Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • prljava igra (!)

    stoga je shizofrenija poslednji vid otpora, jedini preziveli revolucionarni moment i element unutar kapitalistachkog drushtva. e o tome se radi u jednom mom filmu: politichke strukture moci skriveno neskrivenoscu zloupotrebljavaju ono nesvesno, pozudu individue, kojoj se obraca kao masi: tako se recimo do sada najvecem stepenu su-osjecaja mogao obradovati niko drugo do Hitlera:
    NASILJE je PREDMET koji se obraca cistom razumu i KOJIM SE zato danas BAVI CIST, A PRIORI RAZUM: kao sveprisutno, nasilje se nametnulo dakle onoj vrsti rasudjivanja koje sa njim ne moze izaci na kraj, ukoliko ga prvo ne prizna kao neoborivu, neumitnu chinjenicu. a sa te tachke pribrane demokratske spremnosti da se uhvati u koshtac sa ovakvim jednim golijatom, odvazno, ali bez mozga davidovog, nema povratka - tacka srljanja. zato shto chist razum i nasilje pashu koliko ozon i izduvni gasovi zajedno.

    avatar

    26.05.2008. (03:15)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ha, a meni se ovaj agresivna pasivnost javlja kao melem na ranu: vidi Igra kako sam ja dubok i dalekovidan mislilac, unatoč činjenici da u ovoj vukojebini djelujem sam i bez ikakvog sluha okoline!
    U svojoj sada već klasičnoj analizi parlamentarnih izbora, objavljenoj par mjeseci prije njih, ja tvrdim: Recimo, zna se što je osnovna opsjena ovih izbora, i što je paravan te opsjene: budući da je upravo riječ o tome da se ni o čemu ne radi, da je sve do toga da se nikakva promjena ne desi....budući da je dakle cijeli posao budućega premijera i Vlade postići taj osnovni društveni dogovor građana oko statusa quo, treba i opet, kako bi se ta neugodna i stupidna istina zataškala, pronaći nekakav spektakularan antagonizam kojime bi se s bitnog pažnja preusmjerila na nebitno. To je dakle ovo o čemu i Žižek govori: radi se o "agresivnoj pasivnosti" pri kojoj akteri u društvenom prostoru i javnoj sferi djeluju baš zato da se ništa ne bi promijenilo.
    Evo izvatka iz te ingeniozne rasprave:
    "U srijedu, 11. travnja 2007., pisao sam o racionalnoj varijanti izbora u SDP-u, onoj za koju bih ja glasovao na unutarstranačkim izborima, da sam socijaldemokrat: "Recimo da hrvatska politika nije farsa, da nema dogovora HDZ-a i SDP-a. Zapitajmo se na čas: dobro, a o čemu se u toj hrvatskoj politici zapravo radi? Ako izuzmemo onaj dobar, ali ipak neugodan Duceov odgovor da je jedini njegov program da on hoće vlast, što biste vi odgovorili: Što je vaš program? Agenda je zadana: Haag je tu umjesto pravne države; EU umjesto vanjske politike; MMF umjesto ekonomske politike, Svjetska banka umjesto monetarne...sasvim je jasno da vam preostaje samo Monopoly, kao navlastit sadržaj politike: kockanje s lukrativnim hrvatskim nekretninama. U takvoj situaciji očito je da je svako pametan shvatio kako ovih par godina, ako već ionako nije kasno, svakako valja biti in, inače si za cijeli jedan život isključen. Homo sacer, neke vrste: biološki živ, ali bez ikakvih prava. Čini se da bi to bio jedini posao SDP-a, ili HDZ-a, svejedno: ne dozvoliti da se Hrvatska petrificira u odnosima kakvi upravo vladaju: u Hrvatskoj svi koji su nekaj u politici, zapravo su na vlasti, barem u svojoj županiji!"
    A opet, samo se o tome radi. U Hrvatskoj je u ovom trenutku sve do toga da se za duge godine ustanovi definitivan društveni casting: dovršit će se podjela socijalnih uloga, do kraja definirati raspodjela društvene moći i petrificirati odnosi koji bi u hrvatskom društvu trebali stabilno vladati desetljećima. Ovaj je mandat u tom smislu presudan: sva se svrha toga mandata iscrpljuje u tome da se ništa ne dogodi! Bez obzira tko sutra vladao Hrvatskom, Sanader ili Milanović, cijeli će njihov posao biti onaj Patera Hada, protagonista 'Družbe Isusove': ne učiniti ništa, bit će najviši čin njihova premijerskoga djela! Jer, Hrvatska u tom mandatu ima dva povijesna – u ovoj zemlji u kojoj je svaka kvalifikacijska utakmica svakoga sporta povijesna to je devalviran termin, ali, ovdje je zaista riječ o povijesno gustom i bitnom vremenu – cilja: vanjskopolitički, ući u euroatlanske integracije, EU i NATO, te unutrašnjopolitički, definitivno konsolidirati i konzervirati novonastale kapitalističke odnose. Ova su dva cilja u izravnoj svezi. Potonji, uspostava unutrašnjeg društvenog poretka, hijerarhije moći u krajnjoj liniji, sasvim je ujetovan ovim prvim: Hrvatska je potpuno izručila svoju suverenost već odavno, u rasponu od pravne pa do ekonomske, i nema tu više govora o nekakvim sankcioniranjima privatizacije i sličnim obećanjima za naivne: tko je jamio, jamio je, a, što se Zapada tiče, sve i jest bilo u tome da netko jami – doduše, njima nije bilo svejedno tko! – i da se konačno ovdje uspostave odnosi, pa i imena za njih, kompatibilni i razumljivi svijetu kapitala: ta, workers self management ili društveno vlasništvo, što je to? Me Englsh nicht versteht!"

    Vidiš, Igra, dakle, kako ja gledam kao iz Overlook hotela, nekim over lookom, pogledom preko granica svijeta i vremena! Ne samo da sam izbore prozreo daleko prije no što su se odvili, nego sam i kao teoretik u svakom pogledu svijetskopovijesno avangardan.
    Jasno da me moji suvremenici ne mogu shvatiti, kad sam toliko ispred svoga vremena. Već mi je i dosadno čekati vrijeme da me sustigne.
    Kao što sam to već jednom sam najbolje definirao - a tko će ako ne ja sam?! - nisam besan, samo mi je ritam sna i jave u mistimeingu s CET; mislim da sam ispred svoga vremena.

    avatar

    26.05.2008. (08:30)    -   -   -   -  

  • lolina

    pročitala sam samo naslov i to mi je dost'.
    evo , jučer pičim u svom tutaču iz vg prema zg , iza mene dojure rotirke sredinom ceste po bijeloj liniji . tjeraju nas ostale na desnu traku uz kraj . iza rotirki nekoliko crnih skupih auta sa gospodom. kad su prolazili pored mene ispružila sam ruku kroz prozor i pokazivala im srednji prst.
    postala sam simbolički nasilna i prosta jer mi fakat idu na onu stvar sa svojim nasiljem; ne zato kaj su političari koji u stvari nisu političari ili nahapane rh lopine , već što su primitivna stoka.

    ;))

    avatar

    26.05.2008. (10:37)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Bravo, Lo! Ponosan sam na tebe!
    Iako si u ovoj konkretnoj situaciji u krivu! To su Jarnjak, Čehok, Maček i Čačić jurili iz Varaždina za Zagreb što su brže mogli, jer se bez njih nije moglo toga dana započeti ama baš ništa: Trg je Velikana bio paraliziran, HNS-om su rezignirani članovi tumarali bez volje da podignu pogled(obojica njih), Đurđa se dosađivala pletući šal i komentirajući Burdu, a Mitrović nije imao s kime popiti kafu u Sheratonu. Grozan dan u Zagrebu!
    I ti ih onda osuđuješ!?

    avatar

    26.05.2008. (20:48)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..al' ga seresh Igra, Sch. nije ( cak ni metaforicki ) vid otpora nego komplicirano i nadasve nesretno jedno premanentno stanje, kao diabetes npr.

    avatar

    26.05.2008. (22:06)    -   -   -   -  

  • lolina

    daj ne zeza;)). tko je jučer išao s ajerodroma?

    avatar

    26.05.2008. (23:45)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Stjuardese. :)

    avatar

    27.05.2008. (16:02)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...