Komentari

esabor.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Bijesni

    1. Preradovićev trg prvi put je uništen kad su zagrebački arhitekti i urbanisti dozvolili da se iz njega napravi ono što tamo vidimo. Je li to bio Silađin? Potom je HDZ prije dosta godina obećao 'reviziju' jer se osjećala iritiranost građana cijelim problemom. Od toga naravo nije bilo ništa ponajviše zato jer su zagrebački urbanisti nesposobni i sebi i svima oko njih priznati da su ikada napravili idiotariju (Ferimport kod kazališta, neboder na Jelačićevom Trgu, fontane pred NBH ili kao vrhunac urbanističko-arhitektonskog kretenizma ili 'zločinačkog uma' - kako vam drago, ljubičasta staklena zgrada pored VI gimnazije na Gornjem gradu, djelo onog bosanskog arhitekta koji je iz Gornjeg grada pokušavao napraviti dvorište Versaillesa s onom staklenom piramidom).

    2. Preradovićev trg sada će biti uništen do neprepoznatljivosti projektom Podrecce, Horvatinčića i Bandića a sve zato jer nam Bandić 'želi poboljšati i uljepšati' Zagreb. Iako on tvrdi da je izabran na bazi svojeg 'programa' to što pokušava napraviti nije u tome programu niti se iz njegova programa dalo naslutiti. Misli li itko, ima li ikoga tko u tome ne vidi sirove materijalne interese Bandićeve klike? Treba znati da u svim arhitektonskim katastrofama kojima Zagreb obiluje politika ima jako veliku odgovornost. Instrument te politike uvijek je netko tko politici služi a to je kroz sve ove godine bio Slavko Dakić, političar koji je karijeru u gradskim institucijama izgradio na obilasku političarskih stražnjica. Sad se povukao u penziju ali nasljeđe ostaje...

    3. Ovaj je autor prd izvjesni vrijeme razgovarao s nekima od najeksponiranijih zagrebačkih arhitekata koji je na Horvatinčićev0-Bandićev plan odmah reagirao ovako: Tamo se nikad neće graditi 700 garaža! Te garaže koje se onda reklamiralo kao rješenje zagrebačkih prometnih teškoća ovim su novim projektom smanjene na oko 350 ili 400 - i služit će samo 'stanarima' tog dokaza da se Zagreb pretvara u 'europsku metropolu. Dalo bi se zaključiti da je sve bila varka; brojka 700 poslužila je samo tome da bi se mogla smanjiti na 450 i tako pokazati dobru volju prema protestima građana; 'Eto, popustili smo i dali vam nešto prihvatljivije.

    4. Tko je i kada objasnio da se do ulaska u tu garažu i do izlaska iz njega može samo kroz Varšavsku na Frankopansku ili kroz Gundulićevu na Ilicu što će prekidati i usporavati i onako očajnu protočnost javnog gradskog prometa? Sve to nije dovoljno tim mešetarima i lupežima da svoje investitorske hirove prodaju kao 'modernizaciju grada'. Koliko tu vlada ludilo najbolje govori podatak da je urbanistima jasno što se sprema pa je neko vrijeme planirano da se od Kazališta napravi TUNEL do te garaže!??

    5. Postavlja se pitanje je li dopustivo da jedan gradonačelnik imenuje ljude po tijelima koja trebaju prihvatiti ili odbaciti ovakve planove? Je li javnosti jasno da je krajem prošle godine predstavljen urbanistički plan gotovo cijeli centar grada pretvorio u 'Zonu gradskih projekata' koja je IZUZETA iz odredbi Provedbenog og urbanističkog plana grada Zagreba? A to u prijevodu znači da za tu zonu NE VRIJEDE odredbe toga plana već se tamo radi što našim ambicioznim investitorima padne na pamet.

    6. Ideja o razvoju prostora unutar starih gradskih blokova ima smisla u 3-4 bloka; nijedan od njih nije u centru. No kako grad više nema mjesta za širenje u smislu oplođivanja kapitala, sve ovo svodi se na mafijaško upravljanje gradom kao uljuđenom sredinom koja je nastajala posljednjih 150 godina.

    7. Idejakoju je nudilo farncusko veleposlanstvo a koja se sastojala u otvaranju francuskog kulturnog centra daleko je najprihvatljivije rješenje za taj prostor gdje je nekad bilo kino Zagreb. Otvaranje novog 'shopping centra', 400 automobila i pretvaranje pješačke zone u prometnicu u najstrožem centru grada rezultat je posve poremećenih kriterija ali i poremećene 'vlasti' nad kojom oni koji su je izabrali nemaju nikakve kontrole. To je vlast koja se pretvorila u višeglavu aždaju koja će nam svima otkinuti glave ne probudimo li se na vrijeme.

    A Bandić? Treba se zapitati što bi bili rezultati Uskokove istrage nad njegovim ađutantom Ljubičićem krajem prošle godine - da je provedena a nije jer je zaustavljena s najvišeg mjesta. I zato, plan o 'preuređenju' Preradovićeva trga treba rušiti svim silama; ne samo zbog samog Trga već ponajviše zbog političko-financijskog karcinoma koji pokušava vladati gradom.

    AK

    avatar

    23.01.2008. (12:16)    -   -   -   -  

  • Irida

    uhhh....., u gužvi sam i ovih dana ne stižem do nikoga, a vidim, puno toga propuštam...i ja sam dobila poziv za prosvjed, sve novo nije uvjek i dobro, a nešto staro doista treba sačuvati...!

    avatar

    24.01.2008. (13:09)    -   -   -   -  

  • splicanin

    iako van nima koristi, ka sta nama nije bilo, zelin van puno srice zagrepcani

    avatar

    25.01.2008. (17:01)    -   -   -   -  

  • Mithrandir

    Nisam iz Zga pa mi je tak svejedno! ;)

    avatar

    27.01.2008. (13:17)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...