Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • doktor Jatogen

    Nije li oprava u kojoj se spava = spavaĆica? Nije li "spavaČica" ženska osoba koja spava? Pravo pitanje, stoga, glasi: da li se Artukovićeva slika zove "Spavačica" ili "Spavaćica"? Jer, ako je u pitanju "č", tim bolje: to "č" naglašava, govori, pjeva. Zar ne?

    avatar

    23.04.2008. (13:55)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Nažalost je spavaćica.

    avatar

    23.04.2008. (14:23)    -   -   -   -  

  • Milou

    Piđama (sic!), da ne bude rasprave o čovima i ćovima. Gledao i zamijetio. Odličan je gospodin Artuković, Lovro Artuković.

    avatar

    23.04.2008. (15:22)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Mili Milou, ne znam da li si uočio o čemu je zapravo riječ s tim "č" i "ć". Da objasnim (za svaki slučaj): Artukovićeva slika prikazuje spavaćicu. Da joj je slikar (svjesno ili nesvjesno) nadjenuo naslov "Spavačica" umjesto "Spavaćica", to "č" bi ukazivalo na ono što je na slici odsutno, to jest na spavačicu koja spava u toj spavaćici. A ta prozračna spavaćica lebdi na toj slici, baš kao što spavačica, lišena tjelesnosti, lebdi u svom snu. Zapravo, sudeći po njezinoj pljosnatosti, prije će biti da je spavaćica položena na ravnu površinu, ali i u tom slučaju "č" ukazuje na štošta - recimo na golotinju spavačice koja je odbacila svoju spavaćicu, i tako dalje.

    avatar

    23.04.2008. (16:14)    -   -   -   -  

  • Milou

    Cijenjeni doktore, dakako da sam uočio! I, vjerujte mi, otkad sam pročitao vaš genijalan (bez ironije) komentar, po glavi mi se vrzmaju isključivo slike Manetove Olympije ili, primjerice, Goyjine Maje. Naime, pokvarena muška uma, kakav jesam, ne bih tako olako odbacivao ideju o spavačičinoj tjelesnosti, jer naslov "Spavačica" (premda nje same na slici nema) implicira da ona, ma gdje god, postoji. Također, iz prostog razloga što je njezina oprava tu naslikana prazna, lako je zaključiti da je sama spavačica - naga! Dakle, slažem se s vama u potpunosti, osim što bih tik prije zaključka priznao prvenstvo putenosti. Nije li to divno?

    avatar

    23.04.2008. (16:41)    -   -   -   -  

  • Marole

    Isto kao što se pička i pizda razlikuju na hrvatskom i srpskom.

    avatar

    23.04.2008. (16:50)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    O potonjem postoji cijeli esej u dvije rečenice izrečene u Varioli Veri: pička je ženski spolni organ, a pizda je karakterna osobina, za mlađe čitatelje Vaseljene, koji ne pamte taj film.

    avatar

    23.04.2008. (16:52)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Jatogene, vi ste u životnoj formi!
    Odlično pišete i još bolje mislite!
    Uz ovakve sugovornike, kakvi ste Halter i vi, nije teško pisati remek-djela kakva ja pišem. Bilo bi dapače čudno da ne pišem pusta remek-djela, kakva ja pišem, o čemu sam već pričao u ovoj i prethodnoj rečenici. I tak...

    avatar

    23.04.2008. (17:07)    -   -   -   -  

  • svijet u boci

    Nema druge nego da Lovro nacrta i spavačicu, i to u izdanju o kojem snatri Milou. I još nek nadoda jedan jastuk, onako ulegnut na sredini, da se nasluti da je tu netom prije bila glava spavačice. To bi onda bio jedan krasan triptih.

    avatar

    23.04.2008. (19:35)    -   -   -   -  

  • Marole

    Dottore je u takvoj formi, da bi mi u špici naturalizma igrao sa Gianfrancom Emileom Zolom.

    avatar

    23.04.2008. (19:42)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    U životnoj formi? Možda - pod uvjetom da sam počeo živjeti u trenutku u kojem sam otkrio Vaseljenu.
    Nego, bez zajebancije: onaj bakar koji sam pronašao... O tome je riječ.

    avatar

    23.04.2008. (21:37)    -   -   -   -  

  • suzi q.

    moj priedlog: spalno srajco
    nema č, nema ć

    avatar

    23.04.2008. (21:38)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Marole, zar Zola? Ta hulja! Izazivam vas na dvoboj! Birajte oružje!

    avatar

    23.04.2008. (22:39)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Pa zar niste rekli da je roman na blogu dio Ranih radova? U odnosu na roman, oprostite, ali ovakvi pasusi kakav je opaska o Spavačici, akme su vašega stila, ako ne i litarature napose.
    Uostalom, jasno da ste zapravo i punim plućima počeli živjeti u trenutku u kojem ste otkrili Vaseljenu! Sve prije toga bilo je životarenje.
    Maro, dottore ne prati nogomet. Prati neke ljude koji su mu već neko vrijeme sumnjivi.

    avatar

    23.04.2008. (23:41)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Pih-peh! Taj šugavi roman (u prahu) vrijedi tristo puta više od tristo opaski kakva je ta o Spavačici! Pročitate taj roman (u prahu), zaklopite knjigu, otvorite oči: zapravo ste sanjali! Prodrmusate spavačicu do vas u postelji: "Ernestina, sanjao sam čudan san..." i uhvatite se kako zamuckujete i kako vam slike izmiču i vi se očajnički upinjete usupati posljednje njegove isparine. Naposljetku, ne preostaje vam drugo nego slijediti naputak iz Iskonskog suda Bretona i Éluarda: "Dodijeli snovima koje si zaboravio vrijednost nepoznanice". Slador tajne, zanos i vrtoglavica prostorslutnje; Ernestina, drži me, past ću!
    Što se nogometa tiče: pratim, dakako da pratim! Eno mali Riese igra u životnoj formi - potez godine! A vele mi da sam zlurad...

    avatar

    24.04.2008. (11:38)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...