Komentari

gladusa.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • pžg

    upravo sam čuo na radiju 057 da su počeli radovi na proširenju državne ceste od mosta do mjesta Pašman, a trebali bi završiti do početka sezone '08

    avatar

    04.12.2007. (14:58)    -   -   -   -  

  • pžg

    http://www.ezadar.hr/clanak/bespravna-gradnja-na-pomorskom-dobru-u-dobropo ljani

    avatar

    06.12.2007. (12:44)    -   -   -   -  

  • pžg

    jutarnji-pasman_cesta:
    Iako će dobiti gotovo novu, sigurniju cestu, svi otočani nisu zadovoljni što će im se bez naknade oduzeti po četvorni metar zemljišta. Nekima su to tri masline, drugima red vinograda, a jednima ogradni zid - čulo se od mještana Dobropoljane. Za Joška Ćosića to je, kaže, 40 četvornih metara.

    avatar

    08.12.2007. (02:15)    -   -   -   -  

  • gost

    gost:
    Veseli me podatak da je gotovo čitavo naselje Gladuša uvršteno u izgrađeno građevinsko podrućje. Tim statusom postoje realne šanse da velik broj vlasnika nekretnina u dogledno vrijeme legalizira svoje izgrađene objekte. U puno povoljnijem položaju su oni koji su uvršteni u S1 - zonu guste izgrađenosti jer im članak 69. Prostornog plana omogučuje, po znatno blažim kriterijima,ishođenje građevinske dozvole.Šanse imaju i oni izvan S1 zone,a unutar izgrađenog građ.područja jer im u prilog ide članak 46(zadnji dio)koji glasi- citiram:" Izuzetak čine već izgrađeni objekti za koje udaljenost od međe može biti i manja (propisano 3m) u skladu sa zatečenim stanjem, pod uvjetom da se zatečeno stanje ne može mijenjati na štetu susjednog prostora." Tom postavkom čvrsti kriteriji za već izgrađene objekte postaju fleksibilniji i pružaju mogučnost legalizacije.
    Međutim ,mene sada brine jedan drugi problem, a odnosi se na zaštičeni obalni pojas 70m od mora. U potpuno istom su položaju svi objekti u izgrađenom građevinskom pojasu.
    Zona S1 ima povlašten položaj samo u članku 69 koji govori o udaljenosti od susjednih međa,minimalnoj veličini čestice, koeficijentu izgrađenosti itd... U novom prostornom planu nema ni rijeći o zaštičenom obalnom pojasu i udaljenosti 70 m od mora i dali se odnosi na izgrađeno građ.zemljište.
    Uredbom o uređenju i zaštiti zaštičenog obalnog područja mora j regulirana je izgradnja unutar 70 m od mora. Citiram članak 6. uredbe: U ZOP-u u građevinskom području naselja, u pojasu od 70 m od obalne crte, ne može se planirati gradnja .......
    Ako dobro tumačim Uredbu ,to znaći da nitko u naslju Gladuša na udaljenosti manjoj od 70 m od mora neće moći legalizirati svoju građevinu. U grafičkom dijelu Prostornog plana granica 70 m od mora povučena je debelom crvenom linijom bez obzira što prolazi izgrađenim građ.zemljištem? Ako mislite da griješim dematirajte moje navode, ali argumentima.
    Hvala na pozornosti.

    avatar

    11.01.2008. (14:35)    -   -   -   -  

  • gladusa.blog

    Koliko mi je poznato ta zabrana gradnje u 70m od obale se odnosi samo na neizgrađeni dio građevinskog područja.
    Članak 6.u cijelosti:
    "U ZOP-u u građevinskom području naselja, u pojasu do 70 m od obalne crte, ne može se planirati gradnja, niti se može graditi pojedinačna ili više građevina namijenjenih za:

    – proizvodnju
    , koja nije funkcionalno povezana s morem i morskom obalom,

    – trgovinu neto trgovačke površine veće od 1.500 m2, osim ako to zahtijevaju prirodni uvjeti i konfiguracija terena.

    U neizgrađenom dijelu građevinskog područja naselja u pojasu najmanje 70 m od obalne crte može se planirati samo izgradnja hotela, građevina javne namjene i uređenje javnih površina, infrastrukturnih građevina i drugih građevina koje po svojoj prirodi zahtijevaju smještaj na obali (brodogradilišta, luke i sl.).

    Odredbe stavaka 1. i 2. ovog članka ne odnose se na naselja za koja je temeljem članka 26. Zakona o prostornom uređenju određena obveza donošenja generalnog urbanističkog plana (GUP) i na naselja u kojima više od 50% postojećih građevina koriste za stalno stanovanje osobe koje imaju prebivalište u tom naselju."

    Prema tome, zabranjeno je planiranje gradnje trgovina i tvornica, a stambene građevine se ne spominju. Ono što nije zabranjeno bi trebalo biti dozvoljeno, zar ne?
    Izuzetak je neizgrađeni dio GP-a u kojem piše točno što se smije, pa ono što je izostavljeno se ne smije (stambene građevine).

    avatar

    13.01.2008. (16:50)    -   -   -   -  

  • gladusa.blog

    ispravak, smiju se graditi i trgovine i tvornice pod uvjetima koji su navedeni u citatu..

    avatar

    13.01.2008. (16:55)    -   -   -   -  

  • gladusa.blog

    Osim toga, sve što piše o S1 odnosi se na uvjete građenja: 200m teren, sirina 10m, rub 1m, visina 9m, koef. 0,75. Prema tome ne bi imalo nikakvog smisla oznacavanje obalnog dijela (70m) kao S1 ako je građenje zabranjeno. U suprotnom bi granice S1 bile na 70m, a ne sve do mora kao što se jasno može vidjeti na službenoj karti.
    "U grafičkom dijelu Prostornog plana granica 70 m od mora povučena je debelom crvenom linijom bez obzira što prolazi izgrađenim građ.zemljištem?"
    - označeno je zato što se u tom pojasu ne smiju graditi velike trgovine i proizvodni pogoni koji nisu vezani uz more i obalu.

    avatar

    13.01.2008. (17:11)    -   -   -   -  

  • gost

    Želim vjerovati da ste vi u pravu jer se moj objekat nalazi u izgrađenom građ. zemljištu u pojasu 70 m od mora.Međutim ,sve su to nagađanja i jednostrano tumačenje Uredbe.Da bih umirio samog sebe obratio sam se Ministarstvu graditeljstva ,zaštite okoliša ... za tumačenjem Uredbe sa naglašenim pitanjem odnosi li se Uredba na izgrađeno građ.zemljište? Čim dobijem odgovor bit čete informirani.
    Pozdrav - "gost"

    avatar

    14.01.2008. (21:05)    -   -   -   -  

  • gladusa.blog

    Meni na e-mail nisu odgovorili kad sam ih pitao nešto slično prije godinu dvije.
    Nadam se da niste postavili doslovno takvo pitanje: "odnosi li se Uredba na izgrađeno građ.zemljište?" jer odgovor bi mogao biti jednostavno bez pojašnjenja: "Da, uredba se odnosi na izgrađeno građ. zemljište". Pitanje je nedovoljno precizno. Zanima nas odnosi li se zabrana gradnje/legalizacije u izgrađenom dijelu GP-a i na stambene objekte i vikendice, a ne samo na velike trgovine i tvornice. Ili jednostavno: hoće li nam kuće rušiti ili legalizirati.

    avatar

    15.01.2008. (21:04)    -   -   -   -  

  • gladusa.blog

    evo još nekoliko dokumenata u vezi tih 70m:

    Usklađenje Prostornog plana Zadarske županije
    (Službeni glasnik Zadarske županije br. 2/2001, 6/2004.)
    s Uredbom o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora
    http://www.zadarska-zupanija.hr/pp/prostorni.php

    "Stranica 114
    3.5. Uvjeti korištenja, uređenja i zaštite prostora
    3.5.1. Kriteriji za određivanje građevinskih područja
    Dodaje se:
    - zaštićeno obalno područje
    U neizgrađenom dijelu građevinskog područja naselja nije dozvoljena izgradnja objekata za stanovanje u pojasu od 70 m od obalne crte, a u izgrađenom dijelu građevinskog područja naselja moguće su interpolacije u skladu sa zatečenim stanjem.
    Kod određivanja građevinskih područja naselja potrebno je primjenjivati članak 4. Uredbe"

    "Članak 11.
    Članak 17. mijenja se i glasi:
    U skladu s člankom 6. Uredbe, prostornim planovima jedinica lokalne samouprave (Općina/Gradova) u ZOP-u mora se odrediti obalni pojas naselja u kojem nije dozvoljena izgradnja objekata za smještaj i stanovanje, i to:
    - u turističkim zonama - 100 m od obalne crte
    - u neizgrađenim dijelovima građevinskog područja naselja – 70 m od obalne crte.
    "
    ........
    Ponovo nije spomenuta zabrana za izgrađeni dio naselja nego samo za neizgrađeni, a skoro cijela Gladuša je označena kao izgrađeni dio.
    ........

    "Članak 39a.
    U građevinskom području naselja u neizgrađenom dijelu unutar ZOP-a, u pojasu do 70 m od obalne crte, ne može se planirati gradnja, niti se može graditi pojedinačna ili više građevina namijenjenih za:
    - proizvodnju, koja nije funkcionalno povezana s morem i morskom obalom,
    - trgovinu netto trgovačke površine veće od 1.500 m2, osim ako to zahtijevaju prirodni uvjeti i konfiguracija terena.
    U neizgrađenom dijelu građevinskog područja naselja u pojasu najmanje 70 m od obalne crte može se planirati samo izgradnja hotela, građevina javne namjene i uređenje javnih površina, infrastrukturnih građevina i drugih građevina koje po svojoj prirodi zahtijevaju smještaj na obali (brodogradilišta, luke i sl.).
    Odredbe stavaka 1. i 2. ovog članka ne odnose se na naselja za koja je temeljem članka 26. Zakona o prostornom uređenju određena obveza donošenja generalnog urbanističkog plana (GUP) i na naselja u kojima više od 50% postojećih građevina koriste za stalno stanovanje osobe koje imaju prebivalište u tom naselju.
    Naselja iz pethodnog stavka utvrditi će se Prostornim planom uređenja Općine/Grada.

    Članak 39b.
    U građevinskom području naselja u izgrađenom dijelu unutar ZOP-a ne primjenjuju se odredbe iz prethodnog članka.
    "
    .......................
    Međutim, ovaj dio iz prostornog plana Sukošana ostavlja mogućnost nepovoljnog tumačenja:
    " ...kriteriji korištenja prostora se usklađuju sa
    navedenim dokumentima. Ti kriteriji se odnose na izgrađene i neizgrađene djelove
    građevinskih područja, a karakteriziraju se :
    - Prostornim cjelinama koje su ostale neizgrađene u izgrađenim djelovima naselja i
    čija se površina kreće od 5000 m2. Za te površine se moraju izraditi UPU-i bez
    obzira na njihov odnos prema ostalim, graničnim, djelovima prostora.
    - Zonom priobalnog dijela GP naselja u dubini od obalne crte od 70 m unutar koje su
    utvrđeni uvjeti građenja i to :
    - u izgrađenom dijelu naselja je moguća interpolacija objekata turističke
    namjene (do 80 kreveta) i izgradnja stambenih građevina ako na susjednim
    parcelama postoje izgrađeni objekti. U tom slučaju mora se poštivati
    građevinski pravac osim u slučaju da se izgrađeni objekti nalaze u maritimnom
    prostoru (6,0 m).

    - U neizgrađenom dijelu GP unutar zone od 70 m od obalne crte nije moguća
    izgradnja stambenih građevina već samo objekata turističke namjene (80
    kreveta), sukladno Uredbi."
    http://www.opcina-sukosan.hr/dokumenti/uskladjenje_pp.pdf
    .......
    Ko d nas na susjednim parcelama postoje objekti, ali nisu legalizirani, a građevinski pravac je nepravilan. Parcele su nam označili kao izgrađeni dio GP-a bez obzira što na njima nisu legalizirani objekti. Taj Sukošanski dio o posebnim interpolacijama za zonu 70m pod uvjetom izgrađenog susjedstva i istog građevinskog pravca se ne spominje u Prostornom planu općine Pašman, a u županijskom planu je povoljnija rečenica: "u izgrađenom dijelu građevinskog područja naselja moguće su interpolacije u skladu sa zatečenim stanjem". Također, u Uredbi je još povoljnije jer se za izgrađeni dio GP-a ne spominje zabrana gradnje obiteljskih kuća u 70m.

    avatar

    17.01.2008. (23:02)    -   -   -   -  

  • gost

    Istina, još nisam dobio nikakav odgovor od Ministarstava graditeljstva, a pitanje je da li ću i dobiti.U prostornom planu opčine Pašman za naselje Gladuša stoji statistički podatak da stalno stanuje u naselju 10 posta satnovnika.Tim podatkom ne možemo se pozivati na odredbu koja govori o povlaštenom položaju za naselja u kojima živi 50 posto stanovnika.
    Dakle sve su to naša tumačenja zakona i odredbi.
    Da li je netko kontaktirao nadležnu Županijsku ispostavu za graditeljstvo u Biogradu koja će nam izdavati "građevunske dozvole"??
    Bilo bi zanimljivo znati što oni kažu na sva ova naša pitanja?

    avatar

    17.01.2008. (23:27)    -   -   -   -  

  • pasman

    arhitekt Predovan je danas na tv vox govorio kako je prema sadasnjim zakonima nemoguca legalizacija za kuće u 70m

    avatar

    28.02.2008. (20:29)    -   -   -   -  

  • MOKRA ULICA

    Sve sto je izgradeno blizu mora otprilike 92% obijekata u Gladusi kod mosta u Zdrelcu nema gradevinsku dozvolu niti obijekti niti sagradeni mulici na moru--------pa sada ih treba rusiti unistavati tesko stecenu imovinu----Pitam se gdije su u vrijeme gradnje bile drzavne vlasti ---inspekcije i tome slicne drzavne ustanove da bi zaustavile tako zvanu divlju gradnju---nije ih bilo nigdje-pa sto sada neka ih bude sramota sto upotrebljavaju silu odraz bivseg komunizma u oduzimanju osobne imovine--Samo naprijed zidajte i gradite zivio moj ZDRELAC uzivajte u lijepoj nasoj budite ponosni biti svoj na svome------------------Pozdrav mojim Zdrelcanima i svima jludima dobre volje u nasoj domovini---------------iz daleke Californie i hladnog Pacifica-----------mokra ulica----

    avatar

    18.06.2008. (00:38)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...