Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • doktor Jatogen

    "Ovi su filozofi kao djeca", zamjera Darko Desnica Descartesu i njegovim istomišljenicima. U pravu je: oni jesu nalik djeci: kod njih postoji ta djetinjasta sklonost lutanjima kozjim stazama nelogičnosti, tvrdoglavo oglušivanje na zabrinute zazive Logike (kojoj Desnica - barem u ovom tekstu - vjerno služi). Ali nije u pravu kad im zamjera: djetinjastost jest sama srž filozofije: radoznalost, srljanje u nepoznato, kršenje normi. Desnica razmišlja desničarski: svom svojom težinom oslonjen na rame kamenoga oca Logosa, progovara zakočenim glasom; on je zadovoljan našom "startnom epistemološkom pozicijom", njemu djetinjastost onih koji toj poziciji izmiču smeta.
    San i Demon: dva beskrajno bogata pojma (spareni otvaraju novi beskraj) kojima Darkovo logičko sufliranje dođe poput čaše vode žednom krdu divljih... filozofa.
    Stekao sam dojam da Desnica ovim tekstom zapravo prkosi samome sebi, to jest da se, poput Tina Ujevića, silno boji snova i demona.

    avatar

    29.04.2008. (18:51)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Ach, wär ich nie in eure Schulen gegangen.
    Die Wissenschaft, der ich in den SCHACHT hinunter folgte,
    von der ich jugendlich töricht, die Bestätigung meiner reinen Freude erwartete,
    die hat mir alles verdorben.


    (Hyperion, Höldelrin)

    Ah, da nikad vase shkole pohadjao nisam.
    Nauka, za kojom u saht na dole krenuh,
    od koje sam, mladenachki blesavo, ocekivao
    potvrdu moje ciste srece, od nje mi je sve preselo.

    toliko za sada: imam jos jedan prillog, lichne prirode, iz sopstvenih redova, koji cu ti /vam/ ali kasnije poslati.

    avatar

    29.04.2008. (19:47)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..ma vid' njega igracha, barem da se prevashodno ispricash shto te nema ?

    avatar

    29.04.2008. (22:51)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Besinnung, als Er-eignis der Selbstbeleuchtung, ist zweifellos Dornenweg hin zum frieden.
    Dornen sind der Wille und trügerischen Vorstellungen (incl. Begierde und Lust), die nicht im Einklang mit menschlichen Urteilsvermögen und seinen - weit unbegrenzteren als zunächst gedacht - Möglichkeiten stehen.


    pribiranje, kao vas-postavljanje samorefleksije, bez sumnje je trnjem posut put do spokoja; i to stoga sto volja i varljive predstave na kojima pociva (ukljuchujuci tu i njihove sublimne derivate zudnju - strast) nikako ne stoje u saglasju i harmonichnoj srazmeri sa ljudskom moci rasudjivanja i njenim- daleko neogracenijim- mogucnostima, no shto se to na prvi pogled cini.

    avatar

    29.04.2008. (23:38)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    evo, is-pricavam se, cveba. shta je ovo ako ne (epistemoloshki) preaching?

    avatar

    29.04.2008. (23:53)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    Desnica uopće ne proturječi Descartesu (kako tvrdi) jer prihvaća njegov u temeljnu zamisao: da postoji stvarnost i da postoji san i da je stvarnost ona traženija roba. To je stvar terminologije. Život je san, san je život, sve je život, sve je san. Mogu vjerovati da je san rukavac stvarnosti u kojem važe drukčija pravila. Ili da je sve samo iluzija. Svejedno
    A što smo mi napravili? Prvo smo podijelili Sttvarnost/San na stvranost i san, pa smo ustvrdili da stvarnost vrijedi više da bi na kraju našli razlog plakanju u tome što stvarnost uopće nije stvarnost, nego san, a stvarnost nemamo pojma gdje je, kme, kme, mama spasi me...
    Što se tiče suncokreta i dvoglavaca, ne čine li se takve pojave sanjaču normalnima? I nije li tipičan slučaj da se sanjač, kad osjeti nenormalnost u dvoglavovosti - probudi. U Stvarnosti/Snu sanjač svaku nenormalnost ubrzo prihvaća kao normalnu nalazeći racionalno objašnjenje za nju.

    avatar

    30.04.2008. (08:18)    -   -   -   -  

  • odmak

    Vječne dileme. San i zloduh, čak ne mora biti zloduh ili ipak mora. Sni koji se produžavaju u stvarnost. Sni koji se iz noći u noć produžavaju i nadopunju i stvarnost za koju vjerujemo da je san.
    Strahovi i na kraju odustajanje. Je li D. Desnica odustao od pitanja?

    avatar

    30.04.2008. (09:50)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Odmak, koji ti je kurac?
    Najprije, nije svaki tekst djevojački spomenar, pa da se autor bavi pitanjem: Voli li me dragi? Dakle, ne znam zašto i ova pitanja shvaćaš kao Darkova intimna pitanja od kojih se odustaje ili se na njima inzistira i ustrajava?!
    A onda, vidim da već u drugom komentaru uvijeno aludiraš na Darkovu smrt: te je li odustao od pitanja, te bi ti htjela vjerovati da je potvrdio svoja razmišljanja....; čemu te aluzije na činjenicu da je Desnica mrtav? Pogotovo na ovom mjestu - ta, sasvim sam čitko napisao da smo bili prijatelji i kumovi i zaista mi se ne čitaju ovakva sranja o bližnjima.
    Odmak, poopćimo ovu stvar: zašto ti nisi u stanju prokomentirati jedan jebeni tekst a da nešto ne dometneš o autoru? Ti bi, da moraš napisati dva reda o Karamazovima, zasigurno jedan posvetila teškom predživotu F.M.Dostojevskog! Čemu to?
    Kakve veze ima činjenica je li Desnica odustao od pitanja ili je s onu stranu riješio svaku ljudsku dilemu s temama ovih eseja?
    Pa, sve da i ima, zašto misliš da je umjesno o mrtvom čovjeku razmišljati ovako: Je li Desnica odustao od pitanja?
    Kaj ti je?

    avatar

    30.04.2008. (10:38)    -   -   -   -  

  • odmak

    Žao mi je.

    avatar

    01.05.2008. (10:43)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Dobro, OK...ako nisi znala, nisi znala, pa to ti je...nesreća.

    avatar

    02.05.2008. (20:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...