Komentari

hrpolitika.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Srbi prije Drugog svjetskog rata uopće nisu živjeli u Bugojnu. Nakon Drugog svjetskog rata naseljeni su planski u Bugojnu, prije svega su popunili kadrove u vlastima koje su dijelili s Muslimanima (Hrvati najmanje), a onda je došla ratna industrija u Bugojno (tvornica "Vinko Rodić"...) u kojoj Srbi nalaze svoja radna mjesta. Na početku velikosrpske agresije na Republiku BiH, srpski dio stanovništva Bugojna noć prije granatiranja grada s položaja paravojske bosanskih Srba kolektivno iseljavaju iz Bugojna, vjerojatno nahuškani velikosrpskom propagandom, ali ujedno ostavljaju svoje "komšije" Hrvate i Muslimane na cjedilu odnosno svjesno znajući da će sutradan krenuti bombardiranje, i da će Hrvati i Muslimani ginuti. To je uzrok što danas gotovo nema Srba u Bugojnu.
    Glede i u svezi Hrvata stvar je malo kompliciranija. S obzirom da je Bugojno bilo u Drugom svjetskom ratu ustaško uporište, na prvim višestranačkim izborima u Bugojnu pobjeđuje HDZ, iako Muslimani čine neznatno većinski dio stanovništva, što znači da je dio bugojanskih Muslimana glasovao za HDZ. Vodeće položaje u bugojanskom HDZ-u zauzimaju bivši komunisti i doušnici Udbe (slično je i u stranci SDA) koji hrvatskom pučanstvu u Bugojnu čvrsto obećavaju priključenje Republici Hrvatskoj. Ubrzo je granična ploča s natpisom "Republika Hrvatska" stigla s hrvatsko-b-h granice na Kupres i do Bugojna. Ali to je bila samo ploča. Ubrzo kriptokomunističko-udbaško vodstvo HDZ-a Bugojna uvodi antimuslimanske mjere koje su uključivale izbacivanje Muslimana iz javnih službi, a profesori i drugi ugledni bugojanski muslimani prisiljeni su čistiti bugojanske ulice i nositi posebne (diskriminacijske) oznake. U ljeto 1993. dolazi do obrata, preko noći Muslimani organizirani u Armiji BiH na prepad zauzimaju Bugojno, i dolazi do organiziranog bijega cjelokupnog dijela hrvatsko-katoličkog dijela stanovništva i građana Bugojna. Grad je pao pod vlast SDA u tom vojničkom udaru, iako je bugojanski HVO imao najsnažniju brigadu u "Herceg-Bosni", sa dvije tisuće bojovnika, i jakom artiljerijom. Međutim, Franjo Tuđman i Mate Boban odlučili su o sudbini bugojanskih Hrvata tako da su ih otpisali, kao i cijelu srednju Bosnu. Za vrijeme napada/prepada Armije BiH na Bugojno su gotovo svi zapovjednici bugojanske HVO-brigade bili na obaveznom godišnjem odnosno na ljetovanju na Jadranu, kao i 2/3 jedinica tako da je predaja oslabljene HVO-brigade bio unaprijed programiran, a izdani hrvatski vojnici (oko 400 ili više) završili su u poznatom logoru na Stadionu i drugdje.
    24 Hrvata - ratnih zarobljenika-civila je vlast SDA i oružane muslimanske formacije strijeljala i počinila ratni zločin, dok su prije toga, prilikom povlačenja HVO-brigade iz Bugojna, neki pripadnici navodno počinili ratni zločin nad dvadesetak muslimanskih civila. Danas je situacija onakva kakva je opisana u postu. Nema radnih mjesta, jedino profitiraju kafići, a glavna okupacija ljudi, bilo Bošnjaka, bilo Hrvata je ispijanje rakije, opijanje, psovanje druge etničke skupine, ljutnja na Zagreb, Tuđmana i Hercegovce (kod bugojanskih Hrvata) i opća apatija svih, bez obzira na nacionalnost ili vjeru. U gradu na Vrbasu vlada neka vrsta segregacije - točno se zna u kojim dijelovima grada se isključivo kreću Bošnjaci, a gdje Hrvati, kafići su podijeljeni po nacionalnoj osnovi,i nitko od Hrvata ne kupuje u trgovinama Bošnjaka i obratno. Sve u svemu, KOS JNA trljao je ruke na dobro obavljenom poslu.
    Za primijetiti je da su u Drugom svjetskom ratu hrvatski katolici i muslimani Bugojna se zajedno borili protiv jugoslavenskih partizana i četnika, a danas se mrze više nego što su četnici i partizani mrzili njih, i ponižavali ih nakon Drugog svjetskog rata što su podržali NDH a ne Jugoslaviju ili Veliku Srbiju.
    Jedina normalna snaga među bugojanskim Hrvatima je Rimokatolička crkva odnosno crkva svetog Ante u Bugojnu i njeni svećenici odnosno franjevci. Sve drugo se može zaboravit. Ovaj nekoć lijepi i prosperitetni grad na Vrbasu, oaza suživota Hrvata i Muslimana, pa i Srba, postao je noćna mora, slijepa ulica, i razlog za zamisliti se, jer ljudi su inače, bez obzira na nacionalnost, vrlo srdačni u tom gradu, i radišni. Šteta što nemaju posla.

    avatar

    15.01.2008. (23:33)    -   -   -   -  

  • lolina

    nakon pročitanog posta i komentara iznad nekako mi je palo na pamet da se srbi oduvijek ponašaju poput virusa HIV-a.

    avatar

    16.01.2008. (01:09)    -   -   -   -  

  • bugojanac

    nije dasino vinko rodic neko slavko rodic :D

    avatar

    22.04.2009. (23:26)    -   -   -   -  

  • bugojanac

    a ovo da imaju podjeljeni kafici nemaju..jer su to uglavnom muslimanski kafici hrvati imaju samo 4 svoja kafica u bugojnu...podjeljeni kvartova nema jer je ovdje sve bosnjacko da ne kazem muslimansko..a ako si sa ovim rijecima mislio zajebati nekoga i siriti nacionalnu netrpeljivost jer ovdje i mi muslimani idemo u hrvatske kafice i hrvati dolaze kod nas....i ne seri matere ti

    avatar

    22.04.2009. (23:31)    -   -   -   -  

  • MONI

    kome ti seres bugojanac? kakvi muslimani po hrvatskim kaficima, i obratno? Sta kenjas?Muslimani su se masoooooovno doselili u Bugojno.Nazalost

    avatar

    20.07.2009. (20:41)    -   -   -   -  

  • Liso Veegmpo

    prijatelj ovdje ', ured je otvoren. Let's doci zajedno i razgovarati s njim kao refurbished laptops india

    avatar

    04.10.2009. (06:31)    -   -   -   -  

  • SRBENDA IZ BUGOJNA

    ma nek ste vi popusili u Bugojnu, pa ko vas jebe ... prvo ste smisljali razne mucke protiv Srba pa ste se poslije i sami medjusobno potukli - SRBI su u ovom gradu uradili nesto pametno i na vrijeme otisli iz ovog pakla koji ste i sami zakuhali ... sta bi sa vasim zastavama (hrvatskim i tyv. bosnjackim) svezanim u jedan cvor heheee brzo se razvezase :))))

    avatar

    15.04.2010. (16:02)    -   -   -   -  

  • Bugojanka

    Ma moji su svi iz bugojna tata mi je 4 puta bio zarobljen jedva prezivio mama i dan danas suze lije zbog citave poubijane obitelji, katastrofa slike prije raata svarsene sada ko cumez nazalost i sad je 70 % hrvat6ske zemlje nego bosnjaka 15 zivi na 100 m kvadratnih, nazalost je tako nitko u ratu nijee bio dobar, al bugojno je bilo prije rata najnaprednije mjesto u jugi samo se usralo sve ovim ratom nazalost. bugojno je bio hrvatski grad sad vise nazalost nije! bugojno je prodanoi za stolom.

    avatar

    08.09.2011. (13:49)    -   -   -   -  

  • Bivši bugojanac

    Kazeš srbi nisu zivli u bugojnu pre drugog sveskog rata pogledj koliko ste ih ubili idioti.nabavi bugojansku hroniku paceš da vidiš da srbi odavno tu ziveli da se nezaboravi i vi ste većinom SRBI

    avatar

    14.04.2013. (19:27)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...