Komentari

laughinggranny.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


 • mushin munen

  Fascinatno ! to je zeze ?

  avatar

  17.11.2007. (00:43)    -   -   -   -  

 • žubor vode

  Prelijep mozaik...

  avatar

  17.11.2007. (03:36)    -   -   -   -  

 • rU

  prelijepi kolaž ...

  živjelo se ljepše, ili barem sporije, dok smo još vjerovali da svijet na leđima kornjače počiva ...

  avatar

  17.11.2007. (18:31)    -   -   -   -  

 • maslina Oliva

  veliki pozdrav svima...
  zapelo mi je za oko, je li ono cvijet banane?

  avatar

  17.11.2007. (20:48)    -   -   -   -  

 • laughing granny

  Tomislav - je, Zeze, naravno: Gichu-ji je skroman mali hram s nevelikim vrtom ... takvo mjesto pocinka valjda i prilici velikom Bashou...

  zubor vode - hvala, ali slika ima toliko da je bilo tesko izabrati ... mnostvo detalja, boja, ljudi, cvijeca - tko bi to sve obuhvatio.

  Ru - citava prica oko kornjace: tek sto sam napisala svoj haiku (sve ponudjene haiku pjesme su se zatim pjevale na svecanosti u hramu) o kornjaci, pocela je vani u vrtu sinto ceremonija. Odjednom, niotkuda, pojavi se kornjaca i dolazi ravno prema meni! Skoro sam pala sa stolice - kako je moguce! - zivot je pun cudjenja ... nikad im kraja.

  maslina Oliva - dobro si primijetila, a Basho i znaci stablo banane. Na zalost, plodovi ovdje nikad ne dozriju jer je klima za banane ipak prehladna. Pozdrav, lg

  avatar

  18.11.2007. (00:32)    -   -   -   -  

 • Dor

  Kornjača je, zapravo, simbol slike univerzuma; spora je, ali je dugovječna, pa je i simbolom postojanosti; stoga su se od njena oklopa i mozga spravljali napici besmrtnosti. Vjerovalo se, također, da je posrednica između neba i zemlje, te da, onako mudra i čudotvorna, služi i samom obogovljenju. Kao u Kini, tako i u Japanu, njeno je nebesko poslanstvo sadržano i u legendi koja kaže da je, izišavši iz rijeke Lu, «na leđima iznijela Yu-Velikoga, Lu Zhua, koji je ključ ustroja svijeta», kako su zapisali, već više puta citirani, J. Chevalier i Gheerbrant u svom Rječniku simbola.

  Imamo li sve ovo u vidu, čuđenje je autoričino i moglo biti onakvo kako ga je predočila u prvom dijelu ove impresivne elipse: «kornjača prema / zimskoj bari …» Ma, gle čuda, što se nije, u tom trenu, pred njom, autoricom, pojavilo neko drugo Božje stvorenje, nego baš ona – kornjača?! Sve je odjednom utonulo u mir, iznjedren iz davno upokojenih duša, među kojima je i Bashoova, a zbog čega i onakav drugi dio haikua: « … niti glasa / od mirnih duša».

  Doista, veličanstveno!

  avatar

  19.11.2007. (04:32)    -   -   -   -  

 • laughing granny

  Dragi Dor, hvala ti na objašnjenju kornjačine simbolike; u ovom kontekstu, taj se stvor savršeno uklopio u mirnoću i stvarno posebnu atmosferu Gichujija. Evo kako svoje dojmove o posjeti Gichujiju (13.10.1981.) zapisuje Vladimir Devide u knjizi "Antidnevnik prisjećanja":

  "Dugo sam stajao pored Tebe. Dugo je vremena trebalo dok sam mogao ostvariti želju da Te posjetim.
  Najprije su mi misli nahrupile poput bujice - iz sjećanja su se prelili deseci Tvojih haiku pjesama, rečenice iz Tvojih putopisa i svakojake izreke što su ih zabilježili Tvoji učenici.
  A onda, malo-pomalo, sve se to smirivalo, stišalo, usporavalo ...
  Napokon je nastala tišina. Sve je stalo. Bijeli se oblačak skamenio, potok dva-tri metra od Tvog groba zaledio se, listovi su prestali treperiti.
  Tvoj nadgrobni kamen s natpisom Basho-o bio je jedina živa stvar na svijetu.
  Tvoj nadgrobni kamen s natpisom Basho-o bio je jedina živa stvar na svijetu."

  avatar

  20.11.2007. (21:54)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...