Komentari

hms.blog.hr

Dodaj komentar (87)

Marketing


  • ~°° Kaštelanke °°~

    Hvala na svim informacijama koje nam ostavljate u komentatima, ali naš klub nije u vašem savezu tako da nama te informacije nisu bitne.Ako možete da nas više ne obavještavate o svojim natjecanjima i smotrama,ali za neke nama bitne informacije mi ćemo vam se javiti.I dalje ćemo posjećivati vaš blog.Unaprjed hvala.

    avatar

    17.05.2008. (17:38)    -   -   -   -  

  • HMS

    Sorry, ali to je jednostavno sustavna stavar. Na nasoj mailing list je i vas tim, pa mu saljemo i forme, kao osnovne informacije. Probat cu kod tajnice rjesit da vas se makne sa mailing liste. No, obzirom na kolicinu datoteka, ne mogu biti siguran jel ce ih sa svih maknuti.

    avatar

    17.05.2008. (18:43)    -   -   -   -  

  • ex mažoretkinja koja želi

    bok, ja neću kao ostale cure komentirati Vaše ocjene i mišljenje u vezi timova koji su se natjecali. Mene samo zanima kako ja mogu postati sudac tj.najprije sudački pripravnik, pa bila bih Vam zahvalna kad biste mi rekli kad i gdje se održava škola sudca, koliko to traje, da li su potrebni neki preduvjeti i koliko to košta? S poštovanjem.

    avatar

    17.05.2008. (20:45)    -   -   -   -  

  • glazba

    Bok! Zanima me gdje timovi nabavljaju glazbu za natjecanje? Unaprijed hvala na odgovoru!

    avatar

    17.05.2008. (21:07)    -   -   -   -  

  • HMS

    Za Sudacku skolu, za razliku od Trenerske skole, netrebate nikakve preduvjete. Sudacka skola je svake dvoje godine i to neparnih godine (dakle u sijecnju 2009. je slijedeca). Sudacka skola traje 4 dana, a potom slijede ispiti koji traju cca 10 sati. Polaze se pismeni ispit sa 100 pitanja, ispit ritmicnosti, osnova tehniciranja sa stapom, video ispit (sa 10 video primjera), te usmjeni ispit. Prolaznost je oko 35%. Ako prodjete ispit (morate imati najmanje 75% tocnih odgovora), dobijate mentora i postajete sudacki pripravnik. Morate odsuditi natjecanja za 500 bodova, pri cemu vam drzavan prvenstva nose 100 bodova, a regionalna 50 (morate imati najmanje 2 drzavna prvenstva). Relano vam za to treba 3 do 4 godine. Potom mentor daje ocjenu. Sudacki odbor vas moze poslati na ponovno polaganje ispita, na produzavanje pripravnickog staza, ili vam odobriti nacionalnu licencu (najnizi stupanj). Isto mora potvrditi i Skupstina. Nakon toga mozete sudici nacionalna prvenstva. Ukoliko nakon toga polozite internacionalnu licencu mozete suditi internacionalna prvenstva ili prvenstva drugih drzava.

    Sve precizne podatke o sudackoj skoli cete imati na ovom blogu krajem studenog ove godine.

    avatar

    17.05.2008. (21:13)    -   -   -   -  

  • mala

    hello... zanima me kada će treneri moći dobiti svoje licence (oni koji su ove godine položili)?
    i ima li koji trener izvan zg višu licencu (pitam jer znam da je potrebno puno bodova a zg cure su imale dosta bodova s natjecanja)? hvala :)

    avatar

    17.05.2008. (22:09)    -   -   -   -  

  • HMS

    Mala:
    Nacionalnu licencu ima Lalovic, mislim da Zuja, iz Zagreba ovu licencu ima samo Tunca. Naime, nije poanta licence plesanje na natjecanjima, nego treniranje natjecateljskog tima. Za to se dobivaju bodovi. Tako npr. Pavic koja je imala odlicne bodove nema Nacionalnu licencu. Ona je moze tek ove godine dobiti nakon Europskog posto trenira Zagreb. Ako ti je to bitno molim te ponovno pitaj ovo u utorak kada se vratim iz Austrije, pa ti napisem precizan podatak, kada pogledam u dokumentima HMS-a.

    Odluceno je da ce se licence dodjeljivati na iducoj Skupstini. Moj je prijedlog bio Drzavno prvenstvo, ali je odluceno da je veci dignitet na Skupstini. To smo vec pisali na blogu.

    Glazba:
    O ovome je savez vec milion puta iznio pripcenje, dokumente, naputke, a bila je i jedna vrlo vazna tema seminaru o manageringu i marketingu u timovima. Dakle glazbu mozes nabaviti kod:
    - cdnow.com (americka internet stranica sa najvecim odabirom glazbe, sve je vrlo sigurno i spokojno tamo mozete kupovati kreditnim karticama)
    - preko kataloske prodaje Dallas recordsa (Zagreb)
    - preko Elizabete Mikelj IDCS, nase predsjednice koja ima specijalizirano poduzece za prodaju glazbenih instrumenata, nota, specijaliziranih CD-ova (tamo je jako velik odabir)
    - nesto se da naci i u prodavaonicama CD-ova u Zagrebu, no mnogo vise u Media Marktu (najblizi je u Grazu), nekoliko prodavaonica u Becu, kao i u drugim metropolama (neki timovi idu u Berlin, Paris, Amsterdam, Rim, London...)

    avatar

    17.05.2008. (23:34)    -   -   -   -  

  • . : Tinchi : .

    Alen, se računaju za dobivanje licence i rezultati u neformacijama?

    avatar

    18.05.2008. (12:28)    -   -   -   -  

  • ja

    ja mislim da ne.....

    avatar

    18.05.2008. (16:26)    -   -   -   -  

  • ..

    kad bi trebala biti slijedeća skupština?

    avatar

    18.05.2008. (18:00)    -   -   -   -  

  • zbunjena?

    kako to da svaki sudac vidi drukciji broj padnuti palica?

    avatar

    18.05.2008. (19:33)    -   -   -   -  

  • ...

    mislim da je alen to vec negdje objasnjavao

    avatar

    18.05.2008. (20:22)    -   -   -   -  

  • ......

    dobro da je to nekoliko palica...jedan sudac stavi 2 pada a drugi 7 to je velika razlika....

    avatar

    18.05.2008. (20:41)    -   -   -   -  

  • tonka

    za licencu se ne gledaju neformacije, samo formacije, u principu su neformacije tu da bi cure koje imaju malo više dara pokazale svoju kreativnost, kod većine timova cure same smišljaju bez trenera,i nemože se jednako gledati ne neformacije i formacije.

    sljedeća skupština je sljedeće godine krajem prvog početkom drugog mjeseca, teško je sad za reći datum,mjesto i vrijeme....

    ako imaš nekekva pitanja, problem, nedoumicu, slobodno se javiš u ured nemoraš čekati skupštinu.

    avatar

    18.05.2008. (21:17)    -   -   -   -  

  • ~°° Kaštelanke °°~

    Dobro, nema potrebe da se mućite ako to baš nije tako jednostavno.Neka vaše informacije odna i dalje dolaze, nema nikakve štete,nije strašna stvar pa da radino probleme.Pozdrav...

    avatar

    19.05.2008. (15:45)    -   -   -   -  

  • HMS

    Tinchi:
    neformacije se ne racunaju niti za licence, niti za rejting.

    ..:
    U sijecnju 2009.

    Zbunjena:
    To je normalna stvar kod svih slicnih plesnih oblika. Ne vide sve niti suci u sportskom plesu, a imaju samo 6 parova (12 plesaca), a ne kao mi 17 ili cak 21 plesacicu uz tehniciranje sa stapom. Razlozi su vrlo jednostavni:
    - 17 djevojaka, sucu pogled moze biti zaklonjen sa npr. 3 reda ili 12 mazoretkinja pa nevidi onu kojoj je u prvom redu pao stap (on npr. u defileu hoda odozada)
    - ako padne vise od 4 stapa odjednom vrlo ih je tesko sve pobrojati (djevojke su, neime, istrenirane da sto brze podignu stap)
    - ukoliko sudac upravo upisuje neki element (prethodni pad stapa, asinkronizaciju, aritmiju, statistiku tehniciranja) u toj sekundi nije vidio pad stapa
    - sudac se koncentrirao na drugi dio formacije (figura, greska, odvlacenje pozornosti...)
    - pad stapa je bio diskutabilan, a lose vidljiv (npr. upitno je da li je dio stapa bio u ruci, dok je ostatak bio na podu), pa sudac upotrebljava obvezni postulat "kada nisi siguran u nastalu pogresku uvijek idi u korist tima" (dakle racuna kao da pada nije bilo)

    Znas, to sam na nekoliko seminara vrlo jednostavno dokazao polaznicima koji su bili skepticni i sumljali u muljazu. Pustio sam im snimku staticne kamere i to 3 puta. Odstupanja su bila u nekih 10 stapova (od 22 pada). A pazi, koncentrirali su se samo na padove stapova (ne i na ostale greske, pozitivno ocjenjivanje, globalne stavke ocjenjivanja, procjene...), objektiv je statican (nema pomicanja pogleda), uvjeti su sterilni (nema upisivanja ostalih bodova), te se ponavljala snimka (tijekom natjecanja nema ponavljanja).

    Slazem se da je 2 i 7 ogromna razlika. Je li realna, o tome odlucuje Sudacki ili Nazorno-stegovni odbor. Kada bi ovu najmanju brojku imao onaj sudac ciji je to tim onda bi se time svakako pozabavilo jedno od ta dva tijela.

    avatar

    19.05.2008. (20:08)    -   -   -   -  

  • Nepristrana

    boook, evo i mene kod vas. ma imam pitanje to u vezi padanja stapova i takvih stvari. da imate mozda pomocnika? npr, da on broji padove stapa i zapisuje sto sudac govori bilo bi puno jednostavnije, zar ne?

    avatar

    19.05.2008. (22:02)    -   -   -   -  

  • HMS

    Vjeruj mi sve opcije smo analizirali i ova je bila jedna od onih koju smo vrlo brzo odbacili jer:
    - uz 9 sudaca i 6 asistenada, zamisli jos 9 pomocnika, pa to bi bilo 24 osobe koje prate tim od 17 djevojaka (vec je guzva, onako bi bilo neizvedivo)
    - zamisli 9 sudaca koji galame informacije pomocnicima koja bi to buka i dekoncentracija bila
    - sto kada pomocnik ne zapise sto sudac kaze (nije cuo, krivo je shvatio, cuo je podatak drugog suca mislivsi da je onaj njegovog...)?
    - moze li i smije sudac imati povjerenja u 3. osobu kod upisivanja podataka?
    - kako ce sudac promptno reagirati ako mora informaciju umjesto da je registrira na papir, prenositi drogoj osobi?
    - kako ce sudac komunicirati sa svojim pripravnikom ako komunicira sa asistentom?
    - pad stapa nije samo stvar percepcije nego i poznavanje pravila (nije svako doticanje zemlje pad stapa), znaci li to da pomocnik mora takodjer imati neku vrstu sudacke licence?
    - dok sudac upisuje pogresku ili negativni bod percipira nesto trece, pritom ne moze imati vremena za komunikaciju (cesto kada suci prekinu i komunikaciju sa pripravnikom kada se radi o nekoliko stvari na koje je paralelno ili za redom koncentriran)
    - sto ako je pomocnik "nesposoban" pa ne stigne poloviti sve informacije od suca? Ovo se direktno odnosi na kvalitetu sudjenja i plasman tima.
    - zar mislis da bi pomocnik koji stoji kod suca vidio stap na podu koji ne vidi sudac, tovise sto je sudac iskusan i brze upisuje podatke, lakse se koncentrira na cijelu formaciju, zna u kom momentu moze ocekivati pale stapove... to bi pomocniku bilo daleko teze (pa bi i broj stapova jos vise varirao)
    - itd, itd, itd...

    Dakle ne da bi bilo jednostavnije nego apsolutno neizvedivo. To ce ti reci svaki sudac koji ima iza sebe nekoliko sudjenja.

    avatar

    19.05.2008. (22:32)    -   -   -   -  

  • Lucija

    Ja ne znam zasto bi to bio problem, mozda zato jer kod vas suci hodaju iza tima dok plese defile?
    Kod nas npr, sudac ima pomocnika na europskim natjecanjima. On sjedi do mene, i ja samo govorim sto da napise, na cemu bi se trebalo raditi, negativne bodove zapisuje... ugl su to cure koje su prije natjecale ili koje se jos natjecu, tako da poznaju i sudacku listu i znaju tehniku.

    avatar

    20.05.2008. (11:08)    -   -   -   -  

  • HMS

    Cure koje su se natjecale nikako ne poznaju niti tehniku, a niti same liste. U svakom slucaju imaju vrlo malo ili nikakvog iskustva.

    Drugo, da, mi hodamo za timovima u defile (svih 100 metara) pa je to velik problem. Vidjet ces fotke za cca 2 tjedna (kada rijesimo sve liste) pa ce ti sve biti jesnije.

    Trece mi imamo daleko vise sudaca, tj. nije isto kada sudi 4 suca ili njih 9, samo jedan sudac vise vec predstavlja ozbiljan problem. I jos uz to imamo 6 sudackih pripravnika. Ove godine odbili smo 5 sudackih pripravnika iz BiH koji nisu mogli staz odraditi kod nas jer je bila enormna guzva (9 sudaca + 6 pripravnika + delegat + dvije djevojke koje skupljaju sudacke listice i odnose ih u kompjutersku obradu) = 18 osoba. Zbog toga je sudacka tribina imala 12 x 3 metra tj. 36 kvadratnih metara (velicina jednog omanjeg dvosobnog stana). Ovo je i skupo i tesko za konstruirati! Dodatnih 9 asistenata bi znacilo jos najmanje 5 metara sudacke tribine, tj. po 2,5 metara sa svake strane.

    Ova ideja u nasim uvjetima nije nevjerovatna, nego groteskna. A govorimo samo o tehnickim razlozlozima, gdje su ostali razlozi koje sam naveo.

    Jos jednom ti naglasavam da u nasem savezu nista se ne radi bez ozbiljne analize i pokusiranja. I to je probano. Rezultat katastrofa. Vrlo je pogresno usporedjivati jednu tehniku sudjenja i uvjete sudjenja od drugih. Asistente nema ni akrobatski rock'n'roll, ni sportski plesovi jer su ustanovili da je vise stete nego koristi. Poglavito zato jer sude na terenu, a ne sa tribine kao vi (uz plesni podiij).

    avatar

    20.05.2008. (11:53)    -   -   -   -  

  • Nepristrana

    jooj, svaki savez ima svoj nacin. :)
    samo da vam javimo, stavili smo rezultate. :)
    ali samo prva tri mjesta, jer bi inace toga bilo previse

    avatar

    20.05.2008. (12:26)    -   -   -   -  

  • HMS

    Da, to i ja kazem, da svaki savez ima svoj nacin.

    avatar

    20.05.2008. (13:59)    -   -   -   -  

  • ...

    P.S.
    Ja osobno sam alergican na bacanje iz ruba (sa kugle) i to opako kaznjavam. Vise nego ostali suci.

    ovaj vaš komentar sam našla na blogu http://askajtefree.blog.hr/ ,pa me samo zanimalo šta toćno mislite?

    avatar

    20.05.2008. (16:34)    -   -   -   -  

  • HMS

    Nista drugo nego ono sto pise. Dvije opcije:
    1. Ako svi bacaju lanse a samo jedna (ili nekoliko cura) iz kugle onda to kaznjavam i to ozbiljno (jer je daleko lakse)
    2. Ako svi bacaju iz kugle dobiti ce manje bodova nego tim koji istu figuru baca iz lansea.

    avatar

    20.05.2008. (16:54)    -   -   -   -  

  • stara hmsovka

    Koja je razlika izmedju glavnog tajnika HMS-a i administrativnog tajnika HMS-a?

    avatar

    20.05.2008. (20:55)    -   -   -   -  

učitavam...