Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (115)

Marketing


  • Prangija

    Mene je pa uvijek zanimalo, što svećenici čine kada, na primjer, ujutro kada se probude - dobiju jutarnju erekciju? Ipak naše tijelo, naš endokrini sustav žlijezda i hormona, dakle sama naša priroda našeg organizma - nezna da je tijelo posvećeno celibatu i bogu te, dakle, vrši svoju prirodnu funkciju među kojim je u jutarnja erekcija na koju se nemože baš utjecati svojom voljom, željom ili čak molitvom, jer to je naša priroda. Što onda svećenici rade u tom slučaju? Polijevaju se hladnom vodom? Bičuju se po leđima? Dali se u tom trenutko osjećate prljavo i grešno i idete se ispovjedati? Ili radite ono najpoželjnije, najprirodnije i najnormalnije - idete se olakšati? Uostalom, zar ne mislite da je takvo prirodno stanje (osim ako ne mislite da je to nešto protuprirodno stanje) optrećenje, iskušenje i teško breme za svećenike koji bi se trbeali posvetiti Bogu i ljudima? Pogotovo ako se ne olakšavaju....

    avatar

    15.04.2008. (10:15)    -   -   -   -  

  • angelo

    Pročitaj @prangija, još jednom post, ali malo sporije - u njemu ti je skriven odgovor na tvoje dvojbe i pitanja.
    Osim toga, kao što čovjek može biti gospodar svojih primarnih nagona (radi održanja jedinke u životu), tako može
    gospodariti i svojim sekundarnim nagonima (radi održanja vrste).
    Da nije tako nitko ne bi mogao npr. postiti. Pa u tome i jest razlika između čovjeka (koji se može suzdržati i
    ovladati svojim nagonima) i životinje koja se uvijek i u svemu instinktivno odmah ide olakšati!
    Zato, molim te još jednom, pročitaj još jednom što sam napisao - to će te mentalno olakšati!
    Pozdrav i svako dobro!

    avatar

    15.04.2008. (11:51)    -   -   -   -  

  • jedna mala tipkovnica

    A napokon nešto konkretno u svezi onog posta ... i na ovo je trebalo itit kamen - ne na skasku već na neistine don angelo ... pozdrav!

    avatar

    15.04.2008. (12:42)    -   -   -   -  

  • Marko

    Hvaljen Isus i Marija. Don Angelo, molim samo da me usmjerite na neku literaturu ili barem okvirno progovorite svima o čistoći u braku. Pretpostavljam da ovaj blog čita više "svjetovnjaka" nego redovnika i redovnica, pa bismo se možda lakše mogli naći u toj priči. Ovako samo mogu djelomično iz jednog kraćeg predbračnog životnog iskustva (od oko 4 godine) posvjedočiti da je teško suzdržavati se, ali da je zbog Božjeg milosrđa te uz puno molitve (drugih i vlastite) moguće doći do Cilja. Drago mi je da ste ovo sve spominjali, i nagađam da je Božjom providnošću nastao post radi kojeg je i nastao napisani članak (drago mi je da niste šutjeli). I doista, evo prigode da potaknem sve na ustrajniju molitvu za Crkvu (pritom mislim na sve one koji se nisu oglušili na Božji poziv te u raznim samostanima svakodnevno moraju odolijevati napastima ovoga svijeta). Pretpostavljam da se prošle nedjelje mnogo molilo za svećenička i redovnička zvanja, a posebno mi je drago da je naš pater rekao da se pomolimo da nam Bog da što više svetih svećenika. Svima vama 'ludama svijeta' želim da vas prati Božji blagoslov u vašim službama. Nek bude Bog s vama.

    avatar

    15.04.2008. (13:53)    -   -   -   -  

  • skaska

    pozdrav! eto, kako ne bih, dozvolite mi, i ja puknula, tek da zaključim kako se i u bezvrijednim stvarima (Vaša tvrdnja za moj post) krije potencija za prepotenciju. eh, tu je velika razlika između, primjerice Vas i don Grubišića. ipak, uživala sam čitajući Vas, ako i uvijek

    avatar

    15.04.2008. (15:43)    -   -   -   -  

  • teuta

    Na ovaj komentar navelo me moje razmišljanje o celibatu. Htjela sam vas upitati zbog čega mislite da od vas Bog traži takvu žrtvu...ali onda sam se sjetila da bi moje pitanje bilo postavljeno uzalud jer sve objašnjavate i pravdate Biblijom, vjerom itd.
    Za mene kao osobu koja je stvorena tj. rođena sa svim prirodnim potrebama (u što ubrajam i spolni odnos) je sasvim neshvatljivo zašto bi se neki ljudi odrekli (pa čak i svećenici) tog prirodnog, odnosno, sexa.
    Ateista jesam ali pokušavam shvatiti takvo, krajnje, neprirodno odricanjne. Međutim došla sam do zaključka da to nikad neću moći shvatiti. Da nije tragično bilo bi smiješno.
    Da je takvo odricanje tragično i neshvatljivo pa čak i nekorisno i tko zna što još...mislim da se to može ponajviše vidjeti kroz brojne pedofilske afere među svećenicima, tako i kroz brojne "tajne" veze i vezice između svećenika i ženskog spola a da ne spominjem činjenicu da se još puno toga ne zna tj. puno je toga još skriveno od "običnih nevjernika" među koje spadam i ja.
    Zapravo mogla bih napisati nešto slično kao i bloger/ica "Prangija" ali mislim da je sve to uzalud pa čak i ovaj moj komentar.
    Pozdrav.

    avatar

    15.04.2008. (16:33)    -   -   -   -  

  • Vitold

    Načelni problem, s kojim se današnji, posebno mladi čovjek, odrastao u ovom našem mentalitetu hedonizma i kulta tijela, ne zna/ne može/ne želi se nositi, jest iz razloga što najčešće nije odgajan da se bilo čega odriče –
    sintagma: «Ne znam što želim, ali želim to odmah i sada».
    Zajedno sa svojom bivšom djevojkom/danas suprugom, odluka da čisto i odgovorno živimo svoje mladenaštvo/djevojaštvo, za nas kao vjernike nije dolazila u pitanje.

    Pa i općenito u mnogim područjima životne situacije su tražile da se nečega odreknemo, kako bi kvalitetno završili studij, naučili strane jezike, danonočno učenje bilo je, a i danas je potrebno da u svojoj struci ne radimo promašaje tipa, došao čovjek da operiram slijepo crijevo i bez razloga ostao bez noge.

    Odreči se mnogih egoizama nije lako, ali je potrebno je kako bi u životu mogli postiči mnoge kvalitetne ciljeve.
    U protivnom nizvodno znamo što pliva.

    avatar

    15.04.2008. (16:47)    -   -   -   -  

  • aneris

    Bilo bi lijepo, Teuta, da pokušaš razumjeti da Stvoritelj (u kojeg ti doduše ne vjeruješ) upućuje životni poziv svakom svom stvorenju. Vjeruj mi, svatko je istinski sretan odazove li se slobodno da živi upravo onaj poziv koji ga negdje u nutrini ponese u istinsko osobno ostvarenje (naravno, u pozitivnom smislu). Spolnost se u svakom pozivu treba izdići na onu razinu koja mu pripada, u svakom slučaju, vrlo visoku. U duhovnom (svećeničkom) pozivu radi se o njezinoj sublimaciji... Kužiš li što...? Potrudi se da ne ostaneš u primitivnim razmišljanjima neprestano upirući prstom na slabe... Nije fer... Ima puno jakih, vjernih, dosljednih...

    avatar

    15.04.2008. (17:05)    -   -   -   -  

  • angelo

    Ljudi, sjajni ste!
    @skaska me ugodno iznenadila...
    Sada žurim na otvaranje i blagoslov Poljičkog dvora u Zagrebu pa se čitamo večeras!
    Pozdrav i blagoslov!

    avatar

    15.04.2008. (17:13)    -   -   -   -  

  • djksb

    Problem je kod samog covjeka. Njegova psiha. Jer ima dosta ljudih sto su opsjednuti seksom. Moze se ako se hoce.

    Predlazem da napravimo jedan eksperiment: Prestati piti kafu sljedeca 3 mjeseca. Ako uspijes onda je to veliki uspjeh, jer onda je to dokaz da si zapravo sam svoj. Psihicke i tjelesne zahtjeve (kod nekoga ovisnost) kontroliras. ;-)

    Pozdrav svima!

    avatar

    15.04.2008. (18:11)    -   -   -   -  

  • More ljubavi

    @Aneris...Iako sam kao i moja draga, Teuta, tvrdokorni ateista jednu sam Stvoriteljevu rečenicu ipak od nekuda zapamtio. Kada je stvorio sve živo rekao je: Idite, plodite se, množite se. Nigdije nisam pročitao da je svojim slugama rekao da to rade skrivečki, u tuđim krevetima i sa kime stignu.

    avatar

    15.04.2008. (18:27)    -   -   -   -  

  • teuta

    @aneris...Ne, to nikada neću nit mogu shvatiti. Takva su objašnjenja za primitivne ljude što ujedno daje uvida tko je primitivan a tko nije. Ti sigurno nisi ta koja može svrstavati ili upozoravati ljude na primitivizam.
    Dakle, bolje bi bilo, prvenstveno za tebe da TI dobro promisliš o svemu iako znam da je ovaj moj savjet uzalud upućen.
    Pozdrav.

    avatar

    15.04.2008. (18:35)    -   -   -   -  

  • blogomoljac

    @djksb: A kaj da ja delam? Ja uopce ne pijem kavu... ;). Psiha i opsjednutost moze biti i nesto sasvim drugo: Zamisli da je u ono doba bilo kave i bila omiljenija od vina. Dali bi necija krv bila vino ili kava? Sto ti mislis? Jer, hoces-neces, i jedno i drugo je droga (ili bolje - sadrzi je). Dali mislis da je On bio za legalizaciju? Ili nije znao, pa rekao "pijte!"? Ipak ta "krv" muti pamet - vidis po dozvoljenim promilima. Cudan paradoks, nije li? Arapi su to nekako ipak znali :). Pa piju samo kavu, a "krv" zabranili. Ili je to zato: kad ti se vec toliko toga brani, bar se nacugaj, pa ti je svejedno :)). A kad su maligani u vinu dozvoljeni, zasto nebi i u pivu? Pa zato i imas tolike "popovske" pivovare. Za vrijeme posta cugaju ko deve. Sve samo odricanje ... ;)) Za publiku ;). Vidis, zato ti meni nije jasno da nekom tko je sveznajuci uopce padne na pamet reci "pijte, ovo je moja krv". Pogotovo ako u istom dahu spomene i kruh, pa ti je jasna kolicina i ako zna za maligane koji pomucuju pamet ;). Da krv ne bude voda, ja bih, na primjer, odabrao - borovnicu ;))). Pametnije je ....

    avatar

    15.04.2008. (19:11)    -   -   -   -  

  • djksb

    @blogomoljac
    Zanimliv komentar, relativno naravno... ;-):-)

    U pravu si jedno i drugo je droga. Al' nemoj mi pivo blatit' :-). Pivo, kao sto ga danas znamo, je na pocetku (tj. srednjem vjeku) bilo jedna od glavnih hrana sa puno kalorija a sa skroz malo alkohola. Tek kasnije (neznamo tocno jeli od 18.stoljeca ili prije?!) je dosao alk. :-))
    Al' nek' su nam ukinuli onih 0.00 promila;-))).

    Vino kao sredstvo organizinarog manipuliranja?!
    Kao zivotna voda je covjeku vino - ako ga pije sa mjerom...
    Previse vina povecava gnjev nerazumnoga prema njegovom padu - slabi snagu i otvara mnogo rana

    To je dio septuaginte (tj. i dio Biblije) pa sam sad nabrzinu preveo. Mozda Angelo nadje original.

    Zamijeni kavu sa cigarama, mozda kockanjem (kladionica je "IN" u drustvu pa se je ne smatra bas tako opasno) i bilo sto, pa ces vidjeti koliko smo mi, su mozda neki drugi, psihicki "naviknuti" na neke stvari, koje MOZEMO SAMI kontrolirati - ako hocemo.

    Pozz! :-))

    avatar

    15.04.2008. (20:38)    -   -   -   -  

  • blogomoljac

    @djksb: Uvijek mi je interesantno pasivno pozivanje na citate, bez da se covjek pita iz koje su ruke i mozga potekli ;). Marihuana i hasis su isto bezopasni, ako se uzaimaju sa mjerom, pa ipak... droga je droga. Zato ti ja bas ne vjerujem da je Isus ikad nekome preporucio da pije vino. To bi bilo vrlo nepedagoski i njemu moralno neprilicno. Pogotovo kao svemogucem i sveznajucem i time svjesnom mogucih posljedica takve preporuke, pogotovo sto i najmanja kolicina djeluje na mozak (zato i nula promila) i kao svaka droga "poziva na jos". Osim ako je bio sommelier i Feinschmecker ... ;))))). Napisana rijec je uvijek upitna i bolje je se ne drzati kao pijan plota!

    Poznato je da su djeci nekad prije polaska u skolu po mnogim selima umakali za dorucak kruh u vino. Sto mislis zasto i sa kakvim vjerovanjem? Na satu su bili cist fino haj, a poneki i zaspali ... :))

    Pozz! ;-))

    avatar

    15.04.2008. (21:14)    -   -   -   -  

  • svinjce

    svakom njegovo
    javni prostor neutralan
    ajme, malo pretjeraste s tim nasilnim nametanjem religije svugdje

    al ste dobri marketinški magovi! The best!

    avatar

    15.04.2008. (22:33)    -   -   -   -  

  • angelo

    Pa krenimo odozdo prema gore:

    @svinjce hvala na komplimentu - trudimo se u marketingu. A za nametanje religije... hm... misliš li da te batinamo? A kako je onda nama bilo u komunističkoj školi? A što je ovo u današnjim medijima nego teror novopoganstva, a ipak se tako malo kršćana buni!
    @moljac to je katastrofa što si ti sve zgemištao u svojim komentarima... U svezi s Isusovim riječima UZMITE I PIJTE... s Posljednje večere (koje tako vulgarno izruguješ - možda nisi svjestan pa ti je oprošteno!) a koje su nama svetinja, trebaš znati da je to Isusova "pretvorba" prave židovske pashalne večere koja se svetkovala također kao najveća svetinja i na kojoj se nekoliko puta ispijala obredna čaša vina... Ako želiš o tome više znati uputit ću te na literaturu, ali brate suzdrži se od rugalačkog tona glede naših svetinja - to je minimum korektnosti!
    @more ljubavi, čuvaj se ljudi koji su zapamtili samo jednu rečenicu iz knjige koju su čitali samo jednom - to je uvijek kao mlataranje batinom oko sebe pa se i kap ljubavi lako pretvori u more mržnje.
    @djksb dobre su ti primjedbe i poticaji, ali vidiš kako je kad ljudi ne žele shvatiti i još manje prihvatiti.
    @aneris hvala ti na trudu - tko kuca, jednom mu se sigurno otvara!
    @vitold bravissimo i hvala ti za svjedočanstvo - govoriti danas o uzdržljivosti i čednosti u mentalitetu panerotizma i pornokulture (falusoidne vaginomanije) isto je što i gluhome svirati Mozarta. Zato se i Don Angelo nekad osjeća kao Don Quijote.
    @teuta nije tvoj komentar beskoristan - on je vrlo indikativan. Kao što ti svoje postupke opravdavaš svojim (ateističkim) svjetonazorom, tako je valjda normalno da kršćanin svoje stavove ne opravdava npr. budizmom nego Biblijom, zar ne! A za normalnost celibata postoji ne samo teološko nego i psihološko opravdanje (netko je spomenuo sublimaciju) i nisu samo katolički svećenici primjer takva života nego i drugi (premda rijetki) koji životnu energiju žele usmjeriti u neku društveno korisnu djelatnost... A drugo, povezivanje pedofilije i odricanja totalni ti je promašaj - primjera je mnogo, a jedan od njih je npr. glorificiranje pedofilije u staroj Grčkoj (prije kršćanstva i svećeničkog celibata). Štoviše, pedofilija često dolazi kao "vrhunac" onima koji su se iživjeli u muško-ženskom odnosu pa im je postao dosadan, jer svako pretjerivanje u bilo čemu vodi u perverziju...
    @skaska i ja sam sa zanimanjem pročitao tvoj post i komentar, a glede navoda o prepotenciji potpuno sam iznenađen - pa gdje se je kod mene uopće pronašla? Dopuštam da ti je bliži prosječno "potentni" don Grubišić jer "de gustibus non est disputandum" i tu ne treba nikome ništa predbacivati. Mislim da je najvažnije da nismo duhovno impotentni i da se međusobno poštujemo bez obzira na razlike.
    @marko imaš odlično djelo od dr. Ivana Fučeka BRAČNA I PREDBRAČNA LJUBAV, mislim da je Verbum izdavač.
    @tipkovnica, bacio sam kamenčiće, ali nisam smio veće jer su neistine bile vrlo blizu nekim glavama (a kod nekih u glavama) pa sam morao paziti "da ne bude krvi"!

    Pozdrav svima i blagoslov!

    avatar

    16.04.2008. (00:01)    -   -   -   -  

  • jedna mala tipkovnica

    Na neistine treba kamenčinama - a na ljude :-))) - na njih treba krenit širom otvorenim rukama i srcem ... :-))))

    Pozdrav !

    avatar

    16.04.2008. (00:11)    -   -   -   -  

  • kabulske price

    Mislim da se u postu koji citirate radi o licemjersvu crkve. Radio se o onim svecenicima koji nisu grkokatolici, ali ipak imaju zene na tri brda. Radi se i o sveceniku koji me je pipkao po koljenu kad sam dosla prijaviti vjencanje svog rodjaka. A zatim je taj isti svecenik po guzi dirkao i mog brata. Sva sreca, pa ni ja ni brat nismo osjetljive dusice, te smo doticnog prijavili policiji i u biskupiju. Mislis li da su autoriteti bilo sta poduzeli??? Ja sam umalo odustala od crkvenog vjencanja, jer nisam mogla naci postenog svecenika. Na kraju se ipak, u moru kukolja, nasao jedan dobar. Poenta: ima ih dobrih ali su rijetki.

    avatar

    16.04.2008. (06:40)    -   -   -   -  

  • lugarica

    Seks je znak Božje ljubavi, a ne definicija ljubavi. Bog jest ljubav, izvor ljubavi, istina o ljubavi. Istina se može živjeti bez znaka, a znak ako iza njega ne stoji istina prazan je i lažan.
    Ali nama je u našoj ljudskoj egocentričnosti i ograničenosti uvijek lakše znak proglasiti apsolutnim, a istinu relativnom.

    avatar

    16.04.2008. (07:59)    -   -   -   -  

  • Bernardov riff

    David Currie u knjizi "Born Fundamentalist, Born Again As Catholic" navodi zanimlivo istraživanje među protestantskim pastorima u SAD. Oni se, kao što je poznato, žene i zasnivaju obitelji. Pedeset posto njih izjavilo je da kad bi ponovo birali zvanje, ne bi bili pastori. Zašto? Zbog enormnog stresa kojeg njihov posao pričinjava suprugama i djeci.
    Ili.kako bi rekao kardinal Ratzinger dok još nije bio papa-ukinemo li celibat, kod nekih bismo riješili krizu vjere, ali bismo dobili nov problem. razvod svećenićkih brakova.
    Nažalost, i takvo iskustvo postoji u protestantskom svijetu.
    U nekatoličkim crkvama-gle čuda-ima dvaput više pedofilnih skandala nego u Katoličkoj crkvi unatoč tomu što se crkveni službenici žene i po svemu imaju spolni život. Seksualni skandali očito nisu plod "nedostatka seksa" nego nedostatka prave svetosti i posvećenja.

    avatar

    16.04.2008. (08:25)    -   -   -   -  

  • janko strižić

    Kaćunko, ti si kreten.

    avatar

    16.04.2008. (08:58)    -   -   -   -  

  • Tu es Petrus

    @ don Angelo - zar ne postoji prema kanonskom pravu mogućnost rastave od stola i postelje, čime bi rastavljena osoba (naravno, pod uvjetom da ne sklapa novi građanski brak) mogla živjeti sakramentalni život?

    avatar

    16.04.2008. (09:07)    -   -   -   -  

  • Vrtlar(ako ste i vi vrtlar kliknite ovdje)

    Zanimljivo.....(no comment)

    avatar

    16.04.2008. (09:37)    -   -   -   -  

  • sunflower_sun

    don Angelo.znam da blog nije rubrika pitanja i odgovori no ova tema me ponukala na jedno pitanja o kome trenutno veoma cesto razmisljam s obzirom da se sama nalzim u takvoj situaciji - da li na pricest smiju ici one osobe koje su se udale za osobu koja se rastala od svog prijasnjeg bracnog druga..naime pretpostavljam da ne i tu ima logike i sam svecenik mi je rekao da je to nemoguce sve dok se moj suprug crkveno ne odrjesi ponistenja prethodna braka no kako to da ja moram 'ispastati' zbog toga..veoma mi je tesko prisustvovati svetoj misi i ne ici na pricest..ima li tu neko drugo rjesenje ili cu ostati vjernik koji ce prakticirati svoju vjeru molitvom i cvrstom vjerom sazdanom na temeljima u kojima sam izgubila mogucnost primanja tijeka Kristova..veliki vam pozdrav iz daleke australije

    avatar

    16.04.2008. (09:55)    -   -   -   -  

učitavam...