Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (23)

Marketing


  • doktor Jatogen

    Valja pročitati tekst Igora Mandića na tu temu u današnjem Jutarnjem (tim više što takvog Mandićevog teksta dugo nije bilo po novinama), naslovljen "Djevice u vrapčinjaku". Evo komadića tog teksta: "Hrvatska 'duhovna elita' sramežljiva je kao stara djevica i odavno nije u tramvajskoj gužvi osjetila muško pipanje po stražnjici". Što me nasmija.

    avatar

    12.04.2008. (13:27)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ajde, Lečeni, ne kenjaj. Priznaj da radiš po naputcima. Naputce sam ti dao ja, i još jedan, u loži "Quatuor Coronati No 667", na Ivanje, još prošle godine. Imao si na sebi zeleno odelo od elastina i slamnati šeširić. Pričao si o tome kako mora da promeniš dioptriju, a mi - ja, i taj treći - smo se našalili da ionako nema šta da se vidi. Dali smo ti tačne naputke kako će ubuduće da dejstvuješ, po širokoj fronti, s kim ta se jatiš, i kako ima da izgovaraš lozimku:"Be-atrrr-rriikssss!... Be-a-t rrrrriiksss!". Nemoj sad da se praviš blesav, molim te. Još se sećam da si ispričao kako si baš stigao iz Frankfurta, gde si kupio svoj prvi Cote Rotie Brune et Blonde Etiennea Guigala. Nabavio si ga u jednoj od ekspozitura Schllimana, sjajnog lanca vinoteka koji je, nažalost, kao i ti, većim dijelom propao. U kasnim devedesetim koje se, kada je riječ o cijenama vina, doimlju neodoljivo romantično, Guigalov Cote Rotie, iz, mislim 1995. godine, stajao je manje od dvadeset funti. Danas je to kudikamo skuplje, puno, puno skuplje, rekao si.
    Dakle, kušao si ga u maloj hotelskoj sobi na Kaiserstrasse (spavali ste u nekom neopravdano skupom i veoma neudobnom obiteljskom hotelu), zaljubio se poslije prvoga gutljaja te otišao u Schliliman po još šest buteljki. Pio si jednu za drugom. Guigalov Cote Rotie iz 2003. godine prvo miriše po crnom i crvenom voću da bi se poslije pola sata otvarao prema čokoladi, gljivama, mesnom ekstraktu i dimljenoj panceti. No, niti jedan od elemenata bouqueta ne odskače; vino je savršeno izbalansirano, kako na nosu, tako i na okusu. Na tvome nosu, na primjer, najprije miješa bazgu podcrtanu vanilijom, a poslije se otvara spektar mirisa bijelog cvijeća i ljetnog koštuničastog voća, prije svega bresaka, kao i lagani elementi mineralnosti. Vino je vrlo duboko, kao pustinjakova misao ili dekolte Nives Celzijus. Višeslojno i vrlo impresivno stukturirano, recimo poput romana Roberta Perišića: još je veće i jače od prethodnika (18 odsto alkohola), no ta je snaga uravnotežena svježinom. Aftertaste je netipično dug i iznimno voćni, što kontrira kiselini koju vino ostavlja na vrhu jezika i srednjem nepcu. Kao vino korpulentnog tijela, svojim tamnim, dubokim tonovima definitivno se slaže i prijanja uz divljač, posebno uz plahu srnetinu i one male fazane. Ako pak govorimo o civilnoj varijanti, razne vrste pašticada logičan su izbor.
    Nakon što si polokao svih šest buteljki, majku ti jebem, počel si pisati tekstove: Ti, ja sam tak srčan da bih golim rukama intervjua mogel napraviti!, rekel si na početki jednoga jednoga od njih.

    avatar

    12.04.2008. (13:36)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    zašto se HDP ne bi bavio organizacijom borbi pisaca i tako popunjavao svoj jadan budžet? iskreno mislim da Čadež ne bi imao šansi protiv Makovića, posebno nakon njegova povratka iz Japana. privodna bezazlenost njegovo je najjače oružje

    avatar

    12.04.2008. (14:08)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    HDP organizira borbe pisaca, samo skrovito, a ponekad i u potaji.
    Većina borbi pisaca u Hrvatskoj održava se daleko od očiju javnosti. Na ovakvim događajima mogu biti samo “odabrani”, odnosno oni koji se ili sami bave polemičkom književnošću ili su spremni čitati je. Dobar polemičar, s rodovnicom P.E.N.-a, jer hrvatske s obzirom na nepriznavanje ove discipline i nema, stoji od 500 do 1000 eura. Ulozi “ekipe” koja navija za određenog pisca su oko 10.000 eura, a šampionske borbe mogu biti vrijedne i tri puta više. Prihod od ulaznica, koje stoje oko sto kuna, ide za liječenje pobjednika. Pravila borbi su striktna i navodno je sve manje smrtnih ishoda. U ringu veličine 5×5 metara mogu biti sudac i čitatelji pisca. Borba se prekida ako polemičar ili publika odustanu od svojih svjetonazora ili ideja. Prema uličnom kodeksu časti, pisac koji pobijedi šest puta zaredom ide u doživotnu mirovinu. Koliko ugodnu s obzirom na ozljede, ulica ne navodi.

    Zakonom o kulturnoj zaštiti propisana je novčana kazna od 50.000 do 100.000 kuna za sve one koji piscu nanose bol, huškaju na druge književnke, nagovaraju ih na agresivnost, obučavaju ih za polemike, organiziraju ih, posjećuju, oglašavaju ili se klade na njihovu pamet i moral. Zakon o dobrobiti književnosti propisuje novčanu kaznu od 5.000 do 10.000 kuna za nanošenje boli i ozljeđivanje polemičara. Kažnjivo je i provjeravanje oštrine pera na drugm piscu, osim pri uvježbavanju državnih pisaca i akademika, te priređivanje borbi pisaca - navodi policija. Procjena upućenih kaže da u Hrvatskoj trenutačno, neovisno o praznom registru, ima nekoliko tisuća književnika. Većina tih pisaca potpuno je bezopasna. Čak i oni koji su već prošli svoje borbe tijekom pisanja ove priče po kojekakvim bircevima i kavanama lizali su nam ruke. Je li problem u njima ili ipak u ljudima koji ih tek nakon čitanja počinju nazivati svojima, znanost još ne daje odgovor.

    avatar

    12.04.2008. (14:29)    -   -   -   -  

  • šlagerpevač

    Znam da si odlijepio od nametnute teme ali ajde meni za ljubav baci oko na "one" komentare. Lp.

    avatar

    12.04.2008. (14:32)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Vidio sam ih. Sve što govoriš o bolesti, potpisujem. Ovo o novim aspektima znao sam od ranije, no, to je i razlog zašto o svemu ovome i ne pišem: užasno je to prljavo, nakazno, odvratano! Te ludnice, te kokain, te atentati, te laži, laži, laži...nemrem ti ja to, moj Šlager, nikada se ja, kao što znaš, nisam bavio takvim novinarstvom. Napisati ću kroz dan, dva ono što drugi ne znaju ili prešućuju, financijsko-političku pozadinu transakcije, i to je sve. Ti piši i daje, jer vidim da te to zapravo užasava i da vapiš: Ljudi, pa je li to moguće!?, ali, što da ti velim: Jest, i ne samo da je moguće, nego je i stvarno! Nažalost.

    avatar

    12.04.2008. (15:09)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..Lijeceni, clanak ti je stvarno bio neuravnotezeni pamflet, bezobrazan i pun podvala, bas kao i onaj Jergovicev pred par godina oko kojega si se skupa s nama pjenio, vidis kako se sve razlikuje kad gledas iz drugacijeg rakursa, do sada sam se skanjivala nacimati ovu temu iz cisto intimnih razloga.....a kako to da ti nisi potegnuo pitanje HDP- ove moralne vertikale prije ?

    avatar

    12.04.2008. (15:12)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Daj Cveba ne zajebavaj! Ako je itko ikada napisao uravnotežen i normalan, te duhovit i nepristran prikaz ekskurzije hrvatske književne reprezentacije u Svijet i Šire, onda je to ovaj Čadežov tekst. Uostalom, se non e vero, e ben trovato!
    Mislim da si nepravedna prema našem Tomici!
    Jedno je pak točno: malo je sumnjivo to što Čadež jebe po tavanu sad, kad s maturalca izostaje Miljenko "Mastif" Jergović, ali, budimo blagonakloni prema Liječenom i meknimo da je to samo koincidencija, da ne ogreznemo u post hoc ergo propter hoc.

    avatar

    12.04.2008. (15:21)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..dobro, necu, ali da Tomek nije bil znal zakaj gospodin Zmegac nije mogel ici na taj receni sajam....to nemrem progutati.

    Sad idem malo citati literaturu.

    avatar

    12.04.2008. (15:35)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Čadež je uistinu napisao odveć blag tekst, "mirisnu kamilicu", kako veli Mandić. Zato su ga se ovi i dohvatili - znaju da mogu.

    avatar

    12.04.2008. (15:57)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Čadež je dobar dečko i pjesnik, pa je lako iživljavati se na tim tankoćutnim dušama i tijelima! Vidio bih ja da se netko dohvati Denisa, Igora ili, kako ja predlažem u gornjem senzacionalnom investigativnom postu, jello-yokozune Banca!
    Ili, što bi recimo bilo da ja započnem igranku!?
    Recimo, demontažom Igora, koji je sasvim apšisao: nema u ovom njegovom đivđanskom crkutanju ni tona nekoć na daleko čuvenog polemičkog baritona. Mandić se zdošel. Već samo zazivanje/pozivanje na Kuljiša tome svjedoči: kao biva, zamislite što bi im tek jedan rasan polemičar napravio!
    Nevjerojatno, zapravo, zaista nevjerojatno. Da i to dočekamo od Mandića, Igora Mandića!

    avatar

    12.04.2008. (16:06)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Ju, bre, Nemanja, što se vi pravite važni! Igoru Mandiću je 69 godina i zapravo je pravo čudo što još ima volje bakćati se tim pizdarijama. A, koliko pamtim, i vi ste se počesto oslanjali na Kuljiša. Razumljivo: udoban je, prostran, mek.

    avatar

    12.04.2008. (16:22)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..demontazom Mandica bi dobio isto sto i demontazom Ivancica, cemu demontaza uopce, svaka je stvar za svoje vrijeme. ..Mandic spada u herbarij, spomenar dokonih dama, isto kao i Banac.

    avatar

    12.04.2008. (16:59)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Ne znam kakav je Čadež kao dečko, ali pjesnik ne da je loš, nego uopće nije pjesnik. U njegovim tekstovima pisanima u obliku pjesama, naime, ne postoji nikakav poesis, ništa čudesno: to su opisna naklapanja puna gorčine i predrasuda; doživljaj čitanja njegove "poezije" nije bitno drugačiji od doživljaja čitanja obične kolumne u običnim dnevnim novinama.

    avatar

    12.04.2008. (17:15)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..Plemeniti, sad ga serete, pardon, Lijeceni je autenticni pjesnik , po vokaciji !

    avatar

    12.04.2008. (17:19)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Cvebo, Čadež je novinar. Nije se ni očešao o poeziju. Kao što rekoh: nikakav poesis ne postoji u tim "pjesmama" (pročitajte ih samo!), ništa čudesno - osim ako cinizam i predrasude smatrate čudesnima. A vi biste, da znate nešto o poeziji, znali i to da ne postoji pjesnička vokacija, da je to tek smiješan mit. Poezija se ne živi po vokaciji, nego samo i isključivo po poetskom činu.

    avatar

    12.04.2008. (17:41)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..cudenost, kako navodite, stvar je kategorije iznad pjesnistva, cudesan je samo Nemanja, prosim fino, sve drugo su droptinice u nasoj maloj provinciijskoj zemlljci, ali to je jedna sasvim druga tema koju ne bih momentalno nacinjala jerbo nemam cajta .

    avatar

    12.04.2008. (17:48)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Ne postoji kategorija iznad poezije. Podsjećam vas: poesis = stvaranje. Poezija je, dakle, puno više od ispisivanja kojekakvih stihova. Čudesno jest poezija; poezija jest čudesno.

    avatar

    12.04.2008. (17:57)    -   -   -   -  

  • cveba

    ...no dobro, ak vi tak velite, ja nemam momentalno pri ruci nikakovi rjecnik poetike vu ovom mojem bushu..

    avatar

    12.04.2008. (18:05)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Rječnik poetike? To nikome ne treba. "Riječ ubija, duh oživljuje". Rječnik za čudesno, pih-peh. Nešto kao sanjarica. Svođenje sna na opomenu.

    avatar

    12.04.2008. (18:12)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Pa kaj ako mu je 69 godina? Stari je Supek godinu dana prije smrti objavljivao briljantne znanstvene radove! Mandićev tekst je krasan, kolegijalan, korektan, ali Čadežu, kojega uzima u zaštitu na čemu mu hvala, ni stilski, ni idejno ni do koljena. Što se tiče odnosa Vaseljene i Denisa - namjerno tako formuliram - to nema nikakve veze sa mnom: kao što ne zastupam bezostatno sve Budenove ili Žižekove stavove, tako se vrlo često sasvim razlikujem u stavu od Kuljiša, ali, upravo zato jer su njegovi tekstovi dorečeni, pametni, duhoviti i stilski besprijekorni, redovito ih objavljujem; uostalom, poneki od tih objavljen je na Vaseljeni premijerno, neki su objavljeni samo na Vaseljeni, a neki su objavljeni u sklopu širih temata upravo kao paslika, ili nadopuna, mojih stavova - recimo, Kuljišev tekst o Hercegovcima kao konstanti triju posljednjih parlamentarnih izbora, koji je uslijedio mome tekstu Red Herring: Neue Kroatische Konservativismus, varira istu temu, ali na suprotnim ideolopolitičkim premisama - i sve u svemu ti tekstovi, kao i Budenovi, najčešće čine integralni dio mojih visokokonceptualnih postova, u kojima čak i ilustracija govori više stranica eseja hrvatskoga tiska.
    A propos Čadeža qua pjesnika, teško griještite dušu: ne razumijem zašto u ovoj subotnjoj zlovolji k tome napadate i Cvebu, i opet ni krivu ni dužnu, k tome kao nevježu u stvarima poezije (dopustite oksimoron), a što se tiče poetske vokacije, ona ne samo da postoji, nego je kao i svaka vokacija - ta sama joj riječ govori - poziv na koji se čovjek svojim činom ili odaziva ili oglušuje; očito, vaš nazor nigdje nije u diskrepanciji s poimanjem poiesisa - shvaćenoga najšire kao tvorbeno umijeće ili u smislu ljudskog stvaralaštva - kao čina.
    Čudo je ishodište i filozofije, kao što znadete, i točno je da je u temelju nasljedovanja (mimesis) samodjelatne biti prirode (fisis) ljudskim stvaralaštvom (poiesis).Thaumasein, čuđenje, pjesnika u svijetu, ili ono koje je metodička pretpostavka ljubavi spram mudrosti, meni je osobno najuvjerljivije kad, kao čudo, izvire iz realiteta: recimo, kad u priči Tajno čudo plotun na tren dug godinu dana zastane. To čudo, koje prihvaćamo bez otpora, kao stvarno, zaista je istinska poezija - čista umjetnost!

    avatar

    12.04.2008. (18:22)    -   -   -   -  

  • skaska

    sajam ili sajmište, pitanje je sad. taj me Čadežov tekst podsjetil na paradajze kakve više nemreš kupit od sveg ovog geemo bezukusja, a Čadež me podsjetil na jednog mog starog frenda amiša

    avatar

    13.04.2008. (01:57)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    PRAŠINARI
    Čadežov tekst nije ni stilski, ni idejno bogznašto; nema tu šuga, krvi; kamilica; neš' ti teksta. To što je podigao prašinu, to ne znači ništa: prašina je posvuda. Mandić ga blagonaklono, pomalo nostalgično uzima u zaštitu. Pitali su ga za mišljenje. Nije da ga branim: i on je prašinar. Pozivanje na Kuljiša mu je stvarno bez veze, pogotovo s obzirom na to da Kuljiš - siguran sam u to - zapravo nema što reći o umjetnosti. Kuljiš u kazalištu? Dajte, molim vas.
    Mandić mi je simpatičan, ali počesto provali notornu glupost. Štreber je, ziheraš; s druge strane prilično brzoplet, a k tome i svaštari, što rađa čestim pogreškama. Na primjer, njegova knjiga osvrta na glazbu "Od Bacha do Cagea", unatoč pohvalnom entuzijazmu, zalaganju za tzv. novu glazbu, vrvi netočnostima, blefom. I tako dalje.
    Čadež pjesnik? Nemanja, nađete li tračak poezije u Čadežovim "pjesmama", molim vas, ukažite mi na nj.
    Poezija kao vokacija? To leži opasnost: iskrivljavanje pojma poezije trgovačkom pretpostavkom da je za odgovoriti na taj poziv potrebno prvenstveno umijeće pisanja, što je potpuno netočno: potreban je duh, a ne riječ.

    avatar

    13.04.2008. (14:55)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...