hej...ajd nek neko stavi šverc iz glazbenog (da se može učit :) )
07.04.2008. (22:16)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zdenka
hdgskhsačjgjdgorjgvkč
07.04.2008. (22:17)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
GGRAško
Glazbeni......sverc....bilo sta......plizzz.....neko.....ja neam knjigu....dobit cu komad.....ajde ak neko ima kjnigu nek napise nest to mu je ionak usputno ucenje.....ajdeeeeeeeeeeeeeee
08.04.2008. (08:37)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
martina
New Orleans Jazz-ovo je prvi stil jazzu koji dobiva naziv po gradu u kojem je nastao. Stvorili su ga crni i kreolski glazbenici ujedinjujući elemente bluesa i ragtimea s tradicijom puhačkih orkestara. Tipični N.O.J izvodila je mala grupa, combo od 5do8 svirača. Osnovna značajka ovog stila je grupna improvizacija. Glavna melodijska glazba su trublja, klarinet i trombon, koji istodobno svirajući stvaraju vrstu polifone fakture. Njih je podržavala ritam selekcija. Teme improvizacija su bile poznate melodije marševa, crkvenih pjesama, ragtime i bluesa. Termin jazz prihvačen je 1917 kada je nastala prva snimka Original Dixieland Jazz Bandaa. Ploča je prodana u više od milijun primjeraka. Jazz je osvoji cijelu Ameriku. Nova središta jazza postaju Chicago i New York.
SWING je novi stil jazza koji je vladao u razdoblju od 1930 do 1945. nazvanim erom swinga . Swing je izvodio veliki izvođački sastav big band. Njihov zvuk je ispunjavao velike plesne dvorane. Bila je to komercijalizirana glazba namijenjena masovnoj publici. Mnogi jazz glazbenici imali su svoje orkestre Duke Elligton, Count Basie, Glenn Miller i Benny Goodman- kralj swinga. Ti su orkestri 30-ih i 40-ih godina bili = popularni kao rock grupe 50-ih. Najpoznatije pjevačice swinga su bile Billy Holiday, Sarah Vaughan i Ella Fitzgerald. U swingu je najvažniji instrument saksofon. Aranžer je središnja osoba jazza. Solo improvizacije ovdje su krače
BEBOP u ranim 40 ima se razvio . Naziv je onomatopeja 2 kratkih nota, tipičnih za kraj fraze. Nastaje kao pobuna mlađih, uglavnom crnih jazz glazbenika protiv komercija lizirane i aranžirane glazbe swing bendova, a za povratak individualnoj kreativnosti kroz kroz improvizacije .Ovu skladbu izvodili su manji sastavi a bili su namijenjeni pozornom slušanju. U to vrijeme jazz glazbenici postaju svjesni sebe kao umjetnika i ne žele svoju glazbu miješati sa lakom zabavom: plesom, pjevanjem, komedijom. Prekivnuvši vezu sa plesom više nije zanimljiv mlađoj publici. Jazz postaje sofisticirana glazba koja privlači ozbiljnu i intelektualnu publiku. Najpoznatiji glazbenici: Charlie Parker, Gillespie i Monk. Bob sastav ima trublju saksofon i ritamsku selekciju: klavir, kontrabas i udaraljke. Tempo je brži, fraze su duže i složenije. bebop pripada modernoj vrsti jazza.
COOL JAZZ- sličan bebopu , pojavio se tijekom pedesetih. Nazvan je ovako kao suprotnost hot jazzu. Najpoznatiji glazben ici su tenor saksofonist Young i Getz, pijanist TRistano i trubač Davis. Ovi izvođači svirali su mekšim tonom i s manje vibrata. Djela su duža nego u bebopu i pod utjecajem suvremene glazbe. . Rabe se i novi instrumenti rog, flauta i violončelo. Koriste se nove mjere Âľ, 5/4 7/4
FREE JAZZ- nastao tijekom 60 ih godina. Temelji se na potpunoj improvizaciji. Odbacio je zadanu melodiju, harmoniju i oblik, ne koristi se ni tonska građa i tonalitet. Glavni skladatelj je Ornette Coleman: On je 1960 snimio album Free jazz. John Coltrane,on je improvozirao u modusima i ljestvicama
JAZZ ROCK( fusion) od kasnih 60 nadalje jazz je snažno utjecao na novi oblik popularne glazbe-rock. Nastao je jazz rock. Stekao je popul arnost kakvu je ranije imao swing. Jazz rock spaja jazz improvizaciju s eletroničkim instrumentima i čvrstim ritmom rocka. Ističe zvučnost grupe više nego individualnost svirača. Predstavnici DAvis, Hanckok. McLaughlin i Korea, a skupine su Weather Report i Return to Forever.
GEOREGE GESHWIN najpoznatiji amer. Skladatelj. Skladao zabavnu i plesnu glazbu. Svjetsku slavu posti gao je Rapsodijom u plavom (1924) skladbom za klavir i orkestar ovo je najpoznatiji primjer simfonijskog jazza u kojem su spojeni jazz i klasična glazba. On je također autor prve američke opere Porgy i Bess
08.04.2008. (10:30)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
martina
ovo je drugo pitanje....................vjerojatno.....................
08.04.2008. (10:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
martina
ajd ljudi ako je netko napisao šalabahter iz kemije nek stavi na blog............... je nemam pojma ni šta se piše, a nemam ništa ni u bilježnici........ ajd nek se nađe neka dobra duša....... pozdrav!!!!!!!!!!!!!!! nadam se da ovaj blog netko uopce i cita!!!!!!!!!!!! pusa:)
04.05.2008. (21:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
vesa
Svojstva aldehida i ketona Kemijska: 1.OKSIDACIJA a)aldehida -reagensi za zokazivanje aldehida: Tollensov i Fehlingov b)ketona -oksidiraju s jakim oksidativnim sredstvom (nitratna kiselina HNO3) 2.REDUKCIJA Uporaba aldehida i ketona: 1.Metanal-formaldehid HCHO -za umjetna gnojiva,org boje, plastične mase -plin neugodnog mirisa -40% vodena otopina-FORMALIN(za čuvanje bioloških preparata) 2.Etanal-acetaldehid CH3CHO -za octenu kiselinu, za lijekove 3.Propanon-aceton -kao otapalo za boje, lakove, gume
Karboksilne kiseline Podjela: -prema broju COOH skupina: a)monokarboksine-1 COOH skupina b)dikarboksilne(HOOC-COOH) c)polikarboksilne -prema vrsti skupine: a)hidroksikiseline(OH i COOH) b)aminokiseline(NH2 i COOH) Svojstva: Fizikalna: -do 10 C atoma-tekućine oštra mirisa -više od 10 C atoma-čvrste tvari -poovećanjem C atoma topljivost u vodi se smanjuje -tališta i vrelišta viša od alkohola slične Mr jer nastaju dimeri Kemijska: a)kiselost-oslobađanje H3O+ iona b)reagiraju s metalima:nastaje sol+vodik c)neutralizacija Uporaba i dobivanje: 1.Metanska(mravlja):HCOOH -jača monokarboksilna kiselina -nagriza kožu(kopriva,mravi,ose) -dobivanje-oksidacija metanola -zagrijavanjem s H2SO4 dobije se CO+H2O -reakcijsko je sredstvo 2.Etanska(octena):CH3COOH -bezbojna tekućina, oštra mirisa -miješa se s vodom -dobivanje:-oksidacija etanola -adicija vode na etin ili eten -99,5% koncentrirana-otrov -pri temp od 17°C prelazi u čvrsto stanje- LEDENA ILI GLACIJALNA KISELINA -koristi se kao otapalo u org industriji -koristi se u ind boja,lijekova,plastike -razrijeđena(ocat) koristi se kao začin 3.Butanska(maslačna):C3H7COOH -nastaje kvarenjem maslaca -sastojak je znoja-od nje potječe neugodan miris 4.2-hidroksipropanska kiselina(mliječna) -nastaje prilikom mliječno-kiselinskog vrenja -ima je u kiselom mlijeku, prilikom vrenja sira, prilikom kiseljenja kupusa -nastaje u mišićima prilikom razgradnje glukoze uz nedovoljnu količinu kisika 5.Oksalna(etanska-di kiselina):HOOCCOOH -u čvrstom je stanju -nalazi se u povrću(špinat, kupus, rajčica...) 6.Benzojeva(benzenkarboksilna kiselina) -konzervans-natrijevbenzoat-dodaje se jer iz njega nastaje benzojeva kis koja ima inhibitorsko djelovanje na mikroorganizme Derivati karboksilnih kiselina -spojevi koji nastaju iz karboksilnih kis supstitucijom s nekim nukleofilnim reagensom 1.Esteri Fizikalna svojstva: -neutralne tekućine slabo topljive u vodi -dobro se otaoaju u org spojevima(etanol, eter) -imaju niža vrelišta od kiselina, jer iako su polarni, ne vežu se vodikovim vezama Uporaba: -za kozmetičke i prehrambene proizvode -nitroglicerin je ester(dinamit) -u farmaciji u nekimlijekovima-širi krvne žile -acetilsalicilna kiselina(aspirin)-u medicini -u proizvodnji plastičnih masa-pleksiglas, leće 2.Amidi -sadrže amino skupinu Svojstva: -neutralne čvrste tvari pri sobnoj temp -metanamid je tekućina -reagiraju reakcijama hidrolize: a)u kiseloj sredini nastaje karboksilna kis i amonijak b)u bazičnoj sredini nastaju sol i amonijak Uporaba: -urea ili mokraćevina(diamid) -nalazi se u urinu(nastaje metabolizmom bjelančevina) -koristi se u polj kao gnojivo -u ind lijekova i plastičnih masa
Anhidridi karboksilnih kiselina -derivati karboksilnih kis Dobivanje: -reakcija dvije molekule uz izdvajanje vode Uporaba: -za dobivanje estera i amida
Masti i ulja -prirodni spojevi viših masnih kiselina i alkohola glicerola Više masne kiseline: -imaju više od 10 c atoma i uvojek paran broj atoma 1.MIRISTINSKA-CH3(CH2)12COOH 2.PALMITINSKA-CH3(CH2)14COOH 3.STEARINSKA- CH3(CH2)16COOH 4.OLEINSKA-CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH -ima 1 dvostruku vezu na 9. C atomu 5.LINOLEINSKA-CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH -ima 2 dvostruke kov veze →zasićene masne kiseline(imaju jednostruku kov vezu) →prevladavaju u mastima
Funkcija masti i ulja -biomolekule(sudjeluju u izgradnji stanica) -daju energiju -izgrađuju stanice(biomembrana) -tope vitamine(A,D) -mogu uzrokovati kolesterol i srčani udar(taloženjem) -masti su životinjskog podrijetla-osim kokosove masti -ulja su biljnog podrijetla-osim ribljeg ulja -na zraku se kvare -esencijalne masne kiseline ne možemo sami sintetizirat, nego ih unosimo prehranom
12.05.2008. (18:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
martina
HVALA PUNO VESI!
12.05.2008. (19:42)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jurićka
hej...ajd nek neko stavi šverc iz glazbenog (da se može učit :) )
07.04.2008. (22:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zdenka
hdgskhsačjgjdgorjgvkč
07.04.2008. (22:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
GGRAško
Glazbeni......sverc....bilo sta......plizzz.....neko.....ja neam knjigu....dobit cu komad.....ajde ak neko ima kjnigu nek napise nest to mu je ionak usputno ucenje.....ajdeeeeeeeeeeeeeee
08.04.2008. (08:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
martina
New Orleans Jazz-ovo je prvi
stil jazzu koji dobiva naziv po
gradu u kojem je nastao. Stvorili
su ga crni i kreolski glazbenici
ujedinjujući elemente bluesa i
ragtimea s tradicijom puhačkih
orkestara. Tipični N.O.J izvodila je
mala grupa, combo od 5do8 svirača.
Osnovna značajka ovog stila je grupna
improvizacija. Glavna melodijska
glazba su trublja, klarinet i trombon,
koji istodobno svirajući stvaraju vrstu
polifone fakture. Njih je podržavala ritam
selekcija. Teme improvizacija su bile
poznate melodije marševa, crkvenih
pjesama, ragtime i bluesa. Termin
jazz prihvačen je 1917 kada je nastala
prva snimka Original Dixieland Jazz
Bandaa. Ploča je prodana u više od
milijun primjeraka. Jazz je osvoji
cijelu Ameriku. Nova središta jazza
postaju Chicago i New York.
SWING je novi stil jazza koji
je vladao u razdoblju od 1930
do 1945. nazvanim erom swinga
. Swing je izvodio veliki izvođački
sastav big band. Njihov zvuk je
ispunjavao velike plesne dvorane.
Bila je to komercijalizirana glazba
namijenjena masovnoj publici.
Mnogi jazz glazbenici imali su
svoje orkestre Duke Elligton,
Count Basie, Glenn Miller i Benny
Goodman- kralj swinga. Ti su orkestri
30-ih i 40-ih godina bili = popularni
kao rock grupe 50-ih. Najpoznatije
pjevačice swinga su bile Billy Holiday,
Sarah Vaughan i Ella Fitzgerald. U
swingu je najvažniji instrument
saksofon. Aranžer je središnja
osoba jazza. Solo improvizacije
ovdje su krače
BEBOP u ranim 40 ima se razvio
. Naziv je onomatopeja 2 kratkih
nota, tipičnih za kraj fraze. Nastaje
kao pobuna mlađih, uglavnom crnih
jazz glazbenika protiv komercija
lizirane i aranžirane glazbe swing
bendova, a za povratak individualnoj
kreativnosti kroz kroz improvizacije
.Ovu skladbu izvodili su manji sastavi
a bili su namijenjeni pozornom slušanju.
U to vrijeme jazz glazbenici postaju
svjesni sebe kao umjetnika i ne žele
svoju glazbu miješati sa lakom zabavom:
plesom, pjevanjem, komedijom. Prekivnuvši
vezu sa plesom više nije zanimljiv mlađoj
publici. Jazz postaje sofisticirana glazba koja
privlači ozbiljnu i intelektualnu publiku.
Najpoznatiji glazbenici: Charlie Parker,
Gillespie i Monk. Bob sastav ima trublju
saksofon i ritamsku selekciju: klavir,
kontrabas i udaraljke. Tempo je brži,
fraze su duže i složenije. bebop pripada
modernoj vrsti jazza.
COOL JAZZ- sličan bebopu ,
pojavio se tijekom pedesetih.
Nazvan je ovako kao suprotnost
hot jazzu. Najpoznatiji glazben
ici su tenor saksofonist Young i
Getz, pijanist TRistano i trubač
Davis. Ovi izvođači svirali su
mekšim tonom i s manje vibrata.
Djela su duža nego u bebopu i
pod utjecajem suvremene glazbe.
. Rabe se i novi instrumenti rog,
flauta i violončelo. Koriste se
nove mjere Âľ, 5/4 7/4
FREE JAZZ- nastao tijekom 60
ih godina. Temelji se na potpunoj
improvizaciji. Odbacio je zadanu
melodiju, harmoniju i oblik, ne
koristi se ni tonska građa i tonalitet.
Glavni skladatelj je Ornette Coleman:
On je 1960 snimio album Free jazz.
John Coltrane,on je improvozirao u
modusima i ljestvicama
JAZZ ROCK( fusion) od kasnih
60 nadalje jazz je snažno utjecao
na novi oblik popularne glazbe-rock.
Nastao je jazz rock. Stekao je popul
arnost kakvu je ranije imao swing.
Jazz rock spaja jazz improvizaciju s
eletroničkim instrumentima i čvrstim
ritmom rocka. Ističe zvučnost grupe
više nego individualnost svirača.
Predstavnici DAvis, Hanckok.
McLaughlin i Korea, a skupine
su Weather Report i Return to Forever.
GEOREGE GESHWIN najpoznatiji
amer. Skladatelj. Skladao zabavnu i
plesnu glazbu. Svjetsku slavu posti
gao je Rapsodijom u plavom (1924)
skladbom za klavir i orkestar ovo
je najpoznatiji primjer simfonijskog
jazza u kojem su spojeni jazz i
klasična glazba. On je također autor
prve američke opere Porgy i Bess
08.04.2008. (10:30) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
martina
ovo je drugo pitanje....................vjerojatno.....................
08.04.2008. (10:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
martina
ajd ljudi ako je netko napisao šalabahter iz kemije nek stavi na blog............... je nemam pojma ni šta se piše, a nemam ništa ni u bilježnici........ ajd nek se nađe neka dobra duša....... pozdrav!!!!!!!!!!!!!!! nadam se da ovaj blog netko uopce i cita!!!!!!!!!!!! pusa:)
04.05.2008. (21:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
vesa
Svojstva aldehida i ketona
Kemijska:
1.OKSIDACIJA
a)aldehida
-reagensi za zokazivanje aldehida:
Tollensov i Fehlingov
b)ketona
-oksidiraju s jakim oksidativnim sredstvom
(nitratna kiselina HNO3)
2.REDUKCIJA
Uporaba aldehida i ketona:
1.Metanal-formaldehid HCHO
-za umjetna gnojiva,org boje, plastične mase
-plin neugodnog mirisa
-40% vodena otopina-FORMALIN(za čuvanje
bioloških preparata)
2.Etanal-acetaldehid CH3CHO
-za octenu kiselinu, za lijekove
3.Propanon-aceton
-kao otapalo za boje, lakove, gume
Karboksilne kiseline
Podjela:
-prema broju COOH skupina:
a)monokarboksine-1 COOH skupina
b)dikarboksilne(HOOC-COOH)
c)polikarboksilne
-prema vrsti skupine:
a)hidroksikiseline(OH i COOH)
b)aminokiseline(NH2 i COOH)
Svojstva:
Fizikalna:
-do 10 C atoma-tekućine oštra mirisa
-više od 10 C atoma-čvrste tvari
-poovećanjem C atoma topljivost u vodi
se smanjuje
-tališta i vrelišta viša od alkohola slične Mr
jer nastaju dimeri
Kemijska:
a)kiselost-oslobađanje H3O+ iona
b)reagiraju s metalima:nastaje sol+vodik
c)neutralizacija
Uporaba i dobivanje:
1.Metanska(mravlja):HCOOH
-jača monokarboksilna kiselina
-nagriza kožu(kopriva,mravi,ose)
-dobivanje-oksidacija metanola
-zagrijavanjem s H2SO4 dobije se CO+H2O
-reakcijsko je sredstvo
2.Etanska(octena):CH3COOH
-bezbojna tekućina, oštra mirisa
-miješa se s vodom
-dobivanje:-oksidacija etanola
-adicija vode na etin ili eten
-99,5% koncentrirana-otrov
-pri temp od 17°C prelazi u čvrsto stanje-
LEDENA ILI GLACIJALNA KISELINA
-koristi se kao otapalo u org industriji
-koristi se u ind boja,lijekova,plastike
-razrijeđena(ocat) koristi se kao začin
3.Butanska(maslačna):C3H7COOH
-nastaje kvarenjem maslaca
-sastojak je znoja-od nje potječe neugodan miris
4.2-hidroksipropanska kiselina(mliječna)
-nastaje prilikom mliječno-kiselinskog vrenja
-ima je u kiselom mlijeku, prilikom vrenja sira,
prilikom kiseljenja kupusa
-nastaje u mišićima prilikom razgradnje glukoze
uz nedovoljnu količinu kisika
5.Oksalna(etanska-di kiselina):HOOCCOOH
-u čvrstom je stanju
-nalazi se u povrću(špinat, kupus, rajčica...)
6.Benzojeva(benzenkarboksilna kiselina)
-konzervans-natrijevbenzoat-dodaje se jer
iz njega nastaje benzojeva kis koja ima
inhibitorsko djelovanje na mikroorganizme
Derivati karboksilnih kiselina
-spojevi koji nastaju iz karboksilnih kis
supstitucijom s nekim nukleofilnim reagensom
1.Esteri
Fizikalna svojstva:
-neutralne tekućine slabo topljive u vodi
-dobro se otaoaju u org spojevima(etanol, eter)
-imaju niža vrelišta od kiselina, jer iako su
polarni, ne vežu se vodikovim vezama
Uporaba:
-za kozmetičke i prehrambene proizvode
-nitroglicerin je ester(dinamit)
-u farmaciji u nekimlijekovima-širi krvne žile
-acetilsalicilna kiselina(aspirin)-u medicini
-u proizvodnji plastičnih masa-pleksiglas, leće
2.Amidi
-sadrže amino skupinu
Svojstva:
-neutralne čvrste tvari pri sobnoj temp
-metanamid je tekućina
-reagiraju reakcijama hidrolize:
a)u kiseloj sredini nastaje karboksilna kis i amonijak
b)u bazičnoj sredini nastaju sol i amonijak
Uporaba:
-urea ili mokraćevina(diamid)
-nalazi se u urinu(nastaje metabolizmom bjelančevina)
-koristi se u polj kao gnojivo
-u ind lijekova i plastičnih masa
Anhidridi karboksilnih kiselina
-derivati karboksilnih kis
Dobivanje:
-reakcija dvije molekule uz izdvajanje vode
Uporaba:
-za dobivanje estera i amida
Masti i ulja
-prirodni spojevi viših masnih kiselina i alkohola glicerola
Više masne kiseline:
-imaju više od 10 c atoma i uvojek paran broj atoma
1.MIRISTINSKA-CH3(CH2)12COOH
2.PALMITINSKA-CH3(CH2)14COOH
3.STEARINSKA- CH3(CH2)16COOH
4.OLEINSKA-CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH
-ima 1 dvostruku vezu na 9. C atomu
5.LINOLEINSKA-CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH
-ima 2 dvostruke kov veze
→zasićene masne kiseline(imaju jednostruku kov vezu)
→prevladavaju u mastima
Funkcija masti i ulja
-biomolekule(sudjeluju u izgradnji stanica)
-daju energiju
-izgrađuju stanice(biomembrana)
-tope vitamine(A,D)
-mogu uzrokovati kolesterol i srčani udar(taloženjem)
-masti su životinjskog podrijetla-osim kokosove masti
-ulja su biljnog podrijetla-osim ribljeg ulja
-na zraku se kvare
-esencijalne masne kiseline ne možemo sami sintetizirat, nego ih unosimo prehranom
12.05.2008. (18:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
martina
HVALA PUNO VESI!
12.05.2008. (19:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...