Komentari

bookaleta.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Helix

    Dobro, čestitamo večerašnjem kandidatu!
    Aaallli, je li on bio i kod Olivera? (na Milijunašu je navodno bio)
    Drugi rekord je upitan (odnosno obaranje tvojega). Naime, kandidatkinja, Marčanka, nije znala odgovor na pitanje kojim su eliminirana 64 od 100. Kako se nije sjetila da je dunja na talijanskom "mela cotogna"? (priznajem da je lakše u vlastitom dnevnom boravku)
    Za nas si ti prvi kvizaš u Hrvata (ma što neki o tome mislili)!

    avatar

    30.03.2008. (23:48)    -   -   -   -  

  • Herostrat

    U Konavlima je ta kotonjata deboto poznata kao kruh pa kad na takvom pitanju ispadne toliko ljudi....eh, što ti je različita percepija :)

    avatar

    31.03.2008. (08:38)    -   -   -   -  

  • Helix

    Herostrat - zainteresiralo me je to. O izrazima u Konavlima ne znam zaista ništa osim ono što nađem na Internetu ili mi netko kaže. Bila bih ti zahvalna da mi to s kruhom malo objasniš, kakav je to kruh i zašto ga tako zovu. Naime, riječ "cotognata" uz mela - jabuka je pridjev i dolazi (ako se ne varam) od riječi cotone - pamuk. Dunju zovu tako jer je to "nekakva čudna ni jabuka ni kruška čija kora pod prstima ostavlja osjet kao da je pokrivena pamučnim dlačicama".
    Kotonjata je kod nas poznata i kao sir od dunja, a radi se u raznim krajevima, gotovo svugdje gdje ima dunja. Tako ih se najlakše čuva jer su inače malo sklone truljenju (iako ih u kućama drže cijelu zimu i uživaju u mirisu). U sir se dodaje prema ukusu i navici - cimet, vanilija ili samo šećer. Poslastica se može usporediti sa smokvenjakom (poznat na Visu kao hib - voćni kruh- da nije to trag riječi kruh uz kotonjatu?), samo što se on radi od suhih smokava, a za kotonjatu se kuhaju svježe dunje.
    Ispravite me ako griješim i dodajte nešto novo, unaprijed zahvalna.

    avatar

    31.03.2008. (10:32)    -   -   -   -  

  • Bookaleta

    Nešto novo bi moglo biti da je naša Marčanka mogla znati da se u nekim krajevima Istre za dunju kaže kunja ili kutina

    avatar

    31.03.2008. (12:39)    -   -   -   -  

  • bellarte

    ...hm ...znanje se uvijek isplati...nego opiši nešto o kontaktu sa orbitalnom stanicom Mir koji bi se trebao održati slijedeći ponedjeljak..sigurno o tome nešto više zna Korado tvoj negdašnji jocker...hvala,na informiranju javnosti!

    avatar

    01.04.2008. (10:03)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...