Komentari

responder.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


 • Green Goblin

  Pametan čiko bijaše Sv. Augustin .)

  avatar

  16.09.2008. (18:48)    -   -   -   -  

 • ateist

  Odgovori koji su ponudjeni su nastali iz 5 nivoa svemoci !?!? kojim su teolozi i vernici pokusali da rese ovaj epikurov paradoks ali nemaju resenje.

  Argument na prvi odgovor: Samo pitanje nije nelogicno, nije postavljeno pitanje moze li stvoriti okrugli pravougaonik ili da 1 i 1 budu 3. Ovo je vec nelogicno! "Naime, kada ateist kamen definira kao ''pretežak da bi se podignuo'', time ga je označio kao objekt koji je po definiciji nemoguće podignuti" On ako je svemocan moze da stvori nepodiziv kamen, nista cudno! "čak i uz upotrebu beskonačne količine sile." Da bi neka sila bila beskoncna ili nezaustavljiva mora da ima beskonacan izvor energije a tako nesto jednostavno ne postoji! Ovim stizemo do drugog paradoksa: Sta ce desiti ako nezaustavljiva sila naleti na nepokretan objekat? ""Stoga Bog ne može stvoriti nepodiziv kamen iz razloga što je ta stvar nelogična, a ne iz razloga nedostatka moći."" U ovome i jeste poenta! Svemocan - nijedan zadatak nije tezak da ga on ne moze ostvarti! Sve moze, prema tome moze da stvori i nepodiziv kamen! Samo pitanje nije nelogicno.

  Argument na drugi odgovor: Ovo je vec spletkarenje, istovremeno moze i ne moze :) Ako moze podici takav kamen nije svemocan jer nije stvorio toliko tezak da ga ne moze podici!

  ?Također, može se, po uzoru na sv. Augustina, odgovoriti kako je Bog svemoćan zbog činjenice da čini samo ono što želi. Kada bi činio ono što ne želi (npr. stvaranje preteškog kamena) više ne bi bio svemoćan.

  ""Također, može se, po uzoru na sv. Augustina, odgovoriti kako je Bog svemoćan zbog činjenice da čini samo ono što želi. Kada bi činio ono što ne želi (npr. stvaranje preteškog kamena) više ne bi bio svemoćan."" Pitanjem koje je postavljeno se upravo i dokazuje da je svemoc samo rec i da se prostom logikom dokaze da je svemoc prakticno nemoguca. Zasto se jendostavno ne kaze mnogo mocan kad nije svemocan?

  avatar

  14.11.2012. (12:14)    -   -   -   -  

 • Responder

  Kamen je po definiciji objekt odvojen od svoje okoline, pa stoga i "podiziv". Nepodiziv kamen nije drugačiji od okruglog trokuta - stvari koja ne može postojati jer opis ne odgovara objektu.

  Zašto se ne kaže mnogo moćan? Zato jer Bog kao tvorac svega dobroga sve dobre osobine ima u potpunosti.

  avatar

  25.12.2012. (20:57)    -   -   -   -  

 • ateist

  A ne, ne necemo ovako da se igramo. Svemocan znaci da on moze apsolutno sve. Samim tim njegova moc nema ogranicenje, pa on moze i da ucini da njegova moc stvaranja nadjaca moc podizanja. Sam termin je kontradikoran, sto i pitanje dokazuje. Zato ovo i jeste paradoks - nema resenje.

  ""Bog kao tvorac svega dobroga sve dobre osobine ima u potpunosti.""

  Ako postoji beskonacno dobro kako moze postojati zlo?

  Da li je ono sto je moralno, moralno zbog toga sto je od strane boga ili je moralno zato sto je bog tako rekao?

  avatar

  13.01.2013. (22:22)    -   -   -   -  

 • Responder

  Ok, sad proizlazi da ti prihvaćaš Decartesovo rješenje, jer ako moć nema ograničenja zašto bi je ograničavala logika? A ako ne, onda prema Tomi i Aristotelu je Bog kao biće podložan principima bića, a prvo od tih je neprotuslovlje, što znači da jedna stvar ne može istovremeno i u istom smislu biti i ne biti, pa tako ni neka stvar biti kamen a biti nepodiziv, ili biti trokut a biti okrugao (to su osnove aristotelovske metafizike).

  Zlo se tradicionalno tumači kao nedostatak dobra, pa (opet smo u domeni temelja metafizičke), nije realno biće nego privacija bića.

  Ne bi se moglo moral utemeljiti na objavi jer čovjek neposredno ne može komunicirati s Bogom (biblijske slike koje to sugeriraju su antropomorfizmi). Ali, može se reći da se moralnim djelovanjem čovjek približava Bogu (opet, ako govorimo metafizički, povećava perfekciju svoga bića čineći je sličnijom apsolutnoj perfekciji). A što je moralno se zaključuje razumski.

  avatar

  18.01.2013. (23:11)    -   -   -   -  

 • Julicei

  Ukoliko se Bog ne pokorava logici, mozemo li za njega reci da je nelogicno bice ? Jer ukoliko se ne pokorava logici, cemu se onda zapravo pokorava? Znaci li to da je onda on nekontrolisana svemoc? Ako jeste onda to znaci da on ne moze biti sveizvor dobrote, jer je nekontrolisan i nanosi i stetu i zlo u isto vreme, a ako je kontrolisan to znaci da je ogranicen, a cim je necim ogranicen (npr. zakonima logike) ne moze biti svemocan. A sto se tice dokaza o trouglu verujem da ste svi upoznati sa geometrijom Lobacevskog - dokazom da ne mora uvek zbir unutrasnjih uglova u trouglu iznositi 180*.

  avatar

  28.02.2015. (00:21)    -   -   -   -  

 • Responder

  Nelogično biće? Pitanje je čemu uopće Boga promatrati kao biće i time ga limitirati namećući mu ovakve probleme. To je samo po sebi nelogično, kaže npr. Hegel. Evo zanimljiv članak o tome: https://philosophynow.org/issues/86/Hegels_God

  avatar

  12.03.2015. (10:52)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...