Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • d

    imam pitanje u vezi gradnje AB bunkera.... se grade na licu mjesta, tj. tako da se beton ulijeva u kalup pa se ceka stvrdnjavanje itd. ili pak zagorje tehnobeton napravi AB elemente koji se onda sastavljaju na (buducoj) crti obrane?

    avatar

    24.02.2008. (20:07)    -   -   -   -  

  • d.t.

    "Athumanunh piše nazive gradova točno onako kako je to pronašao u sovjetskim izvorima" -
    onda bi trebali biti na ćirilici

    avatar

    29.02.2008. (11:38)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Dobro d, nadam se da znaš da rod inženjerije čine inženjerijske postrojbe čija je temeljna namjena borbena potpora manevarskim postrojbama. Dakle, jedan od borbeno operativnih sustava naziva se PPP (pokretljivost, protupokretljivost, preživljavanje). Upravo u ovom posljednjem, preživljavanje, inženjerci se istinski trude manevarskim postrojbama osigurati što veći stupanj zaštite, jer samo živi vojnici mogu voditi borbu. Nadalje, taj posao, odnosno zadaću inženjerci nazivaju utvrđivanje, a to utvrđivanje raspoznaje četiri stupnja zaštite (Prvi, Drugi, Treći i Četvrti – najviši). E, tako to bi bio uvod, a sada idemo na tvoje pitanje. Dakle, u Trećem stupnju zaštite objekte utvrda inženjerci rade u poljskom tipu utvrda, (nema nikakve veze s državom Poljskom), gdje se objekti utvrda rade od tipskih (formacijskih) elemenata s debljinom pokrivke od 200 do 250 cm nasipane zemlje iznad istih i to neposredno pred samu bitku. Ti tipski elementi jednostavno, lako i relativno brzo sklapaju se na samom mjestu izradbe objekata utvrde (bunkeri, skloništa ...), nešto poput lego kockica. Dakako, materijal je drvo, čelik, beton ..., a prethodno je te tipske elemente izradila neka namjenska firma (Zagorje beton, ili možda Beton Prelog...). Na kraju dolazimo do Četvrtog stupnja zaštite gdje se objekti utvrda rade u stalnom tipu utvrda i iznad njih je pokrivka od zasipane zemlje preko 350 cm. Ti i takvi objekti rade se u miru, a mogu ih raditi inženjerijske postrojbe, ali i civilne građevinske firme uz nadzor vojnih inženjerijskih časnika. Uglavnom su to veliki objekti koji zahtijevaju velike radove poput podzemnih uzletišta za zrakoplove, paljbeni položaji obalskog topništva, razni potkopi za raketne lansere i ratne brodove, podzemna zapovjedna mjesta za strateške razine (armije), bunkeri teškoga tipa. Takvi objekti utvrda rade se prema posebnim planovima, na tajnim mjestima i prema posebnim projektima i to najčešće usjećeni u stijene zalijani armiranim betonima, ili pak od čelika koji je opet obložen armiranim betonom.

    avatar

    29.02.2008. (19:27)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    ah, d.t., zar nije dovoljno što Athumanunh čita i razumije ćirilicu, zar bi je sada još trebao i pisati? Nema Athumanunh nikakvog problema s pisanjem ćirilice, ni s glagoljicom, ni s hijeroglifima, ni s runama ... možda da Vam jednom 'Bitku kod Kadeša' Athumanunh ispiše hijeroglifima? Athumanunh je Athumanunh i pisat će i govoriti onako kako je njemu volja. Athumanunh je Hrvat, govori hrvatski s kajkavskim narječjem i piše latinicom i time se ponosi! Iskreno Athumanunh nema ništa protiv ćirilice, zna je pisati i zna je čitati i opet se toga ne srami, ali pisati ćirilicu ovdje na blogu ipak neće. Inače, izvor koji Athumanunh rabi zapravo je izdan u Beogradu 1963. godine, a prijevod je ruskog originala izdanog 1957. godine i vidi vraga pisan je latinicom, ekavicom. Ako te još nešto zanima, ti samo pitaj i Athumanunh će ti rado odgovoriti.

    avatar

    29.02.2008. (19:47)    -   -   -   -  

  • tea

    sta je to

    avatar

    10.03.2008. (11:28)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    tea? :)

    avatar

    17.03.2008. (21:16)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...