Biljoteko, čestitam. Slučajno sam naletio na ovaj blog tragajući za receptima za pripremanje salepa. Trudiću se da redovno posjećujem ne samo zato što hoću da naučim već i zato što posljednjih godina pokušavam zdravo živjeti, a ovdje ima svega... Savršeno. Samo dvije dopune, koje nemaju veze sa naučnim dijelom sadržaja. Najbolji salep u Sarajevu prije više od 40 godina spravljao se u maloj slastičarni, mislim da se zvala "Dubrovnik", u jednoj oniskoj kući kod Stare željezničke stanice, prekoputa bašte restorana "Dubrovnik" (današnje zapušteno parkiralište kod hotela "Bristol"), upravo kao što je najbolja boza bila kod "Komše", Albanca koji je držao slastičarnu u Ulici Kralja Tomislava, iza Druge gimnazije. Kolači mu nisu bili čemu, ali boza! Po svemu ostalom "Slatko ćoše" JESTE bilo institucija. A autentični salep, nalik onim starima, još se do pred rat mogao popiti jedino u slastičarni "Carigrad" (ili tako nekako), kod tramvajske stanice kod Sebilja na Baščaršiji. Današnjim salepom u Sarajevu ja uopšte nisam zadovoljan, osim možda jednim u maloj kafanici kod Begove džamije. I još jedna mala ispravka, ne zamjerite. Spravljač/prodavac salepa je salebdžija (ne salepdžija), to je dosljedno izvršeno jednačenje po zvučnosti, isto kao što se ne može reći burekčinica nego buregdžinica. Tako ga zove još Aleksa Šantić u pjesmi "Zimsko jutro".
31.03.2009. (17:40)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
paja
ima li u sarajevu biljna apoteka ili nešto slično gdje se može nabaviti kvalitetan salep
22.10.2011. (21:01)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Gost
Biljoteko, čestitam. Slučajno sam naletio na ovaj blog tragajući za receptima za pripremanje salepa. Trudiću se da redovno posjećujem ne samo zato što hoću da naučim već i zato što posljednjih godina pokušavam zdravo živjeti, a ovdje ima svega... Savršeno. Samo dvije dopune, koje nemaju veze sa naučnim dijelom sadržaja. Najbolji salep u Sarajevu prije više od 40 godina spravljao se u maloj slastičarni, mislim da se zvala "Dubrovnik", u jednoj oniskoj kući kod Stare željezničke stanice, prekoputa bašte restorana "Dubrovnik" (današnje zapušteno parkiralište kod hotela "Bristol"), upravo kao što je najbolja boza bila kod "Komše", Albanca koji je držao slastičarnu u Ulici Kralja Tomislava, iza Druge gimnazije. Kolači mu nisu bili čemu, ali boza! Po svemu ostalom "Slatko ćoše" JESTE bilo institucija. A autentični salep, nalik onim starima, još se do pred rat mogao popiti jedino u slastičarni "Carigrad" (ili tako nekako), kod tramvajske stanice kod Sebilja na Baščaršiji. Današnjim salepom u Sarajevu ja uopšte nisam zadovoljan, osim možda jednim u maloj kafanici kod Begove džamije. I još jedna mala ispravka, ne zamjerite. Spravljač/prodavac salepa je salebdžija (ne salepdžija), to je dosljedno izvršeno jednačenje po zvučnosti, isto kao što se ne može reći burekčinica nego buregdžinica. Tako ga zove još Aleksa Šantić u pjesmi "Zimsko jutro".
31.03.2009. (17:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
paja
ima li u sarajevu biljna apoteka ili nešto slično gdje se može nabaviti kvalitetan salep
22.10.2011. (21:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...