Mene malo podsjeća na neku malo iskrivljenu lepinju, dobro da si rekao da nije jestiva. Ako iz Krškog dolazi neka radioaktivnost, da li to utječe na gljive?:-)
05.06.2008. (10:37)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dobro si napisao da nisu jestive. Dok su ovako mlade lijepo izgledaju a kada ostare tada čine one tvrde kišobrane sa strane stabla. Radi se o gubama. Inače, kada se radi o priručnicima jedan od najboljih koje sam imao bio je Ključ za gljive od Ivana Fochta. U tabelarnom prikazu kroz pitanja i odgovore tipa Da ili Ne uvodi te u rodove a zatim do determiniranja o kojoj se gljivi radi. Imao sam sreću što je to bila moja prva knjiga. Na taj sam način naučio prepoznavati rodove. Poznajući rod lakše se dalje snalaziti. Kako postoje rodovi bez otrovnica (Krasnice sa preko 300 vrsta, Smrćci, Vrganji sa uvjetnim otrovnicama, Šampinjoni sa uvjetnim otrovnicama, sve mliječnice sa crvenim ili narančastim mlijekom su jestive..) često nije potrebno ni znati o kojoj se gljivi poimence radi. Važno je poznavati rodove sa otrovnim i jestivim gljivama ( Amanite u kojima su pupavke koje su uzrok najčešćih trovanja i blagva jestiva u sirovom stanju i jedna od najboljih gljiva) kao i rodove koji su kompletni otrovni. Pozdrav u ime oboje
05.06.2008. (12:12)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Krasne su ti fotke...i moji kaktusi su procvjetali, ranije sam ih znala fotkati svake godine, ali odkad imam neki super digitalac s kojim slabo rukujem sve su mi gore slike...
05.06.2008. (17:00)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dragi Vedrane, hvala ne opširnom komentaru o jučerašnjem postu........ vaše fotografije su kao i obično vaši odlični treptaji oka!!!!!!!!
More ljubavi kaže da su to gube i kad ih bolje pogledam, doista sliče na izrasline te odurne bolesti, ali na vašim fotosima djeluju tako dobročudno.............
05.06.2008. (19:09)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Laetiporus, poznata i kao 'žuti kruh' ili 'pile' ... a u mojem je kraju zovu i 'jelen gljiva'
a te su itekako jestive ... i to oni mladi, 'balavi' dijelovi ... fine su pohane, a mogu se napraviti i kao 'faširane' šnicle ... ili skuhati, isjeckati na kockice i dodati u wok, 'kineskim' jelima ... :-))
06.06.2008. (22:33)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nisam došla ovamo naučiti sve o gljivama , a sumnjam da bih i uspjela... to je za one mlađe kojima je krivulja memoriranja u usponu... hihihihi dođoh se samo diviti tvojim slikopisnim uratcima i toplo te prijateljski pozdraviti!
Sviđa mi se ovo, znaš hihihihihihi osmijeh , Iskro iskričava !
07.06.2008. (00:38)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jelen gljivu skuhati, iskosati na sitno nožem ili samljeti na mašini za meso (na krupno) pomiješati sa istučenim jajetom, dodati soli, papra, sitno sjeckanog zelenog peršina. oblikovati šnicle, uvaljati u krušne mrvice i pržiti u dubokoj masnoći.
poslužiti sa zelenom salatom i krompir pireom.
na gornjoj fotki za pripremu su dobri oni mladi dijelovi s dna panja, gornji dio gljive na slici je već odrvenjen ...
hihih, drano, spravljala sam ih prije desetak dana ... šogor mi je gljivar, a poznajem još jednog gljivara ... no, o jelen gljivama, kako ih izabrati i pripremiti, naučila me još moja mama uz šampinjone, bukvače, lisičice, smrčke i pilićarke, to su jedine gljive koje se usudim kupiti na tržnici ...
a iz ruku mojih dragih gljivara usudim se pojesti svaku gljivu ...pa sam imala prilike probati blagve, sunčanice, rujnice, puhare, mrtvačke trube, dedeke, vrganje ...
no, s gljivama - oprezno. jestive ponekad imaju otrovne 'dvojnike', i jestive se neadekvatnim rukovanjem prije i poslije kuhanja mogu pretvoriti u ne- jestive ...
ukoliko nisi iskusni gljivar, ne eksperimentiraj. spravljaj uzgojene bukovače, šampinjone, shitake ... i ako imaš prilike, otiđi na ručak gljivaru u kojeg imaš povjerenja ... :-))
07.06.2008. (07:29)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Prije dva dana odgledala tvoj album prekrasnih slika, pomislih kako i moji kaktusi cvjetaju ali od kad imam super neki fotoaparat s njim ne znam rukovati kako treba i slike su mi bez veze... I komentar sam poduži napisala, ali nje ostao...
07.06.2008. (14:54)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mendula
Mene malo podsjeća na neku malo iskrivljenu lepinju, dobro da si rekao da nije jestiva. Ako iz Krškog dolazi neka radioaktivnost, da li to utječe na gljive?:-)
05.06.2008. (10:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Stina Svartsen
kak su fora gljive! a imam dojam da iz ovog panja viri mali patuljak i smije se iz sveg glasa. :)
ostavljam pozdrav.
05.06.2008. (11:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
misko
Odlične fotke!
Pozdrav iz kišovite Rijeke.
05.06.2008. (11:26) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
More ljubavi
Dobro si napisao da nisu jestive. Dok su ovako mlade lijepo izgledaju a kada ostare tada čine one tvrde kišobrane sa strane stabla. Radi se o gubama.
Inače, kada se radi o priručnicima jedan od najboljih koje sam imao bio je Ključ za gljive od Ivana Fochta. U tabelarnom prikazu kroz pitanja i odgovore tipa Da ili Ne uvodi te u rodove a zatim do determiniranja o kojoj se gljivi radi. Imao sam sreću što je to bila moja prva knjiga.
Na taj sam način naučio prepoznavati rodove. Poznajući rod lakše se dalje snalaziti. Kako postoje rodovi bez otrovnica (Krasnice sa preko 300 vrsta, Smrćci, Vrganji sa uvjetnim otrovnicama, Šampinjoni sa uvjetnim otrovnicama, sve mliječnice sa crvenim ili narančastim mlijekom su jestive..) često nije potrebno ni znati o kojoj se gljivi poimence radi. Važno je poznavati rodove sa otrovnim i jestivim gljivama ( Amanite u kojima su pupavke koje su uzrok najčešćih trovanja i blagva jestiva u sirovom stanju i jedna od najboljih gljiva) kao i rodove koji su kompletni otrovni.
Pozdrav u ime oboje
05.06.2008. (12:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zazen
ZEN
05.06.2008. (16:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Majstorica s mora
Krasne su ti fotke...i moji kaktusi su procvjetali, ranije sam ih znala fotkati svake godine, ali odkad imam neki super digitalac s kojim slabo rukujem sve su mi gore slike...
05.06.2008. (17:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dinaja
Dragi Vedrane, hvala ne opširnom komentaru o jučerašnjem postu........
vaše fotografije su kao i obično vaši odlični treptaji oka!!!!!!!!
More ljubavi kaže da su to gube i kad ih bolje pogledam, doista sliče na izrasline te odurne bolesti, ali na vašim fotosima djeluju tako dobročudno.............
05.06.2008. (19:09) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
safiris
Možda nisu jestive ali su malo remek dijelo prirode...ostavljam topli zagrljaj:)
06.06.2008. (08:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dordora2
Gljive - gube - baš su lijepe, pa nek imaju ružno ime, meni su svejedno lijepe, a tek stari panj ...
06.06.2008. (12:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
rU
Laetiporus, poznata i kao 'žuti kruh' ili 'pile' ... a u mojem je kraju zovu i 'jelen gljiva'
a te su itekako jestive ... i to oni mladi, 'balavi' dijelovi ...
fine su pohane, a mogu se napraviti i kao 'faširane' šnicle ... ili skuhati, isjeckati na kockice i dodati u wok, 'kineskim' jelima ... :-))
06.06.2008. (22:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mushin munen
pozdrav iz galaksije Dugave
07.06.2008. (00:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Vitae...
Nisam došla ovamo naučiti sve o gljivama , a sumnjam da bih i uspjela... to je za one mlađe kojima je krivulja memoriranja u usponu... hihihihi dođoh se samo diviti tvojim slikopisnim uratcima i toplo te prijateljski pozdraviti!
Sviđa mi se ovo, znaš hihihihihihi
osmijeh , Iskro iskričava !
07.06.2008. (00:38) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
rU
jelen gljivu skuhati, iskosati na sitno nožem ili samljeti na mašini za meso (na krupno)
pomiješati sa istučenim jajetom, dodati soli, papra, sitno sjeckanog zelenog peršina.
oblikovati šnicle, uvaljati u krušne mrvice i pržiti u dubokoj masnoći.
poslužiti sa zelenom salatom i krompir pireom.
na gornjoj fotki za pripremu su dobri oni mladi dijelovi s dna panja, gornji dio gljive na slici je već odrvenjen ...
hihih, drano, spravljala sam ih prije desetak dana ... šogor mi je gljivar, a poznajem još jednog gljivara ...
no, o jelen gljivama, kako ih izabrati i pripremiti, naučila me još moja mama
uz šampinjone, bukvače, lisičice, smrčke i pilićarke, to su jedine gljive koje se usudim kupiti na tržnici ...
a iz ruku mojih dragih gljivara usudim se pojesti svaku gljivu ...pa sam imala prilike probati blagve, sunčanice, rujnice, puhare, mrtvačke trube, dedeke, vrganje ...
no, s gljivama - oprezno. jestive ponekad imaju otrovne 'dvojnike', i jestive se neadekvatnim rukovanjem prije i poslije kuhanja mogu pretvoriti u ne- jestive ...
ukoliko nisi iskusni gljivar, ne eksperimentiraj.
spravljaj uzgojene bukovače, šampinjone, shitake ... i ako imaš prilike, otiđi na ručak gljivaru u kojeg imaš povjerenja ... :-))
07.06.2008. (07:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
čiovka
Ove gljive su baš zanimljive! :-))
07.06.2008. (08:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Majstorica s mora
Prije dva dana odgledala tvoj album prekrasnih slika, pomislih kako i moji kaktusi cvjetaju ali od kad imam super neki fotoaparat s njim ne znam rukovati kako treba i slike su mi bez veze...
I komentar sam poduži napisala, ali nje ostao...
07.06.2008. (14:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...