Komentari

potravljeselo.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • milord55

    Za dobrim konjem se prašina diže!

    avatar

    20.05.2008. (22:26)    -   -   -   -  

  • EuM

    Konji nažalost nestaju, ali je sve više konja u ljudskom obliku...

    avatar

    20.05.2008. (22:46)    -   -   -   -  

  • bukara

    Da, u ljudskom obliku, ali u ovom današnjem smislu. Inače, za komentar ispod slike svaka čast. I dodajen još neke "zakletve" (uočite kako se nitko nije kleo Bogom ni Gospom!): "kopita mi paripova", "grive mi od konja", "repa ti paripova" i sl. A sad jedna anegdota, koliko znam, podrijetlom s Vučipolja:
    Baba Cukrivuša (nije dala dici nikad cukarina i tukla bi ji kad bi jon pujsnili kojog) stjecajem okolnosti nikad nije naučila da je parip ime za konja, iako je imala blizon osandeset godina. I iako ih je u štali 4 imala, iz bogate kuće bila a u još bogatiju se udala. Ona je skužila da je to nešto šta je pozitivan pojam, šta se uzima za usporedbu sa bilo što kvalitetno, lijepo, čilo. I onda kad je s drugin babama iz sela pripovidala kakvi je čiji konj, naravno, svaka hvali svoga ka da je od zlata, a baba Cukrivuša će ti: A iiiiiiii moja ti, da samo vidiš moga konja, ma sjaji se, ma sve mu griva leti kad se zatrče, ma... moj ti je konj debe' ki parip, nema šta!

    I na kraju, znade li netko možda (na vri mi je jezika, sad mi je palo na pamet) kako se zove dio konjske opreme, naglavne, koji e sastoji od dva "kapka" ili poklopca koji paripu stoje sa strane očiju kako bi gleda samo u prav i da se ne bi pripa?

    avatar

    21.05.2008. (11:22)    -   -   -   -  

  • potravlje moje

    e nikako se ni ja sitit kako se zove taj dio konjske opreme...ali mislim da je baba cukrivuša bila u pravu kad je rekla da joj je konj lip ko parip, jerbo san u riječnicima naša da je parip= brzi konj; konj dobre kondicije; trkaći konj..i td, šta znači, u niku ruku - konj maneken i atleta!

    pozdrav ti

    avatar

    25.05.2008. (21:59)    -   -   -   -  

  • promatram, razmišljam

    Prilipo ... al' ritko ih viđam, na žalost !

    avatar

    23.08.2008. (21:07)    -   -   -   -  

  • antiša

    to se zove " slipice", kaže moj ćaća

    avatar

    25.01.2010. (11:22)    -   -   -   -  

  • bb

    za djecu sa sela!!
    konj se kaže se konj!
    A parip je isti j.... konj samo je malkice dotjeran :)

    avatar

    20.05.2010. (14:15)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...