pa cuj mila, tako je u americi. jednostavno MORAS dati napojnicu najmanje 15%. to im je i veci deo place, valjda dobijaju tih par sto dolara minimuma. al zato se i trude. i usluga je bolja nego u evropi. jbg. tako ej kako je ne zamaram se sta je bolje ili gore. platim hranu, ali platim i konobara dodatno. sta da radim :)
06.05.2008. (17:05)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pa dosta si putovala i znaš i sama da je to tako vani svugdje. ako mene pitaš, na dobitku je jedino gazda za kojeg ti ljudi, bilo na kruzeru, bilo vani u restoranu. jedino gazda manje plaća poreza i manju plaću daje ljudima... vjerovatno dolaskom "socijale" na kruzer, osoblje dobije napadaj :)))
06.05.2008. (20:59)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zvrk-priča insajdera sa kruzera je nevjerovatna, ja sam samo ispričala mali dio toga...čak i te napojnice koje se odlažu po kovertama ne dijele se tačno tim ljudima kojima treba, nego se i to nešto preračunava....ma, blaga jeza..kisssss
06.05.2008. (21:55)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
medi i cranberrie- ovdje je specifikum taj u odnosu na sve ostalo što znamo ili što smo vidjele u životu taj što ti kad plaćaš u restoranu makar ZNAŠ kome si dao napojnicu....na kruzerima se to radi u kovertama, koverte se odlažu u jednu kutiju pored recepcije i onda sve te koverte sa lovom uzima glavni MENADŽER....zatim on to pregleda i razvrstava, što znači da konobari i drugo osoblje POJMA NEMAJU koliko je bilo love u kovertama ( jer ne postoje pismeni dokazi) niti da li je sva ta lova baš njima pošla u ruke..vjerovatno nije sva i vjerovatno se dijelom tog novca ako ne i cjelokupnim novcem finansira osoblje čitavog broda uključujući i one na fiksnoj plati, a to niko ne može DOKAZATI jer DOKAZA nema, a najvjerovatnije je to tako tj. da putnici zapravo plaćaju SVE...mislim da je to jedna ogromna prevara koja se rupama u zakonu fantastično održava na površini svih svjetskih mora i okeana...kissssssss
06.05.2008. (22:00)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nije tako vani svugdje, vec samo u jamerike. Koliko ti je bolovanje ako se razbolis? 50$ Te spike sa jednom cijenom u reklami, a vecim stvarnim troskovima mi se gade...
07.05.2008. (03:52)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mene su naučili da uvijek ostavim kunu ili dvije ili čak pet. to je na jednoj cifri od 30tak kn ja mislim pristojno. a sad sam počela dolaziti u jedan kafić i svaki put ispadne 31.00kn pa onda i dobiju toliko, bez napojnice =). znam cuu koja radi na jednom takvom brodu, može se zaraditi ali ti ljudi se stvarno i narade. imaju oni svoju smjenu tj. radno vrijeme ali onda dodje neki seminar ili radionica tipa što napraviti kad se dogodi to i to a oni na tome moraju biti....
08.05.2008. (10:14)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ok evo malo jos edukacije za one koji zele stvarno znati cinjenice a ne nagadjanja. ako radis u takvoj djelatnosti za koju se ZNA da prima obavezne napojnice onda moras prijaviti TIP tj gratuities na tax returnu jer se ZNA da ga dobijas. ako si konobar ocekuje se da prijavis 10-15% gratuity a ako ga NE prijavis podpadas pod isto krivicno gonjenje za utaju poreza u USA odnosno novcanu kaznu u Kanadi kao i bilo ko drugi ko ne prijavi prihod. Mozes tu i tamo utajiti koji dolar ali u principu ako si zaradio recimo $24.000 koje su ti prijavljene na T4 slipu onda taxman ocekuje vidjeti jos kojih 2.5-3.5K gratuities povrh toga i bolje ti jr da to napravis nego da te kompjuter izbaci za AUdit jer ce ti onda gledati u financijska "crijeva" Procitajte detalje ovdje
08.05.2008. (10:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bok regina! Evo čitam što ti je sve frend napričao i dio toga je točan, ali nije baš sve tako crno-bijelo. I ja sam radila na brodu, ali kao fotograf i mi smo bili malo drugačije plaćeni. Budući da su fotografi na brodovima kocnesionari, oni su plaćeni na temelju provizije od prodanih fotki - ovisno o poziciji fotografa (a u mom slučaju nas je bilo između 6 i 13) varira i postotak koji dobiješ na kraju cruisea. Slična stvar je i sa ljudima u casinu i dućanima. Od napojnica žive samo konobari, sobarice, barmeni i još nekoliko zanimanja, a netko tko pere suđe, kuha, radi u osiguranju, na brodskom smetlištu, pere rublje ili nešto sasvim treće radi isključivo za plaću (koja opet varira od pozicije do pozicije). Ne treba zaboraviti da je riječ o pravom plovećem gradu, koji ima kafiće, restorane, disco klubove, ali i kazališta, klizališa, kina, programe za djecu i mlade.... i svi imaju osmišljen program za svaki dan cruise. Ukratko, jedan veći brod zapošljava oko 1000 ljudi, a prima oko 3600 gostiju i bilo bi bizarno da svi ti ljudi žive od napojnica. Ali, svaki gost ima SVOG konobara i SVOJE sobare, koji zaista pružaju nadljudski napor da svojim gostima pruže sve što požele i svaki gost ZNA da oni žive isključivo od napojnica. Cijena cruisea je drastično pala i danas si ga može priuštiti svaka prosječna američka obitelj, a u to im ulazi put, spavanje, hrane do neba, svi programi i sokovi - dodatno plaćaju samo neke ekstra stvari. U krajnju liniju, oni nisu obavezni platiti napojnice, ali većina ih to radi jer vide da je to u redu. A što se tiče nevidljivog novca, brodovi plove u međunarodnim vodama i kao takvi pripadaju u tax-free zonu. Sorry na tako dugom komentaru, ali imala sam potrebu to rajasniti :)
08.05.2008. (10:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ja zelim raditi na brodu. ne cijeli zivot, ali zelim. to mi se bas onako full svida. ja bih htjela biti turisticki vodic. ili prevoditeljica. ili nesto vec. uglavnom, raditi sa gostima. i najiskrenije, uopce mi nije vazno koliko cu zaraditi, vec sto cu dozivjeti:). a 10 godina nikako ne bih radila na brodu. sto se tice napojnica, tu u gradu idem u dva ista kafica cijelo vrijeme, tako da oni skoro nikada ne dobe napojnice. ali kad idem bilo gdje na more, u slavoniju, bilo koji drugi grad, van rh, uvijek se ostavlja napojnica. zato sto sam radila ovo ljeto na moru, i znam da su napojnice znak nekog postovanja, tako sto.
08.05.2008. (11:25)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
argumenti su ti dobri ali na zapadu sve funkcionira preko napojnica. i konobari su zato doista usluzniji jer im je osnovna placa dosta niska a u becu SVATKO ostavlja napojnicu koja je obicno 10% od cijene. ako se radi o visim iznosima, onda se uglavnom zaokruzuje i napojnica se smanjuje. ali ako placas za drustvo od 4 osobe oko 54 eura, zaokruzit ces na 60. napojnica je dakle 6 eura. tako da mi se ovih 3,5 ili 5 PO DANU cine cak niskim. zadovoljan gost naravno uvijek ostavlja vecu napojnicu. ono sto se meni u cijeloj prici gadi, je da je ta placa za osoblje puno preniska. ili ti se omaklo kad si napisala da dobiju 50-100$ mjesecno. 50 dolara po danu bi bila neka normalna placa
08.05.2008. (12:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
lipa mare- nije greška već je istina, plata je bukvalno 50$, toliko je primao moj frend cijelo vrijeme boravka na brodu...doprinosi na tu platu su mizerni ili nikakvi, tako da nemam pojma kako mu se računa socijalno, penziono..i naravno, šta biva u slučaju povrede ili bolovanja...meni je nelogično da mu je plata ispod socijalnog minimuma...kissssssss
08.05.2008. (14:56)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bas zanimljiva informacija..iskreno nisam znao da bas tako malo zarade na mjesec al valjda je to sistem..i cini se da dobro funkcionise..
Kao ekonomist...mogu samo dodat da je to kad bolje pogledam napravljeno da te ne bi jedna plata podsticala na rad( rabotu) kako to kod nas vole reci.. vec napojnica.. I kad bolje pogledas sigurno nije nista u SAD. sruseno da bi se zaprijetilo njoj istoj jer je " agresor " vec je tu zapravo trebalo doci do recesije..koja se treba napravit svako toliko.. al nisu ocito znali drugi nacin...da to izvedu..;) Nazalost.otislo je toliko zivota...al valjda je to cijena recesije...
09.05.2008. (14:12)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Super je kad u grad kao sto je Dubrovnik dodje par tisuca turista s cruisera, naprave nevjerojatnu guzvu i prometni kolaps, pobacaju svoje smece, napune zahode i na kraju (eventualno) kupe razglednicu za 2Kn i jos se zale sto s njom nisu dobili i markicu za Ameriku.
09.05.2008. (20:28)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
medi
pa cuj mila, tako je u americi. jednostavno MORAS dati napojnicu najmanje 15%. to im je i veci deo place, valjda dobijaju tih par sto dolara minimuma. al zato se i trude. i usluga je bolja nego u evropi. jbg. tako ej kako je ne zamaram se sta je bolje ili gore. platim hranu, ali platim i konobara dodatno. sta da radim :)
06.05.2008. (17:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zvrk
Mislim da si dobro opisala problem ali to nece pomoci onim ljudima koji rade na brodovima.
06.05.2008. (19:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Cranberrie
pa dosta si putovala i znaš i sama da je to tako vani svugdje. ako mene pitaš, na dobitku je jedino gazda za kojeg ti ljudi, bilo na kruzeru, bilo vani u restoranu. jedino gazda manje plaća poreza i manju plaću daje ljudima... vjerovatno dolaskom "socijale" na kruzer, osoblje dobije napadaj :)))
06.05.2008. (20:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sve o kineskim Japancima
Ljudi, ajde plz klik da osvojim bedzeve na ovo
06.05.2008. (21:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
reginaelena
zvrk-priča insajdera sa kruzera je nevjerovatna, ja sam samo ispričala mali dio toga...čak i te napojnice koje se odlažu po kovertama ne dijele se tačno tim ljudima kojima treba, nego se i to nešto preračunava....ma, blaga jeza..kisssss
06.05.2008. (21:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
reginaelena
medi i cranberrie- ovdje je specifikum taj u odnosu na sve ostalo što znamo ili što smo vidjele u životu taj što ti kad plaćaš u restoranu makar ZNAŠ kome si dao napojnicu....na kruzerima se to radi u kovertama, koverte se odlažu u jednu kutiju pored recepcije i onda sve te koverte sa lovom uzima glavni MENADŽER....zatim on to pregleda i razvrstava, što znači da konobari i drugo osoblje POJMA NEMAJU koliko je bilo love u kovertama ( jer ne postoje pismeni dokazi) niti da li je sva ta lova baš njima pošla u ruke..vjerovatno nije sva i vjerovatno se dijelom tog novca ako ne i cjelokupnim novcem finansira osoblje čitavog broda uključujući i one na fiksnoj plati, a to niko ne može DOKAZATI jer DOKAZA nema, a najvjerovatnije je to tako tj. da putnici zapravo plaćaju SVE...mislim da je to jedna ogromna prevara koja se rupama u zakonu fantastično održava na površini svih svjetskih mora i okeana...kissssssss
06.05.2008. (22:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ribafish
ja bi nasmiješenog i sretnog konobara, kolko god da to košta. i nasmiješenog doktora. i svog šefa, i... sranje...
06.05.2008. (22:38) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Fresh 'n' Fit
Nije tako vani svugdje, vec samo u jamerike. Koliko ti je bolovanje ako se razbolis? 50$
Te spike sa jednom cijenom u reklami, a vecim stvarnim troskovima mi se gade...
07.05.2008. (03:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Blogging Tips
Ma ko ima 2000 € po osobi ima i 5 $
07.05.2008. (14:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
bellarte
...znači neko se more šlepat..i opet dobije...napojnicu iliti manču..
07.05.2008. (15:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
barba
zato je u CH napojnica ili "manca" uracunata u cijenu usluge. A u SAD ti obracuna 15% na licu mjesta. A o razini usluge ti je sve rekla Medi.
07.05.2008. (20:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Euro
ovo stvarno nisam znao...
08.05.2008. (08:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mila
ako je tvoj prijatelj ostao 10 godina na brodu, ond znači da posada ipak dobro zaradi...
08.05.2008. (08:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
vjestica
mene su naučili da uvijek ostavim kunu ili dvije ili čak pet. to je na jednoj cifri od 30tak kn ja mislim pristojno. a sad sam počela dolaziti u jedan kafić i svaki put ispadne 31.00kn pa onda i dobiju toliko, bez napojnice =).
znam cuu koja radi na jednom takvom brodu, može se zaraditi ali ti ljudi se stvarno i narade. imaju oni svoju smjenu tj. radno vrijeme ali onda dodje neki seminar ili radionica tipa što napraviti kad se dogodi to i to a oni na tome moraju biti....
08.05.2008. (10:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Optionmaster
ok evo malo jos edukacije za one koji zele stvarno znati cinjenice a ne nagadjanja. ako radis u takvoj djelatnosti za koju se ZNA da prima obavezne napojnice onda moras prijaviti TIP tj gratuities na tax returnu jer se ZNA da ga dobijas. ako si konobar ocekuje se da prijavis 10-15% gratuity a ako ga NE prijavis podpadas pod isto krivicno gonjenje za utaju poreza u USA odnosno novcanu kaznu u Kanadi kao i bilo ko drugi ko ne prijavi prihod. Mozes tu i tamo utajiti koji dolar ali u principu ako si zaradio recimo $24.000 koje su ti prijavljene na T4 slipu onda taxman ocekuje vidjeti jos kojih 2.5-3.5K gratuities povrh toga i bolje ti jr da to napravis nego da te kompjuter izbaci za AUdit jer ce ti onda gledati u financijska "crijeva" Procitajte detalje ovdje
08.05.2008. (10:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mari za male stvari
Bok regina! Evo čitam što ti je sve frend napričao i dio toga je točan, ali nije baš sve tako crno-bijelo. I ja sam radila na brodu, ali kao fotograf i mi smo bili malo drugačije plaćeni. Budući da su fotografi na brodovima kocnesionari, oni su plaćeni na temelju provizije od prodanih fotki - ovisno o poziciji fotografa (a u mom slučaju nas je bilo između 6 i 13) varira i postotak koji dobiješ na kraju cruisea. Slična stvar je i sa ljudima u casinu i dućanima. Od napojnica žive samo konobari, sobarice, barmeni i još nekoliko zanimanja, a netko tko pere suđe, kuha, radi u osiguranju, na brodskom smetlištu, pere rublje ili nešto sasvim treće radi isključivo za plaću (koja opet varira od pozicije do pozicije). Ne treba zaboraviti da je riječ o pravom plovećem gradu, koji ima kafiće, restorane, disco klubove, ali i kazališta, klizališa, kina, programe za djecu i mlade.... i svi imaju osmišljen program za svaki dan cruise. Ukratko, jedan veći brod zapošljava oko 1000 ljudi, a prima oko 3600 gostiju i bilo bi bizarno da svi ti ljudi žive od napojnica. Ali, svaki gost ima SVOG konobara i SVOJE sobare, koji zaista pružaju nadljudski napor da svojim gostima pruže sve što požele i svaki gost ZNA da oni žive isključivo od napojnica. Cijena cruisea je drastično pala i danas si ga može priuštiti svaka prosječna američka obitelj, a u to im ulazi put, spavanje, hrane do neba, svi programi i sokovi - dodatno plaćaju samo neke ekstra stvari. U krajnju liniju, oni nisu obavezni platiti napojnice, ali većina ih to radi jer vide da je to u redu. A što se tiče nevidljivog novca, brodovi plove u međunarodnim vodama i kao takvi pripadaju u tax-free zonu.
Sorry na tako dugom komentaru, ali imala sam potrebu to rajasniti :)
08.05.2008. (10:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Prolaznica
ja zelim raditi na brodu. ne cijeli zivot, ali zelim. to mi se bas onako full svida. ja bih htjela biti turisticki vodic. ili prevoditeljica. ili nesto vec. uglavnom, raditi sa gostima. i najiskrenije, uopce mi nije vazno koliko cu zaraditi, vec sto cu dozivjeti:). a 10 godina nikako ne bih radila na brodu.
sto se tice napojnica, tu u gradu idem u dva ista kafica cijelo vrijeme, tako da oni skoro nikada ne dobe napojnice. ali kad idem bilo gdje na more, u slavoniju, bilo koji drugi grad, van rh, uvijek se ostavlja napojnica. zato sto sam radila ovo ljeto na moru, i znam da su napojnice znak nekog postovanja, tako sto.
08.05.2008. (11:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fotkam, kuham, putujem...
argumenti su ti dobri ali na zapadu sve funkcionira preko napojnica. i konobari su zato doista usluzniji jer im je osnovna placa dosta niska a u becu SVATKO ostavlja napojnicu koja je obicno 10% od cijene. ako se radi o visim iznosima, onda se uglavnom zaokruzuje i napojnica se smanjuje. ali ako placas za drustvo od 4 osobe oko 54 eura, zaokruzit ces na 60. napojnica je dakle 6 eura. tako da mi se ovih 3,5 ili 5 PO DANU cine cak niskim. zadovoljan gost naravno uvijek ostavlja vecu napojnicu.
ono sto se meni u cijeloj prici gadi, je da je ta placa za osoblje puno preniska. ili ti se omaklo kad si napisala da dobiju 50-100$ mjesecno. 50 dolara po danu bi bila neka normalna placa
08.05.2008. (12:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
reginaelena
lipa mare- nije greška već je istina, plata je bukvalno 50$, toliko je primao moj frend cijelo vrijeme boravka na brodu...doprinosi na tu platu su mizerni ili nikakvi, tako da nemam pojma kako mu se računa socijalno, penziono..i naravno, šta biva u slučaju povrede ili bolovanja...meni je nelogično da mu je plata ispod socijalnog minimuma...kissssssss
08.05.2008. (14:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
care smo pare
dođi do mene i zaradi za putovanje
08.05.2008. (15:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
nenadtv
super je posjeti moj blog nenadtv
08.05.2008. (18:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dejmon
Lijepo. Vidim da Boletusa imaš još za dvorskog baštovana, ali kako sa to zapravo ja više se ne bavim cvijećem već ljudima. Pozdrav.
08.05.2008. (21:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
°°just yours°°
Hah, draga konobari ti samo i rade za napojnice :)
08.05.2008. (22:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
LIma
Bas zanimljiva informacija..iskreno nisam znao da bas tako malo zarade na mjesec al valjda je to sistem..i cini se da dobro funkcionise..
Kao ekonomist...mogu samo dodat da je to kad bolje pogledam napravljeno da te ne bi jedna plata podsticala na rad( rabotu) kako to kod nas vole reci..
vec napojnica..
I kad bolje pogledas sigurno nije nista u SAD. sruseno da bi se zaprijetilo njoj istoj jer je " agresor " vec je tu zapravo trebalo doci do recesije..koja se treba napravit svako toliko..
al nisu ocito znali drugi nacin...da to izvedu..;)
Nazalost.otislo je toliko zivota...al valjda je to cijena recesije...
09.05.2008. (14:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Night
Super je kad u grad kao sto je Dubrovnik dodje par tisuca turista s cruisera, naprave nevjerojatnu guzvu i prometni kolaps, pobacaju svoje smece, napune zahode i na kraju (eventualno) kupe razglednicu za 2Kn i jos se zale sto s njom nisu dobili i markicu za Ameriku.
09.05.2008. (20:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...