Komentari

wtckomuna.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • Goodbye, cruel world!

    isss. strašno =(
    ja nisam sebe vidjela kak stavljam mp-3 xD
    nebitno potpuno.

    pusić :*

    avatar

    06.05.2008. (18:14)    -   -   -   -  

  • *17years of hell...*

    ja nas ne razumijem.
    mogli bi savršeno živjeti.
    ali ne.kupuj oružje.ubije drugačijeg od sebe.
    jebem ti rat.
    kad će konačno anarhija biti prihvaćena?
    kolko dugo se još moramo ovak gnjaviti?
    čemu to...
    damn,previše pitanja za danas...
    uff...jeben ti ej post pero...=)
    pozzdraVv.

    avatar

    06.05.2008. (20:39)    -   -   -   -  

  • qwertz

    grrrrAAAARGH!!
    s lovom koju G8 godišnje izdvaja za oružje smo već više od 6 puta mogli riješiti SVE probleme navedene u opciji 1! GRRR!!!! PA ZAR MORA POLA KUGLE ZEMALJSKE UMRIJET DA BI SE OVI OBAZRELI ?!?!
    i šta sad da radimo? obogatimo se ko svinje i sve damo siromašnima? nije bed dati, al je bed prikupiti... kod 'ovih' je, nažalost, obratno...
    ARGHHHHHHHHH!!!!!!!

    avatar

    07.05.2008. (18:11)    -   -   -   -  

  • Štambukica

    Žalosno je to i tome sam već čitala te sam ostala ono paf!
    SAD je potrošijo na rat u Iraku preko 300 milijardi dolara,ali nema veze,zato su tu UNICEF i slične AMERIČKE organizacije koje pomažu(potkradaju) siromašne i bili su tako darežljivi da nas prime u NATO kako bi nas zaštitili od zlih Srba(Rusa) jer je njima važna samo naša sigurnost(žele se što više približiti Rusiji kako bi izgradili baze i dokazati da su moćniji).

    Eh,da....Otvorila sam novi blog
    Puno pozdrava!

    avatar

    07.05.2008. (23:06)    -   -   -   -  

  • .Petrica.

    ee da..nekak mi se neda čitat post..al oke..bude jednom..
    ..tebe se sjećam s fešte..da..aahaa..sad sve znam..=)))..
    ...sad pogodi na kaj mislim..njahaa..
    ..nego pozdravljam te..čujemo se već..čaoos

    avatar

    08.05.2008. (10:31)    -   -   -   -  

  • eugen

    “Anti/Alter-globalizam: socijalizam imbecila”

    “Komunisti preziru skrivanje svojih ideja i svojih ciljeva.” (Karl Marx i Fridrich Engels)

    Koja je prava priroda globalnog kapitalizma za stotine miliona proletera/ki koji/e su, širom planete, od Rio de Žaneira do Šangaja, od Sijetla do Johanesburga, od Seula do Pariza, nezaposleni/e, rade i bore se? Da li oni/e pate od diktature "financija", "loše strane kapitala" (burze itd.) kojoj suprotstavljamo "dobru stanu", industrijski ili mogući komercijalni kapital koji stvara radna mjesta? Zar kapitalistički odnosi ne konstituiraju nedjeljivu cjelinu? Zar činjenica da izolirani dio postavljamo u centar kritike ne znači zauzimanje ultra-simplifikatorskih pozicija političke ekonomije?

    Na ta pitanja anti/alter-globalisti daju mistificirajuće odgovore, koncentrirajući kritiku na jednu izoliranu formu kapitala, financijski kapital, a sa ciljem zamućivanja kritike kapitala u cjelini.

    Postavljanje kritike na noge

    Za revolucionarne slobodarske komuniste/kinje – anarhiste/kinje – kritika kapitalizma je bazirana na uočavanju eksploatacije onih koji žive od svog rada od strane kapitala kao proizvođača viška vrijednosti, a ne financijskog kapitala koji sebe valorizuje na osnovu kamata i drugih financijskih nadoknada na društveni višak vrijednosti. Stoga, logično za one koji su opsjednuti borbom protiv "financija", borbom sa ovom "dijaboličkom" sferom mora početi uništenjem industrijskog kapitala; ali činjenica je da većina anti/alter-globalista brane proizvodnju artikala (kada nisu "multi-nacionalni" i kada su, po mogućnosti, stvoreni u okviru nacionalne industrije i/ili umjetničkim radionicama, zadrugama-kooperativama itd.)

    Parlamentarna ljevica i fašisti su uvijek bili majstori kada na red dođu bukački napadi na raznolike strukture kapitala. U Francuskoj je tokom perioda Narodnog fronta "ljevica" pokušala da bijes proletarijata usmjeri na "200 porodica" (objašnjavajući da problem u Francuskoj predstavljaju samo 200 najbogatijih porodica). Nakon 1960. državni komunisti su se specijalizirali u obrani sitnih trgovaca i gazdi protiv "velikih monopola kapitala". Fašisti su, sa svoje strane, ’30 godina XX vijeka napadali "anonimne" i "lutajuće" financije i javnost okretali anti-semitizmu. Socijalizam imbecila tog vremena.

    Anti/alter-globalistički pokret ne predstavlja raskid sa ovim veselim tradicijama.
    Ali, tko su anti/alter-globalisti?

    To su oni, od velikih socijal-demokratskih i staljinističkih partija, do različitih oblika "ljevičara", koji su tokom nekoliko prošlih godina zauzeli novi borbeni položaj: anti/alter-globalizam. Ovaj pokret ima svoje heroje, klauna Hose Bovea, i maskiranog socijalistu Markosa; svoju štampu Le Mond Diplomatique; svoja sveta mjesta, Porto Alegre, San Hoze u Čijapas; svoje ekonomiste, Tobina; svoje velike prethodnike, Kejnsa; svoje "nevjerojatne" uspjehe, Sijetl, Nica, Davos; svoj novogovor, "neo-liberalizam", "socijalni forum", "participatorni budžet", "građanska ekonomija"; svoje velike sotone, STO, Svjetsku banku i MMF. Ukratko, svu neophodnu ideološku opremu potrebnu za mobiliziranja bataljuna važne kritičke svijesti.

    Ideologija anti/alter-globalizma sprema se da razobliči:

    - Dio kapitala nazvan generičkim imenom "financijska tržišta" koja su parazitska i zla;
    - Pretvaranje u robu određenih "svetih" sektora produktivne aktivnosti: "kulture", poljoprivrede, vode... Ali izbjegava, na kraju, kritiku osnovnog razloga postojanja kapitalizma, najamne odnose i produktivnu potrošnju proizvoda radne snage;
    - Prebacivanje proizvodnih postrojenja, od strane čuvenih "multinacionalnih korporacija" u zemlje sa nižom cijenom radne snage.
    Rešenja koja nude anti/alter-globalisti su sljedeća:
    - Uvođenje "Tobin takse" (od 0,1%) na financijske transakcije, tzv. 0,1% socijalizam;
    - Uvođenje novih carinskih regulativa da bi se zaštitila nacionalna proizvodnja;
    - Učestvovanje građana u radu grada, npr. municipalno upravljanje Porto Alegrea.

    Iza ovog očigledno inovativnog i veoma pomodnog diskursa nalazimo najotrcaniju formu reformizma. Što je, zapravo, tužna pantomima Porto Alegrea ako ne "municipalni socijalizam" u novom odijelu? Što je marš EZLN-a na Meksiko siti – organiziran zajednički od strane Meksičke države i Markosa – ako ne "moderna" primjena starih socijal-demokratskih metoda sa početka XX vijeka, koja je objašnjavala da cilj proleterskog pokreta više nije nasilno preuzimanje političke moći, već je u pitanju postepen, mirni pohod?

    Kako je moguće zamisliti borbu sa protivnikom bez razumijevanja načina njegovog funkcioniranja i napadajući samo jedan aspekt njegove dominacije?
    Kapital, sukobljavajući se sa proletarijatom, je dinamički nezavisna cjelina.

    avatar

    08.05.2008. (10:33)    -   -   -   -  

  • eugen

    Globalni kapital protiv međunarodnog proletarijata

    Nasuprot onoga što anti/alter-globalisti pričaju, globalizacija nije počela padom Berlinskog zida. Od XVI vijeka, centralizacijom financijskog i komercijalnog kapitala ogromne vrijednosti, koja je omogućila brz razvoj industrijskog kapitala, socijalni odnosi bazirani na eksploataciji su se zaputili iz stare Evrope, ka Amerikama, da bi preplavile planetu.

    Ovaj proces je opisan od strane Marxa i Engelsa u Komunističkom manifestu:

    “Buržoazija je eksploatacijom svjetskog tržišta dala kozmopolitski karakter proizvodnji i potrošnji svih zemalja. (...) Uništene su prastare nacionalne industrije i uništavaju se svakodnevno još uvijek. Potiskuju ih nove industrije, koje po cijenu života moraju uvoditi sve civilizirane nacije, industrije koje više ne prerađuju domaće sirovine već sirovine koje dolaze iz najudaljenijih oblasti, i čiji se fabrikati ne troše samo u zemlji, već u isto vrijeme i u svim dijelovima svijeta. (...) Na mjesto stare lokalne i nacionalne samodovoljnosti i ograđenosti stupa svestrani saobraćaj, svestrana uzajamna zavisnost nacija.”

    Danas postoje dva odgovora na produbljujuću planetarnu dominaciju kapitala. Prvi odgovor – reformističkog tipa – teži regulaciji cirkulacije vrijednosti uspostavljajući pseudo garancije (Tobin taksa, protekcionizam, sigurnije granice, lokalna demokracija itd.), protiv nekih njenih vidova. Drugi odgovor – odgovor revolucionarnih anarhista/kinja – daleko od lamentiranja nad tzv. "globalizacijom", pozdravlja potencijal koji ona otkriva za borbu svjetskog proletarijata i, nasuprot reakcionarnom povlačenju u naciju, radi na međunarodnom jedinstvu eksploatiranih za uništenje kapitalizma i države.

    (Prevela i priredila: ASI)

    avatar

    08.05.2008. (10:33)    -   -   -   -  

  • Pero

    iskreno eugene, vidim veće koristi od alterglobalizma kao niza reformi prema uspostavi anarhističkog društva, nego od potpunog uništavanja kompletnog oligarhiskog uređenja. nevidim na koji način su se to zapatisti toliko zamjerili anarhosindikalistima? da je EZLN izabrao gerilsku borbu kao prvobitnu, kompletni chiapas bi bio izbrisan sa lica zemlje za dvije godine i to je činjenica, ovako je postignut informacijski rat koji koriste sve moguće antiautoritativne skupine, a ne samo "soc. imbicili". altergolbalizam koristi strategiju prihvaćanja nekih reformi globalizacije (internacionalizam, povezanost, rušenje državnih granica) i postepenog uništavanja nerazumnih i nemoralnih globalizacijskih reformi. ljudi će više shvatiti problem kapitala/proletarijata djelovanjem na internacionalnom propagandnom nivou, nego uvjeravanjem skupine domoljubnih srednjevječnih štrajkaša o nepotrebnosti države (nesmatram taj akt besmislenim, ali na globalnoj razini smatram ga sporim). globalizacija teži uništenju ljevičarskih ideologija pa bile one staljinističke, marksističke ili anarhističke, svaka negacija kapitala i marketinga će biti izbrisana... ima još masu tog što bi se dalo prokomentirati, ali nema se vremena. ovim postom nisam htio UN stavit u blaži položaj međudržavnih kapitalističkih udruživanja, već prikazat statistiku raspodjele između bespotrebnih ratova i egzistencijalnih potreba, jer jebga ljudi umiru koliko god mi filozofirali. smatram anarhosindikalizam kao cilj u našoj regiji na koji se treba najviše posvetiti, pogotovo nakon velikog uspjeha u beogradu prije 8 dana, ali nevidim preveliki razlog zbog kojeg bi se ASI toliko trebao suprostaviti alterglobalističkim pokretima;)

    avatar

    08.05.2008. (17:21)    -   -   -   -  

  • eugen

    kao da je doslo do nekog velikog shuma pero...
    procitaj tekst jos jednom i promisli kakve su i zasto su pozicije anarhizma antikapitalisticke i antidrzavne..

    to nije asijev tekst, nego tekst raznih rev. komunista, dakle asi ga je samo doradio..

    "ljudi će više shvatiti problem kapitala/proletarijata djelovanjem na internacionalnom propagandnom nivou, nego uvjeravanjem skupine domoljubnih srednjevječnih štrajkaša o nepotrebnosti države "

    cekaj dal ti znas sto je uopce anarhosindikalizam?!

    evo ti online tekstovi
    http://www.masa-hr.org/?q=node/11

    evo ti sto je a-s ukratko;
    metoda organiziranja radnicke klase u revolucionarne ekonomske internacionalne borbene autonomne organizacije koje se temelje na direktnoj/totalnoj demokraciji, bez hijerarhije i birokracije, sa delegatima pod imperativnim mandatima (delegati koji se mogu opozvati u svako doba), organizacije ciji su ciljevi rusenje drzave i kapitalizma, i prelijevanje tih istih nacela na lokalne zajednice u vidu radnickih savjeta, susjedskih skupina i sl.

    dakle procitaj jos jednom socijalizam imbecila i uputi se malo u anarhosindikalizam, jer mi se cini da si progutao neke gadne dezinformacije

    avatar

    08.05.2008. (19:06)    -   -   -   -  

  • eugen

    nikako nemoj ovo shvatiti osobno...
    kao i to zamjeranje EZLN-a anarhosindikalistima, radi se o jasnim politickim pozicijama..

    nema tu niceg osobnog, vec ako je nesto revolucionarno, antikapitalisticki i antidrzavno, ocito je sa razlogom, a gomila "anarhista" ce se pobrinuti zajedno sa drzavom i gazdama da rjesenje pronadjes u djelomicnim kritikama nehumanosti kapitalizma i u nekim lifestyle internim pravilima..

    mogu ti preporuciti par tekstova koji ce ti nadam se razjasniti neke stvari, a na kraju krajeva mozemo biti u kontaktu preko mailova..

    naravno ako zelis :)
    drugarski pozdrav iz pule!

    avatar

    08.05.2008. (19:17)    -   -   -   -  

  • Pogodi tko je?

    o boze :(
    cinjenice su za ubit se na mjestu

    avatar

    10.05.2008. (16:34)    -   -   -   -  

  • cicija

    "iskreno eugene, vidim veće koristi od alterglobalizma kao niza reformi prema uspostavi anarhističkog društva, nego od potpunog uništavanja kompletnog oligarhiskog uređenja"

    Pero, zivis u zabludi...nemoguce je reformirati nesto sto je trulo iz srzi, a pogotovo je nemoguce natjerat Svjetske Gospodare da odvajaju dio profita za siromasne. rjesenje je da ih srusimo. kako cemo ih srusiti? zajednickim akcijama - globalno - proleteri svih zemalja ujedinjeno. bez radne snage nema ni proizvodnje, bez proizvodnje nema profita! zbaciti sve gazde svijeta, preuzeti narodnu kontrolu nad sredstvima proizvodnje, lokalnim zajednicama, i ostvariti tu globalizaciju slobode...zalosno je da su vecina danasnjih takozvanih "anarhista" obicne liberalcine pod krinkom, a njihova propaganda je trenutacno najrasirenija i upravo mistificira anarhizam zamagljivanjem u nekakvo kvaziliberalstvo...anarhizam su jasni i profilirani stavovi PROTIV cega se borimo i kako

    pozdrav i citamo se,
    posjeti stranicu MASA-e

    avatar

    10.05.2008. (19:18)    -   -   -   -  

  • eugen

    "a pogotovo je nemoguce natjerat Svjetske Gospodare da odvajaju dio profita za siromasne"

    nemoj se zaletavati, nisi cuo za humanitarne kapitaliste? i da je to jedan dio odrzavanja ovog sistema, "humanost", "humanitarnost"...

    avatar

    10.05.2008. (21:21)    -   -   -   -  

  • Pero

    "Pero, zivis u zabludi...nemoguce je reformirati nesto sto je trulo iz srzi, a pogotovo je nemoguce natjerat Svjetske Gospodare da odvajaju dio profita za siromasne."
    WB, MMF i WTO su zli? omg pa ja cjeli život živim u zabludi:S

    avatar

    11.05.2008. (10:59)    -   -   -   -  

  • eugen

    "iskreno eugene, vidim veće koristi od alterglobalizma kao niza reformi prema uspostavi anarhističkog društva, nego od potpunog uništavanja kompletnog oligarhiskog uređenja"

    pero, to se odnosilo na ovo, a ne na to tko su neprijatelji..
    neki kritiziraju samo jedan dio kapitalizma..i guraju se pod anarhiste i sl.

    to je ta zabluda... jer kapitalizam je jedna cjelina, a ne samo "financijsko tržište", a anarhizam je također jedna cjelina koja je anti-državna i anti-kapitalistička...

    avatar

    11.05.2008. (13:10)    -   -   -   -  

  • confused.mojblog.com

    necu uopce komentirati ove brojke.
    oni koji imaju love, njima nije bitno stanje u svijetu.

    avatar

    24.09.2008. (17:03)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...