Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (23)

Marketing


 • Herzog

  Tvoj izvod je vrlo korektan. Jedino, ne vidim u cemu je proturjecje. Vjerojatno sam i ja idiot. Ali, neka sam, ionako mi se sve to pomalo gadi.

  avatar

  02.06.2008. (02:09)    -   -   -   -  

 • babl

  Zanimljivo. Nisam gledao tv, no vjerujem da si sve korektno prenio. Ako je tako, onda sam i ja po tvom sudu idiot jer mi se Senjanovićeve riječi čine sasvim logičnim i utemeljenim. Možda upravo zato nas dvojica nismo pogodni za vođenje javnih poslova, a možda… Da bih rekao što bi još moglo možda biti, trebao bih razjasniti da li smatraš da u Senjanovićevim riječima nema logike, tj. ne vidiš da u njegovim riječima ima logike i utemeljenja ili tu logiku ne možeš shvatiti, a procjene kojima barata smatraš neosnovanima?
  P.S. Gle - Herzog me pretekao dok sam pisao svoj komentar.

  avatar

  02.06.2008. (02:16)    -   -   -   -  

 • Herzog

  Simpatiziram s glavnim likom ovog posta ispod, o diferencijaciji, i vjerujem da se ne mogu nikakve strasne karakteristike pripisivati onome tko uspjehom u idejnoj borbi proglasava politicko razoruzanje protivnika koji pritom ostaje neugrozen u gradjanskoj egzistenciji. To je svakako prema protivniku dobrohotnije (benevolentnije) nego metoda koja je uslijedila nakon prevrata, kad su se gradjanske egzistencije rasprskavale i intencionalno razbucavale. Ali, opet me kopkaju idiotska pitanja: idejna borba? sta je to? cemu? politicko razoruzanje protivnika? Narocito ovo sta je to idejna borba, to mi je onako dosta intrigantno?

  avatar

  02.06.2008. (02:29)    -   -   -   -  

 • babl

  Herzog, ti se praviš idiotom ili si stvarno idiot! Kako ne vjeruješ "da se … mogu nikakve strasne karakteristike pripisivati onome tko uspjehom u idejnoj borbi proglasava politicko razoruzanje protivnika koji pritom ostaje neugrozen u gradjanskoj egzistenciji"? Sve se može! Nije to pitanje vjeruješ li ili ne kada se to naprosto dogodilo. Jedino je eventualno pitanje znaš li za to ili ne. Ili sam ja idiot koji uzima zdravo za gotovo pretpostavljajući da pišes po interenetskoj konvenciji bez čvrknji na našim slovima, a ti zapravo misliš "strasne", a ne "strašne"?

  avatar

  02.06.2008. (04:05)    -   -   -   -  

 • Herzog

  Nisam zabrljao sa strasne i strashne, nego sa 'ne mogu' i 'ne bi trebale'. Drugim rijecima ne bi se trebale pripisivati strashne karakteristike... (idiot, pa to ti je). Ali, pitanje idejne borbe u kulturi mi i dalje ostaje neodgovoreno. Ili se ti Babl pravis idiot?

  avatar

  02.06.2008. (04:40)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Herzog i Babl, vi me zajebavate?
  Pa Senjanović od Sanadera radi diktatora, i, što je gore - u tome je zapravo poanta - upravo mu se stoga Sanader sviđa!
  Jer, po Senjanoviću, samo Sanaderova vlast jamči mirnu Hrvatsku: jedino ako je Sanader na vlasti, kristalna je noć spriječena!
  Čujte, vas dvojica, a u čemu je onda razlika spram Adolfa Hitlera?
  Zašto ne biste sva trojica bili oduševljeni nacistima? Jer, ako je jedini uvijet mira u nekoj zemlji vlast jedne partije i jednog vođe, koji, u oporbi, tj. bez vlasti, ne prežu ni od krvoprolića, onda ja zaista ne vidim razloga zašto ne bismo slavili i svijetle primjere prošlosti.

  Dakle, Herzog, proturječje, kako ti veliš, je u sljedećem: Senjanović slavi Sanadera kao jedinog čovjeka koji Hrvatsku bezbolno može uvesti u EU, jer bi inače, da je u oporbi, taj Sanader na čelu HDZ-a (tvrdi Senjanović, ne ja!) bio taj koji bi Hrvatskoj nanio bol - moguće bi ogrezla čak i u krvoproliće za nekakve 'kristalne noći'!
  Senjanović dakle Sanaderu aplaudira što je odustao od poticanja građanskoga rata, umirivši se dolaskom na vlast!
  Senjanović, drugim riječima, Sanadera, kao tiranina, obožava iz straha!
  Babl, Senjanović je mislio kazati sljedeće: Vidite, HDZ, kad je na vlasti, s alibijem proeuropske politike mirno vlada uživajući u svim privilegijama vlasti, a to u Hrvatskoj ugravnom znači krađu i korupciju, i onda je u ovoj zemlji mir; kad nije na vlasti, i kad te privilegije nema, HDZ je spreman izazvati nerede pa možda čak i 'kritalnu noć'; Sanaderu treba zapljeskati jer na vlasti stvara taj privid uljuđenosti, demokratičnosti i otvorenosti spram Europe, privid koji nestaje čim se ta vlast dovede u pitanje!
  Ja ne vidim zašto bi Senjanović, ili bilo tko, trebao Sanaderu zapljeskati na tom prividu!
  Babl, ja mislim da ti ne vidiš ovu rafiniranu dijalektiku i privid doživljavaš kao zbilju: i ti misliš, očito je, da je Sanader reformirao HDZ u modernu, europsku stranku desnoga centra, mada, istovremeno, kako sam priznaješ, misliš da bi ta moderna europska stranka u oporbi pripremala 'kristalnu noć'!
  Da moža prijatelju tebi ne izmiče ta suptilna logika slavljenja Sanadera samo zato jer se na okrajcima te vlasti dobro živi od istih tih privilegija: kako ne vidiš da Senjanović Todorića i Pavića druka Sanaderu, kao Splićaninu, vladajući se pritom kao posvemašnji idiot: kad je vlastita guzica u pitanju oda su tirani OK, je li? Ako Sanader zaustavi selidbu Dalmacije, bit će cool, prosvijećen čovjek, ali ako Nino i Ivica šjor Ivu uvjere u neophodost preseljenja Slobodne, onda će Sanader biti diktator koji predvodi smeđekošuljaše. Ujedno, pogledajmo prvu opciju: ako Sanader namoli Ivicu i Nineka da SD ostave u Splitu, što bi to značilo po Senjanovića? Samo to da i on participira na jednoj nedemokratskoj vlasti - takvu je naime on vidi! - i da štoviše od nje ima koristi! Ta, ti mu batinaši čine uslugu, i da ne bi morao lijenu guzicu dizati iz stolice i voziti se do Dugopolja, fašisti će mu Slobodnu ostaviti na pet minuti od doma, e!
  Moje je jedino pitanje zašto taj vrli čovjek, Ćićo Senjanović, išta moli one koje opisuje kao fašiste?
  To je moje pitanje.
  Konačno, ja ne pišem o Sanaderu, o kojem imam stubokom različito mišljenje od Senjanovića: ja ne mislim da bi on bilo pripremio, bilo bio kadar zaustaviti Kristallnacht. Ja pišem o Senjanoviću, koji je notorni idiot, jer, kao što sam vam evo po drugi puta izveo, Ćićo Senjanović je zbog svoje male komocije spreman žicati i one koje doživljava kao fašiste!
  Odvratan čovjek!
  No, to je već tradicija Splita: ta, Smoje je kazao da će pisati i za fašističke novine ako plate i ne krate (citat: Danko Plevnik).
  Ja, vidite, za razliku od vas trojice, ne mislim da je HDZ fašistoidna stranka, a Sanadera nipošto ne vidim kao ducea. Ne mislim da bi bilo berača kestena, niti kristalnih noći. Dapače, vidim da kompletan SDP obožava Thompsona, da se Milanović solidarizira s Bandićem, da Jurčić ima samo riječi pohvale za koncert, da Rano Ostojić suspreže osobne osjećaje u komentaru presude Ademiju i Norcu, i da je Hrvatska mundus inversus: ovdje socijaldemokrati prizivaju ujaka Pijavicu i razumiju odlazak u ustaše 1941., a Sanader - doduše, to je komičan moment, uzme li se u ubzir Klub ljubitelja talijanske opere i "Neki to vole vruće" - u Veroni na otvaranju operne sezone sklapa poslove! Nije problem Hrvatske što je u njoj politički život radikaliziran, nego nasuprot, što je degeneriran: ovdje politike nema, a ne da bi eruptivno eskalirala!
  Senjanović, da poentiram, od Sanadera ponajprije radi diktatora, a onda, umjesto da osudi takvog vladara, od njega, posrednom laskom koja je k tome monstruozna - on nam jedini jamči da ćemo bezbolno u EU, tj. da, sve dok je na vlasti, neće biti krvi! - traži uslugu: šjor Ivo, naredite Todoriću i Paviću da ostave Slobodnu u Splitu!
  E, jebeš vas dvojicu ako ovo niste uspjeli razumjeti i sami.
  Onda ste zaista i vi idioti, pri ćemu se nemojte tješiti arhajskim smislom te riječi.

  avatar

  02.06.2008. (12:22)    -   -   -   -  

 • lolina

  No da .Dobar je strah komu ga Bog da ...mislim na ljevicu
  Može imati i imao je pozitivne strane.Zbog toga nije dobro što nas Sanader uvodi u EU.
  Lijevi bi upravo zbog straha mnoge stvari riješili mnogo bolje. A sad, je li taj strah opravdano preuveličan ili ne.Imaju li Čondići i slične poluge baš toliku moć.Ne vjerujem , ali kad tad će morati doći do demokracije.

  avatar

  02.06.2008. (12:39)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  P.S.
  Izgleda da ste svi zaboravili famoznu rečenicu koju je uputio Sanader s pravom iživciran time što ne dobija mandat:
  "Pozivam uznemirene građane koji nas zovu od sinoć da sačuvaju prisebnost, nema razloga za uznemirenost. HDZ počinje pregovore s koalicijskim partnerima. Ne želim još o detaljima, ali s punim samopouzdanjem idemo u pregovore o koaliciji i novoj vladi. Čim budemo imali prve konkretne informacije o tome što bi vas moglo zanimati, informirat cemo vas pravovremeno i uz sve detalje." - dodao je Sanader.
  Ovdje ima materijala za koješta, kaj ne?
  S jedne strane, eto, Sanader je zaista čovjek koji zaustavlja one koji zabrinuti da će ostati bez vlasti gube prisebnost, a s druge, opravdano je pitanje: Kome je upućena ova prijetnja gubitka prisebnosti kod ogromnog broja građana pri pomisli da gube privilegij vlasti i sve povlastice koje iz takve vlasti proizlaze? Je li to HDZ prijeti ostatku Hrvatske? Ako da, dragi Herzog i Babl, onda Sanader ne samo da nije onaj koji bi zaustavljao članove, simpatizere i pristaše HDZ-a u nasilnoj borbi za vlast, nego, ako to tako želimo pročitati, na takav obračun i poziva, njime prijeti, prividno ga zaustavljajući! Ako tako, zlonamjerno želimo čitati Sanadera, onda u tim riječima slobodno možemo iščitati prijetnju: Molim sve one koji su za nas da ostanu u svojim kućama i da se ne obračunavaju s našim političkim takmacima, koji, kao što vidite derogiraju demokraciju i od protivnika postaju neprijatelji! Apeliram na vas da za sada ništa ne poduzimate i da sačuvate prisebnost! Bude li trebalo, razumjet ću vašu srdžbu - ta, tko bi onda mogao kazati da nismo imali strpljenja, štoviše preko svake mjere! Evo, čak sam ja učinio taj nadljudski napor, da vas zaustavim u pravednom gnjevu, u opravdanom Maršu na Zagreb: ta, mi samo tražimo svoje, ono što smo na izborima za ciglih desetak mandata u fer i poštenoj borbi osvojili!
  I, kaj velite, je li Sanader sad europejac koji kontrolira usijane glave, ili je demagog koji te glave puni glupostima o gubitku prisebnosti?
  Drukčije kazano: je li Sanader od Rive zaista evoluirao, ili je on naprosto, da bi vladao, spreman na sve: na manipulaciju kestenjarima, po potrebi, kao i na Hristos se rodi, kad ustreba?
  U oba ova slučaja, cari amici collaboratori, ne vidim zašto biste pljeskali Sanaderu, ako je on doista takav kakvim ga vi vidite?
  Naime, ne vidim zašto biste pljeskali, ako i vi sami niste oni na koje apelira: uznemireni građani koji su izgubili prisebnost?

  avatar

  02.06.2008. (12:43)    -   -   -   -  

 • odmak

  Ne slažem se.

  avatar

  02.06.2008. (12:49)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Zašto? I s kojim dijelom izvoda?

  avatar

  02.06.2008. (12:58)    -   -   -   -  

 • odmak

  Javno djelovanje u Splitu je takvo da bi Senjanović na bilo koji drugi način djelujući bio vrlo veliki idiot, a ovako je itekako mentalno sposoban i odlično fumkcionira na politički retardiranoj crvenoj sceni Splita.

  avatar

  02.06.2008. (13:24)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  A, to! Da, vidiš, uzeo sam to u obzir: problem su ti crveni retardi, je l' da, Odmak!? Oni bi nas sve pobili, zapravo, kad bi mogli. Ako bi išta preostalo nakon kristalne noći.
  Živjela nam naša crveno crna Hrvatska!
  S ovako glupom istinom možemo lagati do kraja svijeta, ili barem života, koji, u Hrvatskoj, i ne mora tako dugo trajati.

  avatar

  02.06.2008. (13:35)    -   -   -   -  

 • Herzog

  Lakse, lakse. Nemam ja pojma koga Senjanovic obozava i je li to njemu sve OK i bas kak se shika. Nikog od njih ne obozavam a i za odvodjenje u Europu mi puca prsluk. Ja samo konstatiram da ne vidim proturjecje. Podsjecam te na pocetak genijalnog Mita o Sizifu, gdje je on, glavni junak, prikazan kao najinteligentniji, najlukaviji i najspretniji lopov. I onda kaze Camus, autor Mita: Ja tu ne vidim proturjecje.
  Rijec je o dvije konstatacije: (1) kad je ljevica na vlasti, kestenjari destabiliziraju trenutacnu administraciju (rekao bih lako i bez puno muke); (2) kad oni dodju na vlast, onda se presvuku u Europejce, ubijaju jednim udarcem dvije muhe i nema toga tko ce ih s uzdrmati.
  Sad, voli li to Senjanovic ili ne voli, to je meni svejedno. Ako negdje ima proturjecja onda je to u hrvtskom shvacanju sta je europski, demokratski i sl. Naime, za EU i sve inozmne faktore prvo je pitanje je li vlast s kojom se kooperira efektivna, moze li i zeli li ispuniti dogovoreno. I tako je to uvijek bilo, i u komunizmu. Tzv. vrijednosti - demokracija, tolerancija i sl. - imaju sekundarno znacenje. Kao sto se moglo iz blize povijesti uociti, ta je ista EU (a koliko sam shvatio iz tvog bloga Senjanovic je govorio tko moze uvesti H. u EU - samo da ne bude Boris Tadic) mrtva hladna izazivala nestabilnost i potencirala slabost one prijasnje vlade, upravo davajuci povoda kestenjarima i mitingasima da izidju na cestu.
  Drugim rijecima, za EU je kljuc - tko je u H. u stanju neupitno kontrolirati vlast, taj nam je suradnik. I molim te, ne da mi se ni citati te dijelove o SDP-u, Thompsonu, Bandicu... Ako si nesto pametno u toj cijeloj prici rekao, to sam preskocio.
  Okani se iluzija, i ideoloskog diskursa. Uostalom i sam si tu spiku toliko puta relativizirao. Laku noc.

  avatar

  02.06.2008. (13:36)    -   -   -   -  

 • odmak

  Ne žesti se.I grješiš. Ne radi se o djelovanju. Ne radi se ni o meni. Ne radi se ni o crno-crvenoj priči. Ne na način kako pokušavaš insinuirati. Ne poznaješ Split i njegove klike i njihov način razmišljanja. Komformizam koji smrdi do neba pa ma kome i gdje pripadali.

  avatar

  02.06.2008. (15:12)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Najviše što me spizdi, Odmak, to je kad u polemici netko opomene: Ne žesti se! Samo se o tome radi da iza ideja mora biti strasti, inače je, uči Marx, sve blamaža! Idemo...
  Čekaj, Herzog, prije spavanja: O čemu pričaš? O tome da fašisti mlate po ulicama političke protivnike, za njih neprijatelje, i onda kad dođu na vlast kažu: Od danas su naše ulice sigurne! Stari, ne pristajem na tvoj cinizam: kao što ti citiraš Camusa, tako bih ja mogao Platona koji veli da ne postoji loš liječnik, nego samo liječnik, jer sam pojam supsumira ideju dobra: ili te liječnik liječi i izliječi, pa stoga i jest liječnik, ili te ne izliječi, pa onda nije liječnik! Ne postoji dakle onaj koji nije dobar liječnik, budući da takav nije nikakav liječnik, nije liječnik uopće! Tako i vlast koja opisuješ: red na ulicama, za EU kao zainteresiranu za hrvatske "resurse", mogla bi dakle održavati i Mafia, je li tako? Ako je to jedini kriterij, onda prestanimo pričati o bilo kakvoj vlasti.
  Ali, nekaj drugo sam htio kazati: Tko vam je to kazao da kestenjari lako i bez pol muke destabiliziraju vlast? O čemu pričate? To, o čemu pričate, bio je Račano osoban i psihološki problem, problem njegova karaktera! Konačno, budući da o tome znam ponešto iz nulte ruke, jer sam jedini radio intervju s Bobetkom okružen tim kestenjarima, Račan ni u jednom trenutku nije htio isporučiti Bobetka, jer je jednostavno smatrao da je besmislica staroga Bobetka, pa i kao partizana, u osamdesetoj godini slati u Haag! Dakle, čak ni to ne bismo mogli tvrditi: da se je Račan uplašio kestenjara, naime! Konačno, pa nije li Stipe prije toga jednim jedinim potezom pera umirovio ne jednog, nego dvanaest generala! I, kaj se dogodilo? Puč? Kristallnacht? Seljačka buna?
  Ništa se nije dogodilo: generali su sjedili na Trgu, u Maloj kavani, par fotografa ih je snimalo za novine više kao kuriozitet, i potom su se neki zaputili k Janku Bobetku, a drugi o svom poslu - ubrzo će se ustanoviti: svak na svoju stranu!
  Dakle, ta floskula o destabilizaciji Hrvatske radom kestenjara obična je farsa, kako je svojim činom pokazao predsjednik Mesić. Na kraju krajeva, desno krilo HDZ-a markira Hebrang, a Hebrang je tu formacijski da popuni i tako osujeti prostor svake moguće autentične desnice, koju je, kao jedinu pravu prijetnju HDZ-u na posljednjim parlamentarnim izborima, razbio više Stipe Mesić nego Ivo Sanader: ta, da je HSP odnio HDZ-u onaj postotak koji bi svakako odnio da ga se par mjeseci pred izbore nije razbilo ( a zbrajajte postotke koje su dobili HSP-ovci nakon rasapa i odlazaka iz stranke!), pri čemu je atak na HSP započeo Stipe, a ne Sanader, koji se tek kasnije javlja karakterističnom krilaticom: Glas za HSP glas je za SDP!, SDP bi bio u najmanju ruku egal s HDZ-om, ako ga nebi i nadmašio! Budući da je HDZ svakako morao pobijediti na ovim izborima, kako se ništa ne bi promijenilo tj. kako bi se kapitalizam konačno u zemlji konzervirao, prvo je valjalo razbucati HSP, kao osnovnu prijetnju usitnjenju HDZ-ovih glasova. To je Mesić odradio Sanaderu gratis, onako, dijelom vraćajući uslugu i za Suzanu u predsjedničkim izborima. Ali, i bez toga, koja je to desnica na djelu: Rožić? Tonći Tadić? Ruža koja lovi narko-bossove? Jebemti, pa naša bi desnica u Srbiji bila gotovo anarholiberalna, kad bi ta budalaština od termina išta značila! Ili mislite na ovih par korumpiranih i strogo kontroliranih ravnatelja poneke od više desetaka dragovoljačkodomobranskih udruga? Ne budite smiješni - treba znati kako stvari funkcioniraju iznutra, i možete se mirno okrenuti na drugu stranu i nastaviti spavati. U Hrvatskoj nije više pitanje kestenjara i kontrole desnice - to je nametnuta optika, to je nasjedanje na tu ideološku fantazmu o antagonizmu crvenih i crnih: kao da je osnovni sukob ustaša i partizana, dok se zapravo time prikriva nespremnost vlasti da restituira načelo zakonitosti i pravnu državu! Sukob crvenih i crnih stalno se iznova gura u prvi plan, potiče i proizvodi ne bi li se zakrio sukob ogromne većine društveno isključenih i oligarhije koja ne može položiti računa o porijeklu svoga kapitala! To Sanader treba odraditi - taj prolazak vremena, taj status quo, tu zastaru izvornog krimena: privatizacije društvenoga u privatno vlasništvo, posve politički posredovane samovoljom Franje Tuđmana i dvorske kamarile, partijskoga vrha HDZ-a! U Hrvatskoj se stalno iznova pažnja skreće s nepostojanja pravne države, koja ni za kakav kriminal devedesetih nije i neće osuditi ama baš nikoga, na mitske podjele u nacionalnom korpusu.

  avatar

  02.06.2008. (15:26)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Zato moj spomen SDP- nije nimalo promašen, dragi moj Herzog: lijepo je otkriti da je Zoran Milanović samo dio šire naracije, da je jednostavno glumac izabran po marketinškim kriterijima fotogeničnosti i televizičnosti, da su mu dali stranku i vremena da četiri godine peče zanat i stasa, a da to sa stvarnom politikom i oporbom veze nema: on jednostavno fingira lidera oporbe, i ono što je bilo za naslutiti u izborima, to naine da je po scenariju obesmislio kampanju lišivši je bilo kakve bitne teme i dva, tri tjedna naričući o Miloševićevom sloganu i o tome hoće li se ili ne sukobiti sa Sanaderom pred kamerama HTV-a, sada se pokazuje u punom svjetlu: u zemlji naprosto postoje tri bitna čovjeka, Sanader, Mesić i Bandić, doskora dvojica, a Milanović niti ima snage, niti ima volje, niti ima zadatak od SDP-a napraviti socijaldemokratsku stranku, budući da u ovoj državi ideja ne samo socijalne, nego bilo kakve pravednosti u ovom povijesnom trenutku ne igra nikakvu ulogu: u rekapitalizaciji odnosa nema nikakve pravednosti, dapače, shit happens, i dok se ne dovrši društvena stratifikacija, dečki, gledajte u stranu i nemojte nas nikaj pitati!
  Drugim riječima, ne samo da su nam ukrali prošlost, ove godine od '90. naovamo, nego su nam ukrali i budućnost, i to upravo oni koji su nas pokrali za prošlost. Ono strašno ne leži tek u izostanku bilo kakve zakonske sankcije kriminala počinjenog prošlog desetljeća – ono najgore nahodi se u tome da će protagonisti te pljačke biti stupovi društva sljedećih par desetljeća.
  I, dragi moj Herzog, o tom i takvom redu koji održava Sanader mi pričamo?
  Je li to taj novus ordo seclorum?
  Ako je to taj red, neredi bi morali doći s lijeva, a ne zdesna!
  To je, ujedno, i moje predviđanje.
  Iako ne i priželjkivanje.
  Ja bih radije da se sve svršilo na sudovima, pa makar i oslobađajućim presudama.
  Ovako, znajući ovdašnje ljude i navade, ćeraćemo se mi još.

  avatar

  02.06.2008. (15:26)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Što se pak tiče spljetskog endemičnog konformizma, agramerski je zacijelo nedostižan: mi smo patentirali oportunizam svi vrsta i raspona, i mogli bi predavati akomodavanje Vijeću umoljenih.
  Idem sad van, jebe me oko, propuh me uhvatil.
  Bok.

  avatar

  02.06.2008. (15:29)    -   -   -   -  

 • šarli

  Ne govori Senjanović o Sanaderu, nego o nama. Sanader je vrlo daleko od mog ideala političara, ali on može što mi, građani, niti možemo, niti želimo. On može organizirati miting istine i mrtav-hladan isporučiti Gotovinu. On može (samo ako procijeni da je potrebno), što Račan nije mogao, stati na kraj onoj ženi što se popišala na spomenik u Veljunu. On može, jer je tako odabrao, biti i glasnogovornik i kontrolor crne Hrvatske. Zašto Sanaderovi politički oponenti ne mogu? Zato što ne žele biti glasnogovornici takve Hrvatske, a u svojim stavovima nisu dovoljno iskreni. Senjanović je oportunist kao što su i svi Sanaderovi oponenti. Senjanović samo anticipira stav koji će Sanader prije ili kasnije formulirati: „kad se nije moglo drugačije, ja sam partiju razarao iznutra“. Slažem se da nikakve kristalne noći ne može biti. Problem je jedino u tome što je uspostavljena ravnoteža straha ili tolerancije sa stavovima koje ne želimo ni vidjeti, a kamoli dijeliti. Uzmimo, na primjer, nogometnu utakmicu na kojoj tribina stane složno skandirati „ubij Srbina“, zamislimo suca koji u istom trenutku odsvira kraj i prekine predstavu. Naravno da takvog suca nema, sve je to samo moja luda glava izmislila. A to nije zato što je Senjanović idiot, nego je to zato što smo svi mi kreteni. Jer mislimo da nemamo snage suprotstaviti se ludilu. Druga je mogućnost da pomalo mislimo kako to i nije tako strašno. U tom slučaju, mi smo opet kreteni, a Senjanović (opet) i nije takav idiot.

  avatar

  02.06.2008. (16:57)    -   -   -   -  

 • pametni zub

  svaka vlast u određenoj točci naginje totalitarizmu, jer joj je to najjednostavnije. zapravo, ima puno tih točaka...
  što se tiče Senjanovića, ne znam, prestao sam ga pratiti kad je otišao iz Ferala, a tamo se nije bavio politkom, barem ne na analitički način (kao, sad se bavi). meni se sviđao njegov "Dorin dnevnik" u kojem nije završavao rečenice. politička mu je satira uvijek bila pomalo sirova i populistička

  avatar

  02.06.2008. (18:10)    -   -   -   -  

 • MODESTI BLEJZ

  nit´ukreja nit´ubija!

  avatar

  02.06.2008. (18:13)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Dragi moji prijatelji!

  Nisam vas uzalud oslovio ovako, molećevopatetično, jer, zaista ste svi koji ovdje mjesecima dolazite, komentirali ili ne, svojevrsni prijatelji.
  Ono što vam u jednu, dvije rečenice, dragi prijatelji, imam za kazati, sljedeće je:
  U moj tekst učitavate vašu osobnu predstavu o Đermanu Ćići Senjanoviću, a onda, a part od bilo kakve argumentacije, izbjegavate konzekvencu te argumentacije koja neumoljivo pokazuje da je Ćićo - idiot!
  To zato jer ne samo da slavi čovjeka kojega oslikava kao tiranina, nego ga k tome moli za uslugu!
  Ili, još i gore, u tri takta, kao valcer:
  Ćićo pod 1. Sanadera pretvara u diktatora, koji jedino na vlasti jamči mir na ulicama države kojom vlada, budući da bi u oporbi izazvao krvoproliće; potom pod 2. takvog Sanadera, doživljenog kao silnika, neskriveno i panegirično slavi; da bi pod 3. razlog tog dodvoravanja doskora bio denunciran kao neznatno, sebično, jadno uvlačenje Sanaderu, ne bi li premijer mimo bilo kakve procedure, dapače zadirući s egzekutivne državne razine u privatno vlasništvo(!), Todorića i Pavića spriječio ili odobrostvio da Slobodnu Dalmaciju ne izmještaju u Dugopolje!
  E, pa pička mu lepa materina, drugari, hoću li ja ceo dan ovde da objašnjavam ovako jednostavne stvari. Pa to je boranija, bre, šta je vama, koji vam je moj?
  Jeste li svi poblesavili?
  Jebo vas Ćićo da vas jebo - čovjek je idiot i točka! Pljuga javno Sanaderu da mu ostavi SD u Splitu, i to argumentira nečuvenim kretenizmom: samo nas Sanader može spasiti od građanskoga rata koji bi sam, kao oporbenjak, započeo, i to samo zato jer nije na vlasti!
  E, jeboga ćuk!

  avatar

  02.06.2008. (18:58)    -   -   -   -  

 • svijet u boci

  Ja mislim da Slobodnu treba premjestit u Kanfanar. A novinari nek se prekvalificiraju pa od remitende rade cigaret papir za TDR. Tako bi bar bilo nekakve koristi i od njih i od novina...

  avatar

  02.06.2008. (19:15)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Šarli - prilično toga što si kazao duboka je istina o sociopatologiji hrvatskoga društva.
  Ali, to još uvijek ništa ne govori o stavu: Jedino nas Sanader bezbolno može odvesti u EU.
  Ponajprije, to je laž: i Milanović bi to isto mogao učiniti, jer, u konačnici, Sanader bi zbog sasvim specifičnih bruxelleških razloga danas u oporbi bio miran k'o paučina.
  Drugo, uopće nije riječ o tome da u Hrvatskoj postoje nekakve realne tenzije crnih i crvenih, koje bi završile kristalnom noći, nego se stalno i iznova, uporno, da bi se neometano kralo, ta ustaškoudbaška pirotehnika ispaljuje iz sve raspoložive cirkuskoideološke artiljerije: za vatrometa nitko ne gleda zvijezde, i dok se raja zabavlja prijeporima Thompson - Severina, politika dijeli posljednje parcele ovog našeg Monopolyja: ovdje hotel, tamo banka, a tko se zgodimice i ogriješi o zakon/pravila, najviše što ga može snaći jest da u Remetincu propusti tri bacanja! Jasno, po izlasku, tuži državu i dobije odštetu za nanesenu bol i štetu.
  U osnovu nije sukob onih koji bi u toj kristalnoj noći bili zločinci i žrtve, nego je temeljni sukob, ako baš želite u tim kategorijama razmišljati, antagonizam razvlaštenih i opljačkanih, društveno isključenih, i onih koji su uglavnom na nezakonit način prisvojili svo društveno bogatstvo. Ono što se očekivalo od SDP-a, a to je da pobijedi na izborima obnoviši zahtijev 1999. godine, sasvim je iznevjereno, budući da u tom smislu ništa nije učinjeno: SDP jednostavno ne želi imati ništa sa sankcioniranjem privatizacijskog kriminala, pa čak ni u izbornim obećanjima! Od HDZ-a je iluzorno očekivati da procesuira svoje, i - tu smo gdje smo, usred onoga što se zove rogue state: živimo u državi koja konstantno iznevjerava one međunarodne zakone koje deklarativno prihvaća! Dapače, pretvarajući se da im je posebno stalo do akceleracije integracijskih procesa, mnogi naši državni prvaci opstruiraju te procese - to nije moja impresija, to je svjedočanstvo onih koji u državnoj administraciji na tome ipak ustrajavaju! Rezon nije nimalo nacionalistički; jebe se njima za nekakav suverenitet kojega ionako odavno nema: pravno smo nesuvereni jer nam je Sud u Haagu; ekonomski smo nesuvereni jer nam je Ministarstvo financija MMF; vanjskopolitički, nismo u stanju proglasiti ni ZERP, jer nam je MVP u Bruxellesu; unutarnjopolitički gledano, ne nadziremo ni protok novca ni stanovništva: u oblasti ekonomije ne kontroliramo tečaj kune budući da nam je Banka ona Svjetska, a kretanje stanovništva nadziru i kontroliraju međunarodne visoke adrese i monitorinzi, 'privoljevši' nas na povratak prognanih Srba; in summa, budući da odavno nismo suvereni ni u čemu, našim se političarima zaista jebe za tu vrst očuvanja nacionalnog integriteta, nego naprotiv egoistično produciraju svekoliki kaos, usporavajući i infinitezimalno odlažući dan ulaska Hrvatske u EU, jer se jedino u ovakvom neredu - a maniristička definicija politike glasi: kaos iz državnog rezona! - ta vrsta bagre snalazi!
  Ako ima imalo istine u tome da nas jedino Sanader bezbolno može odvesti u EU, to je onda zato jer ćemo tamo dospjeti sasvim anestezirani: posve neosjetljivi na bilo koju vrst ugroze, jer to što će nam ova ekipa koja je Hrvatsku shvatila kao Nojinu arku Tranzicije, spašavajući živu glavu u burnim procesima raspada komunizma i disolucije bivših republka SFRJ, za cijeli će nas život učiniti neosjetljivima na bilo kakav bol!
  Dapače, Hrvati boluju ne od PTSP-a, nego od Stockholmskog sindroma, sindroma emocionalne veze i indentifikacije s agresorom: kao što pokazuje Đermano Ćićo Senjanović, od milošte zvan Cretino, Imbecile!, mi smo naše silnike počeli iskreno - voljeti!
  Čestitam!
  Zaista čestitam Ćići Senjanoviću koji tako iskreno voli čovjeka koji nas jedini može bezbolno odvesti u EU, i ujedno se i sam zahvaljujem na tome što me se još nije ubilo.
  Svaki dan kad se probudim za mene je čista premija!
  Jer, iako nisem Varaždinec, i ja sem Domovine sin!
  Imal jesam jen kaput, i...idemo dečki, vužžžžgiii....ajmo, Ćićo, gas, gas...

  avatar

  02.06.2008. (19:18)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...