Komentari

auzmish.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • NF

    drezden, prva asocijacija, kolko je novca ulupano u onu njihovu katedralu, grad mi se zbilja sviđa, osim onih kičastih suvenira i indijanaca koji sviraju po trgovima ;)

    avatar

    16.04.2008. (14:52)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    @NF
    Frauenkirche nije ulupan novac.

    avatar

    16.04.2008. (17:17)    -   -   -   -  

  • gustirna

    Ups! teška tema. Žalim, ne mogu ti pomoći.
    Mi živimo sa starim, u njegovom stanu. Baš se gledamo preko stola.
    Samo jedan mali - Budite ustrajni u svojoj neovisnosti! Zahebi miroljubivu koegzistenciju.
    Uljudni posjeti, naravno, i vječna ljubav je zagarantirana. :-)) Pozdrav ženici!

    avatar

    16.04.2008. (18:02)    -   -   -   -  

  • primakka

    cvjetno naselje u zg ili neki kvart u koreji? a pošto si vezan uz mostove, možda solin? zelen, mostovit i centralan.
    ( fali ti most do bundeka.)

    avatar

    16.04.2008. (19:06)    -   -   -   -  

  • Uranova Pikula

    Lolll Iblerov trg, tam je dobar starački :)))) Imaju i lift koji je u voznom stanju LoooooLLLL
    tam je bila jedna moja profa, koja je umrla, kojoj sam išla u posjetu, nije joj bilo loše, dapače :) tak daaaaaaaa ono mislim :) sve je to za ljude
    a evo i ja se vratih, tu na blogu je u svakom slučaju najjeftinije, a i najugodnije, ak si ja tak poželim :) lollllllll

    avatar

    16.04.2008. (20:03)    -   -   -   -  

  • NF

    @pero panonski : tješi me da su taj novac uglavnom ulupali englezi, protestanti :p

    avatar

    16.04.2008. (20:51)    -   -   -   -  

  • file

    Kod nas brdo staračkih, malih, privatnih, po selima, čak i po otocima, dovoljno blizu i dovoljno daleko. Cijena? Prava sitnica - za slobodu. 2-4 tisuće kunića.
    Ako ti se ideja ne sviđa, ni Asunsion nije loše rješenje.

    avatar

    17.04.2008. (09:28)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    @ Gustirna - znam, zapravo tema ozbiljna i nelaka... Prvozakonita sa smješkom odzdravlja; vama svaka čast... Nama se onih rijetkih desetak dana kohabitacije čini purgatorijem... ;-)
    /Na koncu, tko to skuplja za vodu?? :-) /
    @ Odmak od - hmmm... Frau Ruth ne voli valove. Čine ju nervoznom. Solin otpada. Zagreb nema mirnu zelenu zonu u centru, te je u zoni balkanskijeh potresa. Koreja... Hmmm... :-) :-) :-)
    @ Uranova pikulica - bilo joj super i umrla, veliš. Kaj, Ti bi koknula moju Frau Mutter, ha? Ttt. :-) :-) /Ma gle, da se moja majčica u svojoj glavi osjeća doma, tema ne bi niti postojala... /
    @ Filipinka - hmmm... Ma, je. Tebi tovarčić nadrapao, pa bi sad moju mater tamo... K'o staro magare na škoj... :-) :-) Pa nije Ti ta loša... :-) :-) /ŠALA/
    @ Pero Panonski i NF - wow... Ovo volim! Zgodan dijalog, i zapravo materijal za cijeli post... Moram malo makar...:
    Obnova/replika s adaptacijom (!) Frauenkirche koštala je oko 245 milijuna eura, od čega je većina došla iz njemačkih donacija, te iz proračuna grada, "Bundeslanda" i države. Točno je, britanski "Dresden Trust" donirao je oko milijun eura - ovo je simbolično zgodan detalj; Dresden i Coventry su zbratimljeni gradovi; njemačka Luftwaffe slupala je Coventry i tamošnju katedralu 1940. ("coventrieren"); Britanci i Amerikanci spalili su Dresden '45. Križ na vrhu Frauenkirche donacija je Britanaca, a izradio ga je sin britanskog pilota, koji je sudjelovao u bombardiranju Dresdena. S druge strane, Njemačka je simbolično sufinancirala obnovu Coventry Cathedral...
    Meni je zanimljivo, jer mi je kao klincu u DDR-u tadašnja ruševina zbilja bila impresivna (poput Gedaechtniskirche u Berlinu) u kontekstu njemačke povijesti i rata kao takvog. Naravno, kulturološki aspekt, visina ulaganja u obnovu, baš i "lizanje zasluženih (?) rana" posve su drugi sloj priče... /?Kako li bi to išlo na Balkanu...?/
    Obojoci puno hvala na zanimljivom dijalogu... !

    avatar

    17.04.2008. (16:15)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    @NF
    Frauenkirche je evengelicko-luteranska katedrala. Englezi jesu razvalili cijeli grad i Bog_se_pitaj koliko ljudi, naravno civila, vecinom izbjeglica s istoka.

    Ali to podrucje je postalo doslovce pogansko. Ceska i bivsi DDR su mozda najateistickiji dijelovi kugle zemaljske ...

    avatar

    17.04.2008. (16:42)    -   -   -   -  

  • NF

    @ pero panonski: ne bih bio tako siguran u tvoje zadnje tvrdnje. u crkvama se skupljala kritična masa za rušenje socijalizma, crkve u leipzigu su bile prepune, znam jer sam u to izuzetno zanimljivo vrijeme boravio tamo, bio je izvanredan osjećaj boraviti u toj masi koja je sanjala svoj san.
    @ shelly Kelly : u financije se ti vjerojatno bolje razumiješ od mene, ja sam iz priče vodičkinje u katedrali stekao dojam da su se englezi jače isprsili. Inače pred katedralom sam pojeo izvrsne kobasice ;)

    avatar

    17.04.2008. (18:51)    -   -   -   -  

  • oldbat

    Šta fali šišmišima ?

    avatar

    17.04.2008. (18:59)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    @NF
    Pa vec je Treci Reich neutralizirao krscanstvo u Njemackoj. Nakon 1934. Njemacka je gotovo ateisticka zemlja. A DDR je samo po sebi Treci Reich u kojem je komunizam zamijenio nacizam, a ulogu velikog vodje preuzeo moskovski generalni sekretar.

    Luteranska crkve jesu krajem osamdesetih bila sredista undergrounda, ali nisu bile po nicem religijske organizacije.

    Kazem jos jednom, bivsi DDR, pogotovo Saska, uz Cesku je pogansko podrucje. Krscani se mogu izbrojati u pojedinim mjestima na prste ruke.

    avatar

    17.04.2008. (19:10)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    @ Old Bat - ma dapače! Pa vidiš da ja o svojoj Šišmiški brinem ljubavlju sina jedinca! :-)
    @ Pero Panonski i NF - čini mi se da dijelom govorite o dva aspekta unutar šire teme (iako mi ne pomažete mamu zbrinut, hahaha)...
    NF, brojke sam iskopao na internetu, potaknut Tvojim komentarom i sjećajući se tadašnjih priča Dresden - Coventry /rijetkost u učenju povijesti u DDR-u), ali mi se niti u mutnom polusjećanju na kasnije vijesti o rekonstrukciji ne pojavljuje neki brojčano impozantniji udio britanske love. Možda se on baš ističe zbog geste i konteksta, i mislim da je to posve opravdano, i civilizacijski, i kao bitan dio europske povijesti. Da se za kulturu izdvajaju tolika sredstva, da se u tome uopće uspijeva van isključivo državnih "jasli", mene fascinira i govori o kulturi naroda (ovo ne velim arogantno, ali da, ponosno).
    Slažem se s Tobom (iako sam otišao prije neposrednog ujedinjenja) kako je crkva kao institucija igrala bitnu ulogu u homogeniziranju i artikuliranju "sna" ujedinjenja; ipak, tako je bilo jer nije bilo alternativne mogućnosti okupljanja. Utoliko, "ćelijska" uloga crkve više je sticaj okolnosti, manje (pro-)aktivna, "konfrontacijska" odluka tadašnje/tamošnje crkve, da se artikulira u demokratskom nastojanju - naglašavam, ovo je samo moj dojam.
    Pero, dosta si radikalan u tvrdnji o poganim područjima, ali fali mi znanje, kojim Ti o tome raspolažeš, pa se ne bih upuštao u apsolutne tvrdnje... Koliko sam tada osobno vidio, klinci su i u doba DDR-a kršteni po individualnom nahođenju; kad sam ulazio u crkve (katoličke ili evangeličke) nitko me nikad nije zaustavio, niti se u mojoj akti STASI-ja pojavljuju ikakvi komentari o tome. Dakle, zabranu nisam primijetio, a pojedincima je bilo prepušteno, eksponirati se ili "potiho" slijediti rituale i sadržaje religije - problem je, recimo, bio, u gimnaziji se pojaviti s vidljivim križićem oko vrata (ili samo etiketom "Levi's" na guzici traperica)... Crkva je dakle bila više socijalna forma istomišljeništva o društvu, opozicijska ideja, a manje religijska - tu si sigurno u pravu. Mislim međutim, da vjeru nosimo u sebi, da je religija na žalost jako cirkusantski verbalizirana u neki otužni "reality". Trebali bismo ideje i načela nositi u sebi i živjeti, tiho i svatko za sebe - to je moje vjerovanje, i baš zato nisam sklon paušalizirati terminima poput paganskih područja ili "Bogoispravnijih"... Svaka duša "ide" za sebe. Ponavljam, ne osporavan Ti povjesničarski pristup, a sa Tvojom tvrdnjom o DDR-u kao djelomičnom nastavku mehanizma nacizma davno sam se posve složio.
    Još jednom, raduje me vaš dijalog; zanimljiv je, obojica imate neke zgodne argumente... TeMks! :-)

    avatar

    18.04.2008. (09:39)    -   -   -   -  

  • levant

    ja ne znam što da kažem. drezden mi baš lijep nisam bila, moram si stavit na listu gradova koje još moram obić (issssuse, morat ću živjet još najmanje 200 godina da sve to odradim :) ).
    A ovo drugo nemam komentar. Odnosno imam no bi bio predugačak..;)) pak bolje da šutim.

    avatar

    18.04.2008. (11:10)    -   -   -   -  

  • levant

    ps. bemti izraz "papirni istisak" :)))))

    avatar

    18.04.2008. (11:52)    -   -   -   -  

  • fulvus

    Frau Ruth i njezin sinčić Kelly su baš u simbiozi...ona bi htjela i zahtjeva sve i svašta, ali pitanje je što može dobit. Moje je gledanje da se za života moraš pobrinuti za starost ( pitat će te starost što ti je rdila mladost) Znam da nemaju svi u životu sreće, ali znam, recimo, da je i moja mama sve i svašta zahtjevala, svi su joj bili krivi što se ona nije znala pomaknuti s mjesta i znala bi ona kako s tuđom lovom. A kad je zet stavljao lovu sa strane, onda je pričala da je škrt, što on nije. Pak niš nije imala, kad je oboljela, ja sam morala tražit mogućnost da joj zadnje dane olakšam. To sam napravila radi svog duševnog mira, ali za neke stvari se moraš pobrinuti jer nikad ne znaš što te čeka u životu, i ne može se živjet od danas do sutra. Za starce osobno mislim da je najbolje u domu, ipak imaju tamo skrb i društvo, obostrani posjeti i zajednički vikendi su tu da ublaže otuđenost, i zadržavaju zajedništvo.

    avatar

    18.04.2008. (11:53)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Ovo o poganskome teritoriju sam citao/cuo od njemackih luteranskih biskupa i da se podrucje DDR-a mora doslovce ponovno evangelizirati kao u 10. stoljecu. Ja sam samo prosirio pojam na Cesku. Imas jedno veliko sezonsko istrazivanje europskih vrijednosti (koje se bas sada provodi u Europi, poprilici svakih 9,10 godina i kojem se ja sad nemrem sjetit ime) u kojem pokazuje da na podrucju DDR-a i Ceske, ne da nema religioznosti, nego nema ni v od osobna vjera. Bezvjerci totalni.

    avatar

    18.04.2008. (16:49)    -   -   -   -  

  • NF

    @ pero panonski : u klišeima si do grla, jebiga, nas dvojica smo tamo živjeli. imali su u dućanima kalodont i kavu kad napredna juga nije imala, imali su benzin kad se kod nas igrao parnepar. uostalom mene kao najžeščeg kritičara realnog socijalizma je za stipendiju predložio DDR lektor na faksu, da shvatim da sve nije crnobijelo. i nije.
    @Shelly Kelly: napiši novi post, meni ovakve rasprave i nisu baš preveć zabavne, odlučio sam da neću doći dok mi se na listi ne objavi da si nešto novo napisao, al sve moje odluke se takve kakve jesu.
    Jedno uzgredno pitanje za sve, kolko je beskućnika bilo u DDR-u?

    avatar

    18.04.2008. (18:09)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    @ Levantica - Dresden definitivno vrijedi biti na "To - Visit" - listi. Cijela regija zapravo. Za predugačkost moja punica ima lijek. Radi smotuljke. Barem kaj se pitih dotikavle. :-)
    @ Fulvus - a eto... Simbiotični par nema istu percepciju fugita tempusa. Majčica je primijetila da počinje i ona stariti. :-) Novog se puberteta pak jako plašim. :-)
    @ Pero - bez tvrdnji i apsolutnosti velim; znam što sam osobno vidio... Sam veliš, čovjek je njemački luteranski biskup. Morao se stvorit' nekak, makar samo da bi tamo zbog nekoga bio... ;-) Aj rest maj kejs... Odosmo u post pod postom ... :-)
    @ NF - opaska primljena. :-)
    /Odgovor na pitanje: Koliko znam, u DDR-u beskućnika bilo nije. Rekoh ranije; bilo je tamo definitivno dobrih stvari, ali presudnima meni ipak ostaju Zid i restrikcije u posjedovanju putovnice i mogućnosti putovanja. Načelno, nek je bilo i DDRa i ExYu, al nek ih više nema... / Odoh smišljat novi post! :-)

    avatar

    18.04.2008. (18:47)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Moja stara je provela vie stipendijskijih putovanja u DDR-u. Sedamdesete i osamdesete. Kaze da nigdje tako nisu lose intelektualce gledali kao u Dresdenu i Saskoj. Prava radnicka drzava u kojem je prosjecnom radniku bilo super. Ali ne i intelektualcu i bilo kojoj mislecoj osobi.

    Kakav vrazji stereotip ako je luteranstvo u bivsem DDR-u i katolicanstvo u Ceskoj je propalo. Istrazivanje na kojem sam mislio je http://www.europeanvalues.nl/ (European Values Studies) pa poddio "Dimenzije religioznosti", pa kopaj. Kao sto sam rekao, bas se sada provodi nova runda, pa jos godinu, dve do sustavizacije da se vidi jel' se imalo stanje popravilo.

    Npr.
    http://atheism.about.com/b/2006/02/15/czech-republic-most-at heist-country-in-europe.htm

    avatar

    18.04.2008. (19:48)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    @ Pero - svaka čast, fakat jesi studiozan. Kajjaznam, iskreno, u dnevnopraktičnom životu mi takve studije imaj više marginalnu vrijednost; poznam u Saskoj dosta dragih ljudi i uglavnom mi je to referenca, ali to ne umanjuje značenje Tvog pristupa. (EnEf i ja smo ipak malo stariji pa imamo drugačejše pristupe... :-) - koliko kužim, Ti si privilegiran što na svojoj koži nisi prošao neke "tadašnje" normalnosti i naravno ih gledaš sa akademske distance; meni je to ok, dapače, sviđa mi se Tvoj interes i građenje stava, ako se i ne slažem skroz & uvijek.)
    Mama Ti je donekle u pravu, ne znam, koliko dugo je bila i kako je sticala dojmove. DDR je i u smislu statusa intelektualaca bio, naravno, podvojen. Jako se pazilo da se ne stvaraju slojevi i kaste, posebno intelektualne. Intelektualce su vukli u partijašenje, čime bi nastajao oksimoron ili prostitucija, odnosno oni koji ne bi pristali "aranžirati" se, tehničarri, znanstvenici, umjetnici, nerijetko bi bili otpiljeni i na koncu prisiljeni na odlazak. Utoliko je mediokritet najbolje prolazio, tu se slažem. To jest kvaka, jer (ne ulazeći u retorike i kauzalnosti) fakat je točno i što NF veli - sustav školovanja, zdravstva, socijalne skrbi itd. bio je odličan, i vrlo kvalitetan. To treba prihvatiti, ali isto tako ne derogira zla i zločine, o kojima smo već piskarali.
    Još jednom, sori Trećima, eto, meni zanimljiva i vječna tema...

    avatar

    19.04.2008. (11:07)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Pa i Treci Reich je bio nadasve socijalna i radnicka drzava. DDR je preuzeo sve te tekovine, jos ih malo izbrusio i svaki stefek je imal stan, zaposlenje, zdravstvo, svoga trabanta, ali i dezurnog stasijevca i cinjenicu da se pasos dobivao svake prestupne. Znas sve to bolje od mene. Ja nemam tzv. primarno iskustvo. Ja sam bio u vrticu s tri, cetiri godine drzavni neprijatelj jer sam blebatao o vjeru. A kaj ja znal da se to ne smije, pa su moju staru zvali u vrtic u drugoj polovici osamdesetih da nek pripazi sto ja pricam, a to je kakti bio najliberalniji dio povijesti SFRJ.

    Jebes svaku drzavu u kojoj ti neka budala zapisuje sto kazes i govoris, radije crknem od gladi. Ja sam svjestan da je to moj osobni stav i da npr. 95% Hrvata bi mijenjalo za zivot kakav je nudio DDR. Ali to ne mijenja stvar da su Ceska i 5 Bundesländer ex. DDR-a ateisticko europsko podrucje u kojem su vjernici manjina od manjine.

    avatar

    19.04.2008. (15:54)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...