Komentari

inovator.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • topla voda

    Zanimljiv pristup. Ali ne vjerujem da će AI doći do neke univerzalne formule-jednadžbe kojom će moći velikom preciznošću predvidjeti kojoj će dionici cijena porasti a kojoj pasti.
    A da provaš izraditii nešto za kladionice? Neki bi zato dali desnu ruku.
    ps
    sretno na novom poslu i čuvaj se tramvaja :)

    avatar

    25.01.2008. (09:29)    -   -   -   -  

  • Moje inovacije

    AI ne radi na temelju formula i jednadzbi, vec paralelnih uvjeta. Isto ko i ljudski mozak. Samo ovisi koliko mu das pocetnih parametara (recimo, cijene od proteklih tjedan dana). AI moze na temelju tih cijena 'nauciti' kud bi to moglo otici. Inace, ovakvi softveri postoje, ekipa radi magisterije i doktorate na tu temu, itd itd... Nije to nikakva znanstvena fantastika vise. :)

    avatar

    25.01.2008. (10:31)    -   -   -   -  

  • šutim i radim :-)

    PAZI ako mislis patentirati inovaciju ili izum NE SMIJES ga objaviti na netu,novinama,javnosti(prototip) prije nego sto ti je odobren zahtjev za patent!!!
    provjeri sam ako ne vjerujes..

    avatar

    27.01.2008. (18:02)    -   -   -   -  

  • Moje inovacije

    @suti - Hvala na savjetu. Nije mi bas stalo do toga da patentiram ista za sada, jer to kosta, a napravit patent koji vrijedi u Hrvatskoj mi je nesto pomalo besmisleno jer smo premalo trziste. Za sada me vise zanima da neke od ovih ideja ugledaju svjetlo dana tako da ih mogu koristiti, jer ce meni olaksati zivot.

    A, sto se opcenito mojih ideja tice, naravno da ih ima jos brdo koje nisam objavio, a neke vjerojatno niti nece doci do ovdje, jer su namijenjene komercijalizaciji ukoliko se uspije skupiti investitora. :)

    avatar

    27.01.2008. (21:39)    -   -   -   -  

  • lolina

    uhhh pa kud baš atpl -r-a , ;)))) mučim se s njom već tjedan dana;)))

    šteta što sam "zakasnila" na tvoj blog

    stavila sam te u fav. nadam.... se još kojoj projekciji ;))

    book!

    avatar

    02.02.2008. (20:26)    -   -   -   -  

  • Moje inovacije

    @lolina - evo, ATPL skocila malo danas, a sljedecih par mjeseci ce biti veselo (prvo kineska nova godina 7.2., a onda financijski izvjestaji negdje u 4. mjesecu). :) Ja sam u KOEI, al prvom prilikom preskacem u JDPL ili ATPL. :)

    avatar

    04.02.2008. (15:24)    -   -   -   -  

  • zigzig

    Hm, ovo izgleda kao graf za tehničku analizu? Jesi Isprobao TA grafove na www.to-one.hr? Ekspertni sustav je ipak nemoćan u slučaju insajderskog trejdanaja i odavanja informacija, što je navodno često "kod nas"

    avatar

    11.02.2008. (15:39)    -   -   -   -  

  • topla voda

    evo nešto iz današnjeg tiska :
    AKO u Hrvatskoj djeluje
    mnogo uspješnih inovatora,
    na domaćem se tržištu rijetko
    mogu naći gotovi proizvodi
    koji su plod ‘domaće
    pameti’, piše u novom broju
    Privredni vjesnik. Stječemo
    dojam da su hrvatski inovatori
    uspješniji u inozemstvu
    nego u domovini.
    - Na inovatore s patentiranom
    idejom ne gleda se danas
    više kao na čudake, no
    ipak, tvrtke se ne usuđuju
    ući u konkretnije financiranje
    - kaže Damir Sever iz
    tvrtke Severtech, koji je svoj
    patent elektroprskalice već
    uspio prodati u inozemstvu.
    - Većina menadžera u našim
    tvrtkama nije upoznata
    s načinima vrednovanja i licenciranja
    inovativnih rješenja,
    što je preduvjet za
    ulazak u pregovore koji bi
    doveli do obostrano korisnog
    i odgovarajućeg odnosa
    - smatra Sever.
    U Hrvatskoj zapravo ne
    postoje cjeloviti podaci o vrijednosti
    koju inovativnost
    donosi gospodarstvu zemlje.
    Strukovne udruge, koje pomažu
    inovatorima da se na
    najvažnijim sajmovima pojedinačno
    predstave svjetskom
    tržištu, mogu samo
    istaknuti najznačajnije inovacije
    koje su doista primijenjene
    u svakodnevnom
    poslovanju, a kojih ionako
    nema mnogo. METRO

    avatar

    12.02.2008. (10:13)    -   -   -   -  

  • zigzig

    Evo nečega što bi bila korisna inovacija: senzor za prepoznavanje robe za perilicu. Ispred senzora se stavljaju stvari, kojima senzor raspoznaje boju (nijansu) i sastav (generalno, pamuk, sintetika i slično), te daje signal smije li se parti zajedno na navedenoj temperaturi i programu.
    Postupak bi išao tako da se aktivira senzor (uključivanjem nekog gumba npr.), pa se onda izabere program (pamuk na 60C s predpranjem, recimo). Gumb za aktivaciju senzora se pritišće prvi kako bi se dozvolio izbor programa dok su vrata perilice još otvorena (uobičajeno nije omogoućeno radi sigurnosti). Roba se stavi ispred senzora i pritisne gumb za skeniranje - gumb za skeniranje služi da se izbjegne problem ako automatski se skenira nakon što roba miruje npr. 5 sekundi ispred senzora, jer slučajno "operater perilice" može stajati i pogreškom se skenira odjeća koju ima na sebi, a koja ne ide unutra.
    Na osnovi (nijanse) boje i temperature daje se "OK" znak ili predlaže drugi program, jer je npr. tkanina presojetljiva ili će ispustiti boju pri određenoj temperaturi. Tako se rješavamo nedoumice koju odjeću različitih boja možemo prati zajedno (npr. kad je ima premalo za dovojeno pranje), a da ju ne uništimo (obojimo)
    Ukoliko se senzor ne aktivira, ide normalno "compatibility mode" pranje: ubaci se rublje, detergent, zatvori perilica, odabere program (normalne perilice ne dozvoljavaju uključivanje ni izbor dok vrata nisu zatvoren, predostrožnost koja se poštuje u ovom ompatibility modu) i uključi.

    avatar

    26.02.2008. (11:56)    -   -   -   -  

  • topla voda

    zigzig dobra ideja. A evo jedne još bolje. Upute za rukovanje koje dolaze s mašinom za pranje robe su totalno bedasto napisane. Korisnike zanima jednostavno kako se pere bijela roba i škura( obojana). To u uputama nigdje ne piše već nekim tehničkim izrazima pišu nebitne stvari. Baš nedostaje uputa kojom bi se ljudima u žargonu objasnilo jednostavno korištenje mašine. A tek da spomenem od 20 jezika na kojima su upute napisane redovito nedostaje hrvatski.

    avatar

    27.02.2008. (10:24)    -   -   -   -  

  • topla voda

    U nedostatku vremena ili inspiracije kod našeg Damira evo jednog upita za sve posjetitelje ovog sjjnog bloga: kako rješiti problem neugodnog odsjaja svjetala u retrovizoru vozila iza vas? Po noći naravno. Meni osim micanja kuta istog ništa ne pada na pamet. A da se premaže nekim posebnim slojem po uzoru na gornji dio šofer-šajbe olti vjetribranskog stakla koji inače štiti od sunca.Ili nekakva navlaka koja se jednim potezom presvuče preko unutarnjeg ili vanjskog retrovizora? Ajde ljudi,pokrenit moždane vijuge, autoindustrija vapi za inovacijama.

    avatar

    16.03.2008. (23:27)    -   -   -   -  

  • Moje inovacije

    @topla voda - pa, u principu imas dva defaultna kuta na retrovizoru. Samo primi taj retrovizor i povuci ga k sebi, imas jednu rucicu ispod njega najcesce... To je bas za nocnu voznju namijenjeno...

    avatar

    17.03.2008. (08:34)    -   -   -   -  

  • gigi

    Nekako sam skeptičan prema tom sistemu. Inace Matlab je genijalan program, iako mi je na faksu isao na zivce.

    avatar

    22.04.2008. (00:41)    -   -   -   -  

  • ipozgaj

    Ja sam isto prilicno skeptican prema ovome. Dok ce sustav bez dvojbe raditi za, ajde recimo to tako, "stacionarno" stanje, burzu karakteriziraju nagle i nepredvidive oscilacije (vezane uz x totalno nevezanih parametara). Biti ce zanimljivo vidjeti kako ce se sustav ponasati dok krenu kvartalna izvjesca ;)

    avatar

    24.05.2008. (10:37)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...