Komentari

pegy.blog.hr

Dodaj komentar (52)

Marketing


  • Sefica

    Donekidan je bilo ono ka dico nesmite to radit, kad budete veci, a sada " evo vam kondomati" tako da skinemo brigu.Tu dicu bi tribalo ucit da ipak 12 i 15 godina nisu za sex, da čovik triba malo stat na noge, skuzit o cemu se radi.

    avatar

    21.05.2008. (14:01)    -   -   -   -  

  • mama sepia

    hm, još nismo uspjeli uvesti u škole spolni odgoj, ta se poglavlja obrađuju na satu biologije u pol glasa, pa eto im kondomata...tu sad dođe smile koji cinično klima glavom u smjeru lijevo-desno

    avatar

    21.05.2008. (14:46)    -   -   -   -  

  • trill

    Po zakonu kod nas donja granica koja označava pristanak za seksualni odnos je 14 godina, Prema tome kondom aparati bi trebalo biti i u osnovnoj školi jer se 14 ima već u sedmom razredu. Dakle, za sedmaše i osmaše prema zakonu to bi bilo u redu.
    A mene ti baš zanima kud su navalili na aparate za kondome? Kao zastupljeni su svugdje, puni su ih kafići, hoteli, ustanove, domovi zdravlja, pa sad samo fale u školama? Ja nisam nikada ni vidjela aparat za kondome, igdje. Dobro, nisam baš ni tražila i ne zalazim baš puno van ali svejedno. Prve ćemo staviti u škole?
    Znam da glavna tema tvog posta leži u nečemu drugome, ali mene misli na ovo navele :)

    avatar

    21.05.2008. (16:59)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    "Škola prije svega trebala biti mjesto u kojem bi se učenike učilo da misle svojom glavom, da ne moraju biti dio mase, da ne moraju pratiti "trendove" koji se nameću sa svih strana."

    Istina, u ovome se slažem, ali ne vidim zašto je kondomat u koliziji s time? Glede priče o spolnim odnosima, bolestima, ljubavi i pravom vremenu za ulazak u spolni život, iskreno, ovdje školu smatram irelevantnom. Ne bi trebalo biti na školi da o tome informira djecu, djeca bi o tome trebala biti informirana mnogo ranije, i to od strane svojih roditelja. Ako njihova funkcija tu zakaže, nikakva škola ne može ispravljati krive drine. Što ne znači da se u školi ne bi trebalo o tome učiti i razgovarati, ali primarna uloga je na roditeljima, ako su iole normalni. A u hrvatskom društvu najčešće nisu jer se sa svojom djecom dotiču teme seksa u rukavicama, misleći da ako ne spominju, nestat će. E pa neće.

    Po meni, kondomat u školama je dobra ideja. Ne gledam to kao poruku škole da je seks samo seks, mehanički obavljena radnja, jer to se može gledati i sa druge strane - a to je da škola poručuje važnost upotrebe kontracepcije i da škola, što je još važnije, prihvaća da spolni život njenih učenika postoji. I on će postojati bio kondomat u školi ili ne. I naravno da ne znači da će se učenici seksati po školskim hodnicima, ali ako im kondomi mogu biti nadohvat ruke, zašto ne? Bolje i to nego da se seskaju potpuno bez kondoma pa prave neželjenu djecu i zaraze se na svakom koraku.

    A pitanje što maloljetnici smiju, a što ne... hm, naravno da je ideal ševa iz ljubavi, bez promiskuiteta, ali tu su opet ključni roditelji, ali ne i presudni jer kad tinejdžer odluči stupiti u spolni život, ništa ga neće spriječiti.

    Eto :)

    avatar

    22.05.2008. (11:45)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    Škola je i odgojna i obrazovna ustanova, dakle, njezin zadatak nije samo edukacija, usmjerenost na intelektualni razvoj djeteta, nego i na emocionalni. Osim učenja o razvoju, spolnom sazrijevanju i općenito - o temama spolnosti, nije nevažno koliko se pozornosti posvećuje i moralnoj i emocionalnoj strani cijele priče. Budući da uvijek sve počinje u obitelji, naravno, važno je i kakvu ulogu u svemu tome imaju i roditelji. Važno je da se i škola i roditelji zajednički usmjere na te zadatke, no u mnogim slučajevima to ne funkcionira. Neki roditelji sve prepuštaju školi. Nažalost, često i ulici. A onda je postavljanje kondomata samo školski pokušaj onoga - bolje spriječiti, nego liječiti. Očito je, adolescenti sve ranije stupaju u spolne odnose, često nepromišljeno, iz puke znatiželje i raznih drugih motiva. I sad, umjesto da se problem rješava u korijenu, najlakše je postaviti kondomat. Kao, evo, svi znamo da se događa, pa kad se već tako događa - neka se barem zaštite. I time je problem riješen?!? Naravno da nije. Isto kao što sama uporaba kondoma po onoj, kako si napisala: uzmeš, koristiš, baciš i to je to i ne bi bila nešto posebno zabrinjavajuće - da to nema i svoje preneseno značenje. Jer, to je simbolika onoga što se radi s osobama. Uzmeš, iskoristiš, baciš...

    avatar

    22.05.2008. (12:18)    -   -   -   -  

  • it is of course possible to dance a prayer

    Ako se baš hoćeš seksati sa 14 ili 15, široko ti polje, ako si dobro educiran. Ali to da ti škola dijeli kondome... a ne! Izgleda da je poruka kondomata - gle, uzmi, obavi što prije i nastavi sa životom.

    Fuj. Super post, bthw.

    avatar

    22.05.2008. (14:38)    -   -   -   -  

  • °°just yours°°

    Apsolutno se slazem s tobom.
    Kao prvo, ima bitnijih stvar od tih kondomata. Kao na prmjer spolni odgoj.
    Koliko se pricalo o tome, i na kraju je sve ostalo samo na tome- na prici. A nije sexualnost jedino sto bi se sa djecom trebalo poceti rjesavati.
    Pogledajmo npr., njihovo ponasanje. Ima tu puno vecih i dubljih problema nego sta je sex. Naravno da im treba zastita, ali kad se vec upustaju u to, trebaju znati i biti svjesni i posljedica. Po meni, ako oni stave te kondomate u skoli oni ce djecu samo potaknuti na to da se vise seksaju. Kao prvo, tko kaze da ce oni to uopce koristiti. Vecina njih se srami i boji da bi bila javno podvrgnuta ismijavanju ostalih skolaraca. Ne vjerujem da bi se usudili samo tako pred svima uzeti kondom. Na taj nacin bi samo bilo jos vise spika o sexu, a toga vec ionako ima dovoljno. I mislim da kondomatu uopce nije mjesto u sk. Bolje da se pobrinu za kvalitetnije menze ili sl.
    Kako i Trill kaze, slazem se s tim, nisam ni ja nigdje drugdje vidjela te kondomate. Niti po kaficima, hotelima, bolnicama...
    A sad odjednom skola hoce biti prva za to. Ma molim vas, vecu glupost nisu mogli izmisliti.
    Kao da je sex jedino sto oni zele i prakticiraju.
    A droga???
    Di je ijedna jedina rjec o tome? Kao da nije poznato da se vecina njih drogira.
    Ali nitko o tome nista ne poduzima. Skolski wc-i smrde po travi,i to kroz cijeli hodnik, a profesori samo mirno prolaze.
    To ih uopce ne briga niti zanima.
    Skrecu pozornost na manje bitne stvari.
    Prvo neka s tom djecom porazgovaraju otvoreno o svim problemima i poduce ih nekakvom odgoju, pa tek onda neka im daju kondomat.
    Svasta...

    avatar

    22.05.2008. (15:47)    -   -   -   -  

  • edo

    A i ja toje postove gutam, samo da znaš!

    avatar

    22.05.2008. (17:29)    -   -   -   -  

  • Fresh 'n' Fit

    Pa da se i stave kondomati u skole, pola bi ih bilo razvaljeno, a generalno bi sluzili preseravanju i dokazivanju pred frendovima u stilu "vidis da to meni treba" iako bi ih vecina bila napuhana i sluzila umjesto balona ili kao vodene bombe u toplijim danima...
    Kome kondom treba, otici ce u apoteku ili u kakvu drugu trgovinu i na blagajni pored speceraja kupiti i prezervative.
    One spike "Fukas mali?", "Fukam, gospon magistar, fukam" se ionako desavaju samo na filmu.

    avatar

    23.05.2008. (06:15)    -   -   -   -  

  • bivis

    Pozdrav pegy! Sjecas se mene :D Nije me bilo neko vrime, pa pomalo listam nazad da vidim sta je se izdogadjalo...

    avatar

    23.05.2008. (14:37)    -   -   -   -  

  • promatram, razmišljam

    Toliko LUTANJA kod nas u odgoju, školovanju djece i mladih ...

    Sinoć, ako nisam nešto zabucala, hihihi, rijetko gledam TV pa lako moguće, gledam i divim se kako mladima tako i prosvjetnim djelatnicima koji su ih tako lijepo USMJERILI, isto tako roditeljima na slozi i uvažavanju, maturanti u Ivancu ...

    PREKRASNO !

    I čini mi se jedinstven SLUČAJ u Hrvatskoj !

    TAKOO bi trebali raditi nastavnici, profesori, roditelji ... sugerirati, razgovarati s mladima a ne prepustiti ih stihiji, jer, ono što vidim, vidim stihijsko ponašanje mladih !

    Rijeka, prljava rijeka života ih nosi a nitko da ih povuče, ISČUPA iz te PRLJAVE RIJEKE !

    I sada veliš, kondomi u školi !

    Pa samo će o tome razmišljat, više zbog zezanja nego uporabe jer ne primjećujem da mlade interesira seks u odnosu kako vole piti, drogirati se !

    Čas iznimkama !

    Mene je iznenadilo ČUĐENJE jedne majke iz Zadra, pročitala sam u nekoj tiskovini, točno kojoj, nemam pojma, ovih dana ... iz GRMA U NEKOM ZADARSKOM PARKU GLEDALA KAKO JOJ SE KĆI OPIJA i ZGROZILA se, kao, njena kći TO radi, hihihiii, Bože mi oprosti ali mi je došlo da joj kažem, ženo, ti si glupača kad nisi mogla primjetiti da ti se kći opija !

    Koliko TAKVIH majki i očeva ima ...

    avatar

    23.05.2008. (17:03)    -   -   -   -  

  • Erato

    Bas sam se zamislila. U mojoj skoli nema kondomata. Al zato sam danas dozivila jedno ogromno razocarenje. Cura koja mi je do prije godinu dana bila super. I nekad je davno dobro ucila. Danas cujem kako ima momka koji nije za pohvalu, i da je trudna. Omg.. ma zgrozila sam se. Tek iz ''pelena izasla'' a vec takve neke price i to. Al to je kristalno jasno, sto je nekad bilo nenormalno danas je normalno, pa da se cure udaju vec u 17 zbog trudnoce. I mozda ovo nema veze s temom posta, al hocu rec da nije vazno odakle i kako nabaviti kondome, nego ih treba obvezno imati (e sad koliko godina imali, to je ovisi od osobe do osobe).

    avatar

    24.05.2008. (02:42)    -   -   -   -  

  • Procrust

    kondomat u zbornicu!

    avatar

    24.05.2008. (14:57)    -   -   -   -  

  • en1di0n

    Informiranost o svemu bi trebala biti dostupna u svako vrijeme. Nekako mi se cini da je na sex napravljen neki bauk... kao da je to neki big deal ili ne znam što.
    Seks je najjednostavnija i najprirodnija stvar na ovoj planeti.

    "Ako vaši roditelji nisu imali sex, ogromna je vjerojatnost ni da ga vi nećete imati."

    Blah... zapravo ne znam. Generacije se mijenjaju... očito nastupa neko novo doba. Ili ćemo izumrijeti ili ćemo preživjeti ...ili nešto sasvim 10-o

    A pred jedno 40-50+ godina je relativno normalno biti oženjen do neke 20-e i već imati djecu... valdja.

    PLUR

    avatar

    26.05.2008. (00:37)    -   -   -   -  

  • Nemam pojma - slike

    Koristiti ću tvoje riječi za komentar i nadam se da nisam nadrapao zbog neovlaštenog kopiranja :-)))
    Škola prije svega trebala biti mjesto u kojem bi se učenike učilo da misle svojom glavom, da ne moraju biti dio mase, da ne moraju pratiti "trendove" koji se nameću sa svih strana.
    protiv sam kondomata u školama. Ponajviše radi poruke koju nose, a koja mi se nimalo ne sviđa, a ta je da je seks samo seks i ništa više od toga.

    avatar

    26.05.2008. (13:21)    -   -   -   -  

  • × niinaAa ×

    Super blog

    avatar

    26.05.2008. (20:33)    -   -   -   -  

  • × niinaAa ×

    Svrati do mog =)=)

    avatar

    26.05.2008. (20:33)    -   -   -   -  

  • × niinaAa ×

    Mah, mah :)

    avatar

    26.05.2008. (20:33)    -   -   -   -  

  • kulerica

    Nisam čitala vijesti, pa mi je ovo prvi glas o postavljanju uređaja s kondomima u škole, no moram reći da nisam protiv.

    Iako sam sama po tom pitanju bila manje napredna od svojih šulkolegica, sjećam se da je onima koji su bili seksualno aktivni bila muka kupiti kondom u bilo kojoj trgovini (kiosku, dućanu, ljekarni) u kojoj su se morali oči-u-oči susresti s prodavačicom. Ne bih sad htjela reći nešto tipa "ako ne mogu kupiti kondome, neka ni ne prakticiraju seks", jer znam koliko su mladi ljudi često zbunjeni, pa čak i sramežljivi. Sjećam se da su mnoge djevojke iz mog razreda imale nezaštićene odnose upravo zato što nisu imale gdje DISKRETNO kupiti kondom, pa su se oslanjale na to da će se dečki "pobrinuti" za zaštitu. Sjećam se i da su često sa strepnjom čekale mjesečnicu, a nije jedna pobrala HPV ili neku drugu spolnu bolest upravo zbog neadekvatne zaštite.

    Sama imam dvije curke (jako male) i naravno da ne bih voljela da počnu sa seksom tako rano, ali draže mi je da im je na raspolaganju kvalitetna zaštita, nego da zbog mladenačke neugode odustanu od iste.

    Odužila sam, no ne mislim da nabavka kondoma kroz automate predstavlja nedostatak ljubavi, nego samo pojednostavljuje kupovinu, ništa više. To je kao da kažeš da ljudi ne idu u kazalište iz pravih razloga ako karte kupuju na netu. Ne bih rekla da se mijenja motivacija korisnika, nego da se samo pojednostavljuje postupak. Ne znači da više nema ljubavi niti da mladi ljudi iz sasvim krivih razloga ulaze u spolne odnose. Onih koji to rade za zabavu bilo je prije četrdeset godina, prije dvadeset, ima ih sad i bit će ih uvijek, bez obzira na to gdje se kupuju kondomi.

    I samo da dodam: imam 36 godina i kad u Hrvatskoj u dm-u kupujem kondome OBAVEZNO mi se dogodi da drugi kupci zure u moju košaricu, pa u mene, uz šarolike izraze lica, uglavnom smijuljenje, a jedna ocvala dama čak si je dozvolila slobodu komentiranja. No da, mene takve stvari ne diraju, no hoće li curka od 17 godina odustati od kupovine kondoma ako joj se prvi put dogodi takva neugodnost? Jer, od seksa sigurno neće. :-)

    Sorry na glomaznom odgovoru. :-)

    avatar

    27.05.2008. (14:25)    -   -   -   -  

  • happywedding

    mladi...zeleni, a tako puni dojmova o živtu i svijetu...oni su spužve teoretskog znanja, bez zrnca iskustva...i tako lako žele probati sve...svejedno mi je gdje će kupovati kondome...važno je da ih kupuju, ako već bez njih ne mogu...ipak, odgoj je ono što će ih štititi od razočarenja...i emotivnog i fizičkog....

    avatar

    27.05.2008. (14:40)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Vjerovala ili ali ali ovo sto cu sada ovako javno priznati (ostajuci anoniman) u danasnje vrijeme mozda predstavlja sok (tim vise uzme li se u obzir sto i kako pisem na dekameron blogu:
    Nikada nisam koristio kondom.
    Jedino sto sam radio jest da sam/smo pazio/pazili (nisam bio sam) kada to cinim/cinimo. I to je dovoljno. Osobno nemam nista protiv kondoma a tko voli neka ga izvoli ali seks sa kondomom je kao da ukusnu hranu jedes zajedno sa omotom u kojeg je upakirana.

    S druge strane, danasnje generacije samo vjerujue/misle da one pocinju ranije negoli nase. Na ovom se planu nista nije promijenilo. Jedino sto se promijenilo jest to da mediji u zelji da budu citani/gledani objavljuju svakakve bezvezarije. Kako su danas dostupniji nego prije, tako izgleda da je i drugo vrijeme ... ali nije.

    Ljubav ide sa seksom ali u biti seks ponekad ne ide sa ljubavi. Ma kakvi mi bili, svi mi ponekad vidimo/sretnemo/upoznamo nekog sa kojim bi se htjeli posevitiali to ne ucinimo. Dakle, u formalnom pogledu, svi mi ponekad ucinimo preljub u odnosu na partnera ali ... to je vec druga tema.

    A sto se ranog ili preranog tice, pamti li jos tko da su Romeo i Julija bili 13-godisnjaci a Hasanaginica je imala 15 godina? Da ne spominjem suprugu od Vlaha Bukovca (znate tko je to) koja je imala 17 godina kada se je za njega udala.

    Pozdrav ostavljam,
    Bocaccio

    avatar

    27.05.2008. (17:02)    -   -   -   -  

  • predvečerje PROLJEĆA

    .....SAVRŠENO SE SLAŽEM. .

    ČOVJEK JE SVEDEN NA SEKSUALNOST,
    TE BI SE TAKO (po njihovome) uz aparate sa sokovima, kavom i čajem,
    držao i aparat s kondomima..............

    jeli TO MOŽDA PROMOCIJA ŠKOLSKIH USTANOVA
    kao adekvatne zamjene za parkirališta, šume i slično...

    ..primarno je pitanje zašto čovjek ide u školu?

    ... znači na pauzama ili velikom odmoru,
    bi trebalo održati generalno orgijanje?!?

    ljuuuuddddddddiiiiiiiii - ZAUSTAVITE ZEMLJU, SILAZIM!!!!!!!

    avatar

    27.05.2008. (17:36)    -   -   -   -  

  • alkion

    U cijeloj priči bih se ponajprije složio s Kinky Kolumnistica. Niti je problem u kondomima niti u školi. Škola je ustanova i kao takva se mora zaštititi od negativnih posljedica i po polaznike i po sebe kao ustanovu. Obrazovanje do određene dobi je obavezno. Pitanje je u kojoj mjeri je suvremeno i odgovarajuće stanju u društvu i uopće brzini kretanja društva unaprijed. Činjenica je i da se ovakvim djelovanjem djeluje samo na posljedicu, a ne i na uzrok. Ne zaboravimo pritom da je uzrok daleko dublji, ukorjenjeniji i da seže malo više u prošlost i da bi se djelovalo na njega potrebna je revolucija - što je za školu kao instituciju nepojmljivo i naravno neostvarivo. Volio bih da mi netko odgovori, ili još bolje da netko promjeni sustav školstva i trenutno stanje u društvu samo jednim zamahom ruke. Stanje je alarmantno i baš se nešto pitam kako inače djelovati? Znamo dobro kavo nam je stanje po pitanju profesorskog i nastavničkog kadra. Čime te ljude motivirati da djeluju odgojno u sistemu za koji znaju da nije dobar i koji im je (kao uostalom i djeci) nametnut? Čime motivirati te ljude koji se i u svojim domovima bore kako bi preživjeli?
    No da ne duljim previše. Kad se samo postavljanje automata izdvoji iz cijele priče i stanja u društvu onda ga se može i ovako na tvoj način prikazati. Nažalost toliko je uvjeta na koje običan čovjek ne može utjecati već ih mora prihvatati i shodno trenutku i stanju pokušavati sanirati i svesti posljedice na najmanju moguću štetu.
    I napokon, u kom to svijetu, u kojoj to sredini tinejdžeri stavljaju ljubav (emociju) ispred seksa (nagon) i to još u dobi kad im hormoni divljaju i kad im je to predmet razmišljanja svakih deset do četrnaest minuta?

    avatar

    28.05.2008. (00:47)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Kinky, one riječi koje si izdvojila mogle bi biti u koliziji s postavljanjem kondomata onda kada bi se išlo od pretpostavke da je seks samo seks. Cijeli moj post usmjeren je upravo na to da se spolnim odnosima danas vrlo često pridaje neko drugo značenje od onoga kojega smatram ispravnim. Upravo radi nepromišljanja o tome što sve aktivan spolni život povlači sa sobom i koliko je on zapravo kompleksan smatram da postavljenje kondomata predstavlja simbol za ono isključivo fizičko u samom spolnom činu, a kako sam već više puta govorila na svome blogu, ja ga takvim ne doživljavam. Bilo koji automat je po svojoj temeljnoj funkciji nešto što pojednostavljuje do maksimuma. Meni se ne sviđa ideja da se spolnost dovede na tu hiperjednostavnu razinu pa upravo zato smatram da bi škola trebala biti zadnja koja bi kondomate trebala držati u svojim prostorima. @Alkione, djeca u tim godinama puno pričaju o seksu, puno razmišljaju o seksu. No to još uvijek ne znači da s teorije odmah trebaju preći u praksu. :)

    avatar

    28.05.2008. (08:32)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Kulerice, ja pak smatram, kad već spominješ diskreciju, da je škola sve samo ne diskretno mjesto. Mislim da je puno diskretnije otići u neku ljekarnu ili kiosk nego čekati da se "očisti" hodnik u školi. Zamisli situaciju u kojoj je učenik "opažen" da uzima prezervativ (a da to ipak nije želio biti, jer ne sumnjam da bi bilo i onih koji bi htjeli biti viđeni u toj situaciji :)). Mislim da bi vrlo brzo ne samo učenikov razred nego i puno šira školska populacija znala tko što radi u izvanškolskim aktivnostima. :) Ovo iz DM-a nisam primjetila, bit će da preslabo gledam lica oko sebe kad u kolica stavljam "inkriminirajući" materijal. :)) Sad sam znatiželjna, i što ti je ta "dama" rekla? :)) Da ne bi smjela ono raditi ili? :)) @Bocaccio, da, rano su nekad ljudi stupali u spolne odnose, ali to je vrlo često bilo vezano s ozbiljnom vezom i brakom. K tome, Julija i Romeo simbol su najveće ljubavi u svemiru. :) Danas se svi (uključujući i mene) sablažnjavaju kad netko u brak ulazi s 14-15 godina. Zašto se ne sablažnjavaju i toga da ulaze u spolni život u tim godinama? K tome, ne mora nešto što se zbivalo u povijesti biti nužno i pozitivno. Zato sada i jesmo "pametniji" pa bolje možemo uspoređivati dobro i loše nekad i danas. Vjerojatno će neka buduća pokoljenja o nekim stvarima znati bolje nego mi znamo danas. :)

    avatar

    28.05.2008. (08:33)    -   -   -   -  

učitavam...