakistanci i ostali muslimani. U to doba došlo je do zategnute situacije s Pakistancima, jer su oni angažovali svog arhitektu s namjerom da izgrade džamiju u svom stilu. Prkosni Bošnjaci hrvatske nacionalnosti to tako nisu mogli dozvoliti pa je hadži Kerim Reis učinio napor više dobivši od lokalne katastarske uprave dozvolu da gradi minaret bilo koje visine i stila. Džamija se izgradila za samo godinu dana i to s minaretom u bosanskom stilu, a gradnja nije započeta dok se nije skupilo 100 hiljada CAD. Novac za izgradnju su obezbijedili ambasador Saudijske Arabije u Kanadi gosp. Shavaf (60.000 CAD), balkanski muslimani ove regije, Hrvati po crkvama, te ostali muslimani Toronta. Džamija je proklanjala aprila 1985. godine, džamiju je otvorio pakistanski konzul u Kanadi a to je inače trebao uraditi gosp. ambasador Shavaf koji je tada bio spriječen. Jedan od najzaslužnijijh i svakako najvjernijih džematlija ove džamije, dugogodišnji strateg i vođa mudrog rukovodstva, je svakako rahmetli Kerim Reis.

    Bosanski muslimani su jedni od prvih muslimanskih doseljenika koji su emigrirali u Kanadu nakon 2. svjetskog rata. Većina njih su bili pripadnici poznate Handžar divizije koja je bila pod ustaškom komandom. Svi gore pomenuti se izjašnjavaju kao Hrvati muslimani. Najstariji bosanski musliman, emigrant u Kanadi je najvjerojatnije rahmetli Meho Hebib, koji je emigrirao nakon Prvog svjetskog rata, drugi bi mogao biti Ejub Reis koji je emigrirao nakon Drugog svjetskog rata, tačnije 1947. godine. Ejub Reis je iz Austrije, u kojoj kao engleski zarobljenik proveo 2,5 godine, bio jedini musliman u grupi od 24 Hrvata emigrirao u Halifax na sječu šume i kaže da godinama kasnije nije sreo niti jednog muslimana. On je amidžić hadži Kerim Reisa koji je u Kanadu pobjegao nakon odležanih preko 10 godina u ko

    avatar

    23.06.2008. (22:48)    -   -   -   -  

  • Bosanac

    kaže da godinama kasnije nije sreo niti jednog muslimana. On je amidžić hadži Kerim Reisa koji je u Kanadu pobjegao nakon odležanih preko 10 godina u komunističkom zatvoru. Dolaskom iz Zagreba, doktora Asafa Durakovića 1968. u Kanadu, pokrenula su se prva udruživanja ovih muslimana, uz vrlo prisnu vezu s ostalim Hrvatima. Osim ove grupe bosanskih muslimana hrvatske nacionalnosti bila je i grupa bosanskih muslimana Jugoslavena. Oni međusobno nisu surađivali jer muslimani Hrvati su sve Jugoslavene i komuniste poistovjećavali sa četnicima i svojim najljućim dušmanima. Bošnjaci hrvatske nacionalnosti su svi ostali dobri vjernici lojalni svojoj domovini Hrvatskoj. Dokaz tome je ova džamija i njihov životni put. Životni put rahmetli Kerim Reisa pokazuje kakve sudbine zadesile bosanske muslimane protjerane od strane četnika i komunista, jedne velike borbe za očuvanje svoje vjere i svoje domovine. Ovo bi bilo jasnije ako se kaže da je krajnji cilj uključivanja bosanskih muslimana u hrvatske ustaške jedinice u borbu protiv četnika i komunista. Bilo kako bilo, naši Bošnjaci hrvatske nacije, su do kraja ostali dosljedni sebi i svom ubjeđenju. Većini njih ne smeta kad ih oslovljavamo s Bošnjacima kojih u ono doba nije bilo. Ali ova materija trenutno nigdje nije popularna iako je vrlo interesantna, vjerojatno je niti bošnjački niti hrvatski historičari nisu spremni obraditi i postaviti u historijski okvir.

    avatar

    23.06.2008. (22:49)    -   -   -   -  

  • Bosanac

    Nacionalni Kongres Republike BiH, patriotska organizacija koja okuplja Bošnjake raseljene širom svijeta s ogorčenjem je komentirala nedavne događaje kada su brojni Bošnjaci, isticali obilježja Turske, slaveći pobjedu ove reprezentacije nad Hrvatskom. Nacionalni Kongres Republike BiH, patriotska organizacija koja okuplja Bošnjake raseljene širom svijeta s ogorčenjem je komentirala nedavne događaje kada su brojni Bosanci i Hercegovci, uglavnom Bošnjaci, isticali obilježja Turske, slaveći pobjedu ove reprezentacije u dramatičnoj završnici meča s Hrvatskom na Europskom nogometnom prvenstvu.
    - Mene je kao Bošnjaka stid sto Bošnjaci nosaju Turske zastave. Mogu razumijeti one što su navijali protiv Hrvatske, zbog sjećanja na Tuđmana i HVO. Problem je javno nošenje zastava dugogodišnjih okupatora Bosne, što je akt lišen bilo kakvog dostojanstva. Turci su bili naši okupatori koji su nas perfidno uništili, trgujući s Bosnom, potkusuravajući se s ostalima na račun Bosne. Na primjer, Turci su dali 6 bosanskih nahija Obrenoviću za nagradu što im je pomogao u gušenju bosanskog ustanka Zmaja od Bosne. Turcima nije smetalo što su Srbi sistematski počistili (pobili) muslimane u Srbiji prije toga, nego su im opet dali komad Bosne da to ponove. Eto koliko im je stalo do «muslimana». Zatim su poslali Omer pašu Latasa da pobije sve viđenije Bošnjake u ostatku Bosne, da ostavi samo pokorne u životu. Uglavnom Srbi, ali donekle i Turci, su nas odabiranjem proizveli u pokornu marvu s vremena na vrijeme ubijajući prkosne i hrabre Bošnjake. Na kraju su nas raselili iz Bosne i pretvorili u Turke u maloj Aziji, piše u emotivno nabijenoj reakcije u Online glasniku Nacionalnog kongresa.

    Premda je ovakva interpretacija povijesti nekoliko završnih desetljeća Otomanske imperije u Bosni ipak lišena jednog šireg pogleda na tadašnje društveno-političke prilike, zanimljivo je da autor o ovome piše upravo u vrijeme 130 obljetnice Berlinskoga kongresa na kojem su velike sile, po tko zna koji put, iskoristile besmislene sukobe između stanovnika BiH različitih nacija i vjera da ostvare svoje ciljeve. Kako onda, tako i danas, naša glupost koštala nas je toga da budemo moneta za potkusurivanje velikih, Austro-Ugarske, Turske, Rusije... Svejedno.

    Provincijalni sindrom u kojem ćemo svoje uvijek «prodati» za zaštitu kakvog moćnika sa strane, zavadivši se zbog toga i s najbližim susjedima, vrlo se dobro pokazao i ovih dana. I, naravno, ne rade to samo Bošnjaci navijajući za Tursku, već po veoma sličnom obrascu i Hrvati i Srbi.

    U spomenutom komentaru na Online glasniku kritizira se i novija turska politika spram BiH: «...Najgore što se to do danas nije promijenilo. Posljednji Turčin koji nam je zabio nož u leđa je bio Sulejman Demirel kada je 1995. došao u Sarajevo da nam se predstavi kao prijatelj da bi građani BiH čuli od «prijatelja» Turaka da je Dayton dobar za nas. Danas vidimo što je Dayton i ujedno vidimo koliki su nam Turci prijatelji. A to je Demirel učinio da bi se dodvorio Grcima da bi povećao šanse Turske da uđe u Europu. Znači, sudjelovao je u daytonskoj podjeli i uništenju države, samo za lijepe riječi i za potpuno neizvjestan ulazak Turske u Europu. Turcima je uvijek njihova nacija bila važnija od vjere, pa su bez problema prodavali ne samo Bošnjake nego i druge muslimane zbog svojih nacionalnih interesa. I današnja je Turska najpouzdaniji zaštitnik interesa Izraela na Bliskom istoku, zar ne?! Zato je besmisleno kazati da navijamo za Turke zbog vjere, jer eto vjera nije njihova dominantna odrednica», zaključuje se u komentaru.

    Naposljetku, Online glasnik tvrdi da su «podvalu s turskim zastavama smislili četnički agenti iz Islamske zajednice BiH na čelu sa Mustafom Cerićem, koji javno kaže kako je «Turska naša majka» i tako nas od autohtonog naroda Bosne pretvara u uljeze u Bosni. Njegovi ljudi dijele besplatno Turske zastave. Turske zastave nam podvaljuju ti četnički agenti da bi opravdali Mladića koji kaže da je ratovao da oslobodi srpsku zemlju od Turaka, te da bi nam Mladićevi sljedbenici u miru mogli govoriti "Marš u Tursku»»!

    Komentar je očito nabijem emocijama, no doista se valja sjetiti da je u svom ubilačkom pohodu i zločinačkim vizijama Ratko Mladić u Srebrenici govorio o tome da je riječ o «osveti Turcima».

    avatar

    23.06.2008. (22:51)    -   -   -   -  

  • Kris@76

    Sta to im veze sa ovim,navedenim clankom,koji vam je kurac ?Jebe se nekom kako se zove djamija u Kanadi,nije vam ovo blog,kurana,nego Uskopljaka i Stona.Pozdrav svi Uskopljanima

    avatar

    23.06.2008. (23:06)    -   -   -   -  

  • igo

    je li i meni Kris@76?

    avatar

    23.06.2008. (23:15)    -   -   -   -  

  • talenat

    bravo pero Uskopljaci se dokazuju ,al nažalost ne u Uskoplju jer ovi iz HDZ (njih par) kroje politiku kako im paše a nas time iseljavaju........... KAŽU GLASAJ E WE E EEEEEEEE pa nek se zamisle ako im je stalo do Hrvata u Uskoplju tko ih vodi. Pozdrav svim poštenim BOG

    avatar

    24.06.2008. (00:40)    -   -   -   -  

  • Vakufski filozof

    Vozdra...
    Prvo ko je piso ovaj tekst je jako nepismen ili namjerno izvrce cinjenice...
    On je Rodjen 1981. u Gornjem Vakufu, SR BiH, Jugoslavija...Provjeri mu dokumente i mjesto rodjenja pa ces vidjet da pise G.Vakuf...
    Drugo, kazes otiso s 10 godina , znaci 91.godine kao izbjeglica ? Rat u Vakufu je poceo 93.godine, sto znaci da ste znali sta se sprema pa lagahno ko je mogo i otiso je...
    Samo pises nebuloze i siris ovakvim izvrtanjem cinjenica netrpeljivost a netreba ti to...nije u dure...
    Al eto tebi na volju....

    avatar

    24.06.2008. (11:17)    -   -   -   -  

  • 4

    bas se vidi da si filozof i gluplji si nego tezi.....
    sta ce dijete s 10 ili 13 godina u ratu morončino glupa

    avatar

    24.06.2008. (12:50)    -   -   -   -  

  • Kukavica Kukic

    MOSTAR - Javljajući se iz Mostara, u emisiju „Otvoreno“ Hrvatske televizije, posvećenu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i ponašanju hrvatskih navijača, u BiH medijski sveprisutni prof. Slavo Kukić, objasnio je pozadinu nereda koji su se u hercegovačkom središtu dogodili u petak navečer, nakon utakmice Hrvatska -Turska.

    Onako lakonski, veli profesor, neupućenom gledateljstvu Hrvatske, kako to zapravo i nije ništa novo, jer se "u Mostaru ovakvi neredi redovito događaju uoči izbora, a služe nacionalističkim liderima kako bi dobili izbore i održali se na vlasti“. On je taj mostarski fenomen nazvao „logičkim paradoksom.“

    Koristeći po sto i pedeseti put ideološku floskulu kojom objašnjava sve događaje u BiH profesor Kukić ovog je puta izrekao notornu glupost. Po njemu, ispada, da je UEFA organizirala Europsko nogometno prvenstvo, ne zbog nogometa, već kako bi potakla sukobe među hrvatskim i turskim navijačima u Mostaru i diljem Federacije, koji će onda, rezultirati pobjedom nacionalnih stranaka na listopadskim izborima. Lukavo, lukavo, nema što.

    Ako je tako, UEFA je, čini se malo poranila, jer do izbora je još tri mjeseca. Tko će, za Boga miloga, održavati međunacionalne napetosti još tri mjeseca i to po ovakvim vrućinama. Osim toga, tumačeći prof. Kukića, mogli bi zaključiti kako su zakazali i UEFA-ini partneri- bh nacionalisti, koji, ne samo da ničim nisu poticali navijače na izgrede i sukobe, već to ne čine ni sada. Pa, kako, pobogu, misle onda, dobiti izbore?

    Još k tomu, uvaženi profesor, proročanski doda: „Vidjet ćete nakon 6. listopada ovakvih nereda, kakve smo sad vidjeli u Mostaru neće biti“. Pa jasno da neće; Europsko prvenstvo završava 29.-og ovog mjeseca, pa da, sad u nedjelju.

    A da je prof Kukić skinuo ideološku dioptriju on bi umjesto „logičnog paradoksa u Mostaru“, ugledao stvarnost, tako logičnu i lako razumljivu.

    Zapazio bi, primjerice, kako su Hrvati u Mostaru, ali i u drugim gradovima u BiH gdje žive, navijali, za reprezentaciju Hrvatske, kada je igrala protiv Austrije, Poljske, Njemačke.Jednako strastveno, kako i ogromna većina njihovih sunarodnjaka, u Hrvatskoj, Austriji ili bilo gdje na planeti,. i bez ijednog incidenta, ne vrijeđajući nikoga, radujući se pobjedama Vatrenih. I da su pokazali zavidan nacionalizam; ljubav i privrženost prema svojima. Zamijetio bi da huliganstvo koje je iskazao jedan dio hrvatskih navijača u Mostaru, nakon, za reprezentaciju Hrvatske, nesretnog završetka utakmice s Turskom, nije bilo usmjereno protiv neke druge etničke skupine, već protiv izloga, stolica, stolova, kontenjera i policije. To je bila srdžba, ljutnja, bijes, onih agresivnijih, koje je pogodio nepravedan poraz Hrvatske. Premda se takvo što može razumjeti, ne smije se opravdavati.
    Na drugoj, pak, strani zapazio bi kako Bošnjaci u Mostaru, Zenici, Sarajevu, Bugojnu,.. nisu navijali za Tursku kada je igrala protiv drugih reprezentacija, niti su tada razvijali turske zastave, već jedino kad joj je protivnik bila Hrvatska. Ne bi li se zbog toga moglo zaključiti da je ta utakmica Bošnjacima ( naravno ne svim) poslužila kao medij za navijanje, ne za Tursku, već protiv Hrvatske, protiv Hrvata!? Za iskazivanje patološke mržnje prema onima s kojima žive, a koje oni ( naravno ne svi) nazivaju ustašama. Nije li čudno da se reprezentaciju Turske bodri skandiranjem „Gazi, gazi ustaše“, pjevanjem: „Jebemo vam mater ustašku“, uzvicima“ Allahu ekber“?
    Profesor Kukić kaže da je ta mržnja posljedica zločina činjenih u ratu. Ali zar i Bošnjaci nisu činili zločine nad Hrvatima, pa Hrvati nisu navijali za Hrvatsku skandiranjem „Gazi, gazi, Balije“. Da jesu svi svjetski mediji bi to objavili, i proglasili ih ekstremistima i fašistima.

    Zabrinjavajuće je, a što prof Kukić nikako da zapazi, kako znatan dio Bošnjaka, a prije svega njihovi politički prvaci, svoj nacionalni identitet, ili kako ga oni nazivaju bosanski patriotizam, iskazuje, ne čineći štogod korisno za svoj narod, već osporavanjem prava Hrvatima; na medijskom, jezičnom, obrazovnom planu. Protiveći se dvojnom državljanstvu, zakidajući ih u raspodijeli proračunskog novca, veseleći se njihovim porazima, namećući im istovremeno bosanstvo, kao nacionalnu odrednicu i bosanski jezik. E, to nije nacionalizam, već, nešto opasnije. Profesore !

    24.6.2008.
    Pincom.info

    avatar

    24.06.2008. (13:48)    -   -   -   -  

  • gadafi

    ljudi pustite ih neka navijaju za koga hoce , nek govore sta hoce ,nek nas zovu konjima ali mi cemo njih jahati. Nego nesto o ovom Gazilju on je rodjen u hrasnici kako mu se zove otac Via,Ivo, Domin ili Jozo ako neko zna neka napise.

    avatar

    24.06.2008. (13:59)    -   -   -   -  

  • za gadafija

    zove se Huso!

    avatar

    24.06.2008. (17:26)    -   -   -   -  

  • 5

    Svaka Cast gospodinu Gazilju!
    Lijepo je cuti kad netko uspije,pogotovo ako je iz naseg kraja...
    Zelim vam sve naj bolje...!

    avatar

    25.06.2008. (21:54)    -   -   -   -  

  • uskopljanka

    Pero svaka ti cast.
    cula sam da su ti i preci bili heroji.
    pozdrav iz njemacke.

    avatar

    27.06.2008. (14:41)    -   -   -   -  

  • PP

    ovdje se govori osportu a ne o djamijama pizdo balinska

    avatar

    27.01.2010. (08:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...