Komentari

tarana.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • jurićka

    hej...ajd nek neko stavi šverc iz glazbenog (da se može učit :) )

    avatar

    07.04.2008. (22:16)    -   -   -   -  

  • zdenka

    hdgskhsačjgjdgorjgvkč

    avatar

    07.04.2008. (22:17)    -   -   -   -  

  • GGRAško

    Glazbeni......sverc....bilo sta......plizzz.....neko.....ja neam knjigu....dobit cu komad.....ajde ak neko ima kjnigu nek napise nest to mu je ionak usputno ucenje.....ajdeeeeeeeeeeeeeee

    avatar

    08.04.2008. (08:37)    -   -   -   -  

  • martina

    New Orleans Jazz-ovo je prvi
    stil jazzu koji dobiva naziv po
    gradu u kojem je nastao. Stvorili
    su ga crni i kreolski glazbenici
    ujedinjujući elemente bluesa i
    ragtimea s tradicijom puhačkih
    orkestara. Tipični N.O.J izvodila je
    mala grupa, combo od 5do8 svirača.
    Osnovna značajka ovog stila je grupna
    improvizacija. Glavna melodijska
    glazba su trublja, klarinet i trombon,
    koji istodobno svirajući stvaraju vrstu
    polifone fakture. Njih je podržavala ritam
    selekcija. Teme improvizacija su bile
    poznate melodije marševa, crkvenih
    pjesama, ragtime i bluesa. Termin
    jazz prihvačen je 1917 kada je nastala
    prva snimka Original Dixieland Jazz
    Bandaa. Ploča je prodana u više od
    milijun primjeraka. Jazz je osvoji
    cijelu Ameriku. Nova središta jazza
    postaju Chicago i New York.

    SWING je novi stil jazza koji
    je vladao u razdoblju od 1930
    do 1945. nazvanim erom swinga
    . Swing je izvodio veliki izvođački
    sastav big band. Njihov zvuk je
    ispunjavao velike plesne dvorane.
    Bila je to komercijalizirana glazba
    namijenjena masovnoj publici.
    Mnogi jazz glazbenici imali su
    svoje orkestre Duke Elligton,
    Count Basie, Glenn Miller i Benny
    Goodman- kralj swinga. Ti su orkestri
    30-ih i 40-ih godina bili = popularni
    kao rock grupe 50-ih. Najpoznatije
    pjevačice swinga su bile Billy Holiday,
    Sarah Vaughan i Ella Fitzgerald. U
    swingu je najvažniji instrument
    saksofon. Aranžer je središnja
    osoba jazza. Solo improvizacije
    ovdje su krače

    BEBOP u ranim 40 ima se razvio
    . Naziv je onomatopeja 2 kratkih
    nota, tipičnih za kraj fraze. Nastaje
    kao pobuna mlađih, uglavnom crnih
    jazz glazbenika protiv komercija
    lizirane i aranžirane glazbe swing
    bendova, a za povratak individualnoj
    kreativnosti kroz kroz improvizacije
    .Ovu skladbu izvodili su manji sastavi
    a bili su namijenjeni pozornom slušanju.
    U to vrijeme jazz glazbenici postaju
    svjesni sebe kao umjetnika i ne žele
    svoju glazbu miješati sa lakom zabavom:
    plesom, pjevanjem, komedijom. Prekivnuvši
    vezu sa plesom više nije zanimljiv mlađoj
    publici. Jazz postaje sofisticirana glazba koja
    privlači ozbiljnu i intelektualnu publiku.
    Najpoznatiji glazbenici: Charlie Parker,
    Gillespie i Monk. Bob sastav ima trublju
    saksofon i ritamsku selekciju: klavir,
    kontrabas i udaraljke. Tempo je brži,
    fraze su duže i složenije. bebop pripada
    modernoj vrsti jazza.

    COOL JAZZ- sličan bebopu ,
    pojavio se tijekom pedesetih.
    Nazvan je ovako kao suprotnost
    hot jazzu. Najpoznatiji glazben
    ici su tenor saksofonist Young i
    Getz, pijanist TRistano i trubač
    Davis. Ovi izvođači svirali su
    mekšim tonom i s manje vibrata.
    Djela su duža nego u bebopu i
    pod utjecajem suvremene glazbe.
    . Rabe se i novi instrumenti rog,
    flauta i violončelo. Koriste se
    nove mjere Âľ, 5/4 7/4

    FREE JAZZ- nastao tijekom 60
    ih godina. Temelji se na potpunoj
    improvizaciji. Odbacio je zadanu
    melodiju, harmoniju i oblik, ne
    koristi se ni tonska građa i tonalitet.
    Glavni skladatelj je Ornette Coleman:
    On je 1960 snimio album Free jazz.
    John Coltrane,on je improvozirao u
    modusima i ljestvicama

    JAZZ ROCK( fusion) od kasnih
    60 nadalje jazz je snažno utjecao
    na novi oblik popularne glazbe-rock.
    Nastao je jazz rock. Stekao je popul
    arnost kakvu je ranije imao swing.
    Jazz rock spaja jazz improvizaciju s
    eletroničkim instrumentima i čvrstim
    ritmom rocka. Ističe zvučnost grupe
    više nego individualnost svirača.
    Predstavnici DAvis, Hanckok.
    McLaughlin i Korea, a skupine
    su Weather Report i Return to Forever.

    GEOREGE GESHWIN najpoznatiji
    amer. Skladatelj. Skladao zabavnu i
    plesnu glazbu. Svjetsku slavu posti
    gao je Rapsodijom u plavom (1924)
    skladbom za klavir i orkestar ovo
    je najpoznatiji primjer simfonijskog
    jazza u kojem su spojeni jazz i
    klasična glazba. On je također autor
    prve američke opere Porgy i Bess

    avatar

    08.04.2008. (10:30)    -   -   -   -  

  • martina

    ovo je drugo pitanje....................vjerojatno.....................

    avatar

    08.04.2008. (10:31)    -   -   -   -  

  • martina

    ajd ljudi ako je netko napisao šalabahter iz kemije nek stavi na blog............... je nemam pojma ni šta se piše, a nemam ništa ni u bilježnici........ ajd nek se nađe neka dobra duša....... pozdrav!!!!!!!!!!!!!!! nadam se da ovaj blog netko uopce i cita!!!!!!!!!!!! pusa:)

    avatar

    04.05.2008. (21:57)    -   -   -   -  

  • vesa

    Svojstva aldehida i ketona
    Kemijska:
    1.OKSIDACIJA
    a)aldehida
    -reagensi za zokazivanje aldehida:
    Tollensov i Fehlingov
    b)ketona
    -oksidiraju s jakim oksidativnim sredstvom
    (nitratna kiselina HNO3)
    2.REDUKCIJA
    Uporaba aldehida i ketona:
    1.Metanal-formaldehid HCHO
    -za umjetna gnojiva,org boje, plastične mase
    -plin neugodnog mirisa
    -40% vodena otopina-FORMALIN(za čuvanje
    bioloških preparata)
    2.Etanal-acetaldehid CH3CHO
    -za octenu kiselinu, za lijekove
    3.Propanon-aceton
    -kao otapalo za boje, lakove, gume

    Karboksilne kiseline
    Podjela:
    -prema broju COOH skupina:
    a)monokarboksine-1 COOH skupina
    b)dikarboksilne(HOOC-COOH)
    c)polikarboksilne
    -prema vrsti skupine:
    a)hidroksikiseline(OH i COOH)
    b)aminokiseline(NH2 i COOH)
    Svojstva:
    Fizikalna:
    -do 10 C atoma-tekućine oštra mirisa
    -više od 10 C atoma-čvrste tvari
    -poovećanjem C atoma topljivost u vodi
    se smanjuje
    -tališta i vrelišta viša od alkohola slične Mr
    jer nastaju dimeri
    Kemijska:
    a)kiselost-oslobađanje H3O+ iona
    b)reagiraju s metalima:nastaje sol+vodik
    c)neutralizacija
    Uporaba i dobivanje:
    1.Metanska(mravlja):HCOOH
    -jača monokarboksilna kiselina
    -nagriza kožu(kopriva,mravi,ose)
    -dobivanje-oksidacija metanola
    -zagrijavanjem s H2SO4 dobije se CO+H2O
    -reakcijsko je sredstvo
    2.Etanska(octena):CH3COOH
    -bezbojna tekućina, oštra mirisa
    -miješa se s vodom
    -dobivanje:-oksidacija etanola
    -adicija vode na etin ili eten
    -99,5% koncentrirana-otrov
    -pri temp od 17°C prelazi u čvrsto stanje-
    LEDENA ILI GLACIJALNA KISELINA
    -koristi se kao otapalo u org industriji
    -koristi se u ind boja,lijekova,plastike
    -razrijeđena(ocat) koristi se kao začin
    3.Butanska(maslačna):C3H7COOH
    -nastaje kvarenjem maslaca
    -sastojak je znoja-od nje potječe neugodan miris
    4.2-hidroksipropanska kiselina(mliječna)
    -nastaje prilikom mliječno-kiselinskog vrenja
    -ima je u kiselom mlijeku, prilikom vrenja sira,
    prilikom kiseljenja kupusa
    -nastaje u mišićima prilikom razgradnje glukoze
    uz nedovoljnu količinu kisika
    5.Oksalna(etanska-di kiselina):HOOCCOOH
    -u čvrstom je stanju
    -nalazi se u povrću(špinat, kupus, rajčica...)
    6.Benzojeva(benzenkarboksilna kiselina)
    -konzervans-natrijevbenzoat-dodaje se jer
    iz njega nastaje benzojeva kis koja ima
    inhibitorsko djelovanje na mikroorganizme
    Derivati karboksilnih kiselina
    -spojevi koji nastaju iz karboksilnih kis
    supstitucijom s nekim nukleofilnim reagensom
    1.Esteri
    Fizikalna svojstva:
    -neutralne tekućine slabo topljive u vodi
    -dobro se otaoaju u org spojevima(etanol, eter)
    -imaju niža vrelišta od kiselina, jer iako su
    polarni, ne vežu se vodikovim vezama
    Uporaba:
    -za kozmetičke i prehrambene proizvode
    -nitroglicerin je ester(dinamit)
    -u farmaciji u nekimlijekovima-širi krvne žile
    -acetilsalicilna kiselina(aspirin)-u medicini
    -u proizvodnji plastičnih masa-pleksiglas, leće
    2.Amidi
    -sadrže amino skupinu
    Svojstva:
    -neutralne čvrste tvari pri sobnoj temp
    -metanamid je tekućina
    -reagiraju reakcijama hidrolize:
    a)u kiseloj sredini nastaje karboksilna kis i amonijak
    b)u bazičnoj sredini nastaju sol i amonijak
    Uporaba:
    -urea ili mokraćevina(diamid)
    -nalazi se u urinu(nastaje metabolizmom bjelančevina)
    -koristi se u polj kao gnojivo
    -u ind lijekova i plastičnih masa

    Anhidridi karboksilnih kiselina
    -derivati karboksilnih kis
    Dobivanje:
    -reakcija dvije molekule uz izdvajanje vode
    Uporaba:
    -za dobivanje estera i amida

    Masti i ulja
    -prirodni spojevi viših masnih kiselina i alkohola glicerola
    Više masne kiseline:
    -imaju više od 10 c atoma i uvojek paran broj atoma
    1.MIRISTINSKA-CH3(CH2)12COOH
    2.PALMITINSKA-CH3(CH2)14COOH
    3.STEARINSKA- CH3(CH2)16COOH
    4.OLEINSKA-CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH
    -ima 1 dvostruku vezu na 9. C atomu
    5.LINOLEINSKA-CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH
    -ima 2 dvostruke kov veze
    →zasićene masne kiseline(imaju jednostruku kov vezu)
    →prevladavaju u mastima

    Funkcija masti i ulja
    -biomolekule(sudjeluju u izgradnji stanica)
    -daju energiju
    -izgrađuju stanice(biomembrana)
    -tope vitamine(A,D)
    -mogu uzrokovati kolesterol i srčani udar(taloženjem)
    -masti su životinjskog podrijetla-osim kokosove masti
    -ulja su biljnog podrijetla-osim ribljeg ulja
    -na zraku se kvare
    -esencijalne masne kiseline ne možemo sami sintetizirat, nego ih unosimo prehranom

    avatar

    12.05.2008. (18:31)    -   -   -   -  

  • martina

    HVALA PUNO VESI!

    avatar

    12.05.2008. (19:42)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...