Komentari

vrgorac.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • Blaž

    a kad će Hercegovci u odnosu na Vas Dalmatince (i s mora i iz Zagore) postati dovoljno dobri hrvati

    avatar

    30.01.2008. (12:41)    -   -   -   -  

  • mate

    a kad će Rakići u odnosu na vas Radoniće postati bolji od Stankovića???

    avatar

    30.01.2008. (12:42)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Ha, ha, ha

    avatar

    30.01.2008. (13:10)    -   -   -   -  

  • vrgorac u mom srcu

    herceg bosno srce ponosno!!! u heceg bosni su uvijek stolovali hrvatski kraljevi!!! dovoljno ste dobri za nas, to samo komunjare seru.... hehe

    avatar

    30.01.2008. (17:29)    -   -   -   -  

  • napaćeni sin Ćukovine

    Živeći u Zagrebu pomalo shvaćam ''hercegovačko stanje uma'' i sviđa mi se to ''stanje'', taj stav, povezanost (svi za jednog, jedan za sve). Sviđa mi se ta volja za pomoći bližnjemu. Njihove fešte i ''Hercegovačke noći'' su noći na kojima je zabava kvalitetna, srčana i iskrena.
    Kada je već riječ o primitivizmu, smatram da su HERCEGovci manje primitivni od nas koji to nismo, ili se ne smatramo istima. Nemaju oni tenzija prema nikome, a uvijek ih se pokušava staviti ''na marginu''.
    Poštovani kolega, uspoređujući tvoj članak s nekim prošlim nailazim na određene kontradiktornosti. Razumijem što si htio reći, ali ipak dolazi do nekih stvari koje pojedincima koji te ne poznaju nisu jasne. U svom ''novom'' članku pišeš o Zadarskom primitivizmu, a u prošlom spominješ Vrgorački, opisujući kulturu i kulturne manifestacije Zadra.
    Mislim da kada je riječ o primitivizmu ne smijemo generalizirati. Primitivizam je u većini slučajeva stvar pojedinca. Inače, to je pojam koji se može tumačiti na više načina; iskonski, prvobitan, osnovni... dok se isti pojam može primijeniti i za riječi: surov, na niskom stupnju kulture, duševno ograničen, mozgovno plitak, neobrazovan i sl. U likovnoj umjetnosti također postoji isti pojam koji se odnosi na pokušaj imitiranja egzotične umjetnosti.
    Nadam se da ćemo uskoro svi koji imamo makar malu dozu primitivizma isplivati iz njega te postati urbani i kulturni, a da će u našem ''malom mistu'' osvanuti poneka kulturna ustanova koja će pomoći u kultiviranju i oplemenjivanju nas samih.
    Srdačan pozdrav,
    tvoj napaćeni kolega

    avatar

    30.01.2008. (20:05)    -   -   -   -  

  • vrgoracki-portal

    posjetite: vrgoracki-portal.bloger.hr

    avatar

    31.01.2008. (17:54)    -   -   -   -  

  • emoutofthevee(crofallout)

    Zašto su Srbi dobili Šiptare, a Dalmatinci Vlaje? Srbi prvi biral!

    avatar

    04.02.2008. (20:01)    -   -   -   -  

  • poljičanin

    Mislim, gadi mi se i sam taj termin "vlaj" zbog značenja kojeg je poprimija. Ja sam "vlaje" uvik doživljava kao dio Dalmacije i sebi ravne. I nikad nisan zna šta mi je lipše, onaj kamenjar i stečci u "vlaškoj" ili brodovi i škoji na obali di sam rođen. Guštan otić u "vlašku" i osjećan se ka doma. Možda je to zato šta ne patim od stanovitih kompleksa malograđanštine pa sa svoje točke gledišta ne gledam na druge kao "primitivne".

    avatar

    05.02.2008. (09:45)    -   -   -   -  

  • ddd

    a

    avatar

    05.02.2008. (09:48)    -   -   -   -  

  • poljicanin

    Nisu Dalmatinci dobili "vlaje" jer i "vlaji" i "boduli" su Dalmatinci! Smatram da su oni koje neki nazivaju posprdno "vlaji" jednako Dalmatinci ka i mi uz more! Ja osobno volim jednako kamenjar i stećke u Zagori kao i brodove i more uz koje sam rođen. Možda je to zato šta kao student povijesti znam da je Dalmacija nerazdvojiv pojam i historijski i kulturološki. A možda je to zato šta ne patim od kompleksa malograđanštine kao neki.

    avatar

    05.02.2008. (09:54)    -   -   -   -  

  • emoutofthevee(crofallout)

    Ovdi u Zadru Vlaj i Bodul su geografski, a ne pejorativni pojmovi. Ja sam se samo zajebava, jer se zna da su sasvim slucajno vlaji: onaj sto je ubia i zapalia taksista, oni sto su onu curu iz Sinja ubili, onaj sto je ubija onu curu iz Trilja, zatim "umjetnici" poput Thompsona i sl. A da tu je i kninska ekipa: Matić, Babić... A tou je i Norac koji je strilja babe. Al to je slucajno, nije to pravilo kod vlaja...

    avatar

    05.02.2008. (18:13)    -   -   -   -  

  • roko vlaj

    Da, to je vjerojatno sasvim slučajno. Ka šta su i primorci i boduli tvorili čitave brigade partizana koje su klale po Bleiburgu. Slučajnost!

    avatar

    06.02.2008. (10:42)    -   -   -   -  

  • emoutofthevee(crofallout)

    @ Blaž
    Onda kad se prestanete truditi da to budete!

    avatar

    07.02.2008. (20:54)    -   -   -   -  

  • emoutofthevee(crofallout)

    Ovoga iznad je besmisleno komentirati. Vidi se da je vlaj.

    avatar

    07.02.2008. (20:55)    -   -   -   -  

  • dalmacija moja inspiracij

    interesantna diskusija ali je nažalost sa priličnom dozom primitivizma...moja procjena je slijedeča...prolaskom dalmatine kroz gornji dil dalmacije stvaraju se mogučnosti da se finalmente sve pomiša...oni koji su uz more počimaju bižat iza brda a oni ča su iza brda dolazidu do mora...taj če se proces nastavit i tamo nidi 2025 godine čemo imat prave pomišane dalmatince...ka ča i mirita...ali koga čemo onda počet zahebavat...

    dalmacija moja inspiracija

    avatar

    16.02.2008. (18:15)    -   -   -   -  

  • TOPONIM

    DALMOŠ MOŠ MISLIT

    avatar

    07.03.2008. (13:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...