Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • d

    kad sam spomenu CIWS nisam mislio na bojne znacajke nego na napad na fregatu Zadornij jer da je posada imala na raspolaganju 20-30 mm topove za blisku obranu suhoji bi vjerojatno jako lose prosli. naravno, sad mozemo samo raspravljati o tome i biti ''generali nakon bitke''.
    a sto se tice topova i dalje mislim isto jer u svakom slucaju 2000 je prevelika brojka jer ako se i dijeli na 4 cijevi ispada da je brzina paljbe po cijevi 500 granata u minuti. cak ako je to teorijska brzina paljbe, opet je prevelika, a prakticna ne moze nikako biti. mislim da je tu problem u izvoru za ovaj tekst jer im se ponekad dogada da nesto krivo napisu.
    spomenut je i Bismarck... zanimljivo je da su oba broda onesposobljena na jednak nacin, ali kao sto su suhoji napali svojeg Zadornija tako su i britanski Swordfishi napali svoju laku krstaricu (ne mogu sjetiti imena) tijekom lova na Bismarcka, ali je prosla bez ostecenja.

    avatar

    03.12.2007. (16:24)    -   -   -   -  

  • sharplaninac

    zanimljiva tema bloga

    avatar

    07.12.2007. (12:05)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    d, naravno da Athumanunh zna što je CIWS (Close In Weapon System), a zna i da je to protuzračni topnički oružni sustav ratnoga broda koji je namijenjen za blisku protuzračnu zaštitu broda u sprezi s radarom za motrenje zračnog prostora. Dakle, kao takav i spada u bojne značajke ratnoga broda. Nadalje, Athumanunh će te, ako dozvoliš, rado podsjetiti da je ime broda kojeg se trenutno nisi mogao sjetiti HMS Sheffield, no, za razliku od posade ruskog 'Zadornija', posada HMS Sheffield nije odgovorila na bombardiranje vlastitih zrakoplova, a sve je to Athumanunh već prije i opisao. Prije samoga kraja Athumanunh će poradi drugih koji ovo čitaju, a manje su upućeniji, još zapisati i ovo: - ruski brodovi klase 'Krivak 1' dakako nisu imali oružni sustav CIWS, no, iza njih dolaze brodovi iz 'Project 1241 klasa Tarantula', odnosno, raketne korvete koje su modifikacija svojih prethodnika brzih torpednih brodova tipa 'Osa'. Na tim brodovima tadašnji sovjetski vojni stručnjaci već pokušavaju nešto s CIWS. Kasnije, odnosno nakon klase 'Tarantula' slijede klase 'Krivak 2' i 'Krivak 3', pa raketne korvete klase 'Nanuchka 3', pa raketni razarači klase 'Svietlana’ …, a svi oni već imaju oružni sustav CIWS, točnije, AK-630 sovjetska varijanta američkog MK-15 Phalanx. Na kraju, Athumanunh je zbunjen tvojim 'skepticizmom' o brzini paljbe automatskih brodskih PZ topova. MK-15 Phalanx (CIWS) postiže brzinu paljbe i do 3000, a kasniji modeli i do 4500 granata u minuti, dakako, tu je šest cijevi. No, to je to i nema nikakvog propusta kod pisanja broja. Doista se radi o tisućama ispaljenih granata u minuti

    avatar

    07.12.2007. (21:15)    -   -   -   -  

  • d

    nisam ni posumnjao da ne znas sto je CIWS, problem je u tome sto se nismo bas razumjeli, tj. kad sam ja u prvom komentaru napisao to sto sam napisao vjerojatno si mislio da ja ocekujem jos bojnih znacajki, a ja sam mislio bas na ''slucaj Zadornij'' jer mi je pobuna na Storozevoju poznata vec duze vrijeme, izmedu ostalog i iz izvora prema kojem si ovo pisao.
    hvala za HMS Sheffield, nisam se nikako mogao sjetiti o kojem je brodu rijec no nadam se da ce mi biti oprosteno jer ipak je u lovu na Bismarcka sudjelovalo vise od 60 brodova Royal Navy. prema nekim manje pouzdanim izvorima posada HMS Sheffielda je htjela otvoriti paljbu na vlastite Swordfishe, no zapovjednik ih je odvratio od tog opasnog nauma, prema drugim izvorima cak su i uspjeli ispaliti nekoliko granata, no ponovno napominjem da to i nisu bas pouzdani izvori.
    sto se tice mojeg skepticizma o brzini paljbe brodskih topova tu se cvrsto stojim iza onog sto sam rekao. poznate su mi karakteristike Phalanaxa, no napominjem da je rijec o 20 mm topu, a rasprava je krenula o 76 mm topovima i tu i dalje odgovorno tvrdim da je nemoguce naci 76 mm top brzine paljbe 500 granata u minuti pa makar to bila teorijska brzina paljbe. najbrzi brodski top kalibra 76 mm koji sam uspio naci ima brzinu paljbe 120 granata u minuti. mislim da jos uvijek nisu poznati materijali za izradu topovskih cijevi koji bi mogli izdrzati ispaljivanje 500 granata kalibra 76 mm u jednoj minuti.

    avatar

    08.12.2007. (13:49)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    :) hvala d, Athumanunh je uvijek presretan kada može pronači ili sresti nekoga s kim se može upustiti u neku raspravu koju obojica razumiju. Athumanunh je zadovoljan i sretan načinom kojim ti pratiš i komentiraš ono što on napiše. Što se tiče izvora Athumanunh ima strašnu manu, pa nikada ne napiše izvor koji rabi, ali nikada nije problem ako se ga na to podsjeti, Athumanunh će rado navesti svoj izvor. Dobro, ide Athumanunh onda dalje u svom naumu pisanja uz prijateljski pozdrav d!

    avatar

    08.12.2007. (23:22)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...