Nisam nikad bila u berbi divljih sparoga. Ali zato mi rastemo sparoge u nasem polju, imamo jedno dva reda po jedno tri metra . Sezona im ovdje traje oko 6 tjedana i stavrno je se zasitimo u to vrijeme. Mi ih jedemo jako jednostavno , skuhamo sparoge i samo ih umacemo u vruci putar.
01.03.2008. (21:56)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Opet si bija brži... znan, znan, ponavljan komentar.... aliiii.... čekaj, čekaj...... ni ovi majur ti se ne važi.... di mu je glava????? ;-))))) Po meni ono more bit i guma za zalivanje!!!!! :-))))))
01.03.2008. (22:02)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
njami,sanjat cu ovi pijat nocas:)) bila san ja danas povirit ima li sparoga,prosla sto metri po travi,sinjala tri krpelja na cizmi i odustala...ufff....bilo boje da san poskoka srela
01.03.2008. (23:24)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Al su več počele. Ajme gušta. Sad počinje fešta od šparoga. A spuže, jesi to ikad konzumira. Ja nisam uvik sam ih guštala tražit isto ka i šparoge do koju godinu unazad. Ali ukusi se minjaju. Pa je vrime da i to probam...
02.03.2008. (00:05)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Istina,Doco je jučer ubrao prvu. a ništa ne pišeš o " babama brstilicama" ( tako ih mi zovemo) , enciklopedijskom primjerku sisavca, slabije građe i vida,ali naoružanog kosirima,mačetama i kojokakvim oštrim predmetima koji u berbu odlazi sa ciljem da pokosi županiju u kojoj obitava,reže sve ped sobom ,čupa iz korijena i grupira se u formacije "klin" , "polumjesec" i " slobodno", eh, tamo gdje prođu babe brstilice, tamo šparuga ne raste
02.03.2008. (01:37)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@lionne: eee, i ja sam tako govorija u tvojim godinama ;-) @Zvrk: Da, svake godine promislim na to da ih u svome vrtu posadim, ali mi uvik nekako pobignu! @čiovka: Kako, di mu je glava!? POgledaj malo bolje uz livi rub slike! Ima glavu majur, ima, samo se malo sakrija u travu...Drugi put ću mu reć :Diži glavu! Neće mi Čiovka ništa virovat! Proglasit će te za gumu za zalivanje ;-)) @zuza: Asti miša, još nam samo krpelji fale! @suncokreta: Spuže ne volim... To je još ekstremniji sport! Ajmo sad malo u brdo!
02.03.2008. (08:25)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
živa istina jer nema većeg gušta: natuć se šparoga i cili dan piškit amonijak ;D narode moj - svi u šparoge pa makar ne ubrali ni jednu, to je tjelovježba za dušu i tilo!
02.03.2008. (09:40)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
da da, znala bi se nabrat sparoga i ja u prolice. nego u ciloj toj prici meni oni gmazevi najvise smetaju. i nisu samo gusteri... bude se i zmijetine. a meni sve sta se mice na trbuhu nikako da sjedne, pa se onda ustekam samo pripremljenim sparogama kod nekog drugog... p.s. u Italiji se nadju speroge mutanti, kako ih ja zovem. debele dva prsta i blijede... da, uzgojene sparoge tako izgledaju, a ja ih ne bi jela ni da me plate... Najbolje ipak od svega je poruka koju salje Modesti. Prava tjelovjezba, pa marak ne stavili ruku u niti jedan grm.
02.03.2008. (10:10)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ma odličan je to sport, vježba za sva osjetila. Uh, točno znam da bi mi se "pumpica" uzlupala od tih nenadanih susreta s puzavcima. No dobro je dok su neotrovni u pitanju. Ipak, kad se plodovi berbe nađu na tanjuru...tko te pita za blavora... ;-)))
02.03.2008. (10:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
02.03.2008. (11:01)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dalmacija moja inspiracij
ma zašto mi zubi činidu vodu...sve san senikako moga suzdržat ali kad sn vidija zanji litrat onda san pa nakolina...a vratija si me na moj početek blogiranja...jerbo jue moj prvi post bija o šparogan...
brode, naucit ces ti jos svakakve recepte s sparogama jer stvarno pasu uz sve zivo. a zamisli miline, kada mogu i u kucnim papucama proviriti nos iz kuce i pobrat ih onako za dve osobe ;) e, samo da mi je i ta druga osoba kuci. pozdrav
02.03.2008. (12:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Moj sport i moja spiza, oduvik ! Ma provaj i vako : normalno ih očistit, iskidat na komadiće duge cca1,5 - 2 cm, bacit na tavu s maslinovin uljen 2-3 minute i onda prolit žbačena jaja povr ! P.S. smiš bacit i mrvicu pršuta il domaće pancete. Sve jezike govori !
02.03.2008. (13:40)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Vidim ja da se tu bahato odbacuju vode i peteljke :))) Ja vodu ne bacam ni prvu ni drugu već od nje napravim juhu ili samo "čaj", odličan za "čišćenje" krvi kako to kod nas vole reći.
02.03.2008. (16:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nisam ni ja bila velika ljubiteljica šparoga dok nisam skužila kako se ispravno pripremaju pa se izgubi suvišna gorčina. I još nešto - nisu tako slasne ako ih niste sami ubrali! A razlika između vrtnih šparoga i samoniklih je ogromna.
02.03.2008. (18:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
a ti si zaboravio šta znači poziv djevojci: "Ajmo u šparoge" :-))
02.03.2008. (19:44)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Pasikarka
Ajmmeeeee brode pa sta mi radis?? Evo san jopet ogladnila. Obozavan sparoge. Vidis njih san uvik volila, ali dugo nisan volila masline. Sta godine cinu :-))) i kad se okusi minjaju. A skoro san majura zaboravila spomenit. Njega me uvik bilo straj (kad bi sila u sparoge) je da je ka guma za polivanje ;-))) ali je ipak bestija ;-))) Pozdrav
02.03.2008. (22:19)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
prekobrojna
Još uvijek sam u fazi kad ne volim šparoge. Možda se i meni okusi promijene, pogotovo poslije čitanja tvog posta.Tako si ih lijepo prezentirao da mi voda na usta ide. Jesi, Brode, faca. Sad si se i u kulinarskom svijetu prikazao u dobrom svjetlu. Ima li nešto šta ti ne znaš? Dakle, došlo doba da se šparoga proba! Usput će mi berba šparoga dobro doći kao antinikotinska aktivnost! Di ste jučer bili? Mi smo novim školarcima pravili društvo na Mosoru. Bilo je super.
03.03.2008. (06:29)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Eto, sa svime se slažen, samo ja još bacin kap-dvi kvasine. I ne bacan prvu vodu kod kuvanja. Za šparoge san završila fakultet i volin ih odmalena, a branje mi je uvik bilo posebna avantura. Da ih je bilo ječer na Bukovcu, još se ne bi vratili doma! :-)))))))))))))
03.03.2008. (14:42)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
lionne
brat šparoge- da. to mi je veliki gušt. papat šparoge- ne hvala. uffff! ko zna, možda se to s vrimenom promini. al sada... ni blizu kad se skuvaju :-)
01.03.2008. (21:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zvrk
Nisam nikad bila u berbi divljih sparoga. Ali zato mi rastemo sparoge u nasem polju, imamo jedno dva reda po jedno tri metra . Sezona im ovdje traje oko 6 tjedana i stavrno je se zasitimo u to vrijeme. Mi ih jedemo jako jednostavno , skuhamo sparoge i samo ih umacemo u vruci putar.
01.03.2008. (21:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
čiovka
Opet si bija brži... znan, znan, ponavljan komentar.... aliiii.... čekaj, čekaj...... ni ovi majur ti se ne važi.... di mu je glava????? ;-)))))
Po meni ono more bit i guma za zalivanje!!!!! :-))))))
01.03.2008. (22:02) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zuzayok
njami,sanjat cu ovi pijat nocas:))
bila san ja danas povirit ima li sparoga,prosla sto metri po travi,sinjala tri krpelja na cizmi i odustala...ufff....bilo boje da san poskoka srela
01.03.2008. (23:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Suncokreta2
Al su več počele. Ajme gušta. Sad počinje fešta od šparoga. A spuže, jesi to ikad konzumira. Ja nisam uvik sam ih guštala tražit isto ka i šparoge do koju godinu unazad. Ali ukusi se minjaju. Pa je vrime da i to probam...
02.03.2008. (00:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
walkingcloud
Istina,Doco je jučer ubrao prvu.
a ništa ne pišeš o " babama brstilicama" ( tako ih mi zovemo) , enciklopedijskom primjerku sisavca, slabije građe i vida,ali naoružanog kosirima,mačetama i kojokakvim oštrim predmetima koji u berbu odlazi sa ciljem da pokosi županiju u kojoj obitava,reže sve ped sobom ,čupa iz korijena i grupira se u formacije "klin" , "polumjesec" i " slobodno", eh, tamo gdje prođu babe brstilice, tamo šparuga ne raste
02.03.2008. (01:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brod u boci
@lionne: eee, i ja sam tako govorija u tvojim godinama ;-)
@Zvrk: Da, svake godine promislim na to da ih u svome vrtu posadim, ali mi uvik nekako pobignu!
@čiovka: Kako, di mu je glava!? POgledaj malo bolje uz livi rub slike! Ima glavu majur, ima, samo se malo sakrija u travu...Drugi put ću mu reć :Diži glavu! Neće mi Čiovka ništa virovat! Proglasit će te za gumu za zalivanje ;-))
@zuza: Asti miša, još nam samo krpelji fale!
@suncokreta: Spuže ne volim... To je još ekstremniji sport! Ajmo sad malo u brdo!
02.03.2008. (08:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
MODESTI BLEJZ
živa istina jer nema većeg gušta: natuć se šparoga i cili dan piškit amonijak ;D
narode moj - svi u šparoge pa makar ne ubrali ni jednu, to je tjelovježba za dušu i tilo!
02.03.2008. (09:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Juliere
da da, znala bi se nabrat sparoga i ja u prolice. nego u ciloj toj prici meni oni gmazevi najvise smetaju. i nisu samo gusteri... bude se i zmijetine. a meni sve sta se mice na trbuhu nikako da sjedne, pa se onda ustekam samo pripremljenim sparogama kod nekog drugog...
p.s. u Italiji se nadju speroge mutanti, kako ih ja zovem. debele dva prsta i blijede... da, uzgojene sparoge tako izgledaju, a ja ih ne bi jela ni da me plate...
Najbolje ipak od svega je poruka koju salje Modesti. Prava tjelovjezba, pa marak ne stavili ruku u niti jedan grm.
02.03.2008. (10:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Big Blue
Ma odličan je to sport, vježba za sva osjetila. Uh, točno znam da bi mi se "pumpica" uzlupala od tih nenadanih susreta s puzavcima. No dobro je dok su neotrovni u pitanju. Ipak, kad se plodovi berbe nađu na tanjuru...tko te pita za blavora... ;-)))
02.03.2008. (10:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
lionne
a ti znaš koliko mi je godina? :-)
02.03.2008. (11:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dalmacija moja inspiracij
ma zašto mi zubi činidu vodu...sve san senikako moga suzdržat ali kad sn vidija zanji litrat onda san pa nakolina...a vratija si me na moj početek blogiranja...jerbo jue moj prvi post bija o šparogan...
dalmacija moja inspiracija
02.03.2008. (11:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
podloga
brode, naucit ces ti jos svakakve recepte s sparogama jer stvarno pasu uz sve zivo. a zamisli miline, kada mogu i u kucnim papucama proviriti nos iz kuce i pobrat ih onako za dve osobe ;)
e, samo da mi je i ta druga osoba kuci. pozdrav
02.03.2008. (12:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Koraljka
Moj sport i moja spiza, oduvik !
Ma provaj i vako : normalno ih očistit, iskidat na komadiće duge cca1,5 - 2 cm, bacit na tavu s maslinovin uljen 2-3 minute i onda prolit žbačena jaja povr !
P.S. smiš bacit i mrvicu pršuta il domaće pancete. Sve jezike govori !
02.03.2008. (13:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bugenvilija
Vidim ja da se tu bahato odbacuju vode i peteljke :)))
Ja vodu ne bacam ni prvu ni drugu već od nje napravim juhu ili samo "čaj", odličan za "čišćenje" krvi kako to kod nas vole reći.
02.03.2008. (16:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
windfuckersister
Nisam ni ja bila velika ljubiteljica šparoga dok nisam skužila kako se ispravno pripremaju pa se izgubi suvišna gorčina. I još nešto - nisu tako slasne ako ih niste sami ubrali! A razlika između vrtnih šparoga i samoniklih je ogromna.
02.03.2008. (18:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Elyca
a ti si zaboravio šta znači poziv djevojci: "Ajmo u šparoge" :-))
02.03.2008. (19:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Pasikarka
Ajmmeeeee brode pa sta mi radis?? Evo san jopet ogladnila. Obozavan sparoge. Vidis njih san uvik volila, ali dugo nisan volila masline. Sta godine cinu :-))) i kad se okusi minjaju. A skoro san majura zaboravila spomenit. Njega me uvik bilo straj (kad bi sila u sparoge) je da je ka guma za polivanje ;-))) ali je ipak bestija ;-))) Pozdrav
02.03.2008. (22:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
prekobrojna
Još uvijek sam u fazi kad ne volim šparoge. Možda se i meni okusi promijene, pogotovo poslije čitanja tvog posta.Tako si ih lijepo prezentirao da mi voda na usta ide. Jesi, Brode, faca. Sad si se i u kulinarskom svijetu prikazao u dobrom svjetlu. Ima li nešto šta ti ne znaš?
Dakle, došlo doba da se šparoga proba! Usput će mi berba šparoga dobro doći kao antinikotinska aktivnost! Di ste jučer bili? Mi smo novim školarcima pravili društvo na Mosoru. Bilo je super.
03.03.2008. (06:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
primakka
pazi sad! od svih tvojih slika na blogu, evo s posla vidin samo ovoga blavora! je l´ to namjerno?
03.03.2008. (08:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
primakka
i da ne zaboravin reć: obožavan šparoge, ali ih ne znan brat. gledan u nju i ne vidin je.
03.03.2008. (08:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gustirna
Eto, sa svime se slažen, samo ja još bacin kap-dvi kvasine. I ne bacan prvu vodu kod kuvanja.
Za šparoge san završila fakultet i volin ih odmalena, a branje mi je uvik bilo posebna avantura.
Da ih je bilo ječer na Bukovcu, još se ne bi vratili doma! :-)))))))))))))
03.03.2008. (14:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...