Komentari

selnica.blog.hr

Dodaj komentar (37)

Marketing


  • demokracija

    Što je demokracija?
    -Govori, što hoćeš, a jedi što imaš!

    avatar

    04.02.2008. (11:36)    -   -   -   -  

  • vvvv

    ha ha hh

    ha ha ha

    avatar

    05.02.2008. (14:39)    -   -   -   -  

  • vvvv

    ha ha ha ha

    ha ha ha ha

    ha

    avatar

    05.02.2008. (14:39)    -   -   -   -  

  • vvvv

    hhhh

    hhhhh

    hhhh

    avatar

    05.02.2008. (14:40)    -   -   -   -  

  • vvvv

    hhhhh

    hhhh

    hhhh

    hhhh

    hhhh

    avatar

    05.02.2008. (14:41)    -   -   -   -  

  • dugi

    Neznam bas neki vic .. ali Interesantan clanak u listu Medjimurske novine od 29.01.2008
    Josip segovic , nacelnik opcine Male Subotica , o ovogodisnjim ulaganjima
    AKTIVIRANJE PODUZETNICKE ZONE APSOLUTNI PRIORITET

    - citiram - ova nasa zona vrlo je interesantna potencijalnim investitorima zbog svog smjestaja . Naime locirana je svega kilometar i pol od ulaza na autocestu ( zona na drzavnom zemljistu bi bila samo ca 4 -5 km od autoceste Madzarska -Lendava -Murska Sobota - Maribor -Austrija ), a prednost je blizina zeljeznicke pruge ( ma nije valjda , da je blizina zeljeznicke pruge prednost mi tvrdimo vec od 2005 )
    Drzava je pomogla uredenje zone cije ce uredenje kostati ukupno 11 miljuna kuna .. istice nacelnik Josip Segovic

    aha , povrsina zone u Maloj Subotici je inace 13,86 hektara , znaci da uredenje zone po hektaru kosta ca 793.650 kuna . Iako se zna da su troskovi uredenja po hektaru
    manji sto je veca povrsina zone , i ako pretpostavimo da Mala Subotica u svojoj zoni ne planira ugraditi luksuz nego sve ono sto je minimalno potrebno za funkcioniranje zone ,
    mozemo vrlo lako izracunati koliko bu kostala zona koju forsira poglavarstvo na ulazu u Selnicu . Zona je velicine 9,45 hektara ,. Ako to pomnozimo s 793.650 kuna po hektaru ispadne po tome da bi ta zona na ulazu u Selnicu kostala ca 7,5 miljuna kuna ???
    .

    Vidim po komentarima na ovom blogu da sam mnogima dosadan s tom temom , ali dame i gospodo , meni je to jako vazna tema ,jer nije mi svejedno dali ce moja djeca danas sutra imati perspektive u nasoj opcini ili ce morati kao mnogi trbuhom za kruhom u inozemstvu . Kvalitetna radna mjesta su velika osnova za razvoj nase sredine i za bolji zivot zajednice
    Zakaj bi nasa djeca "lutala" po svijetu a imamo ili smo imali sve sanse da stvorimo bolje sutra i nama i njima ?? Zakaj nebi koristili sanse i potencijale i povijesne prilike koje nam se nude !!! Ima li netko pravo "gaziti " po tim sansama koje imamo !!
    Kak bi danas izgledala opcina Selnica da se ne tako davno znalo iskoristit sanse koje su se nudile vezano za naftu ?? Zakaj je Selnicka "fara" a posebno mjesto Selnica ne tako davno bila pojam u cijeloj regiji , a danas smo zadnji "vagon" ???
    Lijepi pozdrav !!

    avatar

    05.02.2008. (16:04)    -   -   -   -  

  • dugi

    SLOBODNA DALMACIJA : PLJAČKA OBALE VEĆINI KUPACA GLAVNA META NISU BILI DERUTNI HOTELI NEGO ZLATNA ZEMLJIŠTA OKO TURISTILKIH NASELJA
    Državi oteto 40 milijuna kvadrata
    Procjenjuje se da je nezakonito uknjiženo oko 40 milijuna četvornih metara zemljišta u državnom vlasništvu vrijednog desetke milijardi kuna

    Piše RUŽICA MIKAČIĆ
    Da će više od desetljeća duga trakavica vezana uz neriješen status turističkog zemljišta oko hotelskih poduzeća kad tad postati priča s kriminalističkim raspletom bilo je odavno jasno svima koji su javno zahtijevali da se definira status oko 100 milijuna četvornih metara najatraktivnijeg priobalja.
    Jednostavno, desetke milijardi vrijedno zemljište koje okružuje turističko-hotelske komplekse i prostore kojima se koriste kampovi, a čiji vlasnik se godinama “nije znao” jer vrijednost zemljišta nije bila upisana u temeljni kapital tvrtki prije pretvorbe, bilo je preatraktivan zalogaj, a da bi baš slučajno ostao u formalno-pravnom vakuumu toliko godina bez razloga.
    Ovih dana kada nadležne pravne institucije zbog niza korupcijskih afera “češljaju” i privatizacije nekih turističkih tvrtki, jasno je da su u procesu njihove privatizacije većini “kupaca” glavni cilj bili hektari šumovitog zemljišta uz obalu zbog kojih su najčešće pristajali na kupnju hotela i turističkih naselja u dugovima. Znalo se je, naime, već odavno, kako će oni koji uspiju lovom u mutnome barem dio turističkog zemljišta prenijeti na svoje ime, višestruko vratiti uloženo stjecanjem vlasništva nad turističkim zemljištem koje će nakon toga prodati “po zlato”.
    Zato su pristajali i na kupnju derutnih i dugovima opterećenih hotela koje su velikodušno preuzimali za samo jednu kunu kao spasitelji hrvatskoga turizma.
    Istodobno su na dar dobivali desetke tisuća kvadrata zemljišta koje su raznim čudnim odlukama i uz pomoć lokalnih moćnika uspijevali uknjižiti kao vlasništvo tvrtke tvrdeći da se radi o “tehnološkoj cjelini” objekta koja je tobože nedjeljiva od hotela i turističkog naselja. A zapravo je odmah bila namijenjena daljnjoj prodaji i dobroj zaradi.

    Lihvarske kamate
    U tome su im, još iz doba pretvorbe i privatizacije u koju je ušlo 227 hotelsko-turističkih poduzeća tada procijenjene vrijednosti od tek 5,2 milijarde tadašnjih maraka, velikodušno pomagale poslovne banke dajući tvrtkama kredite s lihvarskim kamatama koje su potom dug hotela pretvarale u vlasništva nad nekretninama hotelskog poduzeća.
    Cijeli je niz afera još od 1998. godine upućivao na to da se turističkim zemljištem trguje “ispod stola”.
    Iako je još 2000. godine kao zamjenik ministrice turizma Veljko Ostojić upozoravao na hitnost traženja rješenja problema i zabranu knjiženja vlasništva nad zemljištem novim vlasnicima, Zakon o turističkom zemljištu koji je sve to trebao regulirati osam godina je na - čekanju.
    I dok država još traži model kojim bi zaštitila jedno od posljednjih nacionalnih bogatstava - stotine milijuna kvadrata zemljišta, vrlo su aktivni bili novopečeni vlasnici u svojim bitkama za knjiženje zemljišta na svoje ime.
    Koliko je “propuha” u zakonskim odredbama tu bilo najbolje ilustriraju podaci da su čak i u istoj Istarskoj županiji dva suda u dva susjedna grada donosila potpuno različite odluke o sličnim zahtjevima. Tako je Općinski sud u Bujama dopustio “Istraturistu” iz Umaga upis 400 tisuća kvadrata zemljišta oko hotela kao vlasništvo, dok sud u Labinu tvrtki “Rabac” to isto nije dopustio.
    Još 2003. godine državni odvjetnik je naložio hitno kontroliranje prava uknjižbe vlasništva državnog zemljišta. Već tada se procjenjivalo da je nezakonito uknjiženo oko 40 milijuna četvornih metara zemljišta u državnom vlasništvu!


    ‘Apartmani Medena’

    •• “HP Makarska” od Hrvatskog fonda za privatizaciju dobila je pravo knjiženja 73 tisuće kvadrata zemljišta oko hotela, da bi nedugo potom oglasila na prodaju – 10 tisuća četvornih metara koje je dobila od HFP-a na dar. Slično je bilo i s “Apartmanima Medena” koji su od HFP-a dobili pravo uknjižbe 320 tisuća kvadrata.

    HP ‘Primošten’ za jednu kunu

    •• HP “Primošten” sedam je puta oglašavan na prodaju za jednu kunu uz uvjet da kupac preuzme velike dugove. Nitko nije obznanio da je 2001. ta hotelska kuća od HFP-a dobila i pravo uknjižbe 113 milijuna kuna imovine. Da je HP “Primošten prodan”, kupac bi na dar dobio nigdje neevidentiranu imovinu čijom bi vrijednošću isplatio sve dugove i ostalo bi mu dovoljno.

    Komentar slijedi

    avatar

    06.02.2008. (13:19)    -   -   -   -  

  • dugi

    Komentar : A mi stoka sitnog zuba bi trebali to sve nijemo promatrati , kaj su "ugledna" gospoda , svi redom naravno veliki Hrvati i domoljubi , vec "pojamili " i kaj kroje igru da pojame , jer ako se govori i pise o tome , onda ispadne da se narusava ugled lijepe nase . Treba bit stiha , kako lijepa nasa ne bi dosla na los znak . I magaditi , zar ne ?? Vec nekak bu !??
    Isto je u nasoj opcini , nitko ne bi smio nista pitati , mjestani ne bi trebali nista znati , a nedaj boze da netko progovori o raznim radnjama , taj odmah narusava ugled opcine . A oni koji sve to rade naravno to cine iskljucivo na dobrobit naroda , znaci sviju nas , pa ZNA SE . Opcinski poslovi se valjda ne bi smjeli ticati nikog drugog nego onih koji vode , opcinu ??

    Nemojmo se miriti sa svime time , jer inace promjena nema , a pasivnost gradjana nekome jako dobro pase !! Dok se vecina ljudi bori da jedva prezive , gospoda rijesavaju situaciju , te postavljaju temelja , da nas jos vise stegnu .

    Lijepi pozdrav

    avatar

    06.02.2008. (13:24)    -   -   -   -  

  • dugi

    MEŠTROVIĆ objekt na atraktivnoj lokaciji promijenio vlasnika
    Vidošević prodao atelje za 11 milijuna kuna
    Nakon što su izmjene prostornih planova omogućile gradnju stambenog prostora u ateljeu, Nadan Vidošević prodao ga je obitelji Ede Crnčevića, zastupnika jahti ‘Sunseeker’, koji bi kupio i hotel ‘Bellevue’
    PIŠE denis krnić
    Nakon što je izmjenama prostornih planova, GUP-a i PUP-a, u Meštrovićevu ateljeu na Mejama omogućeno stanovanje, ali i viši stupanj izgrađenosti, vlasnik i gospodarstvenik Nadan Vidošević spomenuti je objekt prodao.
    Kako doznajemo, atelje je prodan za iznos od 11 milijuna kuna Mirni Nagler-Crnčević, majci mladog splitskog poduzetnika Ede Crnčevića, široj javnosti poznatijeg kao zastupnika čuvenog proizvođača jahti “Sunseeker” za Hrvatsku i direktora tvrtke “Spectator Solis” koja je u 100-postotnom vlasništvu obitelji Crnčević.

    Vlasnik otočića
    Investiranje obitelji Crnčević u vrijedne nekretnine, prema bolje upućenima, nije novijeg datuma.
    Prije četiri godine tvrtka “Mali Krknjaš”, čiji je jedini član Uprave Edo Crnčević, za 9 milijuna kuna kupila je otočić Smokvicu kod Primoštena. Ne samo to, “Spetator Solis” sudjeluje u utrci za kupnju hotela “Bellevue”, nakon što je od Splitske banke otkupio 4,9 milijuna kuna potraživanja od tvrtke “Laurus”.
    Podignutom hipotekom, Erste&Steiermaerkische banke iz Rijeke, nad ateljeom slavnog kipara, Vidošević je isplaćen za gore istaknuti iznos.

    Gluhi telefoni
    Kakva je sudbina namijenjena zapuštenom ateljeu iznad uvale Ježinac, koji se ne koristi još od pedesetih godina prošlog stoljeća, nismo uspjeli doznati, jer je mobitel Ede Crnčevića ostao gluh na naše pozive nekoliko dana. U “Krašu”, gdje je Vidošević predsjednik Uprave, rečeno nam je kako je “gospodin Vidošević na višednevnom službenom putu”.
    Posljednjim izmjenama urbanističkih planova, prizemlje ateljea urbanisti su namijenili za galeriju, dok su na katu predvidjeli stambeni prostor. Ne samo to, dopuštena je i nadogradnja objekta ateljea za dodatnih 800 metara četvornih površine!


    Paškini neostvareni snovi

    •• Iz nekog razloga, bivši vlasnik ateljea, poduzetnik Paško Vukoja, nije mogao svojevremeno ni sanjati o ovakvoj urbanističkoj “darovnici”, kao što nije bio uspio ni u zamisli da u ruševnom objektu na atraktivnoj lokaciji
    uredi ekskluzivni restoran.
    Začudo, nakon što je objekt prešao u Vidoševićeve ruke, promjena plana odjednom je dopustila stanovanje.

    PA TO NIJE NIKAKVO CUDO , ZNA SE DA JE PROSTORNI PLAN NAJVECI INSTRUMENT KOJI SE KORISTI U LIJEPOJ NASOJ ZA POVECANJE VRIJEDNOSTI ZEMLJISTA , A TIME ZA VELIKU ZARADU

    avatar

    08.02.2008. (13:23)    -   -   -   -  

  • dugi

    Skandal u Centru 112
    Milijunski ugovor namješten rodbini
    Obiteljske veze: Pavao Britvić, pomoćnik ravnatelja DUZS-a i glavni nadzornik sustava 112, otac je Vesne Britvić, menadžerice za prodaju u poznatoj tvrtki
    piše nikola bajto
    Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), čija je neorganiziranost izišla na vidjelo nakon kornatske tragedije i brojnih upozorenja pripadnika GSS-a na loše funkcioniranje Centra 112, povjerila je izradu sustava 112 tvrtki “Ericsson Nikola Tesla”, a sklopljeni ugovor proglasila je tajnim, pa iz DUZS-a na naš upit nisu htjeli odgovoriti čak ni koliko je isplaćeno za navedeni posao koji je morao stajati više milijuna kuna.
    Izravna pogodba
    Bivša glasnogovornica DUZS-a mr. Tatjana Čumpek, koja je prije šest mjeseci smijenjena jer je kritizirala rad Odjela za nabavu, prvi put je na HTV-u konkretno navela da je jedan od spornih slučajeva nabave bio i posao opremanja splitskog Centra 112, koji je “Ericsson” dobio izravnom pogodbom, bez javnog natječaja.
    Iako nam u DUZS-u, pozivajući se na “tajnost podataka”, nisu htjeli odgovoriti kako je došlo do ugovaranja posla pa čak ni potvrditi da je sklopljen s “Ericssonom”, te iako su nam u toj tvrtki vrlo kratko poručili kako “nažalost nisu u mogućnosti komentirati” naš upit, došli smo do saznanja da je DUZS od “Ericssona” u veljači prošle godine naručio barem jedan posao vrijedan 7,4 milijuna kuna, koji se odnosi na “nadogradnju i proširenje postojeće ICT infrastrukture za potrebe uspostave sustava žurnih poziva u Splitu i Zagrebu”.
    Kako se može utvrditi pretraživanjem “Narodnih novina”, sklapanju tajnog ugovora je godinu dana ranije prethodio pokušaj DUZS-a da ugovori opremanje centra u Splitu preko javnog nadmetanja, na kojemu je odabrana ponuda “Ericssona” i tvrtke “King ICT”. Na tu je odluku “Siemens” uložio prigovor, koji je DUZS odbio kao neosnovan. “Siemens” je podnio žalbu državnoj Komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, koja je poništila natječaj i odluku o odabiru “Ericssona”, utvrdivši niz nepravilnosti.
    Neslužbeno doznajemo da su ljudi iz “Ericssona”, preko rodbinskih veza, čak sudjelovali u pripremi natječaja. Pavao Britvić, pomoćnik ravnatelja DUZS-a i glavni nadzornik sustava 112, otac je Vesne Britvić, menadžerice za prodaju u “Ericssonu”.
    No, DUZS sada mijenja strategiju pa se šest mjeseci kasnije, u ožujku 2006. godine, u “Narodnim novinama” pojavljuje objava po kojoj je navedeni posao, vrijedan 4,3 milijuna kuna, sklopio izravnom pogodbom s “Ericssonom”.
    “Siemens” je to uočio pa je, kako su nam potvrdili u tvrtki, ponovno podnio prigovor, koji je DUZS ponovno odbio kao neosnovan. “Siemens” se ponovno žali državnoj komisiji, koja i tada poništava postupak odabira “Ericssona” izravnom pogodbom, a u svom rješenju, koje imamo u posjedu, navodi da “nije bilo nikakvog posebnog ili isključivog prava koje bi opravdalo korištenje ovog načina nabave”.
    U “Siemensu” su nam kazali kako “nemaju daljnjih saznanja o tome kako je ‘Ericsson’ uspio sklopiti ugovor s DUZS-om”. No, nakon što su mu dva pokušaja propala, DUZS se u upornoj želji da angažira “Ericsson” odjednom dosjetio “državne tajne” i u veljači prošle godine ponovno ugovorio posao izravnom pogodbom, sada i za Split i za Zagreb, na koju se više nitko nije žalio.


    Poništeno 75 posto poslova

    •• Državna Komisija za kontrolu javne nabave poništila je DUZS-u čak 75 posto nabava u 2005. godini, koju pokriva posljednje izvješće. No, pronašli smo niz kasnijih poništenja, koja se osim na nabavu informatičke tehnologije, odnose na nabavu baza podataka, cestovne opreme, poslovnih prostora...

    Jasno je ko sunce zasto gospoda ne zele da javnost zaviri nos u te poslove . Iako se radi o drzavnim , zupanijskim , gradskim i opcinskim novcima , uzimaju si za pravu proglasiti te radzne radnje TAJNIM , kao nas se ne tice kaj gospoda delaju s nasim penezima MALO MORGEN !!!
    Lijepi pozdrav

    avatar

    08.02.2008. (13:27)    -   -   -   -  

  • dugi

    VECRERNJI LIST- Zeleni forum
    Većina mojih prijatelja kao prvu asocijaciju na cvjećarnicu pomisli na strip “Alan Ford” i legendarno sjedište grupe TNT. Zadnja događanja oko olupine turskoga broda u Jadranu u mnogo čemu podsjećaju na manjkavu opremu (Grunf) i kreativne improvizacije te legendarne ekipe u njihovim brojnim avanturama.

    Razlog toj usporedbi je pristizanje sve više i više informacija o kaosu koji se je događao u Puli tijekom jučerašnjeg dana. Svjedoci sa mjesta događaja sa nevjericom pričaju o rastućem užasu koji se je pojačavao sa svakim dolaskom novih informacija o nepostojanju opreme i iskustva za adekvatnu reakciju na opasnost na pučini. Manjak opreme bio je katastrofalan; navodno je župan Jakovčić u jednom trenutku predložio da iz županijskog proračuna kupi 5 km zaštitnih plutača, jer se po cijeloj Hrvatskoj nije uspjelo sakupiti potrebna 2 km. Cijelo vrijeme čekali su se spasonosni Nizozemci, a kada su se pojavili umjesto nekoliko Boinga 747 prepunih opreme iz kojih će izletiti brigada kloniranih Ramba na aerodrom u Puli sletio je klipni ATR iz kojeg je izašla grupica gospode sa priručnim torbicama. Mobiteli su zvonili, vikalo se je i nadvikivalo, bez jasne ideje i plana što treba napraviti.

    U biti se je cijelo vrijeme čekala bura. Koja je trebala potjerati zapaljenu mrcinu na otvoreno more. Pa neka tamo izgori i potone samo da je daleko od naše obale. Druga solucija, za koju su se zalagali mnogi stručnjaci, nasukavanje broda i intervencija u priobalju (što su tražili i nizozemci) otpala je kada je desetak istarskih općina i gradova odbilo dati saglasnost za dovođenje broda na njihovo područje. To je u biti i razumna odluka jer je zapaljeni ro-ro brod u biti jedna velika pokretna spalionica otpada, a spalionice kao što znamo generiraju velike količine dioksina i drugih ne baš poželjnih plinova. Digresija: cijelo vrijeme se govori da nema zagađenja; ako i nema zagađenja mora, što je sa zrakom? Ako se je stvorio dioksin (što je vjerojatno) gdje je on završio? U ribama?

    Pitanja sigurnih luka važna su i za budućnost. Jer što će se dogoditi u slučaju „najgoreg mogućeg scenarija“. Naprimjer da se (nedajbože) usred turističke sezone dogodi slična havarija; ali pretpostavimo da je u pitanju tanker koji vozi 100.000 tona sirove nafte i da je lokacija havarije u blizini Palagruže, a ne Briuna. I da se požar lokalizira te da treba hitno odvesti oštećeni brod u sigurnije zaklonište zbog nadolazeće ciklone. Kamo bi se išlo s njim; na Hvar, na Vis, na Šoltu… Logično je pretpostaviti da će lokalno stanovništvo odbiti svatku opciju privremenog zakloništa za oštećeni brod na njihovom otoku i aktivirati sve oružje zaostalo iz domovinskog rata da to spriječi. Te se veoma vjerojatno može ponoviti situacija koja je tako skupo koštala španjolsku i francusku obalu u jesen 2002. Kada se je “Prestige” teglio na otvoreno more, gdje je na kraju i pukao te zagadio nekoliko stotina kilometara obale; umjesto nekoliko kilometara da je odvučen u dobro pripremljenu luku spasa. Stoga je neophodno već sada se pripremiti za takav scenarij, pripremanjem izabranih zakloništa (sa opremom i procedurama) i lokalne zajednice (sa jasno definiranim koncesijama i obeštečenjima u slučaju nastalih šteta).

    Jer ova se nesreća lako može ponoviti.....

    Jadransko more je najvec potencijal za nas i nasu djecu , cijeli svijet zna da je voda cista , bistra , da je priroda divna .
    A kak nasi politicari cuvaju to blago ?? Kaj poduzimaju da stvore preduvijete da u slucaju nezgoda (npr. pozar ) mozemo nekaj poduzeti a ne samo nijemo gledati i pozivati u pomoc ?? To vidimo nazalost svake godine , nemaju gospoda vrijemena , oni su zaposleni s drugi , za njih vaznijim poslovima
    ..

    Ali nasi politicari se kod svakog pozara iznenade ko da

    avatar

    08.02.2008. (15:39)    -   -   -   -  

  • dugi

    List Medjimurske novine - Četvrtak, 07 Veljača 2008
    Ovo je vrijeme vatrogasnih skupština u dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Međimurju. Na tim skupštinama često se čuju oni problemi koji tište vatrogasce, a kojih nema u dnevnom redu skupštine. Na nedavno održanoj skupštini DVD-a u Peklenici žalili su se na malu krizu unutar svog DVD-a, za koju su rekli da tišti i druge DVD-e.
    Naime, članovi DVD-a vrlo teško usklađuju svoje radne obveze u firmama u kojima rade sa slobodnim vremenom potrebnim za rad u DVD-u. Dobrovoljni vatrogasci većinom su zaposleni u privatnim firmama gdje je radno vrijeme rastezljivo, ovisno o potrebama posla, a poslodavci prije svega trebaju voditi računa o svojim interesima, nema tu puno prostora kao u nekadašnjim društvenim poduzećima za društveno koristan rad. Naime, ni članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava ni poslodavcima nitko ne nadoknađuje društveno koristan rad. A potrebe za društveno korisnim radom, posebice kao što je ona vatrogasaca, od životne su važnosti za zajednicu, posebice sada kada živimo u vrijeme globalnog zatopljenja, zbog čega smo bili svjedoci i velikih poplava i požara. Da bi članovi DVD-a bili uvježbani i spremni na sve izazove, moraju biti uvježbani, a za uvježbavanje je potrebno vrijeme. U Međimurju se tradicija vatrogastva prenosila s oca na sina. Vrlo često su i po tri generacije iz jedne obitelji aktivne u okviru jednog DVD-a. Obitelji su se s pravom ponosile tom tradicijom jer je riječ o časnoj i plemenitoj aktivnosti.
    Vrlo je malo potrebno da se tradicija ugasi. Dovoljno je da preskoči jednu generaciju i da se kontinuitet i tradicija prekine. A ponovno oživljavanje je teško i mukotrpno kad se jednom izgubi. Primjer su neka mjesta u Međimurju koja su ostala bez svojih DVD-ova i gdje pokušaji oživljavanja jako teško idu. Situacija još nije dramatična. Statističke brojke o broju vatrogasaca to još ne pokazuju, potvrdili su nam to i Zlatko Orsag, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, i Ivan Krištofić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, ali se slažu da taj problem nedostatnoga slobodnog vremena za rad u DVD-ima postoji i da se društva s tim problemom u svom radu sreću, upravo zbog novog načina života i rada. Hoće li se taj trend produbljivati, ovisi o cijeloj zajednici. Hoćemo li kao društvo biti dovoljno zreli da ne dopustimo puzeće gašenje jedne plemenite tradicije. U tim nastojanjim mogao bi pomoći i zakonodavac, stimulirajući i poslodavce i dobrovoljne vatrogasce, posebice kad je riječ o njihovu odlasku na intervencije.
    U vremenu kada se izgleda jedino razumije i poštuje jezik novca jedino je tako moguće bjelodano pokazati koliko vrijedi ono što nema cijenu. Solidarnost s drugima razumije se tek onda ako smo je doživjeli na vlastitoj koži. Ekstremne situacije kao što su štete od požara, poplava ili sličnih osobnih katastrofa ipak, srećom, doživljava manji broj ljudi koji onda iz svog primjera mogu cijeniti vrijednost solidarnosti vatrogasaca za druge.

    S vatrogascima smo mjesecima suosjećali nakon kornatske tragedije, ali se vrijednost i značaj vatrogasaca ne bi smio svoditi na suosjećanje u katastrofama. Takav pristup umanjuju stvarni značaj vatrogasne tradicije i značaj u društvu. A baš taj značaj u društvu koje je posljednijih godina doživjelo promjene odrazilo se i na položaj dobrovoljnog vatrogastva u društvu. U tržišnim uvjetima sve pore društva funkcioniraju na interesnoj osnovi i puno je manje prostora za entuzijaste i dobrovoljni rad. Okolnosti u kojima ljudi žive i rade dramatično su se promijenile tako i za dobrovoljne vatrogasce. Puno je manje vremena i mogućnosti za njihovo redovito sastajanje, vježbe, pa i redovne aktivnosti vezane u životu DVD-a nego što je to bilo ranije. Zbog toga je i velika odgovornost na zakonodavnim tijelima da i te okolnosti uzmu u obzir i na neki način potenciraju nastavak tradicije dobrovoljnog vatrogastva i čuvaju dignitet te časne i plemenite dobrovoljne aktivnosti. (Božena Malekoci - Oletić)

    avatar

    09.02.2008. (12:37)    -   -   -   -  

  • dugi

    KOMENTAR :
    Ali nisu u krizi samo vatrogasci , u krizi je volonterstvo , sve rijedje se nadji ljudi koji su voljni svoje slobodno vrijeme zrtvovati za dobrobit zajednice , bez novcane naknade i bez trazenja osobne koristi . Razlog tome - drustvo kao cijelina ne cijeni dovoljno sve one koji se angaziraju u DVD-ima , nogometnim klubovima , kulturno-umjetnickim drustvima i raznim drugim udrugama i drustvima .
    Zar je najveci problem u tome sto su sad "trzisni uvijeti "?? Sto je nastupio "kapitalizam" ??
    To je mozda jedan o razloga ,lijepo je napisala gspdjo Bozena , u danasnje vrijeme izgleda da se u nasem drustvu jedino razumije i postuje jezik novca Nije to jedini problem . Cast i plemenitost , drustveno koristan rad , kao da su izgubili svoju vrijednost .?? Tko to uopce jos cijeni ??? I v Njemackoj je npr. kapitalizam , ljudi imaju jos manje slobodnog vrijemena , a istovremeno volonterstvo dozivljava porast i parvi "bum" . Jer se volonterstvo cijeni , oni koji delaju zabadav za zajednicu nisu u drustvo "budale " nego od svojih sugradjana dozivljavaju ugled i postovanje . I gotovo da nema "politicara " na lokalnom nivou koji nije istovremeno i dugogodisnji aktivist DVD-a ili nogometnog kluba , da bi mu zajednica dala svoje glasove da sluzi njima i kao nacelnik , mora se dokazati i kao volonter onda pokazati na "djelu " da je voljan sluziti mjestanima . Velika je razlika izmedju "SLUZITI" mjestanima ili vladati nad njima .
    Dali mi obracamo paznju na to koliko "volonterskog " staza u raznim udrugama imaju nasi kandidati za vijece opcine ??
    Lijepi pozdrav svima

    avatar

    09.02.2008. (12:43)    -   -   -   -  

  • dugi

    Jos jedan biser iz serijala HAMZI - DRP
    SKANDAL U BLATU(2) Čak 880 tisuća kvadrata prodano je u bescjenje, bez natječaja
    Državnu zemlju prodali bez natječaja za 6,5 kn
    Autor IVA PULJIĆ-ŠEGO



    Osim zemljišta, golferi dobivaju i koncesiju za vađenje šljunka u 11 jezera u sklopu golfskog terena, a prodajom otplaćuju kredit od 6,5 milijuna eura



    Nakon što je Večernji list otkrio da su vlasnici Golf & Country cluba Zagreb u Blatu suprotno građevinskoj dozvoli izgradili 54 luksuzne vile umjesto objekata za smještaj natjecatelja, otkrivamo kako je čak 880.000 kvadrata državnoga poljoprivrednog zemljišta bez natječaja, i to za samo 6,5 kuna po kvadratu, 2002. godine završilo u rukama privatnih vlasnika.

    Podsjećamo, i Državno odvjetništvo istražuje Golf & Country Club. Hrvatski golfski savez bio je zatražio pravo služnosti nad tim zemljištem od Hrvatskih šuma, u čijem je vlasništvu tada bilo to zemljište. Tamo smo željeli napraviti golfske terene rekao nam je dr. Božidar Ivačić, predsjednik tog saveza.

    Sponzori saveza
    Kako savez nije imao 700.000 kuna, koliko je trebalo platiti za pravo služnosti, što znači da bi mogli koristiti to zemljište, ali ne bi bili njegovi vlasnici, nastavio je dr. Ivačić, osnovana je tvrtka Golf & Country club Zagreb d. o. o. Ona je preko računa saveza i u njegovo ime platila taj iznos objasnio je dr. B. Ivačić.

    Ta je tvrtka, čiji su vlasnici Dražen Ileković, Emilijo Žubrinić, Ivan Birovčec, Mario Stepinac, Maja Car i Ivo Vukadin, Hrvatskome golfskom savezu bila svojevrsni sponzor. Pravo služnosti na taj je savez prenio general Vladimir Zagorec, koji je tada, odnosno krajem devedesetih, bio član Nadzornog odbora Hrvatskih šuma. Međutim, 2002. godine Golf & Country club Zagreb d. o. o. za 5,727 milijuna kuna od Hrvatskih šuma bez natječaja kupuje to zemljište, a Hrvatski golfski savez, krovna organizacija, gubi pravo služnosti.

    Očito, uz dobre političke veze, a i "novčano podmazivanje", tvrde naši upućeni izvori, atraktivno zemljište za mizernu cijenu po kvadratu odlazi u privatno vlasništvo. Dosjetljivi golferi 2005. godine mijenjaju svoj projekt, koji je Vlada RH bila proglasila državnim interesom jer Zagreb dobiva prvi golfski centar, i traže dopunu građevinske dozvole kako bi uz terene gradili i objekte za smještaj natjecatelja.

    Šljunak za kredit
    Gradski ured za graditeljstvo izdaje im 2006. godine novu građevinsku dozvolu, ali oni pod krinkom smještaja natjecatelja u R 2 zoni, koja je po GUP-u zona sporta i rekreacije, grade 54 luksuzne vile čija je prodajna vrijednost gotovo 30 milijuna eura.

    Osim zemljišta, golferi dobivaju i koncesiju za vađenje šljunka, do kojeg dolaze kopajući 11 jezera u sklopu golfskog terena, a prodajom tog šljunka najvećim dijelom otplaćuju kredit od 6,5 milijuna eura. DORH istražuje i jesu li golferi iskopali i prodali više od 500.000 prostornih metara šljunka, za koliko su imali koncesiju.

    TAK SE TO DELA , KAD ZEMLJISTE TREBA GRADU ILI OPCINI , ZNACI ZAJEDNICI , ONDA JE TO VELIKI PROBLEM , GOSPODA ARGUMENTIRAJU DA SE RADI O VRIJEDNOM POLJOPRIVREDNOM ZEMLJISTU , ALI KAD DOJDE PRAVI "IGRAC" AS TREF ILI KONCERN , SVE SE RIJESI ZA PAR MINUTA , JE ONDA SE VELI - SAD SMO MALO BOLJE POGLEDALI STVARI , IPAK JE OD NACIONALNOG INTERESA DA SE ZEMLJISTE DA PRIVATNIKU ... FORZA SICILIA !! VIVA KOLUMBIJA !!

    Idemo dalje .. ocigledno su dzentlemeni poceli jamiti 5. brzinom , jer kad dojdemo v EU treba sve biti gotovo i zastariti , bez tvornica i bez radnih mjesta smo vec davno ostali , ide velika rasprodaja i zemljista , vode i zraka , ostat cemo goli i bosi , intenzivno rade na tome da nam oduzmu jos i ljudsko dostojanstvo ..

    Lijepi pozdrav svima

    avatar

    11.02.2008. (12:13)    -   -   -   -  

  • dugi

    EVO JOS JEDNOG PRIMJERA : SLOBODNA DALMACIJA miris novca poznati poduzetnik na prodaji MEŠTROVIĆEVE
    KIParske radionice zaradio milijun eura
    Novi vlasnik ateljea
    od Vidoševića ‘kupio’ i iste obveze
    Ako Edo Crnčević i ne napravi likovnu galeriju
    u objektu, javnost neće biti prvi put iznevjerena. Slikar Zvonimir Mihanović najavljivao je otvaranje galerije s djelima mpresionista. Na Mejama se GUP mijenjao i radi Gorana Ivaniševića koji u svojoj vili nije prespavao ni jednu noć
    pišu sandi vidulić, Denis krnić
    Zahvaljujući izmjenama GUP-a Nadan Vidošević je zaradio milijun eura a da nije kupio ni vreću cementa za rekonstrukciju ateljea Ivana Meštrovića. Naime, Vidošević je u razgovoru za jedan tjednik priznao da je Meštrovićev atelje, koji se nalazi unutar zaštićene zone Park-šume Marjan, kupio za 500 tisuća eura.
    Nakon što su usvojene izmjene GUP-a, kojima se dopušta da se postojeći objekt od 160 kvadrata “rekonstruira” u objekt od 800 kvadrata, Vidošević je prodao atelje, teren i pravo građenja za 11 milijuna kuna, i to mladom splitskom poduzetniku Edi Crnčeviću.Riječ je o zastupniku luksuznih jahti “Sunseeker”. za Hrvatsku.
    Iako svatko ima pravo prodati svoje vlasništvo, ovdje je problem što je GUP mijenjan za poznatog vlasnika koji je, dok je trajao proces izmjena GUP-a, na mjestu Meštrovićeva ateljea obećao izgraditi privatnu likovnu galeriju otvorenu javnosti. Do Vidoševićeve izjave nismo uspjeli doći, no zato smo pojašnjenje dobili od gradskog poglavara zaduženog za urbanizam, Branka Poljanića.
    - Za novoga vlasnika ostaju obveze predviđene izmjenama GUP-a, a to je likovna galerija otvorena za javnost - decidiran je bio prvi gradski urbanist.
    To, nažalost, nije prvi primjer da se u elitnom dijelu marjanske zone - gdje je običnim smrtnicima zabranjena stambena gradnja - GUP mijenja za poznate vlasnike koji zatim prodaju nekretnine. Dapače, to postaje uhodani biznis na Mejama.
    Prije desetak godina je, podsjetimo, Grad mijenjao GUP da bi omogućio gradnju Marici Meštrović, kćerki velikog kipara, koja je potom teren prodala Draganu Stupalu za kojega je Dinko Kovačić projektirao nagrađivanu Vilu Stupalo. Iz nje se, kako je poznato javnosti, Stupalo poslije iselio zbog dugova.
    GUP je prenamijenjen i za Gorana Ivaniševića koji, a da nije u njoj prespavao ni ijednu noć, prodaje velebnu vilu koju je na Mejama projektirao njegov rođak Vjekoslav Ivanišević.
    Na prozivke da devastira Marjan prevelikom kućom slikar Zvonimir Mihanović je uzvratio da mu treba toliko zdanje jer će u prizemlju otvoriti galeriju u kojoj će Splićanima predstaviti djela francuskih impresionista iz svoje kolekcije. Ako stoga od Vidoševićeve galerije ne bude ništa, to neće biti prvo lažno obećanje galerije na Mejama.


    Tko bi to propustio?’

    •• Upitan prije nekoliko godina zašto je kupio Meštrovićev atelje, Vidošević je kazao: “Trenutačno nemam konkretnih ideja... Mislim da ni jedan Splićanin koji ima financijske mogućnosti ne bi propustio priliku kupiti nekretninu na tako atraktivnoj lokaciji. To je bio osnovni motiv kupnje.” Dok su se lomila koplja oko izmjena GUP-a, Vidošević je promijenio priču o razlogu kupnje ateljea: “Želja mi je bila da desetljeća stvaranja jedne zbirke, mog intimnog zadovoljstva, podijelim sa
    sredinom iz koje sam potekao.”


    Sve počelo s Grabićem

    •• ”Točkaste” izmjene GUP-a na Mejama počele su u vrijeme gradonačelnika Nikole Grabića za umirovljenog branitelja Vladimira Benca, koji je zatim s kalašnjikovom od gradonačelnika Ivice Škarića iznudio uvjete za gradnju. Iako se pisalo da je Benac poslije prodao kuću, on je to demantirao. No, kako se ovih dana obavljaju završni radovi na kući, bit će zanimljivo vidjeti čije ime će osvanuti na poštanskom sandučiću.


    Vecina gradjana lijepe nase sve to zna . cita to vec min.. 10 godina , i : vecina daje podrsku ekipi koja omogucuje takve "radnje " ..

    avatar

    11.02.2008. (12:18)    -   -   -   -  

  • dodo

    Ljudi, fašnik je minuo, a slika maškara je još uvijek v "Međimurju" !!!!!

    avatar

    12.02.2008. (21:15)    -   -   -   -  

  • dugi

    Happy Valentine ... sretan dan zaljubljenih , voljeti i biti voljen je poslije zdravlja najvaznija stvar na svijetu

    Moje zastave - uvijek su iste boje
    Nad njima ljubav caruje
    Moja zastave - nikad na pola koplja
    Ljubav se ne predaje

    bilo bi super da se ponasamo prema onima koje volimo cijelu godinu kao da je svaki dan
    VALENTINOVO !!

    Lijepi pozdrav svima

    avatar

    14.02.2008. (10:57)    -   -   -   -  

  • DAN

    MAŠKARE SU CIJELU GODINU V NOVINAMA,NEKE POZITIVNO A NEKE NEGATIVNO!

    avatar

    14.02.2008. (11:08)    -   -   -   -  

  • selnica

    Dodo , drugi put stavi link ili barem redni broj stranice, tak da znamo tko je glavni maškor

    avatar

    14.02.2008. (18:19)    -   -   -   -  

  • dugi

    Evo jos primjera kako to rade drugi
    RIBNIK - Ribnička općina jedno je od najslabije naseljenih mjesta u Karlovačkoj županiji, ali i mjesto potpuno slobodno od industrije, pa se može pohvaliti i bogatom turističkom ponudom.
    Imamo tri ozbiljna domaćinstva koja se bave seoskim turizmom i korisnici su bespovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva. To su obitelji Srakovčić, Pužin i Paunović. Sve ostale turističke aktivnosti uspijevamo realizirati zahvaljujući velikom entuzijazmu mještana te članovima planinarske sekcije "Juraj Križanić". Ideja o udruživanju u lokalnu akcijsku skupinu s općinama Kamanje, Žakanje i Netretić te gradom Ozljem trebalo bi nam pomoći u razvoju turizma kazao je načelnik Nikola Tržok.

    Planira se urediti čak pedeset kilometara pješačkih staza s dodatnim sadržajima.
    Osim šetnica, općina će s udrugom pčelara Kostenjar početi brendirati naš ribnički med.
    Čista priroda, bogatstvo kestenovim šumama i nedirnute livade sada su naša prednost.
    Sufinancirat ćemo naljepnice za bočice s medom naših pčelara.

    Tako će na njima, primjerice, cvjetni med imati sliku župne crkve. Na naljepnicama bi bili i stari grad i poznati Ribničanin Juraj Križanić. Ujesen ćemo organizirati i tradicionalno komušanje kukuruza najavio je načelnik Nikola Tržok.

    Jos jedan lijepi primjer kako se moze !! Dali bi mogli i mi v nasoj opcini ??
    Sigurno da bi mogli , mozemo i znamo !!! Dali smo konkretne prijedloge i koncepte vec prije 8 -9 godina !! Prije 7 godina je npr. na opcinu odnesena kopija ekolosko-turistickog projekta ekoloske revitalizacije potoka , uredenje poucnih staza za setanje itd itd !! A zasto se nije vec davno to napravilo? To pitanje bi trebalo postaviti ljudima koji vode opcinu ! Imamo li i mi dovoljno entuzijazma i volonterstva u nasoj sredini !?? Imamo jako puno vrijednih i aktivnih mjestana po klubovima , drustvima ,udrugama , ali se volonterstvo i entuzijazam "gazi" nogama , udruge i klubovi se tretiraju (osim naravno podobnih ) kao suvisan trosak opcini (prema izjavama nadleznih ispadne da te udruge financiraju opcinari iz svog privatnog dzepa ??) i teret opcini .
    A i klubovi i drustva i udruge su u stvari veliko bogatstvo svake sredine !! Po ljudskom potencijalu i po prirodnim ljepotama mi smo jedna od najbogatijih opcina v Medjimurju

    avatar

    14.02.2008. (19:11)    -   -   -   -  

  • dugi

    Vecernji list B]Građani ogorčeni neprimjerenim urbanističkim planom
    Pobuna u Varaždinu: Mercator gradi centar pokraj Gradskog groblja
    Autor Izak Vrtarić [/B]

    Mercator će se graditi na prostoru koji će im prodati tvrtka Parkovi, koja na tom mjestu ima rasadnik
    Foto: D. Gorenak


    Osamdesetak građana iz Krklecove, Gortanove i ulice Račkog potpisalo je peticiju protiv gradnje Mercatorova centra u njihovoj blizini, pokraj Gradskog groblja. Preko vijećnika Roberta Podolnjaka iz HSS-a na sjednici Gradskog vijeća uručili su je gradonačelniku Ivanu Čehoku i predsjednici Vijeća Dubravki Kanoti.

    Ekozeleni pojas
    Ekozeleni pojas kod Hallerove aleje treba očuvati
    . Građani uopće nisu obaviješteni o gradnji Mercatora, a već se rade predradnje. Misli li Poglavarstvo da je primjereno tamo graditi trgovački centar? istupio je Podolnjak pred vijećnike i poglavarstvenike.

    Mercatoru zemljište namjerava prodati gradska komunalna tvrtka Parkovi, koja tamo ima svoj rasadnik, a Podolnjak tvrdi da im je to omogućio grad tako što im je poklonio drugu zemljišnu česticu na koju se mogu širiti. Mercator će se, kaže, graditi 50 metara od groblja.

    Grad je prodao zemljište Parkovima, a ne poklonio. Nije točno da je to uz groblje, nego tamo gdje Parkovi imaju kućice za radnike. Između groblja i budućeg centra ima zona zelenila. Parkovi su na javnom natječaju dobili izvanrednu ponudu, a ponuđač se, k tome, obvezao još deset godina otkupljivati i plasirati ono što Parkovi proizvode. Ljudi se neće složiti, ali postoje urbanistički planovi odgovorio je Podolnjaku i Vijeću Čehok. A ljudi se doista ne slažu.

    Trgovački centar kraj groblja bit će kulturološko i estetsko ruglo. Osim toga, ulica Gustava Krkleca i do sada je bila preopterećena kamionima, a sada će biti još više, zbog dostave. Mi bismo intervenirali na GUP, ali nismo imali pojma. Obećavano nam je zelenilo riječi su Mirjane Pospiš, poznate glazbenice koja je i pokrenula peticiju.

    Probijanje ulice
    Stanari okolnih ulica najviše strahuju da će im dostava ići kroz dotad mirni kvart. Djeca, kažu, nemaju igrališta. Dosad su se mogla igrati na ulici, a sad će tuda juriti kamioni. Naime, saznali su da će se od Gortanove, preko Pintarićeve, probiti cesta do ulice V. Plazzeriano, kako bi Mercator mogao tuda vršiti dostavu sa stražnje strane.

    Dali se u nasoj opcini "priprema gradnja" objekta na lokaciji na kojem mu nije mjesto ??
    Priprema se , u "inundacijskom" pojasu potoka , i to na veliko , iskop je vec napravljen , ocigledno se ne radi o obiteljskoj kuci nego o proizvodnoj hali velika .
    Da se razmimo , osobno pozdravljam i investicije u nasoj opcini i otvaranje radnih mjesta , i da se razmimo , nemam nista protiv investitora (na kraju krajeva ga uopce ne poznajem ) i zelim toj firmi puno ,puno poslovnog uspijeha .. ali smatram da takvom objektu nije mjesto kraj potoka , zna se
    gdje opcina uredjuje gospodarsku zonu , zna se gdje ce se investirati 5,6 mozda i sedam miljuna kuna u izgradnju infrastrukture !!
    drugi razlog - takav objekat na toj lokaciji bi bio "ekolosko i estetsko ruglo " .Sto god se u toj hali predvidja (a planira se proizvodnja sportskih podova - znaci buka , znaci lijepilo , znaci mozda i boje i lakovi - znaci stetno za ljude i za okolis !!!!
    A i opcina je bila u fazi izrade misljenja da na toj lokaciji moraju ostati nedirnute livade tkzv. potocja , da se podsjetimo misljenja nadleznih na prijedlog da se tam napravi sportski park !!
    Izvod iz izvjesca o raspravi vezano za PPUO - odgovor - prijedlog se odbija
    ..... dodatni ali znacajni argumenat jest da se vodotok Selnicki potok odredbama plana stiti na nacin da se cuva njegovo prirodno okruzenje , dakle stiti mu se inundacijski pojas , te sire podrucje livada koje plavi ......Samo na takav nacin moze se zastititi flora i fauna podrucja odnosno potocki ekosustav , koji ne cini samo voda , vec i vrste koje su na potok vezane . Izgradnja nogometnog igralista a jos gore drugih vrsta igralista , pretpostavlja obaveznu zamjenu prirodnog terena (iskop i navoz slojeva igralista ) cime se prirodno okruzenje potoka devastira te je stoga prijedlog neprihvatljiv

    zaboga , ako ne moze sportski park , onda bogami ne moze ni hala od ca 400 m2 ..
    Varazdinici zbog Mercatora kraj groblja idu na "barikade " , potpisuju peticije , sto cemo mi uciniti ?
    Vec smo informirali o toj "gradnji" opcinu i predsjednika mjesnog odbora Selnica , gspd Mezgu . Opcina sluzbeno o toj gradnji pojma nema , ne postoji rijesenje o komunalnoj naknadi .. nitko kao nista nezna !! A na "urbanizmu " do jucerasnjeg dana nije predan zahtijev ni po starom zakonu o gradnji niti po novome , ni za lokacijsku ni za gradjevinsku .
    Pokrenut cemo naravno i potpisivanje peticije .

    avatar

    15.02.2008. (07:56)    -   -   -   -  

  • dugi

    Tu je jos jedan problem - preko predmetnog zemljista vodi tkzv. sezonski put , po tom putu do sada je na desetine mjestana hodalo na svoje livade , sume itd ..
    Sad ce se voziti okolo , preko mosta kod "mlinarovih " u Zavescaku ??

    Neka opcina sazna tko je investitor , neka ga pozove na razgovor , nacelnik je svojevremeno u novinama i na vijecu izjavio da opcina ima zemljiste u toj gospodarskoj zoni , pa neka sad ponudi investitoru tu opcinsku parcelu u gospodarskoj zoni , ja sam i za to , posebno ako se ispostavi da je investitor mjestanin opcine Selnice , neka mu ovisno o broju radnih mjesta koja se stvaraju ponudi posebno povoljne uvijete , popust kod komunalne naknade itd ..

    MI SMO ZA GOSPODARSKI RAZVOJ , I POZDRAVLJAMO INVESTICIJE , I ZA RADNA MJESTA , ALI TAMO GDJE JE MJESTO GOSPODARSKIM OBJEKTIMA - U GOSPODARSKOJ ZONI !!!!
    Lijepi pozdrav svima !!

    avatar

    15.02.2008. (08:02)    -   -   -   -  

  • dugi

    JOS NESTO - na primjeru Varazdin --- Nije točno da je to uz groblje, nego tamo gdje Parkovi imaju kućice za radnike. Između groblja i budućeg centra ima zona zelenila. Parkovi su na javnom natječaju dobili izvanrednu ponudu, a ponuđač se, k tome, obvezao još deset godina otkupljivati i plasirati ono što Parkovi proizvode. Ljudi se neće složiti, ali postoje urbanistički planovi odgovorio je Podolnjaku i Vijeću Čehok. A ljudi se doista ne slažu...i kazu : Mi bismo intervenirali na GUP, ali nismo imali pojma. Obećavano nam je zelenilo !!!

    Eto , ljudi kazu nisu imali pojma , inace bi intervenirali , a osim toga obecano im je zelenilo
    Pa postovani ljudi dobre volje , obecanje opcinara je jedno a prostorni plan i ostali planovi , znaci ono kaj je crno na bijelo je drugo , pa naravno da "dzentlemeni" koji kroje prostorne planove nece na sva zvona objaviti sto se sve "skriva" u tom planu . Iskreno receno samo da procitas tekstualni dio PPUO treba ti 1 vura , dok povezes sve treba ti dva dana . I na kraju ono najbitnije , karte i skice ...
    Pa nisu ni nasi opcinari dali "oglas" da se prostornim planom omogucuje npr. izgradnja streljane na "piciku" .
    Smatram da ce se i u nasoj opcini (ako se danas sutra ne izmjeni PPUO ) kad tad ljudi buniti jer ce jednog lijepog dana (uvjeren sam da nasi opcinarski dzentlmeni nisu "napamet" "zacajhnali " zonu za intenzivni uzgoj zivotinja -ili ti po nasim farme- na povrsini od cak 90 hektara - nitko v Medjimurju nema planiranu tako veliku povrsinu ) ko iz vedrog neba se pojaviti investitor za nekakvu mega mega farmu ...
    i kaj budu opcinari odgovorili --- vi se mozda ne slazete , ali postoje urbanisticki planovi !! I oprat ce ruke ko Pontius Pilatus - mi tu nikaj nebremo , vijece je doneslo takvu odluku , mi se samo drzimo onoga kaj je vijece zglasalo

    Lijepi pozdrav

    avatar

    15.02.2008. (08:44)    -   -   -   -  

  • kaj

    kaj mene briga kak delaju drugi, meni je važno kaj delate vi " vladajuči" na selnice. a delate sam za sebe i u svoju korist. i kam to vodi?

    avatar

    15.02.2008. (16:26)    -   -   -   -  

  • dugi

    Poduzetničke zone bit će na državnom zemljištu
    Državno zemljište za izgradnju po dvije poduzetničke zone dobili su gradovi Sisak i Virovitica

    S gradonačelnicima i načelnicima devet općina i gradova čelnici Vlade jučer su potpisali ugovore o osnivanju prava građenja na državnom zemljištu kako bi se ostvarili planovi lokalnih uprava za izgradnju poduzetničkih zona. Tim ugovorima državno zemljište na rok od 30 godina za izgradnju po dvije poduzetničke zone dobili su gradovi Sisak i Virovitica, a po jednu poslovnu zonu oformit će Otočac, Otok te općine Velika Ludina, Antunovac, Donji Kraljevac, Đurđenovac te općina Majur. Zajedno s tim ugovorima država je od 2004. godine, kada je donesena odluka o pokretanju projekta izgradnje slobodnih zona, na korištenje lokalnim vlastima dodijelila više od 12 milijuna četvornih metara zemljišta koje je prema konzervativnim procjenama Porezne uprave vrijedno oko 75 milijuna kuna, objasnio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Iz Vlade je poručeno i kako se sada ne čini nemogućim i pretjeranim realizacija plana o otvaranju 400 poduzetničkih zona, a osim toga premijer Ivo Sanader tvrdi da taj projekt ima i druge važne aspekte "Mi ovim projektom radimo na decentralizaciji gospodarske moći jer je bitno da gospodarska moć stiže i u male gradove", kazao je Sanader napominjući da je na taj način moguće ići i suprotno negativnim demografskim trendovima koji vladaju na tim područjima, odnosno da je osnivanjem poduzetničkih zona moguće potaknuti život na područjima inače slabe naseljenosti. Međutim, i premijer priznaje da cjelokupna priča glede poduzetničkih zona nije "samo bajka". Postoje negativni aspekti, a to je, kaže premijer, velik udio trgovine u zonama, no Vlada bi željela u njima pokrenuti proizvodnju.
    Zaposleno 18.000 ljudi
    Od travnja 2004. kazao je ministar Polančec, država je lokalnim vlastima dodijelila ukupno 60 nekretnina. Oformljeno je 284 poduzetničke zone u kojima je kod 1260 poduzetnika zaposleno više od 18.000 ljudi, kazao je Polančec.

    avatar

    15.02.2008. (17:13)    -   -   -   -  

učitavam...