iako je i meni dizano tijesto apstraktno osim kad ga jedem, čula sam, pazi - čula sam - da ovisi puno i o brašnu. nekak si mislim da dolje baš i nemaš za kupiti isto brašno kao i kod nas pa ti možda zato ne ispadaju dobro...
13.04.2008. (11:55)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
rijetko kad sam jela buhtle koje bi mi se svidjele. tako da ih nikad nisam pokusavala raditi. prije sam ratovala s dizanim tijestom ali to na kraju balade i nije neka umjetnost. ja sve radim isto: uzmem svenamjensko brasno tj za buhtle svenamjensko ako moze glatko tj. za kolace. u to ubacim kvasac u prahu, pomijesam uz prstohvat secera, dodam vodu ili mlijeko ili sto vec treba i onda pokrijem s dvije krpe i ostavim na nekom toplom mjestu da se dize. to vama ne bi trebao biti problem, samo ne smije biti propuha. znaci nista o filmica o tebi na blogu ????
14.04.2008. (11:32)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Navodno se za dobre buhtle treba tijesto dobro izmijesiti, ali ne čak ni izmijesiti, nego izudarati kuhačom dok se ne počnu praviti mjehuri, a da nadjev ne bi curio, mora se dobro polijepiti sa strane. Eh,sad, imaš pun Net recepata, a da bi pronašao koji teba odgovara, moraš isprobati njih više, ne mogu ti ništa konkretno napisati kada nisi napisoa svoj dosadašnji recept :o) I drago mi je što nećeš prestati pisati, dapače, bit će još zanimljivije ako se nađeš u nekoj novoj zemlji sa novim doživljajima! :o)
15.04.2008. (13:48)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pozdrav tamo daleko coolinarka na net-u ima dobrih recepata i savjeta.
volim navratit i procitati kako je tamo daleko... pozZz
16.04.2008. (22:43)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mala princeza
BUHTLE
1. PRIPREMA KVASCA Sastojci: 40 gr. svezeg, pekarskog, komprimovanog kvasca (compresed yeast), ili 20 gr.(1.5 supene kasike suhog kvasca) (1.5 tablespoon dry yeast)*. 1/8 l. mlakog mlijeka oko +27 C. 1 kasika secera.
U manju posudu ulije se mlako mlijeko i saceka da se secer otopi. U mlijeko se unese izmrvljeni komprimovani kvasac ili suvi kvasac. Promijesa se i ostavi na toplom mjestu 15.
2. IZRADA TESTA Materijal: 500 gr. brasna. Moze se javiti potreba da se u toku izrade testa ova kolicina poveca. 2 jaja 1/8 l mleka 60 gr. secera Nastrugana kora od jednog limuna Malo soli na vrh noza. 80 gr. Margarina ili putera
U vecu zdelu za supu ili serpu unese se brasno.
U dubokom tanjiru razbiju se jaja i umute viljuskom sa mlijekom. Potom se u tanjir unesu secer, kora od nastruganog limuna i so. Sve se dobro izmesa.
Otopiti margarin u metalnoj posudici na sporetu ili u mikro peci u odgovarajucoj posudi.
U brasnu se po sredini napravi udubljenje u koje se unesu razmucena jaja sa dodatnim sastojcima (secer, mlijeko, limunova kora, so) i rastopljeni margarin. Sve se dobro pomocu kasike- kutlace izmesa zajedno sa brasnom i na kraju ulije podignuti kvasac.
Kada masa postane ujednacena, u zavisnisti od sposobnosti upotrebljenog brasna da upije tecni sadrzaj koji mu je dodat, desice se mozda da je testo retko i da se lepi za varjacu ili ruku. To je znak da treba poceti sa dodavanjem brasna. Dodaje se pomalo, 1-2 kasike odjednom. U toj fazi prelazi se na mesenje testa rukama. Testo se izvadi iz posude i nastavi sa mesenjem-gnjecenjem rukama uz stalno prevrtanje testa, da se cela kolicina podvrgne ovom procesu. Testo je gotovo kada postane glatko i kada se vise ne lepi po sakama.
Zavrseno testo se oblikuje u poluloptastu masu. Polozi se u pogodan sud, koji je posut sa malo brasna sto ce spreciti da se testo zalepi za dno posude. Posuda se pokrije cistom krpom i ostavi se oko 50 minuta na toplom mestu da se podigne. U ovom procesu testo treba da udvostruci prvobitnu zapreminu.
3. IZRADA BUHTLI Materijal: Ulje 150 ml. Marmelada kiselkastog ukusa (kajsije na primer), oko 150 gr. (priblizna kolicina) Jedno belance malo umuceno pomocu viljuske.
Dignuto testo polozi se na ravnu povrsinu, podeli na dva jednaka dela i rukama se oblikuju dve kobasice precnika 4-5 cm. Duzina jedne kobasice bice oko 40 cm. Kobasice se seku poprecno na njihovu osu na male valjke duzine oko 2.5 cm. Od ovih valjaka formiraju se buhtle. Valjci se jedan po jedan poloze na dlan po njihovoj osnovici i prstima stanje na precnik oko 6-7 sm. Na tako formiranu plocicu polozi se kasicica dzema. Oko grudvice dzema sklopi se ostatak slobodne povrsine i obrazuje loptica precnika oko 4 cm. Ovako napravljene buhtle polazu se jedna po jedna u posudu za pecenje tako da deo loptice na kojem su spojeni slobodni krajevi legne na dno posude a da glatka loptasta povrsina ostane sa gornje strane.
4. PECENJE Za kolicinu testa i oko 32 komada buhtli potrebna je posuda povrsine oko 600 kv.cm. Okrugla serpa precnika 28 sm. ili n.pr. pravougaoni pleh za pecenje dimenzija 30x20 sm. Pravougaoni pleh je iz cisto kulinarskih razloga privlacniji jer ce u njemu biti vise mesta za smestaj buhtli uz ivicu, koje posle pecenja imaju cvrstu hrskavu koricu a za takve komade se prema nasem iskustvu u vecini slucajeva opredeljuju i gosti i domaci sladokusci.
Posuda za pecenje obilno se namaze uljem. Svaka gotova i oblikovana buhtla uroni se rukom preko polovine u ulje, koje se nalazi u siroj posudici, kako bi prsti mogli lako zajedno sa buhtlom da udju u nju. Buhtle se redjaju jedna po jedna i jedna uz drugu u pravilnim polozajima. Kada je posuda napunjena, ostavi se oko 20 minuta da se buhtle odmore i jos dodatno narastu. Sada sledi premazivanje gornjih povrsina buhtli. Svaka se cetkicom premaze izmesanim belancetom a potom svaka pospe sa tankim slojem sitnog kristal secera.
Posuda se unese u prethodno zagrejanu pecnicu na 200 stepeni i pece 40 -45 minuta. Prvih 20 min ne otvarati pecnicu a potom kontrolisati da ne pregori. Prava boja pecenih buhtli je tamnija crvenkasto-smedja boja
18.04.2008. (10:19)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mala princeza
Evo kopirala sam recept po kojem ja pravim. Vise se ne sjecam gdje sam ga nasla, po ekavici bih rekla da je sa nekog srbijanskog site-a. Sve je detaljno opisano i cak ja kao nikakva kuharica napravim odlicne buhtle. Javi nam ako ste ponovo pravili.
18.04.2008. (10:22)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Cranberrie
iako je i meni dizano tijesto apstraktno osim kad ga jedem, čula sam, pazi - čula sam - da ovisi puno i o brašnu. nekak si mislim da dolje baš i nemaš za kupiti isto brašno kao i kod nas pa ti možda zato ne ispadaju dobro...
13.04.2008. (11:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kreativan nered u mojoj glavi
buhtla plus pjesak u gacama ... meni nejdu dizani kolaci, bolje mi ide nekaj drugo dizanog hahha sala mala
13.04.2008. (11:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pjesak u gaćama
Da stoji, ovdje postoje tri vrste brasna.
Sve namjensko
Samo dizajuce
Za pizu
13.04.2008. (14:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
IVA
Pozdrav zajednickom prijatelju The Pilotu od Ive iz lijepe nase!!!! ;)
13.04.2008. (16:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
IVA
Ma nije meni nego mom decku.. Ah predrasude o pilotskom svijetu... ;)
13.04.2008. (18:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fotkam, kuham, putujem...
rijetko kad sam jela buhtle koje bi mi se svidjele. tako da ih nikad nisam pokusavala raditi. prije sam ratovala s dizanim tijestom ali to na kraju balade i nije neka umjetnost. ja sve radim isto: uzmem svenamjensko brasno tj za buhtle svenamjensko ako moze glatko tj. za kolace. u to ubacim kvasac u prahu, pomijesam uz prstohvat secera, dodam vodu ili mlijeko ili sto vec treba i onda pokrijem s dvije krpe i ostavim na nekom toplom mjestu da se dize. to vama ne bi trebao biti problem, samo ne smije biti propuha.
znaci nista o filmica o tebi na blogu ????
14.04.2008. (11:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pjesak u gaćama
Lipa mare - a sve to tako nekako i ja radim, ali nisam sretan, mogu ja to i bolje. A sto se tice filimca jos uvijek cekam prilog, ali biti ce.
14.04.2008. (13:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kinky Kolumnistica
Navodno se za dobre buhtle treba tijesto dobro izmijesiti, ali ne čak ni izmijesiti, nego izudarati kuhačom dok se ne počnu praviti mjehuri, a da nadjev ne bi curio, mora se dobro polijepiti sa strane. Eh,sad, imaš pun Net recepata, a da bi pronašao koji teba odgovara, moraš isprobati njih više, ne mogu ti ništa konkretno napisati kada nisi napisoa svoj dosadašnji recept :o)
I drago mi je što nećeš prestati pisati, dapače, bit će još zanimljivije ako se nađeš u nekoj novoj zemlji sa novim doživljajima! :o)
15.04.2008. (13:48) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ok
NOVCI
ovdje će te moći zaraditi novce samo klikni te na ovo di piše novci
16.04.2008. (14:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ok
NOVCI
ovdje će te moći zaraditi novce samo klikni te na ovo di piše novci
16.04.2008. (14:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jabuka je svemu kriva
pozdrav tamo daleko
coolinarka na net-u ima dobrih recepata i savjeta.
volim navratit i procitati kako je tamo daleko...
pozZz
16.04.2008. (22:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mala princeza
BUHTLE
1. PRIPREMA KVASCA
Sastojci:
40 gr. svezeg, pekarskog, komprimovanog kvasca (compresed yeast),
ili 20 gr.(1.5 supene kasike suhog kvasca) (1.5 tablespoon dry yeast)*.
1/8 l. mlakog mlijeka oko +27 C.
1 kasika secera.
U manju posudu ulije se mlako mlijeko i saceka da se secer otopi. U mlijeko se unese izmrvljeni komprimovani kvasac ili suvi kvasac. Promijesa se i ostavi na toplom mjestu 15.
2. IZRADA TESTA
Materijal:
500 gr. brasna. Moze se javiti potreba da se u toku izrade testa ova kolicina poveca.
2 jaja
1/8 l mleka
60 gr. secera
Nastrugana kora od jednog limuna
Malo soli na vrh noza.
80 gr. Margarina ili putera
U vecu zdelu za supu ili serpu unese se brasno.
U dubokom tanjiru razbiju se jaja i umute viljuskom sa mlijekom. Potom se u tanjir unesu secer, kora od nastruganog limuna i so. Sve se dobro izmesa.
Otopiti margarin u metalnoj posudici na sporetu ili u mikro peci u odgovarajucoj posudi.
U brasnu se po sredini napravi udubljenje u koje se unesu razmucena jaja sa dodatnim sastojcima (secer, mlijeko, limunova kora, so) i rastopljeni margarin. Sve se dobro pomocu kasike- kutlace izmesa zajedno sa brasnom i na kraju ulije podignuti kvasac.
Kada masa postane ujednacena, u zavisnisti od sposobnosti upotrebljenog brasna da upije tecni sadrzaj koji mu je dodat, desice se mozda da je testo retko i da se lepi za varjacu ili ruku. To je znak da treba poceti sa dodavanjem brasna. Dodaje se pomalo, 1-2 kasike odjednom. U toj fazi prelazi se na mesenje testa rukama. Testo se izvadi iz posude i nastavi sa mesenjem-gnjecenjem rukama uz stalno prevrtanje testa, da se cela kolicina podvrgne ovom procesu. Testo je gotovo kada postane glatko i kada se vise ne lepi po sakama.
Zavrseno testo se oblikuje u poluloptastu masu. Polozi se u pogodan sud, koji je posut sa malo brasna sto ce spreciti da se testo zalepi za dno posude. Posuda se pokrije cistom krpom i ostavi se oko 50 minuta na toplom mestu da se podigne. U ovom procesu testo treba da udvostruci prvobitnu zapreminu.
3. IZRADA BUHTLI
Materijal:
Ulje 150 ml.
Marmelada kiselkastog ukusa (kajsije na primer), oko 150 gr. (priblizna kolicina)
Jedno belance malo umuceno pomocu viljuske.
Dignuto testo polozi se na ravnu povrsinu, podeli na dva jednaka dela i rukama se oblikuju dve kobasice precnika 4-5 cm. Duzina jedne kobasice bice oko 40 cm. Kobasice se seku poprecno na njihovu osu na male valjke duzine oko 2.5 cm. Od ovih valjaka formiraju se buhtle. Valjci se jedan po jedan poloze na dlan po njihovoj osnovici i prstima stanje na precnik oko 6-7 sm. Na tako formiranu plocicu polozi se kasicica dzema. Oko grudvice dzema sklopi se ostatak slobodne povrsine i obrazuje loptica precnika oko 4 cm. Ovako napravljene buhtle polazu se jedna po jedna u posudu za pecenje tako da deo loptice na kojem su spojeni slobodni krajevi legne na dno posude a da glatka loptasta povrsina ostane sa gornje strane.
4. PECENJE
Za kolicinu testa i oko 32 komada buhtli potrebna je posuda povrsine oko 600 kv.cm. Okrugla serpa precnika 28 sm. ili n.pr. pravougaoni pleh za pecenje dimenzija 30x20 sm. Pravougaoni pleh je iz cisto kulinarskih razloga privlacniji jer ce u njemu biti vise mesta za smestaj buhtli uz ivicu, koje posle pecenja imaju cvrstu hrskavu koricu a za takve komade se prema nasem iskustvu u vecini slucajeva opredeljuju i gosti i domaci sladokusci.
Posuda za pecenje obilno se namaze uljem. Svaka gotova i oblikovana buhtla uroni se rukom preko polovine u ulje, koje se nalazi u siroj posudici, kako bi prsti mogli lako zajedno sa buhtlom da udju u nju. Buhtle se redjaju jedna po jedna i jedna uz drugu u pravilnim polozajima. Kada je posuda napunjena, ostavi se oko 20 minuta da se buhtle odmore i jos dodatno narastu. Sada sledi premazivanje gornjih povrsina buhtli. Svaka se cetkicom premaze izmesanim belancetom a potom svaka pospe sa tankim slojem sitnog kristal secera.
Posuda se unese u prethodno zagrejanu pecnicu na 200 stepeni i pece 40 -45 minuta. Prvih 20 min ne otvarati pecnicu a potom kontrolisati da ne pregori. Prava boja pecenih buhtli je tamnija crvenkasto-smedja boja
18.04.2008. (10:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mala princeza
Evo kopirala sam recept po kojem ja pravim. Vise se ne sjecam gdje sam ga nasla, po ekavici bih rekla da je sa nekog srbijanskog site-a. Sve je detaljno opisano i cak ja kao nikakva kuharica napravim odlicne buhtle. Javi nam ako ste ponovo pravili.
18.04.2008. (10:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pjesak u gaćama
Ocu sa ovim.
Iako mi izgleda jako malo mljeka, samo dva puta jedna osmina litre.
Sve u svemu, sad su vec puno puno bolje.
Probao sam raditi i jos jedan, ali je nekako cudno ispao.
Joj moram sutra napraviti novi post.
20.04.2008. (09:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sir Fassetbp
pismo s drugima. Posta je "zemlja ducan," where to buy refurbished laptops
06.10.2009. (10:30) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Belxusux Sechosd
namjesten, iako jedna od soba bila je bolja naredio, i used refurbished laptop
06.10.2009. (14:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...