Komentari

travels.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • Cranberrie

    iako je i meni dizano tijesto apstraktno osim kad ga jedem, čula sam, pazi - čula sam - da ovisi puno i o brašnu. nekak si mislim da dolje baš i nemaš za kupiti isto brašno kao i kod nas pa ti možda zato ne ispadaju dobro...

    avatar

    13.04.2008. (11:55)    -   -   -   -  

  • kreativan nered u mojoj glavi

    buhtla plus pjesak u gacama ... meni nejdu dizani kolaci, bolje mi ide nekaj drugo dizanog hahha sala mala

    avatar

    13.04.2008. (11:58)    -   -   -   -  

  • pjesak u gaćama

    Da stoji, ovdje postoje tri vrste brasna.
    Sve namjensko
    Samo dizajuce
    Za pizu

    avatar

    13.04.2008. (14:57)    -   -   -   -  

  • IVA

    Pozdrav zajednickom prijatelju The Pilotu od Ive iz lijepe nase!!!! ;)

    avatar

    13.04.2008. (16:21)    -   -   -   -  

  • IVA

    Ma nije meni nego mom decku.. Ah predrasude o pilotskom svijetu... ;)

    avatar

    13.04.2008. (18:15)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    rijetko kad sam jela buhtle koje bi mi se svidjele. tako da ih nikad nisam pokusavala raditi. prije sam ratovala s dizanim tijestom ali to na kraju balade i nije neka umjetnost. ja sve radim isto: uzmem svenamjensko brasno tj za buhtle svenamjensko ako moze glatko tj. za kolace. u to ubacim kvasac u prahu, pomijesam uz prstohvat secera, dodam vodu ili mlijeko ili sto vec treba i onda pokrijem s dvije krpe i ostavim na nekom toplom mjestu da se dize. to vama ne bi trebao biti problem, samo ne smije biti propuha.
    znaci nista o filmica o tebi na blogu ????

    avatar

    14.04.2008. (11:32)    -   -   -   -  

  • pjesak u gaćama

    Lipa mare - a sve to tako nekako i ja radim, ali nisam sretan, mogu ja to i bolje. A sto se tice filimca jos uvijek cekam prilog, ali biti ce.

    avatar

    14.04.2008. (13:27)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Navodno se za dobre buhtle treba tijesto dobro izmijesiti, ali ne čak ni izmijesiti, nego izudarati kuhačom dok se ne počnu praviti mjehuri, a da nadjev ne bi curio, mora se dobro polijepiti sa strane. Eh,sad, imaš pun Net recepata, a da bi pronašao koji teba odgovara, moraš isprobati njih više, ne mogu ti ništa konkretno napisati kada nisi napisoa svoj dosadašnji recept :o)
    I drago mi je što nećeš prestati pisati, dapače, bit će još zanimljivije ako se nađeš u nekoj novoj zemlji sa novim doživljajima! :o)

    avatar

    15.04.2008. (13:48)    -   -   -   -  

  • ok

    NOVCI

    ovdje će te moći zaraditi novce samo klikni te na ovo di piše novci

    avatar

    16.04.2008. (14:55)    -   -   -   -  

  • ok

    NOVCI

    ovdje će te moći zaraditi novce samo klikni te na ovo di piše novci

    avatar

    16.04.2008. (14:55)    -   -   -   -  

  • jabuka je svemu kriva

    pozdrav tamo daleko
    coolinarka na net-u ima dobrih recepata i savjeta.

    volim navratit i procitati kako je tamo daleko...
    pozZz

    avatar

    16.04.2008. (22:43)    -   -   -   -  

  • mala princeza

    BUHTLE

    1. PRIPREMA KVASCA
    Sastojci:
    40 gr. svezeg, pekarskog, komprimovanog kvasca (compresed yeast),
    ili 20 gr.(1.5 supene kasike suhog kvasca) (1.5 tablespoon dry yeast)*.
    1/8 l. mlakog mlijeka oko +27 C.
    1 kasika secera.

    U manju posudu ulije se mlako mlijeko i saceka da se secer otopi. U mlijeko se unese izmrvljeni komprimovani kvasac ili suvi kvasac. Promijesa se i ostavi na toplom mjestu 15.

    2. IZRADA TESTA
    Materijal:
    500 gr. brasna. Moze se javiti potreba da se u toku izrade testa ova kolicina poveca.
    2 jaja
    1/8 l mleka
    60 gr. secera
    Nastrugana kora od jednog limuna
    Malo soli na vrh noza.
    80 gr. Margarina ili putera

    U vecu zdelu za supu ili serpu unese se brasno.

    U dubokom tanjiru razbiju se jaja i umute viljuskom sa mlijekom. Potom se u tanjir unesu secer, kora od nastruganog limuna i so. Sve se dobro izmesa.

    Otopiti margarin u metalnoj posudici na sporetu ili u mikro peci u odgovarajucoj posudi.

    U brasnu se po sredini napravi udubljenje u koje se unesu razmucena jaja sa dodatnim sastojcima (secer, mlijeko, limunova kora, so) i rastopljeni margarin. Sve se dobro pomocu kasike- kutlace izmesa zajedno sa brasnom i na kraju ulije podignuti kvasac.

    Kada masa postane ujednacena, u zavisnisti od sposobnosti upotrebljenog brasna da upije tecni sadrzaj koji mu je dodat, desice se mozda da je testo retko i da se lepi za varjacu ili ruku. To je znak da treba poceti sa dodavanjem brasna. Dodaje se pomalo, 1-2 kasike odjednom. U toj fazi prelazi se na mesenje testa rukama. Testo se izvadi iz posude i nastavi sa mesenjem-gnjecenjem rukama uz stalno prevrtanje testa, da se cela kolicina podvrgne ovom procesu. Testo je gotovo kada postane glatko i kada se vise ne lepi po sakama.

    Zavrseno testo se oblikuje u poluloptastu masu. Polozi se u pogodan sud, koji je posut sa malo brasna sto ce spreciti da se testo zalepi za dno posude. Posuda se pokrije cistom krpom i ostavi se oko 50 minuta na toplom mestu da se podigne. U ovom procesu testo treba da udvostruci prvobitnu zapreminu.

    3. IZRADA BUHTLI
    Materijal:
    Ulje 150 ml.
    Marmelada kiselkastog ukusa (kajsije na primer), oko 150 gr. (priblizna kolicina)
    Jedno belance malo umuceno pomocu viljuske.

    Dignuto testo polozi se na ravnu povrsinu, podeli na dva jednaka dela i rukama se oblikuju dve kobasice precnika 4-5 cm. Duzina jedne kobasice bice oko 40 cm. Kobasice se seku poprecno na njihovu osu na male valjke duzine oko 2.5 cm. Od ovih valjaka formiraju se buhtle. Valjci se jedan po jedan poloze na dlan po njihovoj osnovici i prstima stanje na precnik oko 6-7 sm. Na tako formiranu plocicu polozi se kasicica dzema. Oko grudvice dzema sklopi se ostatak slobodne povrsine i obrazuje loptica precnika oko 4 cm. Ovako napravljene buhtle polazu se jedna po jedna u posudu za pecenje tako da deo loptice na kojem su spojeni slobodni krajevi legne na dno posude a da glatka loptasta povrsina ostane sa gornje strane.

    4. PECENJE
    Za kolicinu testa i oko 32 komada buhtli potrebna je posuda povrsine oko 600 kv.cm. Okrugla serpa precnika 28 sm. ili n.pr. pravougaoni pleh za pecenje dimenzija 30x20 sm. Pravougaoni pleh je iz cisto kulinarskih razloga privlacniji jer ce u njemu biti vise mesta za smestaj buhtli uz ivicu, koje posle pecenja imaju cvrstu hrskavu koricu a za takve komade se prema nasem iskustvu u vecini slucajeva opredeljuju i gosti i domaci sladokusci.

    Posuda za pecenje obilno se namaze uljem. Svaka gotova i oblikovana buhtla uroni se rukom preko polovine u ulje, koje se nalazi u siroj posudici, kako bi prsti mogli lako zajedno sa buhtlom da udju u nju. Buhtle se redjaju jedna po jedna i jedna uz drugu u pravilnim polozajima. Kada je posuda napunjena, ostavi se oko 20 minuta da se buhtle odmore i jos dodatno narastu. Sada sledi premazivanje gornjih povrsina buhtli. Svaka se cetkicom premaze izmesanim belancetom a potom svaka pospe sa tankim slojem sitnog kristal secera.

    Posuda se unese u prethodno zagrejanu pecnicu na 200 stepeni i pece 40 -45 minuta. Prvih 20 min ne otvarati pecnicu a potom kontrolisati da ne pregori. Prava boja pecenih buhtli je tamnija crvenkasto-smedja boja

    avatar

    18.04.2008. (10:19)    -   -   -   -  

  • mala princeza

    Evo kopirala sam recept po kojem ja pravim. Vise se ne sjecam gdje sam ga nasla, po ekavici bih rekla da je sa nekog srbijanskog site-a. Sve je detaljno opisano i cak ja kao nikakva kuharica napravim odlicne buhtle. Javi nam ako ste ponovo pravili.

    avatar

    18.04.2008. (10:22)    -   -   -   -  

  • pjesak u gaćama

    Ocu sa ovim.
    Iako mi izgleda jako malo mljeka, samo dva puta jedna osmina litre.

    Sve u svemu, sad su vec puno puno bolje.
    Probao sam raditi i jos jedan, ali je nekako cudno ispao.

    Joj moram sutra napraviti novi post.

    avatar

    20.04.2008. (09:01)    -   -   -   -  

  • Sir Fassetbp

    pismo s drugima. Posta je "zemlja ducan," where to buy refurbished laptops

    avatar

    06.10.2009. (10:30)    -   -   -   -  

  • Belxusux Sechosd

    namjesten, iako jedna od soba bila je bolja naredio, i used refurbished laptop

    avatar

    06.10.2009. (14:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...