Komentari

nelinagustirna.blog.hr

Dodaj komentar (38)

Marketing


 • oldbat

  ajme šta san mrzila s materon čekat red u Bonačića. Uvik bi nikoga srela. Nikad izić. Ali je zato pašteta u kartu bila za bogove. I moga si brčkat po onin bačvama sa fažolon i rižima. Dok ne dobiješ jednu za uši.

  avatar

  28.02.2008. (14:29)    -   -   -   -  

 • primakka

  mogla san i mislit da spremaš nešto važno!
  prije nego doma vidin slike, da ti spomenen moj dućan. zvali smo ga "u ljubice". tamo san od pet godina svako jutro išla štogod kupit. jedanput je bija ogroman pljusak i stariji su me, jasno, zaminili, a ja san se naljutila šta nisan išla.
  sićan se one lipe mermelade na kile, paštete iz važa - kako je samo mirisala. a do nje je bija "make". rekli su nan da je u sladoledu bija mišji rep, zub, valjda da ga bojkotiramo, a one slatke crvene karamelizirane jabučice tako su me mamile. jedanput san ušla i - nikakvog repa! svima san rekla, pa smo navalili na njegove crveno - bile lize!
  raspametila si me, ali moran doma!

  avatar

  28.02.2008. (14:43)    -   -   -   -  

 • gustirna

  Je, Betmenice, baš tako! Nisan spomenila te bačve, ali još vidin svoju ruku među lećon ili polubižima. I gurkanje matere, da ne diran. A bačve su bile negdi kraj blagajne i tu se uvik čeka red, tako da si jednostavno mora uvalit ruku u njihov sadržaj. :-)))

  avatar

  28.02.2008. (14:44)    -   -   -   -  

 • prirodno_celav

  a,e, marmelada u kartu o cimenta. kad drugi put budeš išla na ribarnicu kupi srdela ako ne bude inventura.

  avatar

  28.02.2008. (15:13)    -   -   -   -  

 • Koraljka

  Ni u nas se imena nisu minjala, uvik se išlo u predpredratnog Šare u dućan, nikad u Šibenku.
  Al sad se malo pomalo ide u Konzum. Triba 2 rata za prominit ime :)

  avatar

  28.02.2008. (15:27)    -   -   -   -  

 • Katja

  Nikad više 505 sa crton iz velike staklene boce u novinu, za 5 dinara. Pa onda marmelada, pašteta i konšerva u kartu od škartoca. Ajme, koje gušte je to imalo ! I svecon 5 deka prave gavrilovićke, teža karta od salama :)

  avatar

  28.02.2008. (16:41)    -   -   -   -  

 • a ča se tu more

  svega si me sa sitila svega ,,,,i hrenovki u važu ,,,i strižinice i kikere ,,,i male butige u selu moje babe i vonji o dimljeni nogici i juteni vrič u kojin bi bi crveni fažol ,,,i bonboni u teglama i mlika u kesicama,,,,ma svega svi su mi se vonji vratili ,,,,

  avatar

  28.02.2008. (17:15)    -   -   -   -  

 • dalmacija moja inspiracij

  ajme raznjezila si me...znas da iman jos jednu bocu o bonboni znas onu ca lezi a na kraju joj poklopac malo ukrivo da se more sa sesulon ugrabit cagod bonboni za na vagu...a sad u njon drzin cepe u mojoj konobi...koja su to vrimena bila...a sad je onod butiga o monturi...ni susta ni gusta...

  dalmacija moja inspiracija

  avatar

  28.02.2008. (17:26)    -   -   -   -  

 • zuzayok

  zore je prije mene spomenila nase,kikeru,strizinicu,ajme zore kako smo ono zvali knjizaru,kako se zva covik sta je radija unutra.......benti godine sad se ne mogu sitit

  avatar

  28.02.2008. (18:01)    -   -   -   -  

 • angie

  Ma jesu li ovo iznad mene sve splićani??
  Kod mene su se dućani zvali "kod križa" - jer je bio na križanju, "seljački" jer si tamo mogao kupiti i fuštan za žene sa sela, "kod četiri kantuna" jer se dućan nalazio baš tu di su bila četiri kantuna.....dakle svi su dobili ime po mjestu gdje su se nalazili a ne po vlasnicima ili trgovcima.

  avatar

  28.02.2008. (18:30)    -   -   -   -  

 • salvetna tehnika

  Sve sami dalmoši,pa eto mene.Ja sam još mlada,pa ne znam te dućane u koje smo zalazili,ali znam da smo imali mali dućan kojeg smo zvali"na čošku".

  avatar

  28.02.2008. (20:08)    -   -   -   -  

 • bespeljica

  Prekrasan post :-)...ja baš i nema lijepe uspomene za trgovinu...mi smo imali samo jednu trgovinu u selu (tek pred rat otvorila se još jedna) i nije imala nikakvo ime....jednostavno smo je zvali prodavnica :-)....sjećam se trgovca, jednog jedinog...zvao se Agan...stariji, deblji čovjek...a kad je pričao nekako mu je cijeli jezik virio iz usta ...i još povrh toga...oko trgovine su bili kroneri s pivom u ruci...tako da baš i nisam volila ići u trgovinu.
  P.S. Hvala na predivnom komentaru :-)

  avatar

  28.02.2008. (20:12)    -   -   -   -  

 • gustirna

  odmakić - Spremala san nešto drugo, pa ispalo ovo. Oti tvoj dućan "kod jubice" - je li tu kasnije otvorena mala knjižara-papirnica, bilo je blizu tvoje zgrade? A "Make" - svaki dan je sa kolicima dolazija isprid naše škole, priko marende, i prodava uštipke i te crvene karamelizirane jabuke. Nigdi više nisan vidila te jabuke! :-)))
  prirodni - Haha, i to je nonina batuda!!! A ko bi se svega sitija, srića da ima još onih koji su je slušali, smijali se i sićaju se. :-)))
  Koraljka - Dobro si primjetila. Više se ne spominju stari dućani, prevlada je Konzum, Kerum .... Dva rata sve izbrišu,...dobro kažeš...
  Katja - Legendarni 505 sa crton! :-)))Sad ga pakuju u kutijice, napredova je i ima više okusa nego prije. Ali, nisu više isti gušti!
  Zore - Ča nije lipo kad ti sve to zavonja?! Malo zatvoriš oči i eto te tamo, bar na kratko, ali lipo je.... :-)))
  dalmatinac - Znan, znan kako izgledaju te boce, ko bi ih moga zaboravit! Još čujen kako šuškaju bonbončići kad šešula zagrabi. Bilo bi lipo da se tradicija održala, ma otišli su oni koji su je mogli održat. Možda ipak, u nekoj budućnosti,...?:-))
  zuza - Pitaj moju rodicu Blaženku i Duška Geića - oni će se sigurno sićat. Barba Duško je meštar od tradicije. :-)))
  angie - E, bilo je i takvih dućana koji su se zvali po lokaciji, i namjeni. U Splitu, još i danas na pazaru ima "Vlaški dućan", a ne sićan se nijednog šta se zva po ,lokaciji. Kod vas je bija drugačiji običaj. :-)))
  [B]salvetna
  - Uvijek si dobrodošla. :-))) Eto, kod tebe se isto nazivalo po lokaciji. :-))

  avatar

  28.02.2008. (20:32)    -   -   -   -  

 • gustirna

  bespeljica - Da, zamišljam kako je to moglo biti. Sjećam se nekih pacijenata koji bi znali popiti pivo ispred našeg dućana. Ni meni tada nije bilo ugodno proći pored njih. Ipak, prevladala su mi ona ugodnija sjećanja. :-)))

  avatar

  28.02.2008. (20:45)    -   -   -   -  

 • laughing granny

  Kako lijepo pises, gustirno!! Jedan post zanimljiviji od drugoga, svi ispunjeni mnogim emocijama, sjecanjima, dinamikom... Veliki te uzitak citati: covjek nezadrzivo posize za vlastitim iskustvima ... pa onda dolazi do ove divne interakcije pisca i citatelja, koja je jos donedavno bila sasvim nezamisliva, nemoguca ... kakva nagrada piscu, taj feedback, i kakva uzivancija citatelju, mogucnost da se obrati autoru koji ga je naveo na razmisljanje - zivjela tehnologija!
  O ducanima i šarenim bombonima u staklenkama svi imamo mnoga sjecanja, a ducandzije su posebna prica! Cesto se sjetim Turcina u malom ducancicu nasuprot nase kuce u Teheranu: zabio si je u glavu da ce me nauciti turski, pa mi ne bi dao robu dok ju nisam zatrazila na turskom - bio je uporan i strpljiv ucitelj! Deset jaja - on yumurta, jedno mlijeko - bir süt, kahve, seker, portakal (narance), caj, salata, pejnir (sir), ... haha, evo kamo me doveo tvoj sjajan post!!! :-))

  avatar

  28.02.2008. (23:01)    -   -   -   -  

 • donin svijet

  Uvijek me rastopiš načinom na koji opisuješ svoje uspomene. Činiš to tako živo... da imam osjećaj kako sam na mjestu koje opisuješ... :)

  avatar

  28.02.2008. (23:08)    -   -   -   -  

 • gustirna

  Lgranny - Interakcija mi je najdraža od svega. Kako kod mene, tako i kod svih vas koje posjećujem i onih koje ću posjećivati. Širim krošnju, a ne stignem sve i bude mi žao ako sam nekog preskočila ili nekom nisam odgovorila. Volim kad se dijalog zatvori, kad ništa ne visi u zraku. Hej, pa sad i ja znam nešto turskog! Zar ovo nije divno?! Putovati kroz vrijeme i mjesta, upoznavati ljude! I tvog Turcina u ducanu slikovito zamišljam. Sretna sam biti ovdje zajedno s vama! :-))))
  Dona - Gore napisano, važi i za tebe. :-))) Zapravo ja i jesam na tom mjestu dok pišem, valjda zato izgleda sve tako živo. Sretna sam što uživaš zajedno sa mnom. :-)))

  avatar

  28.02.2008. (23:53)    -   -   -   -  

 • laughing granny

  Jos da zaokružim priču, i sama riječ dućan je turska - dükkan!

  avatar

  29.02.2008. (01:36)    -   -   -   -  

 • 7 dana

  ona slika gori podsjeća me na jednu sliku moje mame, mlade, radila je u jednoj butigi-plodine se zvala...
  moja draga gustirna, ono kod mene je kolaž iz picasa2 od google. nisu baš nizovi.
  mali lajavci će mi srce slomit! i tako je gnjecavo svo, ...jadni mali. ja tražin posal i u isto vrime raspitujen se, ki bi ih zel. ja izgleda neću ni jednoga smit zet. bisna san na onoga ki ih je ostavil onako, i na svih ki imaju beštijice a ne bi smili!
  malo san na netu, a i to ča jesan lutan smotano po tin stranicama za pomoć mićima. uh!
  BAĆIN GUSTIRNO, laku noć

  avatar

  29.02.2008. (01:37)    -   -   -   -  

 • čiovka

  Knjižara Kod Tonka, ako se dobro sićan!
  A u Strižinice su sad đinđurlije, ali ja se svaki put sitin tvrdih kolači šta su visili na špag! :-))))

  avatar

  29.02.2008. (07:47)    -   -   -   -  

 • Shelly Kelly

  Ti si moj Profesor Baltazar! Pa eto Ti rješenja na kraju posta. Ristart. Pa Re-STORE. U prijevodu, vrati dućan. Eto Bonačića. Budiše. Eto... :-))

  avatar

  29.02.2008. (09:57)    -   -   -   -  

 • Suncokreta2

  Ma ja i danas Bonačiča zovem tako iako nikada u "Bonačića " nisam bila. To mi je interesantno slušat da se nekad pašteta u karti prodavala. A važi od marmelade se i ja sičam, bože svi dvorovi su bili puni tih važi sa cvičem. Ja doduše nemama ,baš, uspomene iz Splita. Ali na mome lipome Poluotoku svaki se dučan zva po poslovođi. Mislim da se sve bili dučani od neke firme iz Metkovića, sad se ne mogu sitit. Ali uvik bi išli kod Vedrana kupit žarulje, kabele , štekere, kod Čende spizu, a kod Natalije smo kupovali doljnje rublje, bilo je i knjiga i maramica pamučnih, za nos brisat. Tu bi najčešće kupovali poklone za rođenndane. Sad sam se sitila butige su se zvale Razvitak- Metković. E kako si me vratila u neka davna vrimena. A sičaš li se ti da je trolejbus vozija po Splitu, haha:-))

  avatar

  29.02.2008. (12:28)    -   -   -   -  

 • gustirna

  Lgranny - Pa, da! To znam da je riječ dućan turcizam, a sad znam i kako se točno piše na turski. Hvala! :-)))
  7 dana - Šteta što ne možeš zadržati lajavce. :-( Ali znam da ćeš učinit sve da im nađeš dom, nisu oni bezveze došli do tebe. :-)))
  čiovka - Pa, jasno! Ti si ona trogirska karika koja je nedostajala. A tvrdi kolači su bili zakon za naš svit. Pa u vino, pa u bilu kavu, ...U foto klubu Split ima jedna stara slika čovika koji je priko leđa pribacija cili vijenac od kolača i ide priko rive. :-))))
  Shelly Haha! Dobro si to ubra. Baš tako. Doduše i jesmo se za kratko vratili u neka prošla vrimena. :-)))
  Suncokreta2 - Pa baš san i tila čut kako je bija običaj vanka Splita, Solina. Vidim, i na tvom Poluotoku je običaj isti po pitanju naziva za dućane. Za trolejbus se sićan iz priče, ali se ne sićan da san ga vidila kako vozi. Zato se sićan da san vidila crveni autobus na kat ! :-)))

  avatar

  29.02.2008. (14:12)    -   -   -   -  

 • fotkam, kuham, putujem...

  bas lijep post i steta za bonacica da ga bivsi vlasnici ne traze natrag od drzave. ali denacionalizacija funkcionira izgleda samo za one koji imaju za advokata.
  ja se ne sjecam takvih trgovina, mogu samo reci da sad u mojem beckom kvartu imam par takvih mjesta kuda volim zalaziti, opticar, frizerka itd....popricamo, popijemo kavu i tako, kao na selu :)

  avatar

  29.02.2008. (15:49)    -   -   -   -  

 • Suncokretic

  Sjećam se "pet deka keksa" mislim da su to bili Sport keksi, svašta se kupovalo "na vagu". Zamisli da nam danas tako nešto ponude! Ko bi to kupovao? Jer bi nam se činilo nehigijenski. A vidi nas, koliko smo toga pojeli pa smo živi i zdravi :))))
  Kod nas su se manje trgovine zvale po poslovođi a one veće po mjestu.
  Baš lijepo vraćanje u daaaavna vremena :))))))
  Kad nitko nije spomenuo, ja ću: koji lopovi su bili ti trgovci!!! :)))) Pričala mi je jedna stara trgovkinja, kaže da je naručivala samo crni i polubijeli kruh, a prodavala polubijeli i bijeli :), a žemlje je prodavala na pola.....po cijeni cijele, naravno :))))

  avatar

  01.03.2008. (06:39)    -   -   -   -  

učitavam...