Komentari

mkronike.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • linus.broj.dva

    Napisao bih i ja o formuli koju, ali ti to bolje pokrivaš pa nema smisla :-)

    Inače, sjajna utrka jučer, Kimi zaista dominira i Hamilton je dobio jaku konkurenciju unutar svoje momčadi. BMW odličan, volio bih njih vidjeti češće u ovakvom izdanju.

    I kratko: koliko sada treba trajati komplet motor+mjenjač te gume? Jesu li dokinuli traction control? Znam da ima na webu, ali bit će sigurno i neka ekstra informacija ako direktno ovdje pitam ;-)

    avatar

    24.03.2008. (13:18)    -   -   -   -  

  • Marv

    Da, zanimljiva trka (za ljubitelje, jer ostalima koji znaju pogledati nije zanimljivo ako nema izlijetanja, a nije kao MotoGp pa da se stalno pretječu).

    Ovako, glede pravila, za mjenjač nisam siguran, pogubio sam se u tim brojkama, ali mislim da mora trajati 4 utrke. Motor mora trajati dvije utrke, ali od ove sezove imaju pravo na jockera (neće biti kažnjavani za prvu izvanrednu promjenu motora u sezoni). Mislim da jocker vrijedi i za mjenjač. Gume ne traju niti jednu cijelu već maksimalno oko pola utrke. No kad bi i trajale, morali bi na zamjenu jer imaju pravilo da u svakoj utrci moraju koristiti obje komponente (Bridgestone na svaku utrku donosi dvije komponente guma različitih tvrdoća) tako da se obavezno troše bar dva seta guma (najčešće tri jer je na većini staza optimalna strategija s 2 odlaska u boks).

    Elektronska pomoć je ove godine napokon ukinuta (ne samo kontrola proklizavanja, nego i elektronski program za start, pomoć pri kočenju...), a već je ranije bila ukinuta dvostrana telemetrija (dakle mogućnost da se iz boksa podešavaju parametara motora, ovjesa...). Zbog sve nepovoljnijeg omjera uspjeha između vozača i bolida (koji bi trebao biti 50:50, ali kako bolidi postaju sve sličniji videoigri, značaj vozača opada), bilo je već nekoliko pokušaja za ograničavanje elektronskih pomagala, no nije bilo uspjeha jer su neke momčadi pronalazile načina za varanje i tako bile u prednosti pred ostalima. Sad su to napokon riješili unificiranom računalnom jedinicom koju su razvili McLaren i Microsoft, a koriste ju sve momčadi pa nema varanja sa skrivenim mogunostima.

    avatar

    24.03.2008. (18:27)    -   -   -   -  

  • ...Jani29...

    ja bi da postoji neki fan GP-a pa da mogu tamo past oči na valetu, haydenu itd..ovi iz F1 su fanj mali i nitko mi nije fora.. možda hamilton

    avatar

    24.03.2008. (20:38)    -   -   -   -  

  • Rock Roll

    Ja pratim i GP, ali nažalost ne gledam utrke jer već neko vrijeme nemam satelit. Tako da sam ograničen na http://www.moto-live.com i na članke u lokalnim moto magazinima.

    avatar

    24.03.2008. (20:44)    -   -   -   -  

  • linus.broj.dva

    Rock, sjajan odgovor, hvala - znao sam kako ću saznati i ponešto ekstra ;-)

    avatar

    24.03.2008. (22:50)    -   -   -   -  

  • trill

    A kako se ja osjećam? Dođem kod Linusa, tamo nogomet, dođem kod Marva, tamo fromula? :))))

    avatar

    25.03.2008. (14:27)    -   -   -   -  

  • pegy

    Zamisli, gledala sam skori cijelu utrku. :)) Možda baš i ne bi bila da Moj Netko nije upalio TV baš s tom namjerom. A meni se nije bilo dalo još van iz kreveta. :)) Dobro mi dođu ove tvoje sistematizacije. Skupa s tobom, Blažičkom i njegovim komentatorima možda uspijem pohvatati konce od svih tih silnih promjena. :))

    avatar

    26.03.2008. (10:21)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...