Komentari

babylonzoo.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • vertebrata

    Evo me, malo znam biti trom na komentarima i škrt na riječima, no htio sam prvo pročitati cijeli blog pa tek onda pokušati oscilirati u rezonanciji, ne?,... i mogu reći da nisam uzalud utrošio vrijeme. Naposljetku, pa ti si inicirana, nema tu šta da se priča, sve znaš. ;) Znaš da i Nick Cave dolazi a ne znam znaš li da i Einsturzende Neubauten dolaze u travnju?

    avatar

    25.01.2008. (17:11)    -   -   -   -  

  • pg

    istorija se ponavlja. vjerovatno baš zato što je gubimo.

    avatar

    25.01.2008. (19:48)    -   -   -   -  

  • Catma

    Bitno da ti nemaš ništa protiv da ja ođe razvlačim tvoj Dekalog, `brata :))
    Čitao si cijeli blog, ala ti vera !
    Ja sam inicirana samo u mistični red Sv. Hedwiga, transseksualnog rock pjevača iz istočnog Berlina.
    Za ostalo ću se poslužiti citatom poezije na crno : " poželim biti laik i inicirana u isto vrijeme".
    Mislim da je to najispravniji stav ( prema poeziji) koji sam ikada čula.
    I pazi sad ironije invertirane : znam za Neubautene, a ne znam za Cave-a :)

    pg...zaborav je majka ponavljanja

    avatar

    25.01.2008. (20:00)    -   -   -   -  

  • pooka

    jest. ja se odavno pitam postoji li neki matematički princip melodije, može li se izvuči apstraktna formulacija onog 'melodičnog', uhu ugodnog... na primjer, ritam je simetrija u vremenu... ima li takvo nekakvo kratko objašnjenje za melodiju... jednom je u Nemanje bilo nešto o Godelu, Bachu i Escheru... knjiga nekog tipa koja baš i nije prevodiva sa engleskog zbog igre riječi, ima skračenicu GBE, EBG, GEB... ne znam sad... ovaj (zaboravio sam mu ime) YouTube genijalac mi malo liči na fuge... elem, ako svaka melodija ima samo sebi svojstvena pravila, ako je jedinstvena i neponovljiva pri svakom slušanju... kao što i svaka biološka vrsta, svaka biološka jedinka ima samo svoju evolucijsku povijest i svako objašnjenje je ograničeno na deskripciju onoga što se dogodilo samo jednom, a svako sistematiziranje pojavnosti samo je upustvo za 'user friendly' jednokratno korištenje potrošnog materijala vremena tada taj 'user friendly' princip postaje jedini svima zajednički princip povijesti u kojoj će svi ljudi biti braća i koji se razlikuje od 'user envy' principa ritualnog dizanja ruke u zrak propovjednika koji traži komparativno određenu vrijednost svojih riječi unutar monopolom dogme osigurane tišine svih drugih, a jedna od najopasnijih dogmi je ona 'history repeating'.
    KANT! - uzviknuh refleksivno... on ima refleksivni estetski sud kod rasudne moći... to je sud o 'umjetničkoj' 'vrijednosti' nečega, a ukratko se može opisati kao ponovni i ponovni pokušaj uma da spozna nešto 'lijepo' ali pošto ne nalazi oslonac da to lijepo podvede pod neku zakonitost, um (koji je uvijek sretan da nešto podvodi pod pravila i zakonitosti) uživa u samom svom uzastopnom nastojanju da to napravi... 'lijepo' ne može biti podređeno nekom pravilu, ali pošto je to uživanje u uzastopnom nastojanju nemoćnog podređivanja receptivnog pod umno - bezinteresno, Kant mu daje pravo da bude a priori... tako je umjetnost odvojena od objekta i stavljena u glavu subjekta. KANT!... sorry, izletilo mi je... refleksivno :)

    avatar

    25.01.2008. (22:57)    -   -   -   -  

  • pooka

    GEB... Douglas Hofstadter... Wikipedia , nu!

    avatar

    25.01.2008. (23:00)    -   -   -   -  

  • pooka

    bakin leš

    avatar

    26.01.2008. (00:25)    -   -   -   -  

  • pooka

    bakin leš

    avatar

    26.01.2008. (00:26)    -   -   -   -  

  • propheta nemo

    Suvišno se dade razlučiti na dvije mogućnosti: Ionako me ne kuže i ionako pričam sebi, a oni sebi.
    Ova muzika je prosto oponašanje prirode. Samo s one fundamentalnije strane. Čini mi se da su periodičnost i raznolikost dostatne da se osjetimo bivajućim u divljini. :?
    Nego, znadeš li ti što programirati u C-u?
    *Kontekst si mozak mora sam generirati (iz onih riječi i rasporeda im). Inače se iziskuje da bude upućen (kao u onijeh kenningara). A Picassa ne cijenim previše. Koristio je trik koji i ja poznajem, a i mnogi drugi. :P

    avatar

    26.01.2008. (00:46)    -   -   -   -  

  • Catma

    pooka, da, znam za tu knjigu
    e sad smo u rejonu Iride i Mišaka...zašto ja znam za tu knjigu ?
    Ili općenitije...zašto svaka moja staza što se račva dovede do fuge, kanona, Eschera i PI-a.
    A ne krenem od matematike, matere mi i leša bakinog.
    Dapače, evo ovako : ja sam skoro svaki razred pala radi fizike i matematike.
    Teško bi se moglo reći da smo u nekom ljubavnom odnosu, ja i prirodne znanosti.
    Sjećam se samo kako se ludi profesor fizike jednom zapleo tumačeći teoriju relativnosti i tajanstveno počeo mucati da je to već metafizika, a da bumo to učili iduće godine na filozofiji,vratio se na poznati teren, sve nas pokolčio, a na mene se izderao ( jer sam se, jasno pokušavala ubaciti cijelo vrijeme) da on za mene nema sustav ocjenjivanja i da bumi radi tog šta sam izblebetala dal četvorku za cijelu godinu jer mi pet ipak ne može pošto iz sveg ostalog gradiva imam jedinice.
    I sad, pičkamumaterina, ako on ne zna ko zna.
    I mene sad zanima...može li se do svega toga stići obratnim putem...nisu Reich i Escher, a ponajmanje Bach skladali i slikali po matematičkim formulama.
    Pitaj ih za pravila i gledat će te telasto, koliko znam iz biografija, Escher naročito.
    Tih rasprava imaš pun kurac u knjizi " Kontakt" gdje je Sagan lukavo ubacio svećenika vs. Jody Foster i to su najzanimljiviji dijalozi : Duh vs. Ratio...gdje oni neminovno stižu do zajedničke točke, svaki sa svoje strane. Zatim dolazi na red političko pitanje...dakle kad napokon sklope stroj, svećenik je izabran kao Zemljin diplomatski izaslanik u kontakt sa naprednim alienima, koji su im nacrte i poslali nadasve zanimljivim signalom , Jody puši, u pomoć joj priskače bezobrazno bogati ekscentrik koji za nju gradi inkognito paralelni stroj ( jer se prethodni sjebao) i Jody odlazi...kamo ?
    Jebo rižu....kamo ?
    U svemir konstruiran iz njene vlastite podsvijesti.
    Oprosti, ali to je da se upucaš.
    Ili odeš na `bratinu slijedeću točku.
    Nultu točku.

    Znam, znam da ti nisam odgovorila i da sam nekompatibilna raspravi o Kantovim estetskim sudovima, ali razumijem da ti razumiješ da ja razumijem što se htjelo reći sa svećenikom koji diže ruku u znak šutnje kao simbolom Onog Koji Zna ( u Bibliji takve zovu : " onima koji ne ulaze , ali ne daju drugima ući").
    Dakle, razmatra se razlika između šutnje i tišine, između neizrecivog i tabua.
    Između prirodnog reda koji izvire iz " zvjezdanog neba nad nama i moralnog zakona u meni"/(" sudit će ti se tvojom mjerom") i " don`t do what I say, do what I do"....
    U Patrickovoj pjesmi naslućuje se stvarni rat koji je bio i koji je proistekao iz potonjeg načina rasuđivanja...dakle nije to baš samo filozofsko naklapanje....

    Nebitna digresija ...da, znam da je Nemanja sve to davno apsolvirao, na što će često i sam ukazati, ali to meni baš ništa ne znači ako ne dođe do kontakta s mojim mozgom.
    U kojoj točki će se to desiti jednako je nepredvidivo kao i trenutak u kojem ti dođeš na moj blog iako sam ja tebe davno posjetila i otada te čitam....

    nemo , da
    ali onda se postavlja pitanje pišeš li za sebe ili za druge...ako za druge...koje druge...blog nije linearna stvar i ti ustvari ne ovisiš o trenutnom sastavu komentatora...više je nalik kanonu

    Kada kažeš da je ova muzika oponašanje prirode smatraš da čovjek nije dio prirode te ju treba oponašati ...ili u drugoj rečenici shvatiš što si rekao pa dodaš : " ali s one fundamentalnije strane".
    Čini se da su periodičnost i ponavljanje svojstveni Zemlji koja se okreće i uvijek iznova imamo četiri godišnja doba iako je apsolutno pogrešno reći da je to uvijek isto proljeće...

    Ne znam ja, mili moj programirati ništa, osim ako ne uvažiš tu misao da je um složeniji od kompjutera, dakle programiranje je ono koje je primitivno i nespretno poput Maxwellovih jednadžbi...Ako tako postaviš stvari onda znam.
    Ali ne u C-u.
    Oko Picassa se nebum sporila.
    De gustibus.
    ukazala bi samo na to da je čovjek ZNAO slikati. Onako...kak vele...raspozna se forma.
    Način na koji je sve razbucao proizlazi iz dugotrajnog promišljanja i vlastite umjetničke evolucije i od amatera se razlikuje tako kao da bi baku usmrtio jednim odrubom Hanzo Satori mača od polakog kasapljenja hrđavom pilom ne poznavajući anatomiju i upropastivši tepih.

    avatar

    26.01.2008. (08:16)    -   -   -   -  

  • vertebrata

    Ne znam ste vidjeli već, odnos zvučnih valova i forme : Seeing Sound Waves.

    avatar

    26.01.2008. (12:03)    -   -   -   -  

  • Catma

    hahaha, ne, super...trube Jerihona...
    a pazi komentare s YouTubea na ovo :

    KINGDUDE139 (2 days ago)

    wait, does the salt move because of the platform vibrating? or is it the sound waves them selves? probably a dumb question, but i've never seen this before x_x
    ronniebud (3 days ago)

    ...
    I'm glad to see the people interested in this level of science. The members who use profanity in their comments seem to have trouble with spelling and sentence structure. This intellectual stimulation may help with the development of their brains to a more mature level.

    avatar

    26.01.2008. (13:47)    -   -   -   -  

  • Brahmananda

    Bakin leš? Evo, ide ovako:

    Sarajevo je otvoreni lijes
    i poput leša moje bake
    oni oblače zgradu parlamenta.
    Uskoro će tu biti koloturje,
    skele i ljudi
    koji će raditi na njoj kao na
    haljini i kosi moje bake.
    Uskoro će ona stajati
    ušivenih usta,
    hladna i mrtva, obični
    odraz onoga što je bilo.


    (Patrick Woodcock, 2004)

    avatar

    26.01.2008. (14:50)    -   -   -   -  

  • Catma

    Brahmananda, odlična
    Skoro mi je promakla.
    Da, znam da zvuči nevjerojatno, ali jest.
    Tek ju sad nađoh u zbirci.

    avatar

    26.01.2008. (17:21)    -   -   -   -  

  • Catma

    Tek JE sad nađoh u zbirci.
    Ffffnord!

    avatar

    26.01.2008. (17:21)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...