Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • Marole

    Lijepo se ovo Gajo pitao, ali "prava" revolucija ne postoji. Ako neka i "uspije" (npr Francuska) tu je čovjek da je ponovno svojim nezasitnim idealima sjebe. Revolucija može biti pojedična radnja, a što se tiče kolektiva: Može li biti revolucije nedjeljom popodne kada je na rasporedu novo kolo nogometne lige? Ne može, koliko god bili sjebani. Jer su kruh i igre, iznad kvalitete života. Između su kemija, gadgeti i žene. Kvalitetan život je dosadan, pravocrtan, isprazan i revolucija se za njega ne bori.(Post) moderna revolucija može težiti jedino hedonizmu. Tri put hura za hedonizam: hip, hip, hurejjjjjjjjjjjjjjjjj, hip, hip, hurejjjjjjjjjjjjjjjjjj, hipi, hip, hurejjjjjjjjjjjj.

    avatar

    02.02.2008. (19:08)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Maro, vidi se da si ako ne po povlastici porijekla, a ono po usudu podneblja, Gospar: kao što Averoes, u okviru svoga svijeta, nije mogao konceptualizirati dramu, tako su i Dubrovčani lišeni sposobnosti zamišljanja revolucije ili, marksističkim slengom rečeno, revolucionarnog mišljenja (usput budi kazano, ta sintagma: mišljenje revolucije, kojom se Gajo tako ponosio i kojom je kršten cijeli taj praksisovski misaoni napor, navodno u razlici spram filozofije, Ciprina je kovanica: tako se zove njegov studentski referat, pročitan u Sarajevu tih godina, a dvadesetak godina kasnije otisnut u 1000-tom broju "Studentskoga lista", ako baš netko želi isljednički provjeriti svaku moju, i Ciprinu, riječ.). Šteta, to naime da ne znate uživati u revoluciji, jer ako išta pruža nasladu i diže adrenalin kao da ti tijekom vožnje MiGom-25R puši Angelina Jolie, a i tebi i njoj kosicu mrsi Heidi Klum, onda je to revolucija!
    Nema tog sexa koji bi nadomjestio trenutak kad s walterom za pasom na bijelom konju ujašeš u grad. Bilo koji. Ej, Marole, biti Osloboditelj, to je ultimativni drive!

    avatar

    02.02.2008. (21:10)    -   -   -   -  

  • odmak

    Gospođa ( ne znam kako se dodaju akcenti da se čuje govorna priča) po porijeklu, revolucionarka po uvjerenju mogu se složiti i sa Marulom, ali i s tobom. Ja bih malo ovoga, malo onoga, ali bih i u raj što mi dodatno otežava.

    avatar

    03.02.2008. (09:18)    -   -   -   -  

  • crkotica

    jeli ih odgovorio?
    i da, dobra ilustracija, već mie dosadno ponavljati...

    avatar

    03.02.2008. (15:47)    -   -   -   -  

  • crkotica

    i još nešto, nisam upratila čitavu diskusiju, ali zašto ne u Varšavskoj? još konkretnije GDJE bi se trebali održavat prosvjedi? ovaj grad nema trg...

    avatar

    03.02.2008. (15:52)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ne bi li trebalo pokušati da se nešto kaže i isključivo u obliku pitanja?

    avatar

    03.02.2008. (15:53)    -   -   -   -  

  • vertebrata

    Sva pitanja ostaviti neriješena? Dakle, ne zatvoriti mišljenje, nego upravo otvoriti sva vrata? Ne svezati u čvor, nego rasplesti sve čvorove? Pitanja ne riješiti, nego ih naći što više i što opasnija i, po mogućnosti, najoštrije ih postaviti? Ne zatvoriti se prema rješenjima djelatnosti duha, nego otvaranjem svih prozora i vrata pustiti duhu slobodan ulaz i osigurati propuh? Nikakav čvrsti odgovor i tvrdnja? Nikava čvrsta pogodba i ustanovljenost? Nikakvo načelo? Nikakvo uvjerenje? Da dođe zrak i da me prožme, i da me opeče sunce? Zar to nije jedini način da sazrim? Zar me rješenja, ako su dobra, ne ushićuju uvijek? Ali da netko od mene traži da i ja riješim nešto? Zar ne vidiš da mi ništa nije tako daleko od toga da stvorim sustav? Zar ne vidiš da me ništa više ne zabavlja nego tzv. pogled na svijet? Zar nije potrebno da mogu svakoga trenutka slobodno raspolagati sobom i da zadržavam sebi pravo da radim što hoću? Paradoks? Zar paradoks nije pokušaj da se bude istinitiji od istinitog? Zar paradoks nije apsurd? Ali zar se ne osjećam sjajno u tom paradoksu? Zar mi apsurd nije stalna otvoronost za mogućnost čuda? Zar čudo nije zgusnuta zbilja? Zar ne vidiš da nije čak ni ozbiljenje? Zar nije i više od toga - ispunjenje? Zar time što sva vrata i sve prozore ostavljam otvorenima dan i noć, sebe ne činim dostupnim generirajućoj moći duha? Zašto ne pustite unutra sunce? Ist nicht war das alles stehet im Wunder? Zar duša nije dijete Deset tisućokožne Vatre, zar se deset tisuća koža ne mora oljuštiti da bi bilo ono samo, da posve sazri, da se ozbilji i da mu tijelo bude kao u Henoka - živa vatra i svjetlost? Zar tijelo nije zgusnuti duh?

    Bela Hamvas?, Jasmin i maslina?

    avatar

    03.02.2008. (20:53)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Nije li jedina bitna revolucija ona intimna, unutrašnja, duhovna revolucija? Opća revolucija (kakvog god tipa ona bila: društvena, tehnološka, umjetnička, ekonomska...) bez individualne, unutrašnje, duhovne revolucije je prazan pokret, jedno bijedno ništa.

    avatar

    04.02.2008. (15:03)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Pa to je njima, i Gaji, ali i Kardelju, bilo jasno: otud pojam samoupravljanja! Samoupravljanje je ta duhovna revolucija o kojoj pričaš, jer, čovjek je kao biće doduše proizvod vlastita rada, ali je po svojoj biti proizvođač: ovaj odnos ljudske biti i njega kao bića, jest samo-upravljanje. Ali, to je već skriveno i u stihovima: ....tko bješe ništa bit će sve! Taj kreacionizam, stvaranje svega iz ničega, imanentan je svakoj revoluciji. Sve kreće ab ovo. Sve od godine nulte. Sve ex nihilo. Jasno je dakle da čovjek naprosto mora na sebe računati, da se kao pauk, viseći o vlastitoj niti, spusti nad taj bezdan slobode.
    E, sad, kaj to završi u SIZ-ovima kulture i partijskim plenumima, da ne velim Gulagu i Kmerima, to je druga stvar.

    avatar

    04.02.2008. (15:57)    -   -   -   -  

  • Akuzmata

    Trajna, stalna revolucija s korijenom u "unutrašnjoj noći", kako bi rekao Henri Michaux - ili ovako, podrobnije prispodobe radi: "I čitavoga se života hraniti sjemenkama da se iznutra nekako postane pun šume i travâ i onih blijedozatrpanih mjesta slabosti gdje se danju skriva noć" (Dubravko Detoni) - eto uzlazne kozje staze posrnulome čovještvu. Work in progress, stanje stalnog nastajanja, rastenje u rastenju. Oblik upitnika oblik je plodnosti; "rješenja su poput smrti" (e e cummings).

    avatar

    04.02.2008. (20:07)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Dakle, vi doktore smatrate da je spas civilizacije u vegetarijanstvu?!

    avatar

    04.02.2008. (23:47)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Vi se šalite, a ja sam smrtno ozbiljan. Dakle, sjemenka kao upitnik.

    avatar

    05.02.2008. (08:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...