Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


 • zgstblog

  Vojni puč je bio na djelu u SFRJ nakon izbora 1990. Vidljiv je od 17.8.1990. od izjave B. Adžića nakon koje je Francek prizemljio helikoptere hrvatske policije na putu za Knin. Pučisti (vojni vrh JNA) su malo korisitili, a malo nisu koristili savezne institucije SFRJ, već po potrebi, kako im je kada pasalo, u koordinaciji sa Slobom, tim "besnim ludakom zbog kojeg su svi nesrpski narodi pobegli iz Jugoslavije." A jugonostalgičari? Oni izgubiše Jugu na brutalan način.

  avatar

  28.02.2008. (08:59)    -   -   -   -  

 • lolina

  prvu informaciju o odcjepljenju slovenije čula sam od mojce u kampu čikat na malom lošinju...1987.
  u to doba bila je aktualna "mladina" , zg je imao univerzijadu, a ja sweet 16

  avatar

  28.02.2008. (10:59)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Avangardna urnebesna komedija:

  Sjeverno Kosovo.
  Šiptar pozvoni Srbinu:

  - Dobar dan, komšija, koljiko oćeš za tvoja kuća?
  - Pa, da kupim lepi stan u Beogradu i da ne brinem puno – dve kile u zlatu.
  - Evo tebi četiri kiljograma u zljatu.
  - Zašto?
  - Idi kupi stan u Ljubljana, da te ne seljim dvaput.

  avatar

  28.02.2008. (16:51)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Lolina, ilustracija je iz "Mladine", a ne moram kazati što bi mi palo na pamet da sam te daleke 1987. u kampu Čikat na Malom Lošinju s Mojicom i tobom bio i ja!
  Možda bih išao čak toliko daleko da uzmem originalnu "Vegas" gitaru i odsviram i otpjevam vam divnu Štulićevu Ako znaš bilo što, koju, ovako naknadno, samo za tvoje uspomene dodajem Jovićevom tekstu.
  Tekst sam stavio kao uvod u širu temu: koji je zapravo karakter rata u bivšoj SFRJ? Vidiš kako se prašina digla nakon Latinice o Posavini. Budući da sam o tome pisao tjedan dana prije te emisije, čim me prođe ovo prerano proljeće napisat ću dva-tri reda o toj, ne sam Njavri teškoj i bolnoj temi.
  Na kraju, nadam se da si s Lošinja došla preplanula ali ne i opaljena! Ne bih to podnio.

  avatar

  28.02.2008. (16:53)    -   -   -   -  

 • prljava igra (!)

  opsti karakter jugoslovenskog gradjanskog rata tesko je utvrditi - za Srbe, bio je to svakako rat koji otvara duplo dno pretvorivsi ga u rupu bez dna - sudeci po obimu nevolje koja je srbe zadesila, i koja svoju potmulu i laganu bedu i dalje namece postojanom snagom, za srbe ovaj rat svakako nosi pecat sudbonosnog rata; u najsurovijem znacenju rechi- schicksalhaft.
  kao shto se covekovo bice ne da uviti u neutralnu definiciju jedne neutralne situacije- jer, chovek je definisan time, da izmice definiciji ( kako je svaki eticki, naucni, religiozni (etc. ) pristup mogucoj definiciji i sam povijesni produkt covekov), tako je ovaj rat (u smislu definicije) i sam otkrice (i posledica) njegovih predhodecih etapa balkanske kulture netrpeljivosti i minulog, ali ne i okochanog rata.
  da li je , iz objektivne hrvatske perspektive, zadnji rat bio oslobodilacki? i da li je zavrsen?

  avatar

  29.02.2008. (03:39)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Igra, više će stvari oblikovati hrvatsku budućnost, no dvije od tih svakako su elementi o kojima se ne govori, jer je to u Hrvatskoj tradicija: u dobroj se kući ludog rođaka ili bastarda prešućuje, pa se misli, onako primitivno-magijski, da ono o čemu se ne govori - ne postoji.
  Dakle, prvi je element tradicionalno hrvatsko jugoslavenstvo. Ovdje, kao što vidiš i po mojim tekstovima, je taj jugoslavenski kompleks snažan, prisutan i izražen, no, nereflektiran i krajnje potmuo: potmuo ne po svom potencijalu, već po negativnoj emociji koju nosi, po tom resentimanu zbog oduzete domovine. Konačno, to je jugoslavenstvo danas nereflektirano jer su Jugoslaveni živo uvjereni kako su oni - građani par exellence, a građani su - jer nisu nacionalisti! To je njihova laž i samoobmana: ne samo da ne reflektiraju vlastitu poziciju, nego je i falsificiraju: nema većih nacionalista u današnjoj Hrvataskoj od Jugoslavena; Hrvati su ionako dobili svoje, Srbi, preostali Srbi, ne znaju što bi zapravo trebali tražiti od Hrvatske osim boljeg života svih građana, ali Jugoslaveni, navikli da jedne godine dobiju novce od RSIZ-a kulture Srbije, druge Makedonije, onda Slovenije, pa konačno i Hrvatske, i da tako uglavnom od Vardara pa do Triglava provode svoj plodan život mediokritetskih filmadžija, pisaca, slikara, drkađija svih fela koji su desetljećima naučili živjeti na državnim jaslama festivala u Dubrovniku, Splitu ili danas na Brijunima, e, ta ti je bratija u Hrvatskoj, Igr, silno prisutna. Izdaje se, velim, upravo zbog toga jer joj je kultura prirodno stanište, za nekakvu neutralnu građansku poziciju, a nakon druge bevande krenu jugoslavenska sranja zbog kojim bi svaki pošteni Srbin ili Hrvat odmah potegnuo pištolj; na spomen kulture, naravno. Potmulost se tog jugoslavenstva sastoji u sljedećem: budući da je dobar dio njih zapravo trajno ogorčen samim postojanjem Hrvatske kao države, a istovremeno i uplašen tom činjenicom, činjenicom da je to in ulitma linea nekakav nacionalistički hrvatski projekt, ta se ekipa malo-malo maši nekakve zajebancije, od Haaga pa do revizionizma u pristupu novijoj povijesti inkarniranoj u mahom mrtvim protagonistima te povijesti, što će neminovni, pa i zbog drugog elementa, rezultirati novim razbijenim glavama, u što, nažalost, ima manje sumnje nego u nemogućnost jedinstvene BiH.
  Drugi element, tijesno vezan uz ovaj prvi, svakako je promijena obrazovne paradigme: kao što su ovi prvi školovani u programu marksističke provenijencije, pa smo tako TIPSS i Marksizam služali u srednjoj i na faksu gotovo pet godina, a svaki se diplomski, pa i doktorat, pisao tako da se nužno citira stav Marksa i Engelsa u rasponu od makroekonomije pa do subatomskih regija kvantne fizike - o čemu i opet ne postoji, ovaj put iz srama, jasna svijest u hrvatske inteligencije, koja ni ne vidi da je uglavnom inkompatibilna i insuficijentna u usporedbi s obarzovnim standardom zapadnoga svijeta - tako se pak danas djeca odgajaju u sasvim solidnom okružju vjeronauka, Domagojevih strijelaca i osvjedočenih znanstvenih uvida ministra kulture Primorca, koji je genetski u stanju dokazati fundamentalnu različitost Hrvata od inog življa Zapadnog Balkana! Da budem precizan: ovi prvi, Jugoslaveni, jedva naslućuju da im stižu generacije u kojoj se svaki drugi zove Petar Krešimir ili Trpimir, poput hrvatskih topovnjača ili razarača, pa će tako prilično teško, uz sve Fulbrightove stipendije i libertinsku angloameričku postdiplomsku izobrazbu, doskora biti onima koji će u medijima pokušati objašnjavati ono o čemu sam nedavno pisao, kao što je recimo istina o padu Bosanske Posavine. Pogledaj i sam: na tu je "Latinicu", koja je deset godina nakon mojih emisija jedva natuknula te istine!, skočilo cijelo Vijeće HRT-a, jebalo majku i Latinu i televiziji, pri čemu je urednica Hloverka Srzić Novak brže-bolje dala do znanja da ona ne kani odgovarati za programe i sadržaje koji ne samo da nadilaze nju kao urednicu informativnog programa, već uvelike i HRT kao producenta tog programa, sugeriravši neku vantelevizijsku instancu kao ultima ratio ovakve programske politike (jasno, to je u ovom slučaju Pantovčak), in summa, već se dakle zbivaju procesi koji jasno daju nagovjestiti da ovako dalje ne bu išlo. Ta, ionako cijela jedna generacija biološki odlazi, i, kad nestane i taj "biološki sloj" antifašista, kad se Jergović, Tomić i svi Pavićevi pretorijanci nađu oči u oči s istinom o sebi izraženom u ekstremnom invernom obliku, kako to već po učenju gospodina Lacana biva, onda će ovdje, brže no što se misli, ponavljam, ponovo doći na dnevni red pitanje hrvatskog oslobodilačkog rata, jer, jasno da on nije dovršen: Hrvati još trebaju dovršiti posao s jugoslavenstvom u sebi, a onda i sa - samima sobom! Jer, kao što dobro znaš, a ako ne znaš zgrabi Marksa i Zur Judenfrage, Hrvati se politički mogu emancipirati kao građani tek kad se emancipiraju od svoje nacionalističke, velikohrvatske biti.
  Tu lekciju toplo preporučujem i Srbima:

  avatar

  29.02.2008. (10:41)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  ...Srbi su tako divan narod kad nisu četnici, sorry - radikali! Baš kao i Hrvati, kad su samo Hrvati, a nimalo ustaše ili Jugoslaveni.
  Jer, isti je to kurac: četnici bi poklali Hrvate, ustaše Srbe, a Jugoslaveni jedne i druge. Jedino što je nejasno, to je pitanje: Zašto Jugoslaveni ne vide da su to radili posljednjih 45 godina života u bivšoj Jugoslaviji? Ne samo na Bleiburgu, nego, što je značajnije: od Jasenovca koji je nastavio raditi sve do pedeset i neke, preko Golog otoka, do svih drugih kazamata svih IB-ovaca, svih političkih neistomišljenika, svih kulaka, svih Hrvata, Albanaca, Muslimana i drugih naroda i narodnosti, itd.itd.itd....prilično je dug popis svih jugoslavenskih političkih zatvora, kaznionica i logora.
  Iz Hrvatske perspektive kazano, kad me već o njoj pitaš, čudno je da Hrvati, sada kao Hrvati, zapravo ne prepoznaju tu pravu adresu na koju treba ispostaviti račun: oni, kao što je to pokazao nedavno siroti Ćiro Blažević, i dalje misle da su to Srbi! I to je taj pakao! Nikako se ne vidi, ili su u pitanju spomenuti strah i sram, da je taj račun neophodno isporučiti, ako ikome, a onda - Hrvatima. Jer, Jugoslavija je naš patent. Naš izum - naš, hrvatski. Jest, Beograd je svaku Jugoslaviju abortirao, sabotirao, iskoristivši je kao alibi velikosrpstva i garašaninovskih hegemonističkih ambicija, ali, ako zanemarimo primarni engleski devetnaestostoljetni impuls koji je imao, zanimljivo je to, identičan rezon današnjoj američkoj politici - a taj je da se otrgne Srbiju iz orbite Rusije! - nitko ovdje nije imao više razloga za Jugo Slaviju nego Hrvati. Evo ti jedne pikanterije: Prvi put se, čini se, ime Jugoslavije javlja u knjizi supruge Percyja Strangforda, Istočna obala Jadrana, gospođe Emily Anne Beaufort; to se ime javlja u posljednjem poglavlju, Kaos, koje je napisao Lord Strangford, kao agitatorsku konstrukciju koja južnoslavensku državu vidi kao s jedne strane izraz prava ovdašnjih naroda na svoje vladare, a s druge - i to je zaglavni kamen cijele zgrade - kao izraz potrebe da se ti narodi okupe u jednu državu predvođenu oni presudnim čimbenikom jedinstva, a to su - Bugari!
  Nakon što je cijelo XIX. stoljeće ta ideja kuhana u retorti Evansovih, Seaton-Watson ili Gladstoneovih političkih maštarija, postala je prijekom potrebom engleske imperijalne politike i balkanske geostrategije: jedinstveni slavjanski državni prostor jamčio je mirni put dolinom Save i prema Orijentu, a o toj ti ruti ne trebam odviše govoriti, zar ne. I tak, moj prijatelju, trebalo bi satima razgovarati u neko kišno popodne da se objasne tek pretpostavke razumjevanja današnje situacije. Previše povijesti, to ti je, a iako ja jako cijenim muškarce koji imaju budućnost i žene koje imaju prošlost, prošlost je, Igra moj, strana zemlja: tamo stvari rade drukčije!, i tko će ga znati što se zaista dosilo u toj starni koja ne prolazi, dok novo ne dolazi.
  Da zaključim: The past is not dead. In fact, it's not even past., rekao je William Faulkner.
  Zadovoljan? Mislim, Faulknerom...

  avatar

  29.02.2008. (11:09)    -   -   -   -  

 • cveba

  ..mene to sve podsjeca na djetinjstvo, Ben Quick i Clara Varner, mislim, imam ja jednu fotografiju doma koju budem, posle smrti narafski, poklonila muzeju Pipa Pavelica i Hrce Grgica , gdi Konstantin Miles i moj tata intervjuiraju ne bash Paula Newmana, nego curicu.

  Kod mene je inace mirno, jucer su parafirali neke bratske sporazume da se vise nebuju klali, a i da ce predsednik vratiti sto je, ne znajuci, i zabunom uzeo.

  Da vidimo, Kofi Annan jos uvijek ovdje nesto znaci, ne biste vjerovali, stojte mi dobro.

  avatar

  29.02.2008. (17:54)    -   -   -   -  

 • lolina

  Vic je odličan , poslala sam ga na B92 kao komentar ,ali ga nisu objavili.znači da su ga pročitali;)) tko zna jesu li se smijali.
  A skužila sam i ja tu latinicu ,zgodno tempirana nakon one o ubojstvu đinđića . ta je veća fora od one s posavinom; neposredno prije priznanja kosova , koje je opet vidi čuda proglašeno za vrijeme hudičevog eu blamiranja.
  po meni svu perverziju manično depresivnih srbo hr slo odnosa;sve to piše u udžbeniku iz povijesti mog sina . sve je isto u dlaku ,-moglo se osjetiti i sa isključenim tonom tevea , samo gledaš onog bebu , pusičku( bome me iznenadila) i tvog novinara;banac je iz nekog drugog filma i sve ti je jasno.sve se to lijepo nadovezuje na tu jadnu posavinu koja je kao izdana .ma ne vjerujem ja u te priče . ok . sjećamo se kako je zagreb odjednom preplavilo more
  frustriranih ljudi koji su kavu plaćali dojč markama , svaki puta sa sto ...ovo je malo zločesto od mene-ti su donijeli narodnjake u kafić u kojem sam svako jutro pila makijato-zato.
  svi smo sve znali i kaj ? tko je šokiran?
  u biti ja ne vjerujem da je tu s hrvatske strane bilo nekog dogovora osim ako nije bilo dogovora o ratu , a to je neka druga priča. jer ako je rat bio dogovoren , samo zato da jna ispadne budala? a zbog čega bi uopće bilo neke logike u svemu tome?
  mislim da bi pitanje trebalo biti zašto je rh pustla jna da se povuče iz slovenije. vidjela sam taj konvoj ,imam vikendicu u humu i tamo sam bila za vrijeme trudnoće dok nisam čula kako mi metak fijuk pored glave jer je neka pijana zagorska budaletina zabrijala da su četnici gore ,a na vrh brijega je naša kuća;))) ma užas... e , da .nepregledna kolona koju smo propustili za sarajevo ili kamo već.
  gledala sam jednom na teveu kako bračni savjetnik objašnjava kompleksnost bračnog odnosa
  u kojem je muž nasilna pijandura 20 god. umlaćuje ženu ,, djecu sve po redu itd . i nakon što je skoro ubio ženu prisile ga na liječenje . tip se otrijezni ,a žena ga trijeznog napusti. ne zna živjeti s trijeznim muškarcem. muž se napušten ponovo propije , ona mu se vrati.
  tako mi i srbi...mislim .sada mi njih žalimo ,oni nama polupaju prozore na ambasadi .
  najbolje mi je bilo kako veleposlanik objašnjava " mi smo se pripremili za napad . postavili mrežasto staklo , odmaknuli namještaj da ga ne zapale itd. kaj je to mržnja,nacionalizam? mislim kužiš? za krepat.

  ne bum ti niš napisala za ovu fintu s azrom ;)))
  jel se da ovo pohvatat;)))a kaj možeš;))) it is aj;)) užas;))

  avatar

  29.02.2008. (20:06)    -   -   -   -  

 • Divan -skitnje

  Jebiga, iz Slovenije su mirno, natenane izvukli svo oružje, spakirali ga u vlakove, brodove i odvukli za BIH i Srbiju. Prošli su Ljubljanu, Zagreb, a jedino su u Slavonskom Brodu zaustavljene tri kompozicije, skinuto stotinjak topova, više stotina minobacača.... konsolidirana crta obrane kod Nove Gradiškje, dio oružja poslan u Vukovar. Nakon zaustavljanja kompozicija iz Zagreba je stigla depeša da se oružje odmah vrati JNA ali " su veze bile tako loše" da se nije moglo ništa razumjeti, a faks poruke "skroz nečitljive". Dok smo to dešifrirali "narod je samoinicijativno" pokupio više tisuća komada različititog oružja, pa su siroti seljaci morali konjima i traktorima vući topove i skrivati ispod hrastovih krošnji kako ih zrakoplovi JNA (koji su poslani u odmazdu) ne bi vidjeli. E, kako i ne bi kad su im trebali prilikom oranja i sjetve. Što bi Slavonac radio na njivi ako na njoj nema tenkova i topova, a pod uzglavljem barem dva kalašnjikova.

  avatar

  29.02.2008. (23:17)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...