Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


 • turimti

  ako prihvatimo tvoje razloge za odustajanje od izgradnje ne-a,nisam sigurna da su ti rješenja ostvarljiva. alternativna energija, solarna, iz vjetro elektrana, potoka, tako je zanemarljiva, jednako kao i insistiranje na štednji. nema napretka bez kapitalnih objekata velike te ili ne.
  problem je što od nastanka rh 1990. mi ne vidimo kratkoročnu, dugoročnu strategiju rješavanja problema nedovoljnih izvora potrebne energije...bolje ne nego te...

  avatar

  07.06.2008. (14:50)    -   -   -   -  

 • Zoran Oštrić

  Često se ponavlja da su ta rješenja "zanemariva", što je mantra koja nije bila točno prije 20 godina kad sam se time počeo baviti, a danas je još manje. EU planira do 2020. godine pokriti iz vjetroelektrana 12 posto ukupnih potreba za električnom energijom - pazi: EU u cjelini, ne neki mali dio kao Danska ili pokrajina Galicija u Španjolskoj. A to je naravno još uvijek tek početak, na tome neće stati. Za Hrvatsku, već prošel godine su privatni investitori zatražili prethodna odobrenja za priključak na mrežu za snagu od 800 MW, to bi bila proizvodnja oko dvije mlilijardi kilovatsati godišnje. Svi ti ljudi nisu zeleni zanesenjaci nego biznismeni, koji ulažu da zarade. Nema napretka bez uključivanja u taj trend! Plus male kogeneracije, solarni kolektori za grijanje vode (supstitucija električne energije!), solarni fotonaponski sustavi su u ekspanziji i postat će masovni iza 2020. idr. - Upravo "veliki kapitalni objakti" koče napredak, jer vežu previše sredstava u jedan projekt, daju također malo radnih mjesta u odnosu na investiciju. Nema napretka bez tisuća malih projekata, koji su disperzirani, fleksibilni, potiču inventivnost i otvaraju više radnih mjesta!

  avatar

  08.06.2008. (07:54)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...