Komentari

crniblogkomunizma.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • mihaelbudrovic

    -Ako je Tesla vlaškog etničkog podrijetla, zašto se onda njemu pripisuje izjava: "Jednako se ponosim svojom Hrvatskom Domovinom i svojim srpskim podrijetlom"? Što uopće znači da je Tesla vlaškog etničkog podrijetla? Koja je to onda nacionalnost? Je li pod tim porazumijevate na Vlahe iz Istočne Bosne koje je naselio Bečki dvor na područje Hrvatske radi zaštite od Osmanlijskih napada? Riječ Vlah se različito tumači i kroz povijest, a i svaka regija ima neko svoje tumačenje tog etničkog/nacionalnog/zemljopisnog imena...

    avatar

    08.01.2008. (14:31)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Upitno je da li je izjava koju ste citirali Teslina. Ako postavimo hipotezu da je citirana izjava Teslina, onda to ne znači da nije vlaškog podrijetla nego to znači da se nacionalno opredijelio za srpsku nacionalnost, što nije rijetkost da ljudi čak i mijenjaju nacionalnost. Na pr. nobelovac Ivo Andrić bio je hrvatskog podrijetla, i u mladosti je kao učenik bio Hrvat, a kao odrasli čovjek i formirani književnik se opredijelio za srpsku nacionalnost, i stupio je čak i u diplomatsku službu protuhrvatske Kraljevine Jugoslavije. Njegov prosrpski svjetonazor koji je priglrio odrazio se i u njegovoj književnosti. Na pr. u djelu "Na Drini Ćuprija" je lik velikog vezira, dakle 2. čovjeka u državi, srpskog podrijetla, a i bedak zna da su veliki veziri, barem oni koji su dolazili iz Bosne, bili hrvatskog podrijetla.
    Vlasi su bili zaseban narod na Balkanu, jedna nomadska skupina koja je s vremenom iščezla kao i cincari, s tom razlikom da za cincare nema čvrstih dokaza da su se ikada formirali u narodnosnu skupinu dok Vlasi jesu ali pod različitim povijesno-političkim utjecajima su se pomiješali s drugim narodima i izgubili vlastiti nacionalni identitet i prihvatili drugi identitet dok im je pravoslavna vjera ostala. Točno je, bečki dvor je Vlahe naseljavao u Vojnu krajinu, ali ne samo tamo nego i u unutrašnjosti Hrvatske, u karlovačkom okrugu koji je dobrim dijelom također u Vojnoj krajini, i koji je nakon turskih upada i pustošenja ostao gotovo nenaseljen, onda na Žumberku gdje takošđer nije bilo puno stanovnika, te u međuvremenu također opet tamo nema puno stanovnika, a većinski stanovnici Žumberka su grkokatoličke vjere, vlaškog podrijetla, a svi se danas izjašnjavaju Hrvatima. Većina Vlaha je došla iz Bosne koja je bila pod Turskom, i ti pravoslavci iz Bosne nisu bili Srbi. Broj Srba u Bosni počinje rasti tek u drugoj polovici 19. st. posrbljivanjem pravoslavnih Vlaha uz pomoć Srbije, a gotovo uopće ne naseljavanjem Srba iz Srbije odnosno Srbijanaca koji u Bosnu dolaze organizirano tek 1918. nakon osnivanja Jugoslavije odnosno "Velike" Srbije, te se u Bosnu naseljavaju kao državni službenici i pod izgovorom državne službe (vojska, policija, tajna služba, upravitelji javnih ustanova, zavoda, škola, bolnica itd.)

    avatar

    08.01.2008. (20:24)    -   -   -   -  

  • simpatizer

    Da, odličan post, nisam znao ove podatke, ali to dobro pokazuje kako se asimiliraju narodi i kako nestaju. Nema više Vlaha, Cincara, pa sjetite se u povijesti mnogih naroda ( nevezano za ovu temu posrbljivanja i stvaranja Velike Srbije), Avari Huni Goti itd. Puno je naroda nestalo, naš hrvatski je opstao zahvaljujući vjeri u Boga i vjernosti papi na koju smo obvezali da nećemo nikada ići u osvajačke ratove.
    Srbi su se ovako širili i pokoravali narode, kao što su Vlahe i Cincare tako su i Crnogorce išli asimilirati. Iako je CPC praktički samostalna od 1603. godine, kanonski je autokefalna od 1766., pa sve do 1920. godine, a tu njezinu autokefalnost 1850. godine priznaje Ruska pravoslavna crkva, a 1855. godine Carigradska patrijaršija o čemu svjedoči i Atenska Sintagma iz iste godine. Apsurdna je situacija da je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije tražio od ruskoga patrijarha Alekseja II da izbriše tu odredbu jer je to, po njemu, "bila greška"!Godine 1918. je stvorena Kraljevina SHS, pri čemu je Crna Gora izgubila samostalnost. Nasilno je pripojena Srbiji, otjeran je kralj Nikola i ukazom Kralja Aleksandra Karađorđevića nestaju i Crna Gora i Crnogorska pravoslavna crkva. Svima koji prate povijesna događanja jasno je da je taj potez stvaranja ondašnje Jugoslavije zapravo bio tek izgovor za stvaranje Velike Srbije. Današnja SPC priznaje jedino takvu odredbu, jer još uvijek smatra kako je Crna Gora zapravo srpska pokrajina i da su Crnogorci zapravo Srbi. Isto tako Šešelj tvrdi da su Hrvati zapravo Srbi katoličke vjeroispovijesti.

    avatar

    09.01.2008. (22:25)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    @Simpatizer, hvala na komentaru u vezi Crnogorske pravoslavne crkve kojim ste korisno nadopunii ovaj post.

    Srbijanska crkvena politika je jedno od glavnih oružja Srbije unazad 150 godina i SPC je i danas prva u obrani Kosova, i svugdje gdje srbijanska vanjska politika i srpski nacionalni interesi nalažu, tako i u Hrvatskoj gdje SPC predstavlja bombu u srcu hrvatske državnosti koja će eksplodirati kad god to Beograd bude smatrao da treba, bez ikakvih obzira.

    Svojevremena obaveza u vjernosti papi da nikada nećemo ići u osvajačke ratove nas je stajala države i gotovo nestanka.Malo je poznata činjenica da nas je jedan drugi papa, mislim da se zvao Urban VIII prodao Mađarima kada su Mađari od njega isposlovali zeleno svjetlo za okupaciju sjeverne Hrvatske 1091. godine, a morali su tražiti papinu dozvolu za taj prljavi naum jer se radilo o katolicima; tako nas je jedan papa prodao iz geopolitičkih interesa.

    Takvu vrstu vjernosti su Hrvati jednom obećali i bizantskom caru kojemu je odgovaralo da Hrvati suzbiju Avare između Drave i Jadrana, ali ne i da nakon hrvatske pobjede Hrvati se šire dalje na istok pa su s Hrvatima brže sklopili pismeni ugovor o neširenju Hrvatske, a u diplomaciji su lukavi Bizantinci nadmudrili srčane ali naivne Hrvate, i to je tako ostalo do danas - pogledajmo "Zapisnik" iz 2004. o ZERP-u - s tim da je danas gore nego prije 1000 godina jer tada je svijet od nas tražio da se ne širimo izvan naših granica, a danas nam ne da da se širimo ni unutar naših granica, što opet pokazuje ograničenost horizonta naših vladajućih političara koje ja više ne bih ni zvao političarima nego stečajnim upraviteljima ponosne Hrvatske iz Domovinskog rata.

    U vezi Cincara ili cincara, jer nema dokaza da se ta nomadska balkanska skupina ikada oblikovala u narod, vidječti ćemo u jednom od nastavaka o Štedimljii da su se cincari doduše asimilirali među Srbijance, u 19. st., ali su Srbijancima dali vodeći pečat, što je rijetkost u povijest da asimilirani vode glavnu riječ ali u Srbiji su postali elita u kulturi, gospodarstvu i politici, i ostali to do danas.

    avatar

    10.01.2008. (00:11)    -   -   -   -  

  • simpatizer

    Ne bih se složio s tezom da nas je obećanje papi stajalo države. To je da sada malo karikiram slično onim tezama da se ne isplati biti dobar. Jel se isplati Dobroslavu Paragi biti dosljedan, jel se isplati HSP1861 da ne ide u koaliciju sa Đapićem, Podrugom i sličnim?
    Da, možda se ne isplati ako se gleda kratkoročno, ali postoji pozdrav BOG I HRVATI.
    Dobro uvijek u konačnici pobjeđuje, gdje je danas strašno Otomansko Carstvo, tako će biti i sa strašnom Velikom Srbijom. Zavjet Bogu i vjernost papi je očuvala ovaj narod, spomenuti su Vlasi cincari itd, ali gdje su veliki narodi Avari, Huni, puno veći, puno jači od malog ali srčanog i vjernog naroda Hrvata. Ti narodi su nešto poput današnjih Amerikanaca ( koji su naravno umjetan narod ali su narod s vremenom postali isto kao što Muslimani u Bosni postaju narod ).
    Što se više odaljujemo od Boga to naš narod postaje slabiji, zato smo najači dok smo uz Boga, zato i pozdrav BOG I HRVATI. SPC je tako od Crnogoraca napravila Srbe i tako bi i oni vjerojatno nestali da nije došlo do samostalnosti Crne Gore. U očuvanju našeg identiteta je veliku važnost održala Crkva, Možda nije poznato ali mi smo imali povlasticu da liturgiju održavamo na narodnom jeziku, na starohrvatskom, tek je na II Vatikanskom koncilu odobreno služenje liturgije na narodnim jezicima. kao što je navedeno u Bosni su za vrijeme Turaka djelovali franjevci koji su uspjeli zadržati i očuvati katoličku vjeru i Hrvatsku naciju, jer kršćani su pod Otomanskim Carstvom ako su se željeli spasiti progona utjecali pod zaštitu SPC koja je jedina imala slobodu djelovanja a SPC bi onda sve takve proglašavala Srbima.

    avatar

    10.01.2008. (15:14)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Naveo sam samo konkretan primjer kada je jedan papa prodao Hrvatsku Mađarima; kada su Mađari 1091. okupirali sjevernu Hrvatsku, za što su od pape dobili blagoslov, ustanovili su zagrebačku biskupiju kako bi zacementirali okupaciju; nakon toga su u razdoblju od 10 godina osvojili i južnu Hrvatsku, i samostalne hrvatske države nije bilo stoljećima. To je činjenica, isto kao što je činjenica da je Sveta Stolica 1991. isposlovala međunarodno priznanje za hrvatsku državu, ali Hrvatska bi opstala i bez međunarodnog priznanja još godinama i godinama ako su Hrvati čvrsti u odluci da imaju svoju državu; ako su razjedinjeni, država se raspada kao u 12. stoljeću. Što se tiče liturgije na starohrvatskom, upravo ju je papa zabranio, i kralj Tomislav je dobio ultimatum da uskrati podršku Ninskom biskupu ako misli Hrvatsku učlaniti u međunarodnu zajednicu Zapada, i Tomislav je pustio da ninski narodni biskup padne, i tada je nakon toga nastao raskol u hrvatskom narodu koji se podijelio na narodnu stranku i latinsku stranku; zato je hrvatska država u 12. st. i nestala u smislu njene nezavisnosti. Naravno da su Hrvati jaki dok vjeruju u Boga, i da su slabi kada vjera slabi, kao danas. Pozdrav Bog i Hrvati služi tome da Hrvati budu svjesni da osim Boga nema te sile na svijetu koja će podržati njihove pravedne zahtjeve. Zato je Ante Starčević poručio Hrvatima da se oslone na vlastite snage jer im drugi neće pomoć, i ako budu pomogli sami sebi onda će im i Bog pomoći, ako ne, gubimo i Božju milost, kao danas što je slučaj. Što se tiče muslimana u Bosni, neosporna je činjenica da su hrvatskog etničkog porijekla, kao što je i činjenica da je bošnjačku naciju 28.9.1993. formirao KOS JNA jer su osnivači Stranke demokratske akcije bili oficiri i doušnici KOS-a. Stranka SDA je osnovana u Zagrebu, i to od strane oficira KOS-a Salima Šabića, a Alija Izetbegović bio je doušnik Udbe čiji je dosije objavljen. Svrha akcije KOS-a je bila da se zabije klin između Hrvata i Muslimana, i to se poslije i dogodilo. Na taj način su jedini pobjednici u Bosni postali Srbi i Srbija u cjelini. Ovaj prijedlog da se Bošnjake uvrsti u Ustav RH je čisti kretenizam i usmjereno je protuhrvatski, kao i protiv Hrvata muslimanske vjere koji žive u Zagrebu i drugdje u Hrvatskoj. Da se još vratim na papu, prije 1000 godina sigurno da pape nisu isto kao danas. Danas imati dobar odnos s papom je Božji blagoslov, a prije 1000 godina je papinska politika bila drukčija, i to je bila svjetska politika, a hrvatska politika se tu trebala postaviti opreznije, ovako smo postali žrtve papine politike čiji je cilj bio da Mađari pomognu papi u borbi protiv Bizanta a zauzvrat su dobili od pape dozvolu za okupaciju sjeverne Hrvatske. To je što sam mislio reći u vezi vjernosti prema papi, ali u ono doba, dakle, prije 1000 godina. Dosljednost u politici se isplati ako gledamo sebe, ali vječita dosljednost u vanjskoj politici nas i danas može stajati glave i države. Na pr. voditi dosljednu hrvatsku politiku savezništva prema Njemačkoj i EU, ako Njemačka ili EU povede prosrpski kurs, znači voditi hrvatsku slijepu politiku.

    avatar

    12.01.2008. (01:10)    -   -   -   -  

  • simpatizer

    hm , shvaćam što pričaš, već si napisao novih postova pa da ovdje ne pišemo, samo bih rekao da je hrvatska cijelo vrijeme imala neki suverenitet, ja sam govorio o vjernosti papi i Bogu, to je za mene povezano, vidiš bez Boga propadaju puno veći narodi, u cjelokupnoj povijesti 100 godina i nije puno. Dakle mi smo imali svoj jezik narodbni jezik je bio zabranjen svima osim Hrvatima a taj se jezik zadržao sve do 1970 u nekim dalmatinskim biskupijama u liturgiji. Uz pomoć Crkve se čuvala nacionalna svijest, a bez nacionalne svijesti, jezika nema šanse za državu. Mislio sam da ćeš spomenuti i razaranje Zadra u križarskoj vojni kao još jedan primjer da nam baš i nije bilo sve dobro od strane pape, ali generalno gledajući jedino nas je to spasilo. Slažem se s tobom da od nas zavisi kako će biti, ali to možeš gledati i kroz drugu prizmu jesmo li za Boga ili ne. Ako smo za Boga onda nećemo varati krasti itd vršiti pronevjere korupciju itd. zašto naš narod izumire, ako smo obećali vjernost papi i Bogu to znači da će mo slušati njegove zapovijedi, da će mo štititi život od začeća do smrti. Ali mi to ne radimo mi iznevjerujemo zavjet, mi se povodimo za kulturom smrti za ubijanjem nerođenih. Taj zakon naime još vrijedi a donesen još za vrijeme komunizma. Uskoro će mo postati manjina u Hrvatskoj, trebat će se uvoziti nova radna snaga za stotinjak godina mogla bi se izumijeniti struktura stanovništva u Hrvatskoj iako imamo državu. Kad sam ja pričao o dosljednosti nisam govorio o dosljednosti prema nekoj zemlji ili narodu već prema dobru, a Bog je najveće dobro. sada naši političari nemaju svoj stav o ničemu za sve kažu priklonit će mo se stavu EU. čekaju mišljenje velikog, a što će biti kad budemo članovi EU??? Npr Kososvo, mi nemamo stav, nemamo viziju mi će mo kako rekne EU. To po meni nije dosljednost, to je kukavičluk i bježanje od odgovornog posla političara, to je posao činovnika da provodi nečiju politiku, a posao političara je da imaju stav i da donose odluke na korist naroda.
    P.S. Ne stignem pročitati sve postove, ali stvarno je užitak sve to pročitati puno toga naučiti, ja za većinu ovih podataka nisam znao, ali čitam redovito sve ću to stići, samo nastavite pisati.

    avatar

    13.01.2008. (20:54)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Okey, shvatio sam sada tvoje/Vaše komentare; slažem se i hvala na dodatnim objašnjenima i informacijama. Ovo sa Zadrom i križarskom vojnom zaista sam zaboravio, ali slažem se, generalno nas je u 20. st. spasila vjernost prema papi. Činjenica što naša vladajuća politika nema vlastiti stav je opća sramota i degradacija žrtava hrvatskih branitelja i hrv. civila koji su svoj život dali za slobodnu Hrvatsku. Kako su oni imali stav da brane zemlju, a vladajući političari ga danas nemaju? Gdje je politička odogvornost političara što nemaju vlastiti stav, na pr. prema Kosovu, ili što donesu neki stav, kao ZERP, i onda ga ne provode na djelu. Otkud im pravo da vode takvu politiku? Mi smo se borili za međunarodno priznanje RH i moralno smo dužni prvi na svijetu priznati svaku novu državu, pogotovo ako se neki narod bori za goli opstanak. Dužni smo, jer nas nisu htjeli odmah priznati, i opalili bismo svijetu moralnu pljusku da sada pokažemo kako nismo kao oni, egoisti u svijetu. Evo, Istočni Timor je 1999., ako se ne varam, proglasio državnu nezavisnost, nakon što se hrabri mali kršćanski narod oslobodio od većinske "islamske" tiranije Indonezije (razlikujem vlast od religije, poštujem islam, ali ne i režim koji maltertira u ime islama), a RH nije bila prva, niti deseta koja je priznala neovisnost Istočnog Timora. Takvi primjeri su za mene sramotni kako se ponaša MVP RH, predsjednik Mesić i Banski dvori.

    avatar

    13.01.2008. (23:45)    -   -   -   -  

  • simpatizer

    Ja se ispričavam što sam počeo na ti, ali primijetio sam da Vi meni na Vi pa me to malo zbunilo, jer kad na blogovima ili forumima nešto komentiram onda sam na ti.Kad ste Vi meni odgovorili u prošlom postu isto ste na Vi a ja sam opet počeo na ti, stvarno mi je neugodno. Nema potrebe da ste prema meni na Vi, ali ja sam pogriješio što sam počeo na ti, elementarni znak pristojnosti sam zaboravio, nadam se da će te to uvažiti, a što se Vašeg komentara tiče u potpunosti se slažem s njime.

    avatar

    14.01.2008. (02:45)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Nema potreba za ispričavanjem, sve je je u redu:-)

    avatar

    15.01.2008. (00:20)    -   -   -   -  

  • Psihijatar

    Samo nekoliko komentara od mene, iako je bilo tesko odluciti sta komentarisati posto je cijeli tekst laz, i to bolesna laz. Kroz svoje zanimanje cesto se susrecem sa bolesnim umovima tako da sam naviknut na ovakva razmisljanja.

    1. Stedimlija - autor kaze da je Stedimlija bio protiv partizana i cetnika. Naravno, zato sto je bio ustasa. Ali to je valjda u redu po autorovom misljenju.

    2. - Kraljevina Hrvatska - autor kaze "za vrijeme agresije Otomanskog carstva na Kraljevinu Hrvatsku" - pardon, Turci su bili aktuelni na tim prostorima tek u 14-15 vijeku, u vrijeme kad Hrvatska nije postojala vec skoro 500 godina.

    3. Srcani ali naivni Hrvati - autor sam demantuje svoju tvrdnju iz tacke 2, kada kaze da je Becki dvor naseljavao "Vlahe" na prostor Vojne Krajine radi odbrane od Turaka. Ako je tada postojala nekakva "Kraljevina Hrvatska", kako je Becki dvor mogao da naseljava tamo bilo koga? Dalje, zasto je dvor naseljavao "Vlahe", ako su tamo vec bili srcani Hrvati, pravi borci? Nije valjda da su Hrvati bili kukavice koje su se bojale Turaka...

    4. Tesla - ocigledno je da su autor i ostali ovdje puno pametniji od samog Tesle. Sta Tesla zna sta je on bio po nacionalnosti? Zato je tu autor da nauci Teslu pameti. Inace, svi uspjesni naucnici, genijalci, matematicari itd. na svijetu su ustvari Hrvati....samo sto oni to jos ne znaju...

    5. Srbi - kompletan tekst je protkan neizmjernom mrznjom prema srpskom narodu. Takva mrznja moze biti razvijena samu u bolesnom mozgu, to valjda znam, to mi je posao. Ali zasto Hrvati zapravo mrze Srbe?? Ukratko, zato sto su Srbi veci i uspjesniji narod, dok su Hrvati uvijek bili niko i nista. Ali ne postoji nijedan validan razlog. Sta su to Srbi uradili lose Hrvatima? Dali smo vam drzavu, oprali smo vam obraz nakon vase fasisticke proslosti, pa nas zato valjda toliko mrzite.
    S druge strane, Srbi imaju puno vise razloga da mrze Hrvate. Recimo, NDH - tvorevina hrvatskog naroda. Necemo sada manipulisati sa brojem ubijenih ljudi u NDH...zvanicni podaci kazu oko milion, Tudjman kaze SAMO 10 tisuca...SAMO...valjda zamjera ustasama sto nisu bas bili 'ucinkoviti'. Ali da zanemarimo to, uzmimo na primjer moju porodicu...bakina braca od 13 i 15 godina ubijeni u logoru, bakina sestra i sest mjeseci stara beba zaklane i bacene u Unu, itd......preko pola porodice je ubijeno, a puno je bilo takvih porodica. Ja vas ipak ne mrzim, ali vas prezirem...

    6. Vlasi - ne razunijem tu opsjednutost negiranjem srpskog nacionalnog bica. Kakvu razliku vama predstavlja to da li je Tesla bio Srbin ili Vlah? Moju porodicu ste smatrali Vlasima a ne Srbima, pa ste ih sve poklali...u cemu je razlika?
    S druge strane, muslimani u Bosni su Bosnjaci, uvijek su to i bili, samo su krili do prije par godina.
    A Hrvati...hm...kojim jezikom govorite? Procitajte malo o istoriji, pa cete da vidite da su Hrvati preuzeli stokavsko narjecje od Srba, do tada ste imali samo kajkavicu i ikavicu. A i kakav je to Hrvat koji se preziva Jovic? Izgleda da je Seselj ipak bio u pravu ... :-)

    avatar

    27.08.2009. (08:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...