Komentari

fanny7.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


  • tyche

    Cestitam na medaljama, nije vazno sto je bronca, vazno je da se odrzava kontinuitet, ne bi bilo ni normalno da je Zmaja stalno, uvijek i pod pritiskom okoline u vrhuncu utreniranosti i spremnosti, tijelo to ponekad ne moze podnijeti. Nekad se treba i malo opustiti i prikupiti snagu. Bronca ? Fine !!! :)))
    Djeca.. eh, zakljucih na temelju vlastitog i iskustva blize okoline da covjek jednostavno mora imati srece u tim stvarima, svi se trudimo koliko je u nasoj moci, ali ponekad i najbolji odgoj ne rezultira primjerenim rezultatom. Okolina je ta koja djecu oblikuje u nekim drugim smjerovima nego li obitelj, skola i sva moguca pedagogija, i ma kako se mi trudili i nastojali, pod presingom moranja uklapanja djeca jednostavno krenu linijom manjeg otpora i UKLOPE SE ! To je rekla bih prirodan proces, iako nepozeljan ukoliko je okolina losa. Bog nam pomogo s nasom djecom - nikad ne znate sto ce vas docekati.

    avatar

    02.04.2008. (08:52)    -   -   -   -  

  • Dag Dagoberovic

    sjajno i svaka čast Zmaji ide to njoj pa makar bilo i brončano, medalja je medalja ma kakvog sjaja bila jer je nagrada za uložen trud ...

    kad sam bio mađahan dečec onda sam se družio sa svime i svakime no radio sam nepodopštine no nikad nisam bio jako zločest i ispao sam kakav takav no ipak je važno da klinci nauče gdje su granice dobrog ukusa te što se smije a što nesmije činiti te da se nekome čini šteta ma kolika god ona bila ...

    današnja djeca odrastaju na cesti jer o njima se nema tko brinuti a ono malo djece o kojima roditelji brinu su sretnici no ni nekad jako davno roditelji nisu stizali se bakčati oko djece jer ih je bilo mnogo pa su sva djeca ispala dobro i rijetko koje je djete bilo otišlo u krive vode, smatram da mjerilo brižnosti nije nešto važno nego mjerilo koje se odražava u društvu kao cjelini gdje djeca kupe te pojmove (brzi uspjeh krađama i prodajom droge, lopovluk ministara i sličen stvari) ...

    pozdravi tebi i tvojima :))))

    avatar

    02.04.2008. (12:26)    -   -   -   -  

  • dr. Zloba Spasoje

    jebem mu, sad si me uplašila. ja kao zadnji muški predstavnik svoje loze moram imati najmanje 12 sinova da nam loza opstane i sad vidim da je njih teže odgajati.

    hm? šta ću sad?!

    avatar

    02.04.2008. (12:30)    -   -   -   -  

  • dr. Zloba Spasoje

    čestitke na bronci!

    avatar

    02.04.2008. (12:31)    -   -   -   -  

  • MENTINA

    po N-ti put BRAVO za Zmaju i medalju!!!!:))))))))))))))) Glede djece i djecjeg nasilnistva, ovdje u Italiji se o tome jako puno pise i raspravlja na svim razinama i forumima jer ta strasna pojava poprima stravicne oblike. Stvarno ne znam zasto se dogadja to sto se dogadja i zasto su djeca tako okrutno i stravicno nasilna (naravno ne sva)? Po meni stvar je u medijima i u obitelji. No kako to promijeniti? Mislim da je skroz nemoguce :(((( Ali kuda to sve vodi? Veli mi sogi, da vec u vrticu pocinje to nasilnistvo, da se mlate sve u sesnaest. Ponekad mi je i drago sto nemam djece jer mislim da bih skrenula da mi je dijete takvo ili da ne-daj-boze bude drogeras ili tako nesto. Biti roditelj u danasnje vrijeme je stvarno uzasno tesko, UZASNO! Mah-mah draga moja :)))))))

    avatar

    02.04.2008. (15:22)    -   -   -   -  

  • fanny

    @tyche - u odgoju od prvog dana ravnam se razumom, iako je to ponekad veoma teško. Ponekad bi bilo lakše popustiti i ići linijom manjeg otpora. Ali nešto u meni mi ne da. Ravnam se svojim sjećanjem na te iste godine i dob. I pokušavam pronaći najbolje rješenje. I sa dobrim djetetom, ponekad ima problema. Kod nas je, unatoč svemu, ponekad i toga. Dijete traži svoje "ja" i onda se samo zapetlja. No, uvijek dosad, bitno je razgovarati i samo razgovarati, naći slobodnog vremena kad dijete zatraži razgovor ili kad osjetiš da ga treba. Treba osjetiti. A onda kao odgovor se događaju trenuci kad se prosto iznenadima kako dijete zrelo razmišlja, kako u stvari primjećuje i razmišlja o stvarima o kojima i ne misliš da u njenoj dobi može razmišljati. Onda osjetim onu toplinu i zadovoljstvo i znam da mi niti jedan razgovor nije uzaludan.
    A djecu ambicioznost roditelja ponekad uništava, imam i to prilike vidjeti. Prošlo ljeto, osjetili smo da je pukla. Nakon pet godina svog borilačkog sporta preko školske godine i šest sezona plivanja preko ljeta (dakle bez predaha), jednostavno je tijelo i psiha dala signal. Nismo razmišljali o tome, dok je svakodnevno išla na treninge. Zato smo na vrijeme stali na loptu, tako da će ove godine, barem preko ljeta biti drugačije. Ići će iz rekreacije, jer ne želi prestati, ali samo navečer. Izrazila je želju da preko ljeta nađe posao, na benzinskoj pumpi ili u saobraćajnoj policiji mjesec dana (oni mali saobraćajci u bijelom). Želi biti korisna. To je ono što sam ti govorila, ničim izazvana dolazi na ideje koje me iznenađuju :)
    Znaš, ja uvijek stojim na stanovištu, da kad si blesav (i obrnuto), onda si takav i sa 10, sa 15, sa 20 i kao starac. Svi imamo kikseva, ali uglavnom - tomu je tako :)

    @Dag - pogledaj moj odgovor Tyche, tu je dio odgovora i tebi.
    I ja sam bila mali vrag, ali nikad ono - krajnje zločesta. Razlikuju se psine i zloća sama po sebi. Ovo prvo se s godinama preraste, ali zloća ostaje i kasnije dio karaktera. Uostalom, osvrnimo se oko sebe, takvih kao u priči - BB, Farma, radna sredina, škola, politika, umjetnost, sport, svaki kutak društva. A djeca rade svinjarije kad odrastaju bez interesa, obaveza i vremena koje im trebaju posvetiti roditelji, koji danas u ovim vremenima, imaju svakojakih važnijih briga. Neke su važnije, a neke su "važnije" samo u roditeljskoj glavi :)
    Zato i gledam Farmu, da se po stoti put uvjerim (kamere nam pri tome pomažu), koliko ljudi mogu biti zloba i zloća iza leđa, a u lice slatki kao med. Iskustvo potvrde koje ništa ne košta :)

    @dr. Zloba - znači zemljače, ostavi snove o Vesni Pisarović, potraži srodnu dušicu i - primi se posla, bez straha, molim :) Gledajući kakve su cure danas nije lako, ali ne i beznadežno :)

    @MENTINA - kad nemaš djece i to sve gledaš oko sebe, nije ni čudo da tako razmišljaš. Meni je pak drago da je imam, no gledajući ovo što se događa (globalno i lokalno), normalno da me ponekad strah svega. No, ja kao ja, uvijek - optimista, znaš valjda. Zabrinutost me primi i pusti, jedino tako možeš normalno dalje, kiss :)

    avatar

    02.04.2008. (20:05)    -   -   -   -  

  • rU

    bronca je također super. no, najvažnije je da sve to veseli i zmaju ...

    djevojčice brže razviju socijalnu kompetenciju, manje su agresivne, a i očekivanja okoline su drugačija i modeli koji im se nude ... možda stoga djeluju 'lakše odgojive.
    no, ja mislim, draga fanika, da ti ne bi imala problema ni sa sinovima ... -))

    avatar

    02.04.2008. (21:29)    -   -   -   -  

  • LudaMarta

    Moja teta Fanika, hvala puno :) Baš ste mi izmamili suzeke na oči... Pusa najveća!
    Ima danas svakakve djece, ekvivalentno društvu u kakvom, nažalost, živimo... Teško je danas biti dijete, silna događanja tjeraju nas da brzo odrastemo. Neki bezbolno pređu tu fazu, a drugi, skloniji lošim utjecajima, jednostavno podlegnu. Važna je i mentalna snaga, a onda tu veliku ulogu igra i roditelj. Sve je to začarani krug koji se neće promijeniti dok opće stanje u društvu ne postane normalnije, a kako smo krenuli... :(
    Hvala puno, i Vi meni uvijek izmamite osmijeh na lice. :)
    Kad bih barem imala vremena češće doći...
    Puse najveće šaljem, Martina :)

    avatar

    02.04.2008. (21:46)    -   -   -   -  

  • More ljubavi

    Već će biti vremena da se Zmaja okiti i sjajnijim odličjem. Samo neka i dalje bude Zmaja a ne zmaj.
    Nekada davno reče Silobrčić: "Šta je to u ljudskom biću , što ga tjera prema piću?" Isto je i sa djecom. Ma koliko se mi trudili oni će otići nekim svojim putima.
    Pozdrav

    avatar

    02.04.2008. (23:44)    -   -   -   -  

  • miss shiny.

    Awww. :)
    Mislim, čestitke zmaji opet :)
    A Marta, stvarno ima divan osjmeh. I skroz je cijela simpatična :)

    Imam novu adresu bloga :)

    Pusam.

    avatar

    02.04.2008. (23:45)    -   -   -   -  

  • teuta

    Lijepi je ukras i potvrda uspjeha - madalja ali ona ne znači sve, važnije od toga jest uloženi trud i unutarnje zadovoljstvo onoga koji želi nešto postići, uglavnom za sebe.
    Uvijek sam željela kao mala klinka roditi u braku prvo sina i onda dvije kćerke...i zamisli, baš se to ostvarilo. Nek su nam djeca samo zdrava i sretna to je ipak najbitnije, zar ne? Pozdravček draga...cmokkkk.

    avatar

    03.04.2008. (10:29)    -   -   -   -  

  • Majstorica s mora

    Čestitam na medalji, sport i hobiji su jedina normalna stvar za mlade u današnje vrijeme...
    Ima jako dobre i nadarene djece, a opet i pravih huligana kojima ništa nije sveto...nažalost svi najčešće pričamo o ovim drugima, evo i jutros čitam kako su izmlatili u Zagrebu stidente iz Metkovića, prestrašno da ne možeš navečer ni normalno šetati ni džogirati od straha da te ne presretne neko s bezbol palicom...

    avatar

    03.04.2008. (13:06)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Čestitke Zmaji na medalji u jačoj konkurenciji. Ima sve više nasilja o kojima čujemo i vidimo u medijima, a možda i zbog toga što su se neka mjerila vrijednosti promijenila i uzori mladima nisu više oni koji su nam prije bili. Još sam u ratu vidio tko sve dobija činove.

    avatar

    03.04.2008. (13:26)    -   -   -   -  

  • zmajka

    Čestitke tvojoj najdražoj na svim uspjesima... Ljubac veliki...
    Od jedne mame koja odgaja i curu i dečka. I slaže se, ima neke bitne razlike, to je dugačka tema...
    Ali odgoj kreće od prvog dana, kad dođeš s njima iz rodilišta, nepregledni vagoni ljubavi, i tu i tamo vagon razuma.
    Ako mali krene grebati po tuđim autima, onda doma nije naučio što znači poštovati tuđe vlasništvo, a ni svoje. Ako izaziva, mlati ili ponižava drugog klinca, onda mora biti spreman snositi posljedice. Ako to ne učini škola na licu mjesta ( a i to je dugačka tema), onda moraju nešto poduzeti roditelji... Najviše me žalosti kad čujem svoje frendice mame: joooj, ja ne znam što je njemu.
    A tko onda zna,ako ti ne znaš.
    I ako ne znaš, zašto ne znaš? Možda zato što ne želiš znati... To više ne govori o djetetu, nego o mami.
    Daj da zašutim.
    Pozdrav vam veliki šaljem !!

    avatar

    03.04.2008. (20:25)    -   -   -   -  

  • fanny

    @Rusalka - nju veseli sve, fala bogu, to je osobina koju kod nje volim više od svega. Zna se radovati i malim stvarima. Mnogo znači što mi ne vršimo pritisak na nju, pa je i njoj lakše.
    Draga moja Ru, situacija se okrenula. Imam prilike gledati cure na bazenu preko ljeta i inače, postale su napasne i agresivne. Danas više nije rijetkost da se pomlate djevojke i to tako krvnički, da dečki bijelo gledaju. I ja ostanem bez teksta kad vidim kad su u društvu vršnjaci - cure i dečki, pa kad dvije cure uhvate malca (koji je redovito žgoljaviji), jednostavno ne može s njima na kraj, dakle danas vrijedi ona "bjež'te dečki, idu cure" :) A o verbalnoj strani, da i ne govorim :)

    @Marta - znaš da si ti moj number one, otkako sam te prvi puta srela. I ostani uvijek takova, što ne sumnjam. A danas je teško odudarati od ove većine djece, nedugo mi je Zmaja rekla - gledaju me kao da sam crna ovca dok pijem ledeni čaj i ne pušim. Kao da sam ja čudna, a ne oni koji se nalijevaju, pa poslije ne znaju za sebe. U tome je poanta, danas treba biti "drugačiji", baš na taj način, koji je mojoj generaciji bio - normalan. I ustrajati u tome, bez obzira kako te gledali. Napiti se može svatko, ništa lakše, pusa :) Slažem se - mentalna snaga je nešto s čim se rodiš ili ne :)

    @More ljubavi - u mojoj kući je uvijek bilo pića svih vrsta, jer su moji imali vinograd. Pilo se vino za svakim ručkom. Bilo je rakije svih vrsta i pravog domaćeg vinjaka. Ali vina starog i petnaestak godina. Pilo se malo, ali dobro. I nitko nije pretjerivao, niti bio alkoholičar. Dakle, ima ono u nama, kako kažeš. Tako je sa svime u životu. Najgora stvar su drastične zabrane. Treba razgovarati, objasniti, a ne samo strogo braniti. Teško je i neki puta ne urodi plodom, jer svako ima svoj put . A želimo da Zmaja ima prvo i osnovno - djetinjstvo, a ostalo će doći, ako će doći :)

    @Miss - pa vjerujem da je znaš, ako poznaješ H@cka, onda znaš i Martu, predpostavljam.
    Stižem k tebi :)

    @Teuta - rijetko kad trud i znaoj ne pokaže rezultat. Kad joj je bilo najteže, uvijek sam govorila - doći će tvoje vrijeme. Sad mi zna reći - dobro si mi mama rekla. Drago mi je da to primjenjuje i na ostalim stvarima :) A zdravlje, podržavali smo je u sportu, jer sam oduvijek mišljenja da je sport - preduvjet za zdrav život :)

    @Majstorica - mene je frapiralo ovo s ovim malcima što su planirali ubiti učiteljicu. To je stvarno za razmišljati i to ozbiljno. Problem je što djeca nisu upućena kako potrošiti silnu energiju u prave svrhe :)

    @gogoo - ova tema o činovima je duga priča. Vidimo danas kako je jedna o takovih završila. A agresija je samo plod okoline i obitelji, društva u cjelini :)

    @Zmajka - problem je što mnoge mame provedu po nekoliko sati tračajući uz kavu, a kažu da nemaju vremena za dijete. I onda se događa što se događa. Nedugo su cure iz razreda brinule za jednog dječaka, koji je zbog nesretne ljubavi - mršavio, propadao, pokvario ocjene, čak se rezuckao po rukama. Ja sam bila zabrinuta i nije mi bilo jasno kako to roditelji ne vide. Nekoliko puta sam skoro kod razrednice završila. Na sreću, dečko je zarotirao, sad je bolje i počinje se normalnije ponašati - zahvaljujući vršnjakinjama koje su se bavile s njime. To je divna priča, ali rijetko je čujemo :)

    avatar

    03.04.2008. (21:56)    -   -   -   -  

  • Vitae...

    Uvijek dođem k tebi po dozu zdravorazumskoga optimizma, a danas mi toga tako treba ...
    Pričaš o agresiji , a meni je žao da i svoje klince nisam malo agresivnije i spartanskije odgajala...što reći, pred školom je dok je čekala tatu, budući sam ja imala sjednicu, moja dobila opake batine od curice iz razreda , a treća je gledala i nije se miješala jer joj je nasilnica zabranila i zaprijetila.
    Nasmijala sam se na tvoj komentar jer sam rekla jučer posve isto i ponavljam to kao papiga : nemoj prva , ali se ne daj tući!
    I znaš što me od svega najviše pogađa- ne zna reagirati na agresiju. Stoji i čudi se !
    U školi u kojoj radim doista se puno radi s djecom , mali smo i sve se odradi, nema guranja pod tepih .. i danas je cijeli dan bila akcija, svi su pozvani redom kod psihologa , s tim se razredom radi posebno jer se od prvog razreda uočilo da su "specifični " i nakon svega , iza posljednjega sata opet jedan malac razbije drugom bradu jer mu se nije svidio pogled.
    Danas pretražujem adrese klubova borilačkih vještina u Rijeci , draga mija Fani jer ne znam više što i kako , a kako je krenulo ....

    Pusa ti velika !

    avatar

    03.04.2008. (22:14)    -   -   -   -  

  • prorok

    Samo poalko Zmaja je rođena pod sretnom zvijezdom
    bit će medalja važno je da ima pravu obiteljsku atmosferu.
    A problemi sa djecom eh ne može se uz njih biti 24 sata dnevno
    samo boga reba moliti da ne upadnu u loše društvo.
    Prijatan vikend vam želim i tople pozdrave šaljem.

    avatar

    04.04.2008. (08:25)    -   -   -   -  

  • 012 STATION posada

    Zaboravila si reći u "neutralnu" zemlju koja svoju obranu temelji na konceptu naoružanog naroda i koja ima 500.000 ljudi pod oružjem koji su spremni reagirati u 12 sati jer oružje imaju doma ;))))

    Cijena? Neosvojivo....

    avatar

    04.04.2008. (10:52)    -   -   -   -  

  • fanny

    @Vitae - uh,uh, koliko je nama puta došlo, kad je dobila batina u školi da odem i reagiram. Ali s naporom sam se suzdržala. Da je bilo nešto teže, reagirala bih, ovako - jednostavno sam ju prislila da se brani. A srce me boljelo.

    U ovih šest godina svašta sam vidjela. U moje vrijeme nije bilo tako, borilački sport je bio čast i disciplina i povlaštenost, koja se koristi samo u nuždi. Danas ima nasilnika koji još dodatno koriste to znanje.
    Obiđi klubove i pogledaj, nije loše, istrese se energija, dobro je za zdravlje, razvoj, a i nije na odmet, posve se drugačije doživljavaju djeca koja se bave borilačkim sportom i to među svojim vršnjacima. Ne zalijeću se baš na njih samo tako, no i ta djeca se ne trebaju razbacivati svojim znanjem. Mnogo, ako ne i najviše ovisi o treneru. Zato cijenim Zmajina trenera, jer ako netko uza sve svoje poslove nalazi dva sata - pet puta tjedno za treninge, vodi ih vikendom na turnire, uza posao, obitelj s dvoje tinejdžera, gradnjom kuće - nađe vremena da za sitnu lovu to dobro radi, onda znaš kakav je čovjek. Entuzijazam nitko ne može platiti.
    Dakle, samo naprijed, moja podrška, dijete bi se posve drugačije osjećalo, pogotovo ako po prirodi nije agresivna :)

    @PROROK - nema te obitelji koja nema probleme s djecom, najbitnije je biti im pravi primjer, jer od nas uče osnove. No na žalost i od okoline, treba ih skretati od negativnog utjecaja, barem se truditi :)

    @Manga - Ne znam kako sam pogodila da ćeš se za Švicarsku uhvatiti po pitanju neutralnosti :) Nije mali bedast, on već ima planove da tamo i ostane, što mu uopće ne zamjeram. Nije badava Švicarska sinonim za red, disciplinu i dobar život. No, gradili su je na zdravim temeljima, bez obzira na surovost kapitalizma. Nije bilo - zdrpi dok možeš, jer ne znaš dokle ćeš :)

    avatar

    04.04.2008. (12:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...