Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


 • doktor Jatogen

  Nije li oprava u kojoj se spava = spavaĆica? Nije li "spavaČica" ženska osoba koja spava? Pravo pitanje, stoga, glasi: da li se Artukovićeva slika zove "Spavačica" ili "Spavaćica"? Jer, ako je u pitanju "č", tim bolje: to "č" naglašava, govori, pjeva. Zar ne?

  avatar

  23.04.2008. (13:55)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Nažalost je spavaćica.

  avatar

  23.04.2008. (14:23)    -   -   -   -  

 • Milou

  Piđama (sic!), da ne bude rasprave o čovima i ćovima. Gledao i zamijetio. Odličan je gospodin Artuković, Lovro Artuković.

  avatar

  23.04.2008. (15:22)    -   -   -   -  

 • doktor Jatogen

  Mili Milou, ne znam da li si uočio o čemu je zapravo riječ s tim "č" i "ć". Da objasnim (za svaki slučaj): Artukovićeva slika prikazuje spavaćicu. Da joj je slikar (svjesno ili nesvjesno) nadjenuo naslov "Spavačica" umjesto "Spavaćica", to "č" bi ukazivalo na ono što je na slici odsutno, to jest na spavačicu koja spava u toj spavaćici. A ta prozračna spavaćica lebdi na toj slici, baš kao što spavačica, lišena tjelesnosti, lebdi u svom snu. Zapravo, sudeći po njezinoj pljosnatosti, prije će biti da je spavaćica položena na ravnu površinu, ali i u tom slučaju "č" ukazuje na štošta - recimo na golotinju spavačice koja je odbacila svoju spavaćicu, i tako dalje.

  avatar

  23.04.2008. (16:14)    -   -   -   -  

 • Milou

  Cijenjeni doktore, dakako da sam uočio! I, vjerujte mi, otkad sam pročitao vaš genijalan (bez ironije) komentar, po glavi mi se vrzmaju isključivo slike Manetove Olympije ili, primjerice, Goyjine Maje. Naime, pokvarena muška uma, kakav jesam, ne bih tako olako odbacivao ideju o spavačičinoj tjelesnosti, jer naslov "Spavačica" (premda nje same na slici nema) implicira da ona, ma gdje god, postoji. Također, iz prostog razloga što je njezina oprava tu naslikana prazna, lako je zaključiti da je sama spavačica - naga! Dakle, slažem se s vama u potpunosti, osim što bih tik prije zaključka priznao prvenstvo putenosti. Nije li to divno?

  avatar

  23.04.2008. (16:41)    -   -   -   -  

 • Marole

  Isto kao što se pička i pizda razlikuju na hrvatskom i srpskom.

  avatar

  23.04.2008. (16:50)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  O potonjem postoji cijeli esej u dvije rečenice izrečene u Varioli Veri: pička je ženski spolni organ, a pizda je karakterna osobina, za mlađe čitatelje Vaseljene, koji ne pamte taj film.

  avatar

  23.04.2008. (16:52)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Jatogene, vi ste u životnoj formi!
  Odlično pišete i još bolje mislite!
  Uz ovakve sugovornike, kakvi ste Halter i vi, nije teško pisati remek-djela kakva ja pišem. Bilo bi dapače čudno da ne pišem pusta remek-djela, kakva ja pišem, o čemu sam već pričao u ovoj i prethodnoj rečenici. I tak...

  avatar

  23.04.2008. (17:07)    -   -   -   -  

 • svijet u boci

  Nema druge nego da Lovro nacrta i spavačicu, i to u izdanju o kojem snatri Milou. I još nek nadoda jedan jastuk, onako ulegnut na sredini, da se nasluti da je tu netom prije bila glava spavačice. To bi onda bio jedan krasan triptih.

  avatar

  23.04.2008. (19:35)    -   -   -   -  

 • Marole

  Dottore je u takvoj formi, da bi mi u špici naturalizma igrao sa Gianfrancom Emileom Zolom.

  avatar

  23.04.2008. (19:42)    -   -   -   -  

 • doktor Jatogen

  U životnoj formi? Možda - pod uvjetom da sam počeo živjeti u trenutku u kojem sam otkrio Vaseljenu.
  Nego, bez zajebancije: onaj bakar koji sam pronašao... O tome je riječ.

  avatar

  23.04.2008. (21:37)    -   -   -   -  

 • suzi q.

  moj priedlog: spalno srajco
  nema č, nema ć

  avatar

  23.04.2008. (21:38)    -   -   -   -  

 • doktor Jatogen

  Marole, zar Zola? Ta hulja! Izazivam vas na dvoboj! Birajte oružje!

  avatar

  23.04.2008. (22:39)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Pa zar niste rekli da je roman na blogu dio Ranih radova? U odnosu na roman, oprostite, ali ovakvi pasusi kakav je opaska o Spavačici, akme su vašega stila, ako ne i litarature napose.
  Uostalom, jasno da ste zapravo i punim plućima počeli živjeti u trenutku u kojem ste otkrili Vaseljenu! Sve prije toga bilo je životarenje.
  Maro, dottore ne prati nogomet. Prati neke ljude koji su mu već neko vrijeme sumnjivi.

  avatar

  23.04.2008. (23:41)    -   -   -   -  

 • doktor Jatogen

  Pih-peh! Taj šugavi roman (u prahu) vrijedi tristo puta više od tristo opaski kakva je ta o Spavačici! Pročitate taj roman (u prahu), zaklopite knjigu, otvorite oči: zapravo ste sanjali! Prodrmusate spavačicu do vas u postelji: "Ernestina, sanjao sam čudan san..." i uhvatite se kako zamuckujete i kako vam slike izmiču i vi se očajnički upinjete usupati posljednje njegove isparine. Naposljetku, ne preostaje vam drugo nego slijediti naputak iz Iskonskog suda Bretona i Éluarda: "Dodijeli snovima koje si zaboravio vrijednost nepoznanice". Slador tajne, zanos i vrtoglavica prostorslutnje; Ernestina, drži me, past ću!
  Što se nogometa tiče: pratim, dakako da pratim! Eno mali Riese igra u životnoj formi - potez godine! A vele mi da sam zlurad...

  avatar

  24.04.2008. (11:38)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...