Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


 • cveba

  ..kaj bi ja smela to copy und paste i poslati dalje, prosim ?

  avatar

  30.01.2008. (19:19)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Pa da, draga, jer ovo je pismo objavljeno i u 'Republici' i u Berkovoj knjizi. Doduše, na netu će ga pročitati više ljudi, ali, valjda je i pisano da se čita. Zbog potonjeg, jasno da smiješ sudjelovati u njegovoj distribuciji.
  Kad smo kod pisama koja kruže, evo jedne anegdote:
  Nekakav je aristokrat u Engleskoj ili Francuskoj, zaboravio sam gdje a i sasvim je svejedno, barem za ovu priču, poslao pismo plemiću koji je širio loš glas o časti njegove supruge; u pismu je izrazio svoj protest takvim načinom, i, kao što i dolikuje, u obranu je časti svoje dame izazvao drznika na dvoboj.
  Ovaj mu je, dostatno za besmrtnost, uputio odgovor koji počinje ovim riječima:
  Dragi gospodine, upravo sam primio vaše cirkularno pismo...
  Nema više takvih ljudi, ha, moja Cvebo, ali, jedva da ima još ovakvih kakav je Berković, a kamoli plemstva, u najodličnijem smislu onog aristoi.
  Zla vremena.

  avatar

  30.01.2008. (20:01)    -   -   -   -  

 • prljava igra (!)

  hm. moram priznati da je ovo epistolarno posthumno obracanje vrlo zgodno, ali me zanima da li i ti, kao ja, primecujesh apologijsku crtu kojom je chitav text protkan?
  anyway, vrlo, vrlo zanimljivo.

  avatar

  31.01.2008. (01:50)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Apologijsku? Hm, ne znam, prijatelju, nije to apologija - zapravo, ne znam apologija koga ili čega bi bila? - koliko stanovita sjeta, ili, kao što sam uvodno kazao, Berkovićeva imenanentna melankolija. A ako pak ima nešto sentimentalne naklonosti za ondašnji duh vremena, pa čak možda i za Mačeka, onda je to vjerojatno zbog uspomena na oca, koju Berković pošteno evocira.

  avatar

  31.01.2008. (10:52)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...