Komentari

tragicnamisao.blog.hr

Dodaj komentar (24)

Marketing


  • sagittariusclassic

    ..."ako" je suvišno...:)))))

    avatar

    12.02.2008. (13:06)    -   -   -   -  

  • Leibach

    Moram priznati da sam impresionirana stavovima na temu LIBERALIZAM, kao i posebno ovim zadnjim.
    S obzirom na tvoju deklaraciju kao ljevičara, sigurno ima mnogih područja gdje različito mislimo, no u vezi političkih opservacija /a i mnogo šire/, vjerujem da se slažemo, dapače učim od tebe.
    Pozdrav - Vlatka.

    avatar

    12.02.2008. (14:14)    -   -   -   -  

  • Maiden5

    ....

    avatar

    12.02.2008. (15:21)    -   -   -   -  

  • Znate li tko su Bubbly,Sinkyfrog,Diabolo i Snuggy?

    Slovenija misli da je velesila, a mi dopuštamo da nas zafrkavaju jer se ulizujemo EU.......... fuj

    avatar

    12.02.2008. (15:33)    -   -   -   -  

  • dejmon

    Mnogo ..."ako ? " .........., a što tebi osobno to znači. ?

    avatar

    12.02.2008. (19:57)    -   -   -   -  

  • x0btniap

    Problemi vezani za Balkan oduvijek su bili i svjetski problemi (uzeti u obzir da je do 20. stoljeća 'svijet' bio samo Europa) pa ne vidim razloga zašto bi ovaj put bilo drugačije...

    Tko je, uostalom, bio najveći dio uzroka obaju svjetskih ratova? ^^

    avatar

    12.02.2008. (20:50)    -   -   -   -  

  • smisaozivota42

    Onda ću se potrudit da ne saznam.

    avatar

    12.02.2008. (21:05)    -   -   -   -  

  • Beauxarts

    Ovo mi se sve čini komplicirano, ali takva je i istina, nedokučiva. Nemoguće je otkriti tko što namjerava, kakvi su ciljevi koje vlade i države. Balkan je bio i biti će zona sporova i i kriza. Nažalost.

    avatar

    12.02.2008. (21:27)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Nije što ako nego je jeste tako...

    Britanska vanjska politika jedna je od najefikasnijih politika u modernoj povijesti čovječanstva, naravno u korist Engleza i isključivo u njihovu korist, njihova gospodarstva i političke kontrole nad Europom i po mogućnosti što većega dijela svijeta (tko kaže da je London ikada odustao od imperijalizma unatoč formalnom raspadu britanskog imperija koje su i nakon raspada opet povezali nevidljivim nitima). Biti saveznikm Engleza znači moći se smatrati sretnikom jer pobjeda je u 90 posto slučajeva unaprijed osigurana.

    Britanska politika će u svoju svrhu upregnuti bilo kojega susjeda Hrvatske kako bi mogla ostvariti svoje ciljeve kontrole nad Balkanom, jer preko Balkana ide trgovačko-naftna ruta iz Mezopotamije i s Kavkaza koju može kontrolirati Njemačka ako Velika Britanija ne potisne Nijemce, stoga i njemačko-britanska utrka u posljednjih 18 godina oko Jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana (prostora bivše Jugoslavije). Svakako da London koristi svaki, pa i najmanji politički čimbenik u Hrvatskoj koji pokazuje interes za suradnju sa Srbijom, sa Srbima i na jugoslavenskoj liniji; jugonostalgičari i titoisti, te hrvatski Srbi pravi su džoker Londona u ovoj geopolitičkoj igri. (Što je hrvatska politika slabija, popustljivija, to britanski džokeri u Hrvatskoj dobivaju na cijeni, i aktivniji su, vrlo živahni kao na primjer sada kada se Srbija trese zbog kosovske krize.) Meni je osobno drago što kosovski Albanci proglašavaju svoju neovisnost, zaslužili su nakon desetljeća velikosrpskog terora, ali to će imati implikacije na Hrvatsku, i pitanje je kako će sve završiti za nekoliko godina, za desetljeće i pol, dva, ali nadam se da će Hrvatska opstati, šanse su fifty-fifty. (Samo naivci i neznalci u Hrvatskoj sada trljalju ruke što se Srbija raspada jer zaboravljalju da nije problem u Srbiji nego tko iza Srbije stoji, a to je UK i Ruska Federacija, uz Republiku Francusku (stožerne sile Antante iz Prvog svjetskog rata koje su u tom ratu i pobijedile, odnosno Francuska i Engleska, a za Rusiju znamo što se s njom 1917. dogodilo - nacionalna katastrofa, pa poslije katastrofa za cijelu kuglu zemaljsku).

    Slovenija ne mora ispod stola biti povezana s Englezima, dovoljno je, kao što je i u postu Tragična misao napisao, da postoji britanski interes, a on postoji, i točno je primijetio da austrijska reakcija (napad na slovensko predsjedavanje Unijom) nije slučajno (Njemačka šalje Beč da ne ispadne kako je Njemačka u to upletena; nemojmo zaboraviti da Nijemci imaju veliki kontingent Bundeswehra na Kosovu, a Amerikanci ogromnu vojnu bazu na Kosovu, najveću u cijeloj "regiji"). Rusi drže u prištinskoj zračnoj luci od 1999. malu padobransku jedinicu specijalaca, koju su u specijalnoj akciji desantom prebacili Amerikancima ispred nosa iz Bosne na Kosovo, koja Moskvi može u svakom trenutku poslužiti za casus belli odnsono kao povod ratu ako smatraju da im ratna opcija odgovara. Teško je takvu jedinicu deložirat, sjetimo se kako je Lincolnova vlada iskoristila svoj mali kontingent vojske na otočiću ispred Sjeverne KaKaroline kao povod za rat s Jugom jer su nakon otcjepljenja Sj. Karoline od SAD snage Sj. Karoline uputile Američkoj vojsci ultimatum da mora napustiti teritorij Sj. Karoline - i tako je počeo građanski rat u Americi.

    Reforme u Hrvatskoj, radi pristupanja u EU samo su formani izgovor, a kada ne bi bile reforme u pitanju, Englezi bi izmislili drugi razlog. Na kraju krajeva, gdje je bila EU kada je Hrvatskoj trebalo još devedesetih godina pomoći u razvoju istinske demokracije i uspostave pravne države, pogotovo zemlji koja je proizašla iz rata, opustošena, izmorena i opljačkana, žrtva agresije? Velike sile opet su počele igru velikoga pokera, kao početkom 20. st. U igri je nova podjela karata za dominacijom nad Europom, i nad dobrim dijelom svijeta (Afrika, arapski polumjesec, prednja Azija, nafta i drugi prirodni resursi...) Zapadni Balkan u cijeloj je igri samo povod, casus belli kao što je 1914. bio Sarajevski atentat (britanski scenarij preko instrumentalizirane crnorukaške Srbije). Jedna od bitnih karika u cijeloj priči bio je na pr. atentat na prozapadnog srbijanskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine (Đinđić je bio njemački đak ali i "đak", što znalci znaju što znači - u svakom slučaju nije bio britanski čovjek kao Slobodan Milošević. Koštunica je "Britanac", "Toma "Grobar" također itd. Živimo u turbulentnim vremenima, a niti kraći atomski rat u Europi nije isključen. Nadam se da do toga neće doć, barem ne za naših života ali kad velike sile igraju poker igraju na sve ili ništa (sjetimo se Kaiserova Reicha i Velike Britanije početkom 20. st., pa Hitlera i Churchilla - to su sve političari i zemlje koje uvijek idu na sve ili ništa. (Brojčano) mali narodi kao mi Hrvati, Slovenci, Srbi, Albanci, Česi itd. im u toj igri ništa ne znače, ne znači im ništa ni vlastito stanovništvo. Uostalom, vidjet ćemo. Pohvala autoru za sadržaj posta, i zanimljivoj analizi.
    Lijep

    avatar

    12.02.2008. (21:28)    -   -   -   -  

  • Anarhistička misao

    Potpuno se slažem s tobom. Karta svijeta i Europe se kroji na jednom drugom mjestu, tamo gdje obični smrtnici nemaju pristupa...

    avatar

    12.02.2008. (21:42)    -   -   -   -  

  • poduzetnik

    regstriraj se bux .to/?r=kotarac i klikaj oglase te zarađuj

    avatar

    12.02.2008. (21:49)    -   -   -   -  

  • ludlud

    Preporučam nedavno prevedenu i objavljenu knigu "Protiv oligarhije" Webstera Tarpleya (podnaslov: venecija i britanci). Uz raznorazne zamjerke pro i kontra, knjiga je vrlo zanimljiva. Objašnjava povijesnu genezu razvoja moći današnje vldajuće svjetske oligarhije, i pojašnjava kako odnos nacionlnih država nije ono što se "iza brda valja" (tako "Englezi" u ovoj priči nisu englezi kao nacija već određena oligarhija koja je na vlasti ne slučajno baš tamo). Jasno da sve ima utjecaja i kod nas.

    avatar

    12.02.2008. (22:52)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    ludlud... Slažem se s Vama, i mislio sam na određene oligarhije i interesne skupine kada sam spomenuo "Engleze", "Nijemce" dr. Već smo na ovome blogu spomenuli predstavnike bankarsko-naftnih kapitalista i vlasnika GMO-industrije odnosno establishment s istočne obale SAD-a i iz Londona - to su ti tipovi koji vode geopolitiku i kroz svoje enormno bogatstvo instrumentaliziraju predsjednike, dužnosnike i vlade, a preko njih i čitave narode i nacionalne države. Na kraju su profiteri ovi predstavnici i vlasnici. Na pr. sada u Americi se vodi "bitka" za predsjdničku fotelju: Clintonica je džoker bankarsko-naftnoga kruga, a Barack Obama je čovjek iz naroda i za narod.

    avatar

    12.02.2008. (23:19)    -   -   -   -  

  • tragicnamisao

    Itekako nas se sve to treba ticati, pa u pitanju je naša budućnost

    avatar

    13.02.2008. (14:05)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Da, ali nikako samo zbog nas ili isključivo protiv nas, već u kontekstu šireg geopolitičkog prostora, da ne kažem balkanske regije ili novoga Zapadnog Balkana. Drugim riječima nekadašnja politika "međunarodne zajednice" namijenjena "našim" prostorima nije iščezla.

    avatar

    14.02.2008. (00:43)    -   -   -   -  

  • elusive

    Meni je nekako puno ovih što ako... nekako bi ih izostavila... tekst je sasvim realan... hm...

    avatar

    17.02.2008. (23:24)    -   -   -   -  

  • dejmon

    Slovenija u EU igra istu ulogu kao i HRvatska kao nestalna članica VS u UN. To su jednostavne uloge gdje samo treba pročitati i odglumiti scenarij. Interes hrvatske je da ide uz vjetar dok ne postane velika kao Amerika ili Rusija. Nakon toga će prvi Hrvat stupiti nogom na mjesec i reći : "...mali korak za Hrvata , veliki za čovječanstvo..."

    avatar

    19.02.2008. (12:29)    -   -   -   -  

  • gaupe

    Vanjsku politika EU ne kreira zemlja predsjedateljica, niti njen vanjskopolitički jministar.
    STav EU je konsenzus ministara članica.
    Dakle, sve ovo što govore Janša, Rupel i Barroso nije stav Slovenije, već stav cijele EU.
    Ko to ne razumije, na njegovu je štetu.

    EU je imala stav prema Hrvatskoj oko ZERP-a prije nove godine isti kao što ga ima i danas,
    a biti će isti i kad Francuska bude predsjedavala Unijom.

    Jedini krivac trenutne pozicije Hrvatska je isključivo hrvatska vlada. I niko drugi.đHravtska se razbahatila misleći da za nju ne vrijede pravila koja vrijede za sve ostale.
    Hravtska se ponaša kao šerif koji može nametnuti svoju volju EU, a to ne ide....

    avatar

    19.02.2008. (14:07)    -   -   -   -  

  • gaupe

    Hrvatska ako želi ući u EU mora prihvatiti da neće moći imati glavnu riječ u EU.
    Biti će samo jedna od 28 članica.

    Ovakvo ucjenjivanje Slovenije od strane Hrvatske, može samo naškoditi ne samo brzini ulaska Hrvatske u EU, nego i dugoročno na svim poljima, pa i unutrašnjem.
    Hrvatska nema niti prava niti moći da se ovako bahato odnosi prema sloveniji. "Ili će biti sve po mome, ili nećemo biti prijatelji!"
    To je antievropski stav koji ne prolazi niti u odnosima sa EU niti sa njem pojedinačnim stavovima.

    avatar

    19.02.2008. (14:08)    -   -   -   -  

  • gaupe

    Sbija ne pokazuje zube u EU, jer nema ni ekonomsku, ni političku, a ni vojnu moć da bi to mogla.
    Nema je ni Hrvatska. ALi pokazuje zube. Ali to je tigar od papira, kao što je to mislim Swoboda opisao.
    TAkav način se samo obija o glavu onome ko puca ćorcima.

    Jer u svakoj takvoj igri izlaziš kao pobjednik ili kao gubitnik.
    AKo napadneš nekoga ćorcima, izgubio si sigurno, jer znaju da blefiraš.
    TAko samo gubiš krebilitet i političku moć.
    Kod takvih "obračuna" ili je dobivaš ili je gubiš.
    Hrvatska sigurno gubi.

    I ne, to ne znači da treba sve potpisati što se u pregovorima od nje traži.
    Ali treba trgovati. Za svaku uslugu koju Hrvatska traži, svaku iznimku mora ponuditi nešto bar jednako tako primamljivog EU u nečem drugom, što inače ne bi dobila.
    To je klasična trgovina - diplomacija.
    Trebaš uvjeriti drugu stranu da trgovinom ona dobiva.
    A ne inzistirati na sebi.

    nije Srbija postala miljenica EU.
    Pa čovječe, Srbija se tretira puno slabije nego Hrvatska od strane EU.
    A SSP će biti potpisan samo zbog SSP.
    Trgovina je to u vezi Kosova.
    Iako Srbija neće da da Kosovo, EU (zajedno sa USA) će joj ga oduzeti.
    I ovo je kao nekakva nadoknada.

    EU je svjesna da Rusija ne može biti Srbiji alternativa EU, ako zbog ničeg drugog, bar onda sbog političke geografije.
    Srbija je okružena članicama i kandidatkinjama za EU.

    avatar

    19.02.2008. (14:09)    -   -   -   -  

  • gaupe

    Svaka država iskorištava svoju strukturalnu (političku/diplomatsku) moć u diplomaciji.
    To radi svaka zemlja.
    I to je jedino što je bitno u diplomaciji, plus ekonomska i vojna moć.
    Problem je u tome što Hrvatska priželjkuje nešto što ne može dobiti s obzirom na odnos moći,
    i tu je problem.

    o je konsenzualni stav svih ministrara v.p. članica EU.
    Što ti tu nije jasno?

    No, to nije jasno ni velikoj većini ljudi u Hrvatskoj.
    I zato će biti velikih problema kada i Hrvatska uđe u EU.
    Jer Hrvatska smatra da ima u svemu pravo, samim time što to tvrdi za sebe, i ne shvaća zašto bi bilo ikako drugačije nego kako je sama zamislila.
    Tako je i sada problem sa zajedničkim planom ribarstva, tako će biti i sa zajedničkom v. politikom EU, zajedničkom poljoprivrednom politikom, zajedničkom monetarnom politikom, zajedničkom poreznom politikom....

    avatar

    19.02.2008. (14:10)    -   -   -   -  

  • gaupe

    Italija i SLoveija su proglasile svoj ZERP u skladu s zajedničkom ribarskom politikom EU.NAjprije su se dogovorile oko tog pitanja, zatim su donijele ZERP.

    Hravtska želi s jedne strane ući u EU i samim time ući u uajedničku politiku ribarenja, a sa druge pak strane van svih dogovora, ignorirajući Italiju SLoveniju i EU donosi što se njoj svidi.
    NA kraju Italija, SLovenija i EU popuštaju i donosi se kompromis da hravtski ZERP ne vrijedi za članice EU.
    Potom Hrvatska mijenja zakon kojim jednostarno krši sporazum.
    EU i SLovenija već 6 mijeseci prije stupanja na snagu te novele zakona da ponovno sjednu za pregovarački stol. IAko nema potrebe za time, jer kompromis i dogovor je dosenes.
    Hravtska ignorira te međunarodne subjekte, te kaže "Šta će meni ko šta govorit, šta ću ja s kim razgovarat o nečemu za što ja mislim da imam pravo".
    U isto vrijeme traži od članica EU da je primi u njihovo društvo.
    Pa čekaj malo....

    Dakle, Hrvatska je napravila ono što nisu ni Italija, ni Slovenija.

    Pa ako oćeš sudjelovati u zajedničkoj politici ribarstva, ali i ekologije mora, onda ne možeš diktirati i ucjenjivati.
    Kako da te neko ozbiljno shvati kad potpisuješ jedno, a radiš drugo?

    avatar

    19.02.2008. (14:11)    -   -   -   -  

  • nema_sanse

    Ovog 'gaupea' uopće ne zanima argumentirana rasprava. Lik samo spama svojin pro-velikosrpskim monologom svaki blog u kojem se barem 1 put spomene ili Kosovo ili Balkan ili politika općenito.

    avatar

    19.02.2008. (15:32)    -   -   -   -  

  • tragicnamisao

    Stavio sam mnogo puta ''ako'' da se ogradim od etikete teoretičara zavjere.
    Nisam obrisao komentare Gaupe-a, neka ostane taj velikosrpski pamflet.

    avatar

    27.02.2008. (09:16)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...