Komentari

tragicnamisao.blog.hr

Dodaj komentar (34)

Marketing


  • Ergarac

    Korektno razmišljanje, ali čista utopija

    avatar

    06.01.2008. (16:24)    -   -   -   -  

  • Mikas

    Sigurno je da hrvatska jednom mora postati zemlja svih hrvatskih građana . Treba stisnuti zube i odbaciti sve predrasude . No da bi to bilo bez primisli ipak treba se vratiti na aboliciju na koju smo prisiljeni provesti prema Srbima koji su se borili na suprotnoj strani . Ratni zločin ne zastarjeva i ako Glavaša zbog sumnje držimo u zatvoru i gledamo mučenje negovog tijela i duha , ipak ne bismo smjeli dopustii da oni koji su abolicijom dobili slobodu i sva prava hrvatskog građanina nemaju nikakvih obveza prema našim mrtvima . Ako je abolicija bila za večinu Srba koji su nosili pušku , nije li barem primjeren , čovječan postupak nužan i za Glavaša.
    Inače profesor Pupavac je hrvatski građanin i bez sumnje srpski intelektualac koji je ovdje bio za vrijeme rata s jasnim stavovima tko je tko . Njegovo djelovanje u Vladi je nužno , ali ne kao poštanski sandučić za srpske pritužbe , nego kao onaj koji mora vratiti povjerenje u narušene nacionalne odnose . I to bez fige u džepu.

    avatar

    06.01.2008. (18:46)    -   -   -   -  

  • IZAN TEAM was here!

    Sviđa mi se kako razmišljaš, ali mislim da su to samo želje.
    Prerano je još za srpskog ministra!

    avatar

    06.01.2008. (19:09)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Mislim da je razmišljanje autora posta ispravno, i dugoročno za stabilnost Hrvatske je vrlo važno srpsku nacionalnu manjinu integrirati u društvo da imaj osjećaj kako im je RH domovina, međutim, velikosrpska ideologija je toliko jaka i "zarazna" za prekodrinske Srbe, tako da nemam nadu da će hrvatski Srbi dugoročno postati politički Hrvati. Slažem se i s komentarom od Mikasa, s tim da bih dodao kako smo u biti sami krivi jer aboliciju nije proglasio Milošević nego predsjednik Franjo Tuđman još devedesetih godina i nekadašnji pobunjeni Srbi su abolirani od oružane pobune, a državna odvjetništva po 10 i više godina obrađuju kaznene prijave za ratni zločin protiv nekih Srba koji su počinili zločine za vrijeme velikosrpske pobune i agresije na Hrvatsku.
    Za srpskog ministra u hrvatskoj vladi možda nije prerano, ali mi je naprosto glupo da jedna srpska stranka drži ključeve u rukama hoće li danas, sutra pasti hrvatska vlada u Hrvatskom saboru ili ne. Osim toga, nemojmo zaboraviti da se Srpska demokratska samostalna stranka (SDSS) od Milorada Pupovca poziva na političko naslijeđe prve srpske stranke u Hrvatskoj, Samostalne srpske stranke (SSS) čije je glasilo "Srbobran" 1902. objavilo šovinistički članak "Srbi i Hrvati" pod sintagmom "Do istrage naše ili vaše" u kojemu je Hrvatima negirana nacionalna samobitnost, i postojanje hrvatskog jezika. Ali, to naše vladajuće političare ne zanima, isto kao što to nije zanimalo tadašnje hrvatske vladajuće političare koji su već 1905. stvorili Hrvatsko-srpsku koaliciju sa Samostalnom srpskom strankom koja do tada nikada nije prelazila izborni prag, zato što su se hrvatski pravoslavci do tada osjećali Hrvatima i glasali su za pravašku stranku od Ante Starčevića, za Stranku prava. I tada i danas su vodeći hrvatski političari OPORTUNISTI, a takvi ne razmišljalju po načelima kao što razmišlja Tragična misao, nego razmišljaju što im u određenom trenutku donosi profit, pa ako je to koalicija s Pupovcem, ajmo i snjim u koaliciju, ako je to koalicija sa Đapićem, ajmo s njim, nema veze - to je deviza naših vladajućih političara, a Sanader je tipičan oportunist. Oportunisti su Hrvatsku u 20. st. uvijek upropaštavali.

    avatar

    06.01.2008. (22:36)    -   -   -   -  

  • Tri Pojma

    ja bih prvo sve na vježbenički staž u Vukovar (posebno gospodu iz Vlade). svatko lijepo po najmanje dvije godine u ured sa osobom druge nacionalnosti... pa da vidite kako se te stvari zaboravljaju. kako nakon par osobnih problema ili kakve tragedije (bolesti, smrti užeg člana obitelji) zaboravite tko je kakve nacije i je li aboliran ili nije. kad se piše o Vukovaru, onda se iznose samo negativnosti, a o takvim svkodnevnim, a vrijednim stvarima koje žive Vukovarci, nitko ne govori.
    ja biram liječnika, zubara, odvjetnika i frizera po njihovoj kvaliteti i zadovoljstvu uslugama - ne po nacionalnosti. od tud se kreće. tako bi se trebali birati i ministri. zato ne vidim smetnje da to bude osoba bilo koje nacionalnosti.
    mržnju među ljudima izazivaju predrasude, a one nastaju u strahu od nepoznatog.
    p.s. sorry što sam ovu raspravu spustila na puno prizemniju razinu jer, napokon, ja bih rado iz 1902. g. (ako može) ;)

    avatar

    06.01.2008. (23:56)    -   -   -   -  

  • Goc

    Inače ne volim ljude ocjenjivati na temelju jedne izjave, ali pitanje je može li u hrvatsku vladu netko tko govori da je Oluja bila etničko čiščenje. Domovinski rat i Oluja su osnove, one su temelj Hrvatske i negiranje njih ravno je negiranju same države. Inače treba reči da je Pupovac imao i pohvalnih poteza koji su prošli nezapaženo; sjećam se da je dječak bio pretučen negdje na Baniji uz psovanje ustaške majke, a Pupovac mu se privatno išao ispričati, bez velike medijske pozornosti, što je inače mnogim našim političarima svojstveno. Pupovčev intelekt je neosporan, ali neki njegovi stavovi ne smiju proči neopaženo!

    avatar

    06.01.2008. (23:57)    -   -   -   -  

  • tunja

    Hrvatska će bit zaista demokratska država kad se više neće govorit o tome tko je koje nacionalnosti.

    avatar

    07.01.2008. (05:48)    -   -   -   -  

  • HSP Osijek

    Slažem se sa Ergarc-om. Em što je prerano em što taj isti Pupovac ljubi tlo pod kojim hoda stanimirović - abolirani četnik iz Lovasa. Dok god im takvi djeluju pod stranačkim okriljem nemaju oni šta biti u vladi i imati glasa što ću i kako živjeti ja i svi ostali koji su preživio agresiju, klanja i ubijanja stanimirovića i Co. ...

    Njemu i takvima je mjesto u zatvorima a ne u vladi...

    ŽIVEO HDZ

    avatar

    07.01.2008. (10:04)    -   -   -   -  

  • dolinski

    Problem je u lojalnosti. Tko garantira da Srpski ministar u Hrvatskoj vladi neće sve podatke slati u Beograd?

    avatar

    07.01.2008. (11:05)    -   -   -   -  

  • ludlud

    @ antiglobalist: Kakvoj lojalnosti? Ne bih rekao da je Beograd više ikakva ozbiljna opasnost za Hrvtsku. Što je sa lojalnošću hrvatskih ministara? Ne šalju li oni podatke u Bruxelless, Haag, Washington i gdje već?

    @ svim pravoslavcima koji čitaju Tragičnog: Mir s vama, Hristos se rodi. :))

    avatar

    07.01.2008. (12:38)    -   -   -   -  

  • Hrvatske bilješke

    Eh, i kad bi još 'budući ministar u hrvatskoj vladi', gospodin Pupovac bio toliko lojalan hrvatski gradjanin i intelektualac pa pristao proslavljati neke od najvećih datuma u hrvatskom domovinskom ratu (poput Oluje) za koje on tvrdi da su simboli Golgote hrvatskih Srba, gdje bi nam bio kraj!?

    avatar

    07.01.2008. (13:20)    -   -   -   -  

  • Brain Pulse

    Samo malo.... imamo li mi ministra u beogradskom pralamentu? Al što nebi prvo očistili svinjac u kojem je naš narod i naše prilike života! Ajd da je to sređeno pozdravio bih takve inicijative, a pošto kod nas neke vitalne stvari ne funkcioniraju, čemu se trudit...

    avatar

    07.01.2008. (15:14)    -   -   -   -  

  • lion queen

    Gledala sam Milorada Pupovca u Nedjeljom u 2 i ........ponadala se da pušu neki novi vjetrovi..No nada nije dugo potrajala, dok si rekao keks, demantirala me SPC svojim otvorenim napadom na Milorada Pupovca, jer da oni nisu zadovoljni njime i njegovim načinom rada. Ako njima nije dobar Milorad Pupovac, a nama, nakon svega, jest, znači li to da su oni radikalniji nego što se očekuje?! Stoga baš ne vjerujem previše u nikoga, jer čim se čovjek opusti, dobije novi udarac, slikovito rečeno.

    avatar

    07.01.2008. (16:25)    -   -   -   -  

  • Taurunum

    Ma, dajte se već jednom urazumite! Više od 100 tisuća Hrvata u Srbiji (Beograd + Vojvodina) nema nikakvih zastupnika, a kamoli ministara. O njihovu statusu da i ne govorim. Hrvatska treba zahijevati reciprocitet, pa ćete vidjeti koliko su Srbi na to spemni.

    avatar

    07.01.2008. (16:29)    -   -   -   -  

  • zaboravljeni koraci

    Mislim da si u podosta stvari u pravu i da si napisao prilično korektan komentar, jedino se ne bih upuštao u tako dalekosežne ocjene voljenja i mržnje, iz vrlo jednostavnog razloga što, s obzirom da sam iz grada koji je proživio pad u najdublji ponor mržnje, ubojstava i podjela, odgovorno tvrdim da je puno veću ulogu u kreiranju mržnje odigrala suvremena nacionalistička elita, uz pomoć idiotskih medija i mediokritetskih malograđana, no što se može govoriti o nečemu ukorjenjenom.

    avatar

    07.01.2008. (17:13)    -   -   -   -  

  • tragicnamisao

    Pupovac bi, ako ništa drugo bio jedan od rijetkih poštenih ministara. Nikada ne bi mogao poslati toliko dokumenata u Beograd koliko je Mesić poslao u Haag. Osim toga, Pupovac u Beogradu nije rado viđena osoba.

    avatar

    07.01.2008. (18:12)    -   -   -   -  

  • mihaelbudrovic

    Sa većinom izrečenih mišljenja u postu se slažem sa vama. Ipak, nije mi jasna ona u kojoj govorite o stoljetnoj pristnosti Srba na područjima RH, jer oni su u neznatnom broju bili tu sve do kraja 18.-og i početka 19.-og stoljeća kada je počinjalo naseljavanje pravoslavaca, koji su se u večini slučajeva po nacionalnosti deklarirali kao Vlasi, kasnije su tek "promijenili " nacionalnost pa su "postali" Srbi. Inače masovno naseljavanje Srba u Hrvatskoj je počelo tek u Jugoslaviji od 1918.-1939. i 1945.-1990., a sustavno ga je provodio Beograd. Ja bih radije govorio o stoljetnoj prisutnosti Hrvata u povijesnim hrvatskim regijama koje su u 20. stoljeću oduzete matici zemlji-Vojvodini i današnjoj crnogorskoj obali. Oni su do dvadesetih godina prošlog stoljeća bili većinsko stanovništvo na navedenim prostorima kada su počeli njihovi progoni, danas oni Hrvati koji su ostali tamo živjeti ne mogu ostvarivati ni neka temeljna prava...

    avatar

    07.01.2008. (19:58)    -   -   -   -  

  • mihaelbudrovic

    Re-Lion Queen-SPC je uvijek bila velik promicatelj i zagovornik velikosrpske politike, a i danas podupire radikale.......

    avatar

    07.01.2008. (20:00)    -   -   -   -  

  • tragicnamisao

    Ok, dva i pol stoljeća su Srbi prisutni u Hrvatskoj. Po prvom popisu stanovništva 1866. uključujući i Vojnu Krajinu Srbi su činili 26% stanovništva u Hrvatskoj. Valja uzeti u obzir da je taj popis obuhvatio Srijem i Boku, ali ne neke krajeve gdje Srba nije bilo (Istra, Međimurje). Ipak, postotak Srba u Trojednici, a kasnije u hrvatskim Banovinama u SHS kretao se od 15 do 20%. Srbi su nakon Prvog svjetskog rata naseljavani u Istočnu Slavoniju, ali ne i na Banovinu, Kordun, Liku i Dalmaciju otkuda se oduvijek stanovništvo iseljavalo, bez obzira na naciju. Srbi u Hrvatskoj za vrijeme SRH možda jesu bili favorizirani, ali ne baš i naseljavani, više su se te migracije kretale unutar granica SR Hrvatske i bile dio procesa industrijalizacije i urbanizacije.

    Mislim da Beograd nije toliko provodio proces naseljavanja Srba u Hrvatsku koliko proces srbizacije svih pravoslavaca u Hrvatskoj i njihovu što tješnju vezu s velikosrpstvom u čemu je glavnu ulogu odigrala SPC.

    Ovo s Hrvatima u Srijemu, Bačkoj i Boki stoji, ali je tema za neku drugu raspravu.

    avatar

    07.01.2008. (20:21)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Godine 1866. u Hrvatskoj odnosno u hrvatskim zemljama nije živjelo ni 1% Srba, a pravoslavci koji su živjeli u hrvatskim zemljama nisu bili Srbi nego Vlasi, po etničkom podrijetlu, a po nacionalnom opredjeljenju bili su Hrvati. Tek nakon 1887. godine počinje opadati broj hrvatskih pravoslavaca, i povećavati se broj srpskih pravoslavaca. Posrbljivanje pravoslavaca u hrvatskim zemljama izravno je vodila srbijanska vlada putem svoje obavještajne službe, i putem Srpske samostalne stranke koja je potporu imala od mađarskog bana-diktatora Khuena Hedervarya.
    O nečijoj lojalnosti je bespredmetno razgovarati u uvjetima kada hrvatski političari ne pokazuju lojalnost prema zemlji koju predstavljalju i vode, tako da od neke eventualne nelojalnosti Milorada Pupovca u hrvatskoj vladi nemam straha.
    I ja bih vrlo rado napustio 1902. godinu, ali neda mi velikosrpska ideologija i velikosrpska politika koja je danas aktivna i vrlo živahna; naravno da ne biram frizera ili frizerku po nacionalnosti, ali ni Englezi baš ne biraju multinacionalnu vladu u britanskom parlamentu pa zašto bi hrvatska vlada baš morala biti multinacionalna? Sve nacionalne manjine u Hrvatskoj se kroz povijest lojalno ponašaju samo srpska nacionalna manjina je htjela uvijek sve u Hrvatskoj, i to je problem. Nitko nema ništa protiv Srba, ali ima protiv velikosrpskih aspiracija, i protiv vječite optužbe da su Hrvati za sve krivi a Srbi su uvijek žrtve. Dok se takva vrsta duhovne klime ne promijeni, neće biti sreće. Hrvatice i Hrvati brzo zaboravljalju da u 20. st. nisu Hrvati vodili osvajačke pohode po Srbiji niti agresiju na Srbiju nego su Srbi vodili pohode po Hrvatskoj. Nije, po mojemu mišljenju problem ulazak jednog predstavnika srpske nacionalne manjine u hrvatsku vladu nego je problem po kojem kriteriju ulazi, postoje li načela ili se ulazak događa zato što Sanader bez SDSS-a ne može formirati vladu? Nemam ništa protiv ni da u vladi budu dva ili pet ministara srpske nacionalnosti ako u Hrvatskoj nema boljiih stručnjaka od njih, ali pitanje je što Hrvati kao narod žele - biti sluge svima i u svako doba ili živjeti ravnopravno kao svaki drugi narod u Europi? Klanjanjem i ispričavanjem , i optuživanjem nas samih nikud nećemo stići a ponajmanje ćemo biti ravnopravni u Europi.

    avatar

    07.01.2008. (21:37)    -   -   -   -  

  • starmen

    sve je to lijepo ali ja mislim da srbi spremaju balvan revoluciju jer su puni mržnje i osvete.izdali su hrvatsku domovinu a ni majka srbija ih neželi pa je to shvatljivo.pupovac je prikriveni četnik a vjerovatno i izdajnik sanader.jeben in ja mater .

    avatar

    07.01.2008. (21:50)    -   -   -   -  

  • lolina

    Odličan post ! sviđa mi se tvoje razmišljanje, sve pet ! međutim sve ovo što si napisao moglo bi se svesti pod nazivnik -vječna hrvatska naiva.- šteta . znam , ali to je tako. srbe u većini i u ,vidjeli smo kolektivu -ne zanima suživot niti odnosi . njih isključivo zanima utjecaj kroz državne službe , politiku , javno gospodarstvo i gospodarenje RH .
    prema tome , što se mene osobno tiče; da svim pravima pojedincu , grupi ne. osim naravno u smislu kako ti pišeš folklornog društva ili bi nam se moglo dogoditi da dobijemo ministarstvo manjina , zatim ministarstvo srbije u rh itd ... sve već nekoliko puta viđeno.

    book!

    avatar

    08.01.2008. (00:28)    -   -   -   -  

  • sokol

    Predsjednik srpskog parlamenta je Hrvat i zove se Oliver Dulić.

    avatar

    08.01.2008. (00:34)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    ...A sokol ga nije volio:-)

    avatar

    08.01.2008. (10:19)    -   -   -   -  

  • som vukovarski

    Pročitala sam članak, a onda ono desno.
    Pa - liberalizam se ovdje i danas doživljava izrazito negativno.
    Mene Pupovac iritira, zbog milion stvari, ali on je od početka iznosio gledište da je on Srbin i da je ovo njegova država. Pa hajde.
    No, Stanimirović je sasvim drugi par rukavica. On i njemu slični zapravo rabe Pupovca kao lakmus papir, a on mijenja boju prema agensu u koji je uronjen. Međutim - isto kao i taj mali papirić - nema stvarnog utjecaja na tekućine u koje je uronjen.
    Mučno je to.
    Stanimirović i njegovi glasači su gurnuli Srbe u Hrvatskoj u zrakoprazni prostor gdje ovi niti mogu disati, niti mogu nešto pametno napraviti, a na vrh pirmide stavljaju čovjeka - liječnika - koji je, vezano za Lovas rekao: Mene su možda vidjeli kod štaba ( kada su poslali ljude u minsko polje) - ali nije točno da sam ja odvajao ljude.
    Ispričavam se svima, pa i njemu ako ovo što sam napisala nije apsolutno točan citat, ali to jeste ono što je on rekao.
    Liječnik. Neki od tih ljudi su mogli biti njegovi pacijenti.
    Do god takvi ljudi vode srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj - nema napretka.
    Mada - ruku na srce - njemu je super. Ima ordinaciju u Vukovaru, bogovsku plaću u Saboru, trudi se dobiti još veću, imat će saborsku mirovinu - i unazadit će položaj svojih glasača svakim mandatom.
    http://bigblog.tportal.hr/marija1234

    avatar

    08.01.2008. (11:37)    -   -   -   -  

učitavam...