Komentari

laughinggranny.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • smiling cricket

    Izvrsna igra zrcala i promjena agregatnog stanja :) Jako lijepo pretočeno u riječi. Inače, hvala na dobroj sugestiji, svidjela mi se. Puno pozdrava!

    avatar

    16.01.2008. (00:15)    -   -   -   -  

  • Muki

    Navzdol
    v globino vesolja
    padam presenečen

    avatar

    16.01.2008. (08:20)    -   -   -   -  

  • gustirna

    Tako se dobro osjećam u tvom svijetu haiku trenutaka. Sve mi tako fino paše.
    Hvala ti!

    avatar

    16.01.2008. (08:39)    -   -   -   -  

  • Tužni pas

    Kada bi ovaj gusan imao drugačije odijelo ne bi bio gusan. Dakle, odijelo čini gusana. Ekstrapolacijom dolazimo i do čovjeka.
    Može i ovako:
    Svaki ministar nosi odijelo.
    Svaki ministar je čovjek.
    Ergo: svaki čovjek nosi odijelo. Ergo, odijelo čini čovjeka.
    :-))

    avatar

    16.01.2008. (13:35)    -   -   -   -  

  • laughing granny

    tužni pas - hoćes reći, odijelo čini ministra. Ili, kako rekoh, apstrakciju od čovjeka :-)).

    avatar

    16.01.2008. (13:54)    -   -   -   -  

  • polona

    v kombinaciji s fotko deluje fenomenalno :)

    avatar

    16.01.2008. (22:24)    -   -   -   -  

  • laughing granny

    smiling cricket - hvala ti - a djecu uvijek tako vidim, sun-kissed ... :-))

    Muki - hvala ti na obisku in na stihih: vprasamo se, kaj je v vesolju gor, kaj dol ;-)) pri tebi pa sem videla izredne kulinarske fotke, cestitam!

    gustirna - imas prirodjeno haiku vidjenje, to je covjeku odmah jasno!

    Tužni pas - odgovorila sam ti u zurbi, ujedno smisljajuci nastavak silogisticke igre ...

    polona - zal mi je, da nisem vzela mozev boljsi aparat ... tamajhni digitalcek je OK za izredno dobre svetlostne pogoje, drugace pa rad kiksa ...

    avatar

    17.01.2008. (03:15)    -   -   -   -  

  • Muki

    granny: Malenkost. Mislim, da še pridem.
    Pogled v odsev neba v vodi, na tvoji fotki, mi je pač dal takšen namig in inspiracijo. Hvala za pohvalo. :)

    avatar

    17.01.2008. (07:53)    -   -   -   -  

  • Alenka

    goska se skloni
    nad ribnik, pero splava
    na golo drevo

    Pravo darilo je ta slika!

    avatar

    18.01.2008. (01:25)    -   -   -   -  

  • laughing granny

    Muki - spet sem bila pri tebi in se vračam na tvoje fotografije - šele pred kakim tednom sem prvič slišala o HDR - high dynamic range tehniki... si sam to slikal? ali si se sam naučil? je težko? kakšen aparat imaš? koliko časa rabiš za en končan posnetek? oprosti na toliko vprašanj ... :-)

    Alenka - hvala za haiku ... si me nasmejala, saj ni bilo mogoče, da bi tebi umaknilo tisto pero, katerega sem tudi jaz cel čas opazovala, kam bo plavalo ... veliki objem, v

    avatar

    18.01.2008. (02:05)    -   -   -   -  

  • Dor

    Gusani su oduvijek bili, moglo bi se reći, samo gusani, poput one pa-pa pačurlije iz onih nam davnašnjih školsko-otočkih vremena kad smo tu Zmaj-Jovanovićevu pjesmicu-rugalicu, odmah iza himne, morali naučili napamet. Ni onda nisu, naravno, znali da su, u odrazu zrcala, oni sami ... (Uostalom, vidjet ćemo, ni Narcis im nije bio daleko!)

    Ali, uklonimo šalu u stranu; ovdje, u ovom, makar i šaljivom haiku, nema ni trunke eventualne podrugljivosti, a nekmoli ironije ili još čeg strašnijeg; haiku je ovaj potaknut plemenitim i dobrohotnim namjerama njegove autorice koja bi, najradije, samo kad bi to mogla, ovog svog simpatičnog joj gusana, poput Andersena, i u labuda pretvorila! Pa, ipak, nama se učinilo, da nas se je ovim postupkom odraza u vodi dovitljiva pjesnikinja tekar željela podsjetiti na onaj ljupko-otužni mit o lijepom sinu boga Kefisa i nimfe – Narcisu koji se, nadnesen nad jezerom, zaljubio u vlastiti lik, ne mogavši se pomaknuti sve dok nije pao u vodu i ugušio se, da bi iz njega, kako rekoše, izrastao bijelo-žuti cvijet narcis!

    Tako, zapravo, razmišljamo oslanjajući se na predložak, bez kojega bi ovaj haiku, ovako kako je koncipiran, prouzročio podosta drugačiji komentar. Tada ne bismo znali o čijem je, zapravo, kljunu riječ i zašto baš «iz kljuna / u kljun», a «okus snijega / sa grana» bio bi nam podosta udaljen za iole valjano razumijevanje ovog i ovakvog haikua, ukoliko bi se, kojim slučajem, našao izdvojen, izvan slike-predloška s ovjekovječenim gusanom i njegovim odrazom u zrcalu vode.

    Zbog toga bi valjalo dobro izvagati kako i u kojoj se mjeri «vezivati» za sam predložak, odnosno predloške, vodeći, pritom, računa o tome da se može i sa i bez predloška, odnosno predložaka, gotovo podjednako uspješno ulaziti u suštinu sadržaja pojedinog haikua kao samostalne osmišljene autonomije, s realnom ili pak irealnom porukom, svejedno.

    Uostalom, neka predložaka tamo gdje i jesu; neka ih, prije i iznad svega, u domeni ilustracija koje se, u odnosu na stihove pojedinih haikua, ne bi ponašale isključivošću sijamskih blizanaca, a bez čega ih se ne bi moglo objasniti i definirati; kao što nije bilo moguće ni u ovom slučaju …

    avatar

    18.01.2008. (06:40)    -   -   -   -  

  • Muki

    Granny:

    Vse fotografije so moje. S tem me je seznanil sin, ki ga fotografija tudi zanima. Težko? Hm. Kaj pa vem. Prej sem za objavljeno fotografijo porabil od 150-250 posnetkov in le ena ali dve sta bili ok. Za en šuting sem porabil tudi do 3 ure in bil na koncu popolnoma izčrpan.
    Zdaj škljocnem do 3x v HDR in vsaj dve sta uporabni za objavo.
    Je pa res da te HDR malo omejuje.
    Pride v poštev le pri statičnih objektih.
    Postopek je sledeč.
    Fotkič postaviš na stojalo, urediš kompozicijo in narediš tri fotke.
    Prva, under exposed -2, drugo average-ex. 0 in tretjo over-exposed +2.
    Tako dobiš vse možne barve, osvetlitve in sence ene kompozicije, ki jih z eno fotografijo nebi mogel dobiti. Vse v formatu RAW. Nato v PS2 ali kakšnem drugem programu,(naprimer Photomatix ) ki podpira HDR sestaviš-prekriješ in konvertiraš v HDR nato po želji določaš globino, ostrino, in ločeno celo posamezne barve, sence.....
    Zdaj delam več sede. :)
    Koliko časa? Na začetku ena fotka 2 ure, ampak samo dokler ne spoznaš programa. Zdaj naredim fotko v 30 minutah ali manj.
    Uporabljam EOS 350D

    Evo še link:
    http://www.hdrsoft.com/

    LP Muki

    avatar

    18.01.2008. (11:16)    -   -   -   -  

  • laughing granny

    Dor - kroz tvoje epistole gusan je postao prava zvijezda, dragi pjesnice! Kako bilo, cinjenica ostaje da je on toliko lijep i privlacan, da mu se covjek jednostavno mora diviti... a ne bih se cudila ni da je, kao Narcis, jako svjestan svoje ljepote: to bi se moglo iscitati iz njegova ponasanja. Hvala ti na podsjecanje na potrebu teksta za nezavisnoscu od ilustracije ... znam da tu grijesim ponovo i ponovo, ali ne mogu si pomoci, pasu si jakonjih dvoje, haiku i slika, pa te molim da mi oprostis ... :-)

    Muki - hvala ti na tako obseznem HDR pojasnilu in na linku: moz je danes naredil nekoliko poskusov, ki so imeli kar dobre rezultate - resnicno zanimiva igra! Skoda le, da je program kar drag, dokler ga ne kupis pa ti slike imajo njihov suhi zig. Hvala se enkrat! LP, lg

    avatar

    19.01.2008. (03:10)    -   -   -   -  

  • Gabi

    Lovely photo and haiku !

    I just had some "reflections of a good life" on my new year temple visit (hatsumode)

    http://haikuandhappiness.blogspot.com/2008/01/reflecting-life.h tml
    GABI

    avatar

    26.01.2008. (05:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...